Нямаме официална информация за сделка с "Доверие", обяви шефът на КФН

Нямаме официална информация за сделка с "Доверие", обяви шефът на КФН

© Надежда Чипева, КапиталКъм 28 август в Комисията за финансов надзор (КФН) няма постъпила официална информация за продажбата на активмите на ПОК "Доверие" от страна на Vienna Insurance Group. Това се посочва в изявление на Стоян Мавродиев, председател на КФН, разпространено от агенция "Фокус". По-рано през деня компанията United Capital PLC съобщи официално, че е подписала окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-големия български пенсионен фонд "Доверие".


"Разбираме добре големия обществен интерес към бъдещото решение на КФН по случая, което би рефлектирало върху интересите и правата на осигурените в компанията над 1.2 милиона български граждани, но като институция не можем и няма да си позволим да правим оценки единствено на базата на прессъобщения или медийни публикации", коментира още Мавродиев.


Той припомня, че за да има сделка за продажбата на ПОК "Доверие", трябва да се премине през процедура, описана в Кодекса за социално осигуряване, която включва одобрение на сделката от страна на регулатора, в случая КФН.
Мавродиев посочва, че КФН очаква Vienna Insurance Group да изпрати официално цялата изискуема по закон информация, след което комисията ще направи "изключително задълбочен правно-икономически анализ".


"Водещ принцип за КФН, който е стълб на финансовата стабилност, е защитата на интересите на българската държава и на осигурените лица. Ние гарантираме, че не бихме допуснали тези интереси да бъдат застрашени и на пазара да се появят компании, които не отговарят на строгите изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако която и да е компания не отговаря на изискванията, КФН ще се намеси, за да защити правата на осигурените граждани", пише в писмото Мавродиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK