Клоновете на банките у нас са намалели с 8% за четири години

КТБ е една от малкото банки у нас, чиято клонова мрежа се е разширила в годините на кризата

© Юлия Лазарова

КТБ е една от малкото банки у нас, чиято клонова мрежа се е разширила в годините на кризатаКлоновете на най-големите и активни банки у нас са намалели с 8.24 на сто за четири години - от края на 2008 г. до края на 2012 г. В този период е спаднал и броят на служителите в тези институции - с 4.41 на сто, показва проучване на "Капитал Daily". В него са включени най-големите десет банки по активи и тези, които активно развиват бизнеса си - общо 12 институции.


Общото намаление на клоновете от 8% напълно съвпада с данните на ЕЦБ за средното свиване на мрежата на институциите в Европа за последните четири години. То е пряк резултат от спада в бизнеса и оптимизацията на разходите. В България липсват данни, но според изчисления на Deutsche Bank за Европа клоновете поглъщат около 60% от разходите, включително наем и заплати на служители.


В същото време обаче у нас има и банки, които развиват мрежата си дори в периода на кризата - Корпоративна търговска банка (КТБ), Societe Generale Експресбанк, Банка ДСК и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Банките, на които броят на служителите расте, са почти същите - ПИБ, Societe Generale Експресбанк, КТБ и ЦКБ.
Тенденцията за свиване на клоновата мрежа и на служителите в банките дойде малко след кризата и смени бурното, особено за някои банки, нарастване на точките им на присъствие от времето на кредитния бум. Новите икономически реалности от 2008 г. насам наложиха преосмисляне на стратегиите като цяло, но и някои "спешни" мерки за съкращаване на разходи, а именно намаление на клонове и офиси и на служители. Основна причина за това беше и свитото кредитиране. В някои случаи през 2009-2010 г. цели кредитни отдели в банки се трансформираха в звена за работа и събиране на проблемни кредити. Тогава бяха и най-големите съкращения на банкови служители.


Банкери коментират, че намалението на клоновата мрежа и на работещите в банките е логично следствие на свиването на бизнеса им в резултат на ограничената бизнес активност на фирмите и компаниите в кризата и ограниченото потребление на домакинствата.


Фактор с известен принос в процеса е и все по-активното въвеждане от банките на т.нар. алтернативни форми на банкиране – онлайн и мобилно.


Според проучванията на Уникредит Булбанк при развитите европейски пазари се забелязва намаление на броя на посещенията на банковите филиали с около 3% на годишна база. От дружеството обаче конкретизираха, че те все още генерират основната част от приходите на кредитните институции.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Скоро и всички ще изчезнат, защото у нас ще настъпи комунизма, а при него няма да има пари.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1401 Весело

  ПИБ, КТБ, ЦКБ -
  Добре познатата групичка. Сигурно там работят магьосници - знаят нов начин за правене на пари!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#2:"vasco"]ПИБ, КТБ, ЦКБ -
  Добре познатата групичка. Сигурно там работят магьосници - знаят нов начин за правене на пари! [/quote]

  Не. Придържат се към най-стария...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Банковото кредитиране се е свило за сметка на малки фирми, които дават кредити с максимално бързо одобрение.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Впечатлението ми от служителите в банковите клонове е изключително лошо, та наистина е по-добре да ги закрият. Разхождат се някакви бъдещи продавачки в плод-зеленчук, назначени единствено поради крехката им възраст и с отличителната черта - абсолютно никаква връзка с подредения отпред компютър...

 6. 6 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чувала съм от мои познати, че условията на работа на в Societe Generale Експресбанк, ПИБ и КТБ били по-добри в сравнение с останалите банки. Приемат ли те на стаж там, почти сигурно е че ще останеш да работиш и за напред. Освен това не се упражнява дискриминация спрямо жените, както правят в други банки, на които няма да споменавам имената. Това си е признак че положението им ще остане стабилни и занапред.

 7. 7 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 507 Неутрално

  То се и усеща, че са намалели. Тази сутрин чаках половин час, за да си преведа пари в Пощенска.

 8. 8 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Мъкааааааа! Тук са повече от кафенетата. В една Испания и Италия доста зор ще видиш докато намериш клон на банка и банкомат. Що ли? Щото там не дерат кожи на клиентите си от лихви и неизгодни условия и имат покритие на 90% пос терминали.

 9. 9 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "vasco":

  КТБ е най-добрата банка, може и магьосници да са

 10. 10 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#2] от "vasco":

  vasco, те магьосници работят и в БАКБ - там също знаят нови и стари начини за правене на пари. Питай Цветелина Бориславова

 11. 11 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Очакваше се, че след вледеняването на капитали на световно ниво, то в България банките да се опитат по всякакъв начин да запазят позициите си. Разбира се българските им собственици не мислят изобщо да отстъпят и крачка назад пред чуждестранните банки и избраха пътя на завземането на бизнеси, рекет, мутризация и прочие. Искам да почертая, че чуждите банки изобщо не са херувимчета и те както всичко друго в България са кръвожадни до безкрай. Всичко това се приписва на гърба на ГЕРБ, като не можем да отречем че това се е случвало и с тяхното съгласие.
  Няма какво да се лъжем, животът и изобщо всичко което се случва в България се диктува от банките и големите играчи (олигарсите). Те пък от своя страна са зависими от външните капитали, търговията, износа, горивата и евросредствата.
  И тук вече всичко зависи от големите играчи на световната сцена - САЩ, ЕС, БРИКЮ и държавите от Близкия изток богати на петрол и газ.
  Аз лично си задавам следния въпрос: Изгодно ли е на България да остане в ЕС и какви ще са ползите и загубите от това в средносрочен и дългосрочен план?

  Fortuna favet fortibus.
 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пак са прекалено много за такава неработеща икономика като нашата...

 13. 13 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#10:"soldierism"]те магьосници работят и в БАКБ[/quote]
  Не се и съмнявам Последните години малко се задъхват...времената се менят, любимците на властта - също.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  И моят роден град затвориха единият клон на Алфабанк,а Прокредитбанк си затвори единствения клон!

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  И до ден днешен не можах да разбера, защо си плащам телефона, тока и водата през ипей за по 3-4 стотинки, а бюджетните плащания струват по 1 лев? Голямата бюджетна хранилка за банките съвсем не е разтурена с единната сметка, още много има какво да се желае...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Разстроено

  Които развиват мрежата си дори в периода на кризата - Корпоративна търговска банка (КТБ), Societe Generale Експресбанк, Банка ДСК и Централна кооперативна банка (ЦКБ)......Тези с най големите лихви.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 17. 17 Профил на M37_Unseen
  M37_Unseen
  Рейтинг: 431 Неутрално

  България е рай за лихварите.Жалко, че няма кой да спре това.

  http://m37.biz/ М37 е лидер сред компаниите в сферата на Личностното Развитие.Ще ти помогнем да станеш този, който искаш да бъдеш.
 18. 18 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  КТБ е една от малкото банки у нас, чиято клонова мрежа се е разширила в годините на кризата. С този текст под снимка само доказвате, че всички приказки за предстоящ фалит на тази банка са пълни измислици.

 19. 19 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Никак не е лесно да се разрастваш в условията на криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK