Производствените цени през юли запазват нивата си

Производствените цени на храните продължават да се покачват на годишна база. За месец спадът им през юли е с половин процент.

© Надежда Чипева, Капитал

Производствените цени на храните продължават да се покачват на годишна база. За месец спадът им през юли е с половин процент.Производствените цени през юли в общи линии се запазват на равнището си от предходния месец, съобщи Националният статистически институт. На годишна база обаче индексът на цените на производител спада с 1.8 на сто - спрямо юли на предходната година.


В сравнение с миналия юли цените не се променят в преработващата промишленост, докато намаление е отчетено в добивната промишленост - с 12.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.4%.


По-високи цени спрямо миналия юли има при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 11.6%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.8%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.8%; производството на хранителни продукти - с 4.3%.
Намаление на цените има при производството на основни метали - с 6.8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 2 на сто.


Намаление спрямо юни се отчита в добивната промишленост - с 0.2 на сто, при разпределението на електрическа и топлоенергия - с 0.1 на сто, докато в преработващата промишленост има лек ръст от 0.1 на сто за месец.


В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец има при производството на химични продукти - с 5 на сто, на облекло - с 1.2%, и при производството на хранителни продукти - с 0.5%. Увеличение има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Питанка
    Питанка
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Ръната прай борбата

    "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK