Министър Терзиева поиска спешни промени във ВиК сектора

Архив

© Дневник

АрхивСобствеността във ВиК дружествата да стане общинска или държавна, за да има единно управление на европейските проекти, а инвестициите в сектора да не се правят на парче, а по райони. За това ще работи министър Десислава Терзиева, която определи състоянието на ВиК структурата в страната като "трагично".


"Ако не започне спешно реформиране на този сектор, много скоро ще се наложи да плащаме сериозна цена за това. Затова имаме готова стратегия за развитие на ВиК сектора, която предстои да бъде приета през септември", заяви Терзиева в интервю за ТВ7, цитирана от пресслужбата на кабинета.


Тя уточни, че за целта се разработват генерални планове на всички ВиК системи, които ще дадат истинската картина за състоянието на районите като цяло за ВиК сектора. Предстои да се разработи и програма за изграждане на определени язовири, които в момента са в процес на проектиране. 
"Има готови технически проекти на яз."Пловдивци" в община Рудозем, има идеен проект за яз."Луда Яна" в община Панагюрище, както и идеен проект за рехабилитация на яз. "Студена". Това са най- важните язовири, с които трябва да започне, каза още министърът.


Терзиева посочи като друг проблем и състоянието на пътищата. "35% от републиканските пътища са абсолютно разрушени. В тях не е инвестирано. Необходимо е да се направи спешна програма и да видим къде са най-наложителни мерките за рехабилитация. Поискала съм от АПИ програмата да бъде изработена до края на септември. В момента рехабилитираме около 1100 км, но това е недостатъчно в общия обем от 20 000 км републикански пътища", обясни Терзиева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK