Стоян Мавродиев обвини в лъжа членове на Комисията за финансов надзор

Стоян Мавродиев

© Надежда Чипева, Капитал

Стоян МавродиевПредседателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев изпрати становище по повод твърденията на членове на комисията.


В него той упреква в опит за "лъжливи внушения" членовете на КФН Борислав Богоев и Николай Попов, които направиха изявления пред медиите за това, че председателят на КФН Стоян Мавродиев еднолично е взел решение ведомството да се премести в нова сграда и сам е решил коя да е тя.


"Дневник" публикува пълния текст на становището на Мавродиев, цитирано от "Фокус":
"С настоящото излагам позицията си относно появилите се в медиите през последните дни отворено писмо и изявления от името на Борислав Богоев и Николай Попов – членове на Комисията за финансов надзор (КФН), относно избора на нова сграда за нуждите на регулатора.


Определям твърденията им като неверни, клеветнически, позорящи и уронващи престижа на КФН, като колективен орган, както и мен като председател.


Така нареченото отворено писмо, отразява само и единствено опитът за лъжливи внушения на изготвилите и изпратилите писмото - Борислав Богоев и Николай Попов, членове на Комисията за финансов надзор, към датата на изготвянето и разпространението му.


Отхвърлям като несъстоятелни всички обвинения, че еднолично съм взел решението за избор на нова сграда на КФН, както и твърденията за упражняван от мен натиск като председател по отношение членовете на комисията.


Смятам, че тези внушения са абсолютно безпочвени и неотговарящи на истината. Лъжи, целящи да бъде увреден публичният образ на КФН, както и да създадат впечатление в обществото, че комисията не работи прозрачно и не функционира добре.


С изявленията си Богоев и Попов нарушават ЗКФН и разпоредбите на Кодекса за професионална етика (приет от КФН по Протокол № 47 от 19.09.2012 г.).


Действията на г-н Борислав Богоев – заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", и Николай Попов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", представляват злоупотреба със служебно положение, грубо нарушение на служебните им задължения, както и разпространяване на неверни твърдения, имащи за цел да уронят авторитета и доверието в работата на Комисията за финансов надзор.


Действията им създават предпоставки за настъпване на немаловажни вредни последици, като имат за цел нарушаване на нормалната дейност на КФН като надзорен орган. Друга преследвана с тези изявления цел е нарушаване на стабилността и прозрачността на пазарите на финансови инструменти, застрахователния пазар и този на допълнително социално осигуряване, както и нарушаване на доверието в тях от страна на бизнеса и потребителите на финансови услуги.


С оглед на изложеното дотук са налице категорични и безспорни доказателства и данни за извършени престъпления по глава Осма от Особената част на Наказателния кодекс, както и за клевета по смисъла на чл. 147, ал. 1 във връзка с чл. 148, ал. 2 и ал. 1, т. 2, т. 3 и т. 4 от Наказателния кодекс.


По отношение действията на посочените лица ще бъде подаден сигнал до Главния прокурор на Република България и до съответните правораздавателни органи.


След оповестените позиции от страна на Ангел Джалъзов и Антония Гинева – членове на КФН, по отношение същото отворено писмо и внушенията в него става ясно, че комисията като колективен орган работи и функционира нормално и изпълнява дейностите си съгласно закона, както и изпълнява ангажиментите си, произтичащи от членството й в ESMA, EIOPA, ESRB и останалите европейски организации. Формираното мнозинство от мен като председател, Джалъзов, като заместник-председател на КФН, както и Гинева, като член на КФН, са гаранция за осигуряване на финансова стабилност и защитата на интересите на потребителите. Това представлява достатъчно мнозинство за вземането на легитимни решения от страна на КФН.


Служителите от администрацията на комисията, които притежават професионализъм, експертиза и високи морални качества, също са гаранция за безпроблемното функциониране на надзора и упражняване на регулаторните функции на КФН.


Напълно обезпечено е нормалното функциониране на комисията, както и отличното представяне на КФН като част от европейската надзорна архитектура ще продължи както и досега.


Воден от принципите си за публична прозрачност, яснота и защита на обективната истина, както и от твърдото си намерение КФН да има неопетнен публичен облик, предоставям на вниманието на всички заинтересовани пълен и нередактиран текст, извлечен от легитимно направени аудиозаписи от проведените на 13 септември 2012 г. и 31 януари 2013 г. заседания, от който става ясно, че решенията са взети с единодушие от присъствалите членове на КФН при напълно прозрачна процедура, без да се изисква по закон решение на колективния орган по този въпрос (записът е направен на основание чл. 23, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КФН и на нейната администрация).


Според текста на чл. 23, ал. 1 от ПУДКФН за всяко заседание на комисията се води протокол на хартиен носител, които се подписва от всички присъствали членове, като за заседанията се създава и аудиозапис.


Пълни и нередактирани текстове, извлечени от легитимно направени аудиозаписи от проведени на 31 януари 2013 г. и 13 септември 2012 г. заседания на КФН, може да намерите на: http://www.fsc.bg/Stenogrami-ot-zasedaniya-na-KFN-ot-31012013-g-i-13092012-g-news-3615-bg.


Използвам случая още веднъж да поканя всички оправомощени правораздавателни органи да извършат задълбочена проверка за извършените от г-н Борислав Богоев и г-н Николай Попов действия. Както и да охарактеризирам като неприемливо, безотговорно и непрофесионално разпространяването на откровени лъжи, целящи съзнателно да заблудят общественото мнение и да злепоставят КФН като държавен регулатор на небанковия финансов сектор.


В качеството си на председател на КФН декларирам и гарантирам, че комисията е била, е и ще продължи да бъде основен фундамент на финансовата стабилност в страната, ще продължи да изпълнява професионално и отговорно своите функции като регулатор на небанковия финансов сектор, член на Консултативния съвет по финансова стабилност, както и на европейските регулаторни органи – ESMA, EIOPA и ESRB."

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  Ех,едно СРС би разбулило мистерията

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Отработен номер на комунистическите престъпници - Някой "съвестен" поради някоя хилядарка от "трудовия колектив" , обвинява шефа в престъпления против междугалактическият живот и марионетното "правителство" взема и го сменя! Колко пъти вече, бе мафиоти?! Кажете на милиционерите от ДС, да напрегнат тъпите си кратуни, за нещо ново!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защото той, шефът е сълза, нали.

 4. 4 Профил на marteniza_de
  marteniza_de
  Рейтинг: 402 Неутрално

  естествено не е еднолично - две или три са личностите зад тази пешка...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  имаш предвид ония от тефтера , щото за сега само там номера е доказан

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сам и да иска не може да избере сградата - има си управителен орган.
  А тези двамата нещо мътят водата...
  Пита се - защо?
  И чакаме отговорите...

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":


  [quote#6:"theanalyser"]Сам и да иска не може да избере сградата - има си управителен орган.
  А тези двамата нещо мътят водата...
  Пита се - защо? [/quote]Защото метлата на БСП мете ли мете.Те просто искат метлата да мине и през тяхната къщичка и да им отвори място за ново назначение.

 8. 8 Профил на bloodhunter
  bloodhunter
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гледам на сайта на КФН, чета и не мога да повярвам - явно дискусия и решение има, защо друго се твърдеше от двамцата:

  http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-31012013.pdf

  http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-13092012.pdf

 9. 9 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Някой разръчка фъшкиите в тази комисия и се размириса. Предстои да разберем кой и защо.

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз не вярвам на тези файлове и протоколи.Те могат да са манипулирани.Просто не съм сигурна и в отговора на Мавродиев,а и на КФН като цяло!
  Комунистите са царе на фалшификациите!
  Да си отиват!
  ОСТАВКА!

  Tony
 11. 11 Профил на Demos
  Demos
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ах, невинния той............... Крадецът вика дръжте крадеца. Изтъркан номер, но .... си върви от векове.

 12. 12 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Този е много нагъл!И има защо!Две офшорки за пране на пари от наркотрафик и в същото време шеф на КФН!Това само в бананова република може да се случи с премиер Олигарски!И докога ще ги търпим?!

  4itatel
 13. 13 Профил на Steve Rogers
  Steve Rogers
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, Стояне! Крайно време беше да им затвориш лъжливите усти. Защо не пуснахте и аудио записа, за да няма никакви съмнения в нагласяне.

 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ето едно непоклатимо становище"протокол на хартиен носител, който се подписва от всички присъствали членове.... и аудиозапис".

 15. 15 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Всички сте във врящото гърне, Стоянчо, няма невинни.

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 16. 16 Профил на Dum vivimus, vivamus
  Dum vivimus, vivamus
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#13] от "Steve Rogers":

  Г-Н Мавродиев (току що регистриран ник -може би любовницата, или някой от офшорните другари), крайно безочлив е опитът за омаскаряване на колегите Ви.Бруталният Ви опит да защитите интересите на мустакатият банкер в случая с офшорката (която, вярвам Вие добре познавате) и фонд "Доверие" ни показа на кого слугувате. И това не са нито ГЕРБ, нито БСП, нито кукловодите им. Вие господин Мавродиев служите на този който Ви даде повече. Вие превърнахте тази комисия в тотален бардак, чиято единствена цел е да обслужва личните Ви щения. Та не ни пробутвайте легенди за политически чистки....

  In God We Trust
 17. 17 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Идва Мавродиев, ..............идва истината... и пред нея всички ще преклоним глава - и за поръчките, които изпълняваш, и за офшорките, и за връзките ти с купувачите на Доверие и за рекета, който упражняваш и за професионалните ти качества по изнудване на подназорни лица, и за отмъстителността ти когато някой не ти плати, и още и още ............

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Днес Мавродиев си направи харакири!
  И петимата от КФН, имат само един единствен изход- НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!

 19. 19 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "bloodhunter":

  Така,като чета,единственото,с което се занимават е намиране на сграда.
  Кога ли работят по същество.

 20. 20 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Стоян Мавродиев обвини в лъжа членове на Комисията за финансов надзор...

  - Махайте се всички !!!..
  - Не сте достойни за тази работа..
  Заслужавате да бъдете дълго безработни...
  - ОСТАВКА !!!

  urkobozambo
 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Ами ако човек прочете текстовете от протаколите на заседанията , които Мавродиев сочи , има и смущаващи неща . Богоев се държи малко несериозно , но Попов настоява за правно изясняване . Така че на прима виста от прочетеното човек може да заключи , че не всичко е според както го казва Мавродиев. Още повече ,че не е присъствал там. Мистерия ...

 22. 22 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От стенограмата се вижда,че двамата "обжалени" гьонсурати Попов и Богоев са изобличени в двуличие! И пълна безочливост - поне като се види какво поведение имат на заседанията си... Не случайно служителите в тази комисия я наричат за "Ф"-то "фек@лн@"...

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Тези двамата излагали него и комисията, а той - Мавродиев надлъга цялата институция и нацяло излага държавата.

 25. 25 Профил на Steve Rogers
  Steve Rogers
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ме е срам като чета стенограмата и изцепките на Богоев и Попов. Говорят и се държат като откровени мутри, лъжат нагло и са се взели много насериозно. Не мога да си представя, че хора на такава позиция се държат толкова непрофесионално и са допуснали да се стигне до този цирк, който очевидно те самите сътвориха. Явно жаждата за власт е над всичко. Толкова по-зле за тях.

 26. 26 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На Мавродиев въобще не му идва на ум, че подобни обвинения не се правят просто така и че вече няма полезен ход на действие.

 27. 27 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Как можe да сe взeмe рeшeниe за прeмeстванe бeз да сe взeмe мнeниeто на двамата замeсник прeдсeдатeли. Защо слeд като тe са защитили правата си той ги обвинява в нeщо нeясно и веднага ги дава на прокур. Това прилича на търсeнe на повод за разправа с опонeнтитe си. Нещо не е наред в картинката!

 28. 28 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вижте обявената общ. поръчка за проектиране на въпросната сграда и си правете изводите. Над 60 000 лв. за архитектурно разпределение, условия като за наша фирма и т.н. И там са усвоени едни пари от наши хора.

 29. 29 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Боже този Богев колко е прост, но хитър... Само четете стенограмите... Единственото което ги интересува е да не ги "хванат" после, да имат ламаринка на задника... "направи там снимки, от "лошата" страна на сградата..." "изпратете някой шофьор да снима.." В тези стенограми не виждам никъде Мавродиев да се налага, напротив, споделя "забележките" на Богоев и на Попов. Интересно, защо сега така са се "изцепили"? Пълен цирк!

  911,959,964,993
 30. 30 Профил на roccoz
  roccoz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ама какво се случва тук, миналата седмица Богоев и Попов официално в писмо отрекоха да са знаели за сградата, камо ли да са участвали и да са гласували. Сега, след прочит на нередактираните текстове от сайта на КФН, става ясно, че и двамата са запознати в детайли, имали са информация, гласували са и са избрали едната сграда."Да, подкрепям", казват Богоев и Попов на заседанието през септември 2012. "Гласувам за подкрепа" казва Богоев, а Попов гласува с "ОК" на заседанието през февруари 2013, когато, забележете, едно от решенията е - възлага на председателя да сключи договор за наем за Монтероза, подходяща за целите на КФН.
  Не забелязвате ли несъответствието между това, което Богоев и Попов говореха пред медиите - не знам, не съм бил, той сам, еднолично. Сега излиза, че те лъжат, а не Мавродиев.

 31. 31 Профил на roccoz
  roccoz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#28] от "ОСТАВКА!":

  Гледам на сайта им, че тази поръчка е до 60 000 лв, бъркаш нещо. Или викаш, сега като стана ясно, че няма такова нещо като изваждане на 300 000 лв от бюджета на КФН и това не може да се размахва, та давай да плюем по друга линия.

 32. 32 Профил на roccoz
  roccoz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "croushet":

  Прочети тези текстове, на сайта на КФН са, твърди се, че са едно към едно с аудиото, не Мавродиев се е объркал, а заместниците са забравили, че са били запознати и са гласували. Чакаме и аудиото да се пусне, тогава също ще е интересно, вероятно:

  Заседание на КФН от 31.01.2013 г.: http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-31012013.pdf

  Заседание на КФН от 13.09.2012 г.: http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-13092012.pdf

 33. 33 Профил на roccoz
  roccoz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#26] от "trayan.petkov":

  Гледам, че не е просто така - той не ги обвинява, а се защитава срещу лъжите им, отделно има в своя полза протоколите, текста от дискусията на заседанието и, предполага се, самите аудио записи. "Да, подкрепям" казват Богоев и Попов. Това не е нищо, това е гласуване на член на кфн в подкрепа на конкретно предложение, направено на заседание на един колективен орган, след проведен задълбочен дебат, както става ясно от текста. Задават се въпроси, сравняват се сгради, навлиза се в детайли, споделя се информация всякаква. Къде е липсата на информирано решение.

 34. 34 Профил на roccoz
  roccoz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "chernomorski":

  Да, ама не. Чета тези:

  Заседание на КФН от 31.01.2013 г.: http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-31012013.pdf

  Заседание на КФН от 13.09.2012 г.: http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/protokol-13092012.pdf

  Богоев май предлага и лобира за някаква конкретна сграда на някакво дружество, Булстрад, мисля че е. Тези Булстрад не са ли контролирано от КФН лице. Тук има потенциал за разследване - каква оферта вади Богоев пред комисията, как е попаднала в него, защо я предлага на комисията, какво го е мотивирало и нататъка, те органите знаят как. Питам, че нещо бях чел, че Богоев смята, че избраната от него включително сграда (Монтероза) била на подопечно на КФН лице. Нека се разследва това - кой предлага на комисията сграда на поднадзорно лице.

 35. 35 Профил на Tony Stark
  Tony Stark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "roccoz":

  Даааа, започна да става доста интересно- кой каква цел преследва...Ако не беше толкова жалко поведението му, можеше и да го наградят с кратко участие в "Пълна лудница" например...А сега май само пенсията го зове.

 36. 36 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#31] от "roccoz":
  Извинявай, ама като не си запознат, не се изказвай. Прогнозната цена беше 60 000лв. за РЗП около 1500 м2, ако не ме лъже паметта, 3 варианта на вътрешно разпределение, срок за изпълнение 3 дни, сертификат по ИСО. Без коментар.

 37. 37 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  хахах, несъмнено. Предвид репутацията на Мавродиев обаче съм склонен да вярвам, че действията му са по-скоро единствен ход за реакция докато е хванат в крачка.

 38. 38 Профил на staphane
  staphane
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ми не може всички други виновни само той невинен. а и напоследък само влиза в новите със схеми и машинации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK