"Мудис" понижи рейтинга на Корпоративна банка

През декември 2011 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев получи наградата "Мистър Икономика"

© Надежда Чипева, Капитал

През декември 2011 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев получи наградата "Мистър Икономика"Рейтинговата агенция "Мудис" (Moody’s Investors Service) е понижила дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка (КТБ) от Ba3 на В1. Причина за това решение е бързият ръст на кредитирането, ниските капиталови буфери и спадащата рентабилност, съобщава "Капитал".


Перспективата остава отрицателна, което означава, че при следващо преразглеждане е по-вероятно оценката да падне още.


В1 е четири стъпки под инвестиционен клас, като с този рейтинг КТБ става с втората най-ниска оценка сред българските банки след ОББ.
Рейтингът за финансова сила на банката се запазва на Е+, въпреки че единият от компонентите му се понижава от b1 на b2. Този показател измерва вътрешната стабилност на банките и вероятността от нужда от вънна подкрепа. Най-ниската оценка е Е, като според Moody's тя съответства на "скромна финансова сила с висока вероятност за периодична външна подкрепа и евентуална нужда от външна помощ".


Moody's мотивира решението си с данни за бързата кредитна експанзия на банката, при която за първите шест месеца на годината кредитният й портфейл расте с 16 на сто при спад от 0.3 за цялата банкова система. В периода 2010-2012 г. пък по този показатели ма ръст от 39 на сто при 3 процента за цялата система. Според рейтинговата агенция това завишава опасността от влошаване качеството на отпуснатите кредити, въпреки че официално декларираните от Корпоративна банка лоши кредити са едва 1.8% далеч под общото за системата ниво от близо 17%.


В "Мудис" се опасяват от ниските капиталови буфери на фона на силната концентрация на кредитния портфейл. КТБ има големи експозиции към малко на брой компании, което поражда риск при проблеми при някои от тях, се посочва в съобщението на агенцията. "Капитал" припомня, че много от големите кредити на банката са отпуснати на компании свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев, което допълнително увеличава риска.


Третият фактор е спадащата рентабилност заради опита на КТБ да се финансира активно от пазара на дребно. Същевременно като плюс се посочва високите коефициенти за ликвидност - 28.5% към края на юни при изискване от страна на БНБ този показател да е над 25%.


Реакцията на Корпоративна банка е със съобщение до инвеститорите на Българската фондова борса, където се търгуват нейни акции.


В него от банката посочват, че капиталовата й адекватност е в рамките на законовите изисквания, които за българската банкова система са с 50% по-високи от тези във всички останали европейски страни. Според КТБ тя не е принудена да поддържа допълнителни капиталови буфери заради изключително доброто качество на кредитния й портфейл. "Констатациите на агенцията относно доходността на банката се базират предимно на свиването на нетния лихвен марж, което е в резултат от реализирането на стратегията на банката за диверсификация на депозитната база. Към 30.06.2013 г. банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първо полугодие на предходната година, и е в челната тройка по печалба в системата", се казва още в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (392)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Moody's, да не се правят на две и половина, ми да вземат да й свалят рейтинга на тази банка, че е мафийотска

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Весело

  ох, сега видях снимката на мистър икономика 2011, прилича на един актьор от индийски филм, който играе винаги лошите

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Очаквам колегите банкери да ни просветлят допълнително.

 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Икономическите закони и логика май както винаги ще надделеят над мафиотското беззаконие...

 6. 6 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 473 Весело

  по принцип съм против национализацията но мустакатият заслужава каторга в диарбекир и парите му да се раздадат на бедните като коледни добавки

 7. 7 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  "Според КТБ тя не е принудена да поддържа допълнителни капиталови буфери заради изключително доброто качество на кредитния й портфейл."

  Хахаха

 8. 8 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ТОЯ СКОРО ЧЕ ГО ВИКАТ НА КИЛИМЧЕТО РАШКИТЕ

 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Я, и сега кой ще му крепи на Орешарски... правителството и на Станишко - рейтинга?
  Май стана тя каквато стана, ами да се спасяваме поединично, а?

  При това положение държавата трябва да изтегли всички средства от тази банка и да прехвърли сметките си другаде.
  Така КТБ ще се декапитализира окончателно и фалитът ѝ е готов. Или може би сметките на държавата отдавна са трансферирани по офшорките?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А защо тук не е написано, че в официалното си съобщение Moody's заявява, че КТБ продължава да се отличава със стабилни ликвидни буфери и с постоянно нарастваща диверсифицирана депозитна база?

 11. 11 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  всички интелигентни хора знаят, че Мудис отдавна съсипва икономики - за справка, тази на САЩ

 12. 12 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, да! "Мудис"са соросоиди! Те представляват класовия враг.
  В следващия бюджет ще се предвиди перо за подкрепа на любимата на държавата банка. Ти, който ни гледаш свято от стената на храма, не плачкай, родното правителство ще те спаси!

 13. 13 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Към 30.06.2013 г. банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първо полугодие на предходната година, и е в челната тройка по печалба в системата-това я прави предпочитана на пазара,от къде тогава агенцията е почерпила "вдъхновение"за тази оценка?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тия агенции като Фич само причиняват сривове на борсите, които водят до кризи. Критиките към тях че преследват по-големи печалби и действат против интересите на инвеститорите, стават все по -основателни. Не е далеч момента в който, или ще ги махнат тотално, или ще им наложат по-строги правила при оценяване.

 16. 16 Профил на красимира
  красимира
  Рейтинг: 233 Неутрално

  на подобни агенции за кредитен рейтинг хич не можем да вярваме, често се случва да докарат дестабилизация на някоя икономика, само и само да покажат вещото си мнение, както виждаме в случая напълно нелогично, на фона на печеливша банка. Дано никой не взема предвид подобни проучвания.

 17. 17 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gabriel":

  Да, наистина така бяха ударени навремето ДСК и Райфайзенбанк, сега идва ред на тази банка, коя следва? на някой не му се иска май да има банкова стабилност

 18. 18 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Интересно, защо намаляват рейтинга на банка с капиталова адекватност 12-13%, докато съществуват банки в Европа с много по-ниска, но техният рейтинг не е занижен? Тенденциознно отношение на поредната бозава американска институция.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абсолютно поръчково действа тази агенция,големите икономики въобще не я признават.

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Може би независимите и силни регулаторни органи не са само "за красота" в една държава? Но пък може би са за "удряне" и "забавяне" на противници и приятели, за търговия с влияние? Българските политици така разбират празораздавателните и регулаторни институции, като Тоягата и Моркова в сложната плетеница на задкулисни влияния и лоялности, в която те са въвлечени?

  Докато правораздаветелните и регулаторни органи в БГ не станат независими от политическо влияние, БГ ще се лута от криза в криза, само ще й смеянме имената на кризата...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на mihaela
  mihaela
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това,дали банката ще има определени клиенти, или по какъв начин ще обслужва клиентите си е политика на банката,в която не виждам смисъл да се рови, в крайна смекта явно тази политика е успешна,защото виждаме, че КТБ е една от най-успешните банки в България. И като се загледаме, излиза накрая, че Moody's укоряват банката за успехите ѝ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много от одиторите в тези кредитни агенции са корумпирани или вербувани да служат на частни интереси. И тъй като одиторите са ключови в изготвяне на докладите за рейтинг - така лесно могат да се обяснят измамите и "случайните" грешки.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 26. 26 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 515 Неутрално
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на anna_style
  anna_style
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всички в офиса ми сме на КТБ и сме много доволни, не им разбирам там на банковите изчисления и критерии, но като обикновен клиент нямам никакви забележки. Винаги обслужването е на ниво и никога нямам никакви проблеми с банката, или неразбирателство от тяхна страна. Не съм чула и някой колега да се е оплакал.

 29. 29 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#11] от "Фатално Привличане":

  да, добре. Мудис съсипват цели планети, разбираш ли...

  но иначе КТБ е в отлично състояние. и само АЕЦ Козлодуй и още малко енергийни фирми да си изтеглят част от насилствените и блокираните капитали, държани в КГБ (или май беше КТБ), то червата на Цвъ Въ веднага ще се разплетат и империята му ще рухне.

  така както много бързо рухнаха кухите империи на мултаците, мутрягите, ковачевските и тем подобни ченгета-менгета...

  РЕФОРМИ !
 30. 30 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  Каква бурна активизация на василевчета кипи под статията. Дерзайте, поне за хлебец да изкарате.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 31. 31 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  За мен това е поредната нарочена стратегия на измислените американски кредитни агенций - след, като САЩ предивизкаха финансовата криза преди години, и повечето от техните банки буквално се сринаха, Америка предприе поредната си политика на мачкане - смачкаха много европейски банки, в това число и стабилни немски, като намалиха кредитните им рейтинги , и като не порпуснаха и българската ДСК, ако си спомянте. Сега явно е ред на КТБ. В крайна сметка по данни на БНБ към 31 юли 2013 г. сочат, че КТБ е сред петте най-големи банки в България и втората по големина банка с мажоритарна българска собственост. Независимо от решението на кредитната агенция официалната статистика на БНБ и одитираните отчети на КТБ доказват, че банката продължава да е една от най-стабилните в България.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Според рейтинговата агенция това завишава опасността от влошаване качеството на отпуснатите кредити, въпреки че официално декларираните от Корпоративна банка лоши кредити са едва 1.8% далеч под общото за системата ниво от близо 17%.
  ---
  И на това му викат лоши показатели? Другите духат супата май...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33 Профил на pesho_maniqka
  pesho_maniqka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо когато се появи една печеливша банка с реален успешен рейтинг и доволни клиенти, веднага точно нея захваща Moody's и ѝ понижава рейтинга? Прилича чисто и просто казано на поръчкови кампании от страна на агенцията, определено си личи,че обслужва интересите на някой.

 34. 34 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Който има 100 000 лв. горещо му препоръчвам да ги вложи в КТБ. Няма друга банка която да дава лихва 8,25% за безсрочен депозит (него не ловят и дянковите 10 %): http://www.corpbank.bg/individual_customers_41.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 35. 35 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  пак питам защо тук не е написано, че в официалното си съобщение Moody's заявява, че КТБ продължава да се отличава със стабилни ликвидни буфери и с постоянно нарастваща диверсифицирана депозитна база? Коментари обидни и неиздържани и не по темата не са сериозни и не си заслужава някой да им обръща внимание

 36. 36 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#33] от "pesho_maniqka":

  Както вече написах, този трагичен мач вече го играха ДСК и Райфайзенбанк, следват КТБ и ОББ. Всички други банки са чисти и са умили зорите, както се казва

 37. 37 Профил на radin_83
  radin_83
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поне не си измислят ежемесечно такси и не се чудят всеки ден как да ти вземат още пари,извън това, за което сте се разбрали,какъвто опит имах от предишната си банка, в никакъв случай не мога да кажа,че политиката на банката, поне към персоналния клиент е лоша.

 38. 38 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В началото след създаването си агенциите за кт-ен рейтинг наистина са давали адекватни оценки и са показвали реалните финансови възможности и платежоспособност. Но за 20 години има как в системата да започнат да се появят бъгове - къде случайно, къде нарочно. Като гледам как при всяка финансова криза ключова роля изпълнява някоя кредитна агенция, трудно мога да вземам оценките им на сериозно.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  До коментар [#30] от "ПАВЛА - సటోరి":

  хахаха, точно строй се - преброй се

 40. 40 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "pesho_maniqka":

  Защото действа по поръчка,нека не бъдем абсолютни балалайки,като си мислим,че в банковия сектор,където се въртят милиарди,агенциите са независими.

 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А по схемата 4 х4 лихвата дори е 8,85 % но тях ги лови дянковата тесла... Така че ефективната лихва е около 7,97 %. Или влагаш 100 х. лв. и всеки месец теглиш 800 лв. : http://www.corpbank.bg/individual_customers_40.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За последните години депозитите в банката растат с 42% годишно

 43. 43 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Според Мудис да растеш било льоша работа:
  ...Moody's мотивира решението си с данни за бързата кредитна експанзия на банката, при която за първите шест месеца на годината кредитният й портфейл расте с 16 на сто при спад от 0.3 за цялата банкова система. В периода 2010-2012 г. пък по този показатели ма ръст от 39 на сто при 3 процента за цялата система.
  ---
  по-добре да имаш спад отколкото растеж? Луда работа...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 44. 44 Профил на beyonce
  beyonce
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Статията сама си противоречи. Хем има увеличена печалба с около 10%,хем в същото време рейтинга и оценката от Муудис е понижена, никаква логика, личи си ясно и точно,че става въпрос за манипулативна оценка, която цели да съсипе поредната банка.

 45. 45 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#30:"ПАВЛА - సటోరి"]Каква бурна активизация на василевчета кипи под статията. Дерзайте, поне за хлебец да изкарате. [/quote]
  И ти Сатори (సటోరి) не пишеш нещо смислено по темата!
  Защо се заяждаш с хората?Или трябва да отчетеш присъствие?
  Да не би да заработваш да изкараш за лещичка и хайверче?

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#9:"Депутат 241"]Така КТБ ще се декапитализира окончателно [/quote]

  Невероятен! А няма ли да се изкажеш и по темата със субстанциалната квинтесенция на лапинарния размисъл!

  Какво общо имат парите на държавата с капитала на КТБ?!
  Напротив! Като си изтегли държавата парите, ще им паднат пасивите. Значи трябва да си редуцират активите. Следователно ще им намалеят и рисковопретеглените активи и след ователно ще им се подобри капиталовата адекватност.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#40] от "nina_26":

  Да, по поръчка действат и поръчката идва от самата банка.
  Ако мислите, че някой е платил на агенцията да сваля рейтинга - кажете кой. Сигурно лошите клонове на чужди банки, понеже са в голяма конкуренция с КТБ?

 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Аз си държа парите в КТБ. Е, не са 100 х. но и 6,9 % не е лошо... някъде към 300 лв./месечно от лихви ми идат....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#43] от "geo_19":

  Не можеш да растеш по-бързо от капитала си! Капитала покрива рисковете, а рисковете нарастват с нарастването на активите.
  Следователно капитала трябва да расте с ръста на банката иначе тя става рискова.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#43] от "geo_19":

  Така излиза,да си устойчив на пазара в условия на тежка криза и да бележиш растеж заслужава ниска оценка според тази мнима агенция.

 51. 51 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За последните години депозитите в банката растат с 42% годишно , което за Мудис е проблем? Това е нечувано

 52. 52 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Наистина е банката с най-добра лихва.Повечето ми познати гастарбайтери, а те са много, повярвайте ми, си държат там парите и определено не са доволни от случващото се

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#48] от "geo_19":

  Т.е. ей така без някой да те е питал, реши да се изфукаш, че имаш 52 173 лева и 91 стотинки в КТБ!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  КТБ е непоклатима, защото Василев има изключително силни връзки с големи руски инвеститори, включая и това, че имат общ бизнес с ВТБ, която е от най-големите външнотърговски банки в Европа. Отделно от това кредити са дадени на големи и стабилни компании с изключително добро обезпечение(с малки изключения). От това може да изходим спокойно, че като цяло КТБ не е зле финансово, а по-скоро може да се разклати, защото зависи много от политическото разпределение в страната, което няма как да се напише в прав текст в доклад на международна институция, затова са използвали повече ала-бала, за да кажат "ае много са весели като имат гръб в правителството, ама тея протести нещо клатят стола"

 56. 56 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Какво, какво за капитала? КТБ поддържа капиталова адекватност в рамките на законовите изисквания, които за българската банкова система са с 50% по-високи (12% за България и 6% за ЕС), сравнени с тези, приложими за всички останали европейски страни.

 57. 57 Профил на ekaterina_ku
  ekaterina_ku
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Муудис съсипаха икономиката на САЩ с нереалните си оценки,сега дойде ред и на КТБ, да последва примера на Райфайзен и ДСК ли е идеята. Поръчкови оценки на несъществуващи проблеми. Банката е успешна, цялата ми фирма сме нейни клиенти, и получаваме наистина преференциални услуги,на кое отгоре оценят банката като неуспешна!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#54] от "tribiri":

  Не, никой не те е карал да го смяташ. Може би ако гледаш себе си, а не в канчето на другите, ще бъдеш по-успешен.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да не забравяме, че рейтинга на всички финансови учреждения зависи изключително много от външи фактори - корпоративни и частни клиенти, икономическата и финансова среда, като цяло на пазарите. За това за мен тези оценки са силно субективни и дори несъществени.


  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#18] от "monика":

  А ти как разбра, че капиталовата адкватност на КТБ е 12-13%.

  Да не би да имаш информация, колко са им капиталовите провизии или може би знаеш какви са им съучастията и дяловете в различни дружества?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Един гастарбайтер къде да си държи парите освен там където му говорят на майчин език .

 65. 65 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Я да прочетем отново:

  Рейтинговата агенция "Мудис" (Moody’s Investors Service) е понижила ДЪЛГОСРОЧНИЯТ РЕЙТИНГ НА ДЕПОЗИТИТЕ в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка (КТБ) от Ba3 на В1...
  ----
  Та това не е цялостна оценка на банковата институция, а оценка на депозитите в нея (демек и на държавните депозити и на моите лични). Пука ми... до 100 0000 евро са защитени.
  А иначе едно малко по-обширно четиво по въпроса:

  ТБ остава една от най-стабилните и печеливши банки в България. Активите са нараснали с 39,4% до 6,3 млрд. лв.
  http://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%9A%D0%A2%D0%91-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_l.a_c.382_i.322492.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#57] от "ekaterina_ku":

  Апропо, в момента същата тази кредитна агенция вдигна рейтинга на САЩ?!! Не е реално просто! Как се вдига рейтинг на страна, чийто държавен дълг е цитирам: " 16 700 000 000 000 долар (чете се \"шестнадест трилиона и седемстотин милиарда\" ?!!?!"
  Фалшива самореклама, а най-лошото е, че САЩ завличат всички ни след себе си!


  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  КТБ, като типична корпоративно фокусирана банка, отпуска кредити на по-малко на брой, но по-големи и по-силни компании, така че значителна част от нарастването на кредитите през 2012 г. се е дължала на ръста на експозициите към вече съществуващи клиенти (големи известни брандове), които са доказали исторически своята надеждност.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 71. 71 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Имам въпрос. защо банки с доказано малък капитал и къде къде по-лоши кредити са с по-голям рейтинг?

 72. 72 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#69] от "Фатално Привличане":

  може би Сорос плаща и на тях, хахаха

  twitter.com/voxybg
 73. 73 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Леле колко платени са полазили под статията...

  Това, че някоя банка е печеливша в момента, няма нищо общо с рейтинга и в дългосрочен план. По тая логика, те и пирамидите навремето бяха печеливши, ама доста хора изгърмяха...

  Чудя се на платените коментиращи, нямате ли поне малко самоуважение.

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#31:"monика"]кредитни агенций[/quote]
  агенцЙ е някой римски император, а? Януарче!

  По статията:
  "В "Мудис" се опасяват от ниските капиталови буфери на фона на [quote#0:"Мудис"]силната концентрация на кредитния портфейл.[/quote] КТБ има големи експозиции към малко на брой компании, което поражда риск при проблеми при някои от тях, се посочва в съобщението на агенцията."

  От КГБ, опс, КТБ (колега, много точна грешка!, заемам я за малко )

  "Според КТБ тя не е принудена да поддържа допълнителни капиталови буфери заради [quote#0:"КТБ"]изключително доброто качество на кредитния й портфейл."[/quote]

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#72] от "voxy":

  естествено, колкото плаща един, толкова и друг - това са пълни глупости. просто истината е друга

 76. 76 Профил на margaritkailieva
  margaritkailieva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много съм доволна от услугите на банката аз, в крайна сметка важни са клиентите, и аз като такъв мога да кажа, че абсолютно всички условия са много добри, а за фирмата, в която работя, понеже е голям клиент, виждам,че има много добри условия, понеже съм счетоводителка и ясно виждам разликите. Това,че избира по-сериозни и големи клиенти не може да се оприличи на минус за банката, по-скоро го намирам като ревност от останалите банки.

 77. 77 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#73] от "sadparrot":

  Пирамидите никога не са имали тези показатели, като банката. Не създавай дезинформация

 78. 78 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  КТБ разчита на държавни инжекции, а държавата потъва. Извод?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 79. 79 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#28] от "anna_style":
  До коментар [#50] от "nina_26":
  До коментар [#51] от "Фатално Привличане":
  До коментар [#15] от "Gabriel":
  До коментар [#25] от "amnesia_":
  До коментар [#31] от "monика":
  До коментар [#44] от "beyonce":
  До коментар [#16] от "красимира":
  Вие, мацки, една и съща ли сте или сте като отбора на командоските на Кадафи? Извинявам се, ако съм пропуснал някой ник, но просто искам да ти (ви) споделя, че от банкови рейтинги не отбираш.
  Моля Цв. Василев да си подмени некадърния ПР-екип, че го прави смешен!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 80. 80 Профил на lordofmountain
  lordofmountain
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чиста схема на кражба на държавни пари.
  1. Голяма част от депозитите в банката са държавни пари.
  2. Отпускат се много необосновани кредити на близки и познати на банката лица.
  3. Въпросните лица не си връщат кредитите.
  4. Банката фалира.
  5. Държавата духа супата (фондът за гарантиране на вземанията е до 100 хил. лв. и се ползва само от физически лица)

 81. 81 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#70] от "geo_19":

  Ха, нали се сещаш, че това Мудис едва ли го е отчела, твърде удобно

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#80] от "lordofmountain":

  Нали знаеш, че има закон, по който може да бъдеш съден за клевета?

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#56] от "Фатално Привличане":

  А дали е така?! По официални отчети по Наредба 8 на БНБ сигурно е така иначе Банков надзор би влязъл на проверка.
  Само че наредбата е месечна, а в края на месеца за 1-2 дена могат да се правят доста промени в сравнени със среднодневните показатели на параметрите през месеца.

  КТБ е странна банка! Едва 38% от брутните им приходи са следствие на приходи от лихви и едва 8% на приходи от такси и комисиони.
  Т.е. едва 47.1% от приходите им са от нормална банкова дейност, а средното ниво за Банковата система е над 90%.

  Ще спра дотук по разбираеми причини.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на Фатално Привличане
  Фатално Привличане
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#78] от "Настрадин Ходжа":

  Това не е вярно. Тази банка има омански инвеститори и има подкрепата на ВТБ Капитал, една от най-големите банки в света. Няма никакъв начин да фалира и ако беше поне малко грамотен, щеше да го знаеш. Другата ми версия е, че знаеш, че говориш глупости, но ти е поръчано да създаваш дезинформация

 86. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#80] от "lordofmountain":
  в САЩ банките които фалираха по този начин ги напомпаха с пари на данъкоплатците !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 87. 87 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Весело
 88. 88 Профил на viktor_qnchev
  viktor_qnchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Опитват се да дестабилизират положението на КТБ,както и в статията е написано,това веднага ще даде отзвук на останалите функции на банката извън България. А в действителност Муудис нямат причина, прозрачно да обявят проблем в управлението на банката.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на galia
  galia
  Рейтинг: 233 Неутрално

  „КТБ има големи експозиции към малко на брой компании“ – Това е политика на банката, риска за печалба или за провал е само и единствено на банката, но както виждаме, тази политика се оказва успешна, няма причина да се сваля рейтинга, освен, за да прозира хубаво,че някой е поръчал да се срине доброто име на банката.

 91. 91 Профил на katya.stoeva
  katya.stoeva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Голям аргумент извади! а кой изобщо по света и у нас се интересува от твоето мнение?!

 92. 92 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#71:"Фатално Привличане"]Имам въпрос. защо банки с доказано малък капитал и къде къде по-лоши кредити са с по-голям рейтинг?[/quote]
  Най-малкото е заради диверсификацията на риска. Кажи коя банка имаш предвид и ще проверим в Нета портфолиото ѝ. Но с празни твърдения трудно ще защитиш заплатата си в КТБ (както го видях по-горе "КГБ"!).

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#3] от "Øϰϰå Çҩßё":


  [quote#3:"Øϰϰå Çҩßё"]ох, сега видях снимката на мистър икономика 2011, прилича на един актьор от индийски филм, който играе винаги лошите [/quote]Горе долу си е така.И нашата реалност е заприличала на индийски екшън...

 95. 95 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Към края на второто тримесечие на 2013 г. активите на банката възлизат на близо 6,3 млрд. лв., докато година по-рано те са били 4,5 млрд. лв. или ръст от 39,4%. На същата база приходите от лихви на КТБ са се увеличили с 38,4%. Към 30.06.2013 г. банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първото полугодие на предходната година и е в челната тройка по печалба сред банките в България.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тези банка ли са, частен инвестиционен клуб ли са, футболни меринджей ли са, не мога да разбера аз.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#83:"Фатално Привличане"]Нали знаеш, че има закон, по който може да бъдеш съден за клевета?[/quote]
  Това най-вече се отнася за теб и твърденията ти по отношение на Мудис...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 100. 100 Профил на katya.stoeva
  katya.stoeva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "jalal_al_din":

  Еее, що така със лошо? И що така се изживяваш като османлия, че милееш за каторгата в Диарбекир?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK