Кабинетът обмисля данъчни облекчения за семейства с деца

Кабинетът обмисля данъчни облекчения за семейства с деца

© Юлия ЛазароваДанъчно облекчение за семействата с деца обмисля правителството, съобщи "Капитал Daily".


Министерство на финансите вече пресмята фискалния ефект от мярката, която се очаква да влезе в сила от 2014 г. Първоначалните планове са да се позволи на един от родителите да намали данъчната си основа с определен процент или твърда сума според броя на децата в семейството. Засега идеята е облекчението да е за всички семейства, а не само за тези с ниски доходи.


Фискалният ефект от подобна мярка обаче още не е изчислен и не е ясно колко приходи ще загуби бюджетът от подобно действие. Затова не е сигурно и дали правителството ще застане зад подобна мярка, макар да е приело да оцени ефекта от нея по предложение на народни представители.


Ако тя все пак се приложи, най-вероятно ще отпадне облекчението, което позволява на млади семейства да намалят данъчната си основа с разходите за лихви, които плащат по ипотечните си заеми.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Като цяло резонна идея, но нещо прилагането й ме съмнява.

 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ще има повече радост за тези с повече от пет чавета

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дано наистина да се направи някакво облекчение за семействата с деца, защото всички знаем колко е трудно да отгледаш дете в днешните времена, а когато са повече от едно семействата просто изнемогват.

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За да не ги водят по протести?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Данъчната система има за цел да събира приходите по най-ефективен, прост и удобен за данъкоплатеца начин. Въвеждането на различни изключения (отгоре на всичките налични такива) само ще подлудява целокупното население 2 месеца в годината да хвърчи по данъчите служби, за да попълва разни бумаги, да обжалва откази, че и някоя сочна глоба за "невярно декларирани обстоятелства" да отнесе, ако вземе да сгреши графата.

  Като искате облекчения за деца на данъкоплатците - много по-ефективен вариант е детските да се раздават на всички деца, без подоходни критерии. Така и на останалите 80%, които ги получават, ще бъде спестено заниманието да декларират постоянно колко са бедни пред държавата, и пак да ги размотават за изтекли служебни бележки, пропуснати графи и др. дреболии.

  Изобщо трябва да се разбере, че за социалната политика отогваря социалната система, за данъчната - данъчната система, а за осигурителната - осигурителната система.

  Принципът "всичко е социална система" ни докара до сегашното положение с 922 хиляди инвалиди, а за истински пострадалите пари няма никакви, налага се да правим Български коледи и да събираме пари с СМС-и.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  С нетърпение очаквам кабинета да внесе у парламента искане за отмяна на партийните субсидии....
  А дано, ама на дали....
  У Швейцария нЕма партийни субсидии и страната върви напред....А ние имаме най-скъпите политици и пак сме най-бедни....най-нещастни....и без икономика.....И за какво тогава им плащаме скъпо и прескъпо, като ни закараха на дъното....???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на bond
  bond
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Техните предци му викаха ергенски данък...

  james bond
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Нищо няма да декларират, ако има електронно управление...

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Партийните субсидии щели да паднат наполовина - от 12 на 6 лева?

 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Абе Оставка........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Ако не беше толкова закъсняла нуждата за тези облекчения бих казал, че е крайно време..

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":

  Дори на електронното преброяване по електронен път си попълниха формуляра 40-тина процента. А с електронен подпис, сертификат и т.н. работата наистина е малко по-сложна. Каквито настройки в експлорера ми допускат подписа за електронното банкиране, точно обратните са на търговския регистър, трети - в сайта на НАП и четвърти - в сайта на НСИ. 2 години се разправям, докато накрая не ме светнаха, как си решават другите проблема ( с разделяне на диска, 2 операционни системи и т.н.)

  Много хубаво на думи, но трудно приложимо и най-важното: дори усложнението да е по-малко, пак е усложнение

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#9:"dobrich"]Партийните субсидии щели да паднат наполовина - от 12 на 6 лева?[/quote]
  Това е достатъчно на първо време.

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Напротив, много по-рационална идея е да отпаднат детските и да има данъчни облекчения за родителите деца; защото не виждам логика в това, моите деца да са наказани и да не получават нищо от държавата за това, че аз работя и плащам в данъците; в масовия случай детските са за малцинствата, които без почти никакъв трудов стаж да прибират детските... нормално работещите хора до детски не се добират, а също така и хората получаващи доходи в град като София да речем, където доходите, но и издръжката на живот са си по-високи

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Заплатите вдигнете, ама не вашите. Не се чудете каква глупост да измислите. Хората имат спешна нужда от поне двойно по-високи доходи. Ще стане страшно, лентяи такива.

  Да живее България и българският народ.
 17. 17 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те и лихвата по депозитите щяха да махат, всичко е димммммм и после дим да ме няма

 18. 18 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  няма как да не бъда повече съгласен.
  и на мен ми писна всичко да се социално и да гледам само бедност, да ми искат СМС-и за лечение на тежко болни деца и за бездомни и изоставени деца.

  обществото ни трябва да се грижи, за тези, които не могат да се грижат за себе си и да насърчава останалите да поемат отговорност за собствените си животи, семейства, деца, роднини, фирми и служители.

  с подобни извратени изключения от данъци, мита и акцизи и по принцип с българското прилагане на изключенията, сме се докарали до момента, в който да презираме политиците си, които трябва да ръководят държавната администрация.

  затова никакво отстъпление от доходните данъци, ДДС, никакви данъчни амнистии и т.н. затвор за престъпниците и всички брендовци, галевци и други измамници и мутряги.

  да видим брендито кога ще поеме към южните топли морета в някоя тъмна доба

  РЕФОРМИ !
 19. 19 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Няма да има особен ефект тази стъпка що се отнася за доходите от трудови и граждански договори. По принцип, работникът и работодателят се уговарят за твърда сума, а на нейна база работодателят си изчислява брутото. Така че ако данъкът за физическите лица се намали при семейно облагане, от това най-вероятно да спечелят работодателите, а също и всички, които работят на държавна работа - чиновници, учители, служители в държавни предприятия и пр. Останалите - най-вероятно само ще си помечтаят))

 20. 20 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Този кабинет, тъкмо реша, че а-ха ще направи нещо свястно, и той вземе, че се издъни. Така че не очаквам и тази наглед добра идея да бъде изпълнена както трябва.

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#2:"shileto"]Ще има повече радост за тези с повече от пет чавета[/quote]

  Те па са едни данъкоплатци....

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Убеден съм, че от това бюджета губи много пари (пряко). Аз съм в групата, която би имала полза, НО не вярвам да го приемат. Друго си е да се дават помощи на тези, които не работят. Оставка!!!

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#15] от "rumen_s":

  Детските няма да отпаднат. Никой не го е предложил и няма да го предложи скоро. Сега някой вика, ама тези които имат достатъчно доходи, те пък да имат данъчни облекчения.

  Добре де, вместо едните да тичат да доказват ниски доходи, за да получат детски, а останалите да тичат в данъчната служба, за да си приспаднат необлагаем минимум, по-добре по ЕГН на детето да се плаща и сумата, без да се налага всеки да хвърчи за по нещо.

  /Е, сега ако го прочете това Ангел Найденов или Янаки Стоилов, ще кажат че в опашките по службите присъства "чутовно мощен и крупен социален момент", защото така се отваряли места за държавни служители, което намалявало безработицата/

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Модерните общества са със сложни данъчни системи, защото са сложни общества. Ако това е първа крачка към семейно подоходно облагане бих подкрепил с две ръце.
  Искам да припомня, че ние имаме една от най-примитивните данъчни системи, което сигурно е щото сме примитиви отвсякъде.


  [quote#5:"cinik"]Изобщо трябва да се разбере, че за социалната политика отогваря социалната система, за данъчната - данъчната система, а за осигурителната - осигурителната система. [/quote]

  Няма как да стане когато се е случило това за десет години: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-DU-13-001/EN/KS-DU-13-001-EN.PDF

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rage Against":

  Те дори силовите министерства са ги обърнали на социални служби за здрави и прави мъже, годни да носят оръжие. Като си признават същевременно, че след фонд "Работна заплата" нямало даже пари за акумулатори, накладки за спирачки, спирачно масло, подмяна на гумите и технически прегледи на возилата и самолетите. По тази причина не се правело целогодишно нищо. Самопризнание на Ангел Найденов, ама той го е заварил това от Аню Ангелов....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  ами аз разсъждавам, че по-правилно е да се дават облекчения за хората които си изкарват парите с труд; а иначе детските в сегашния им вид служат само за купуване на електорат и са социално зло, което ще доведе до национална катастрофа защото стимулират само малцинствата да раждат; днес някъде четох нещо от типа: по прогноза на Световната банка към 2050г. тази територия ще се населява от около 5 милиона души, от които 3 милиона цигани, 1 милион турци и 1 милион българи; дори и да е малко пресилено, само си помислете каква ще е държажата ако в нея 30-40% от населението е циганско

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Почти нищо от това дето си го написал не е вярно!

  Политиците ни не са най-скъпите, а най-евтини в целия ЕС и заради това ни излизат най-скъпо. Англиска поговорка гласи: "Не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини неща."

  Така че може би заради това, сме най-бедни, най-нещастни и т.н., защото си купуваме евтини политици.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Всъщност тя не е примитивна, ами плоска в смисъл на тъпа!

  Напоследък тук там по тАлАвизиите започнаха да се чуват някакви плахи гласчета на синдикалисти, как 10 години цялата система се пренстройвала в полза на богатите, ама е логично да попитаме - А вие къде бяхте бе тикви досега!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Че да не се преуморят от мислене... Да вземат да погледнат в "белите" страни как стои въпроса и да не се напрягат толкоз, че ще вземат нещо да се изкривят

 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Аре стига си се правил на по-умен и по-запознат от мен.....Най-високите субсидии са у България. В Германия, дето е най-богатата страна у ЕС взимат по 0,80 Э, а у нас 12лв. Първо се поинтересувай, и тогава опонирай. О'кей ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich":

  Нищо не е това. Виж пост № 30. Когато паднат на нивото на германските, тогава ще ги призная....Тия 6 лв. все още ми бъркат в очите.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#31] от "ARRI":

  Нека да видим първо дали и това ще направят?!

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#28:"tribiri"]се чуват някакви плахи гласчета на синдикалисти, как 10 години цялата система се пренстройвала в полза на богатите[/quote]

  Преди да намалят данъците, не само богатите, ами изобщо никой не плащаше нищо. Всички фирми бяха около нулата и всички работници - на необлагаемия минимум.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#24:"Graf"]Модерните общества са със сложни данъчни системи, защото са сложни общества. [/quote]

  В Германия фирмите нямат "счетоводител" като при нас, а имат Steuerberater - данъчен съветник. Като питаш на кого да занесеш фактурата, отговорът е: сега ще Ви дам телефона на нашия данъчен съветник. Данъчен съветник си има и всяко семейство дори с ниски доходи, наравно със семейния лекар и съветникът е несменяем, и се подбира след дъълги препоръки. Данъчният наръчник на Германия през 2001 беше 30-тина тома по 3000 страници, като всяка година се "обогатява" с нови няколко хиляди, съгласно решенията на върховните съдилища на провинците (които ведъж взети, имат тълкувателен характер за всички последващи сходни казуси). Там най-подробно е описано, дали може да се приспаднат като разход аерозолите за кола, очилата на служителите, бензинът до училището на децата (ако пътьом за работа ги меткаш със служебната кола) и десетки хиляди подобни.

  Някъде пак тогава 2001-2002, почнаха да пускат данъчен годишник на компакт диск с "изкуствен интелект", който сам води гражданина какво всичко може да си приспадне от дохода, като задава насочващи въпроси от контекста и др. такива опции. Този наръчник на компакт диск струваше 100 евро и излизането му се чакаше като новия Айфон или новия Плей стейшън. Излезе...Тичайте! Чудесни нови функционалности! От тази година - разходите за обущар се приспадат, ако сте си скъсали обуквата на път за работа. Подробности - в новия наръчник...Бий се народе, даваш 100 евро, спестяваш 2000...

  Накратко - наистина сме прекалено изостанали, за да си устроим такаква чудесия. Щастие в нещастието, само счетоводните къщи ще отронят по някоя сълза, поглеждайки със завист немските си колеги....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 35. 35 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ура. Да живей социализма и смърт за империализма ( всички дянковци) .

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 36. 36 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#15:"rumen_s"]Напротив, много по-рационална идея е да отпаднат детските и да има данъчни облекчения за родителите деца; защото не виждам логика в това, моите деца да са наказани и да не получават нищо от държавата за това, че аз работя и плащам в данъците; в масовия случай детските са за малцинствата, които без почти никакъв трудов стаж да прибират детските[/quote]

  И аз съм като теб, само че за разлика от теб виждам логиката: като са се родили един път гладни гърла, някой трябва да ги храни - иначе тръгват да хвърлят камъни. Никой няма да легне да мре от глад - ако не му се дават социални, ще краде и ще убива даже, но няма да мре гладен.
  Така че трябва да се вземе от някой и да се даде на тях. А от кого да се вземе - ами от тези, които имат, много ясно. Няма от другите гладни я, то на на тях какво да им вземеш.
  Така че - това е положението. Харесва - не харесва, ще плащаме. Във всички държави е така. Пак тук на нашите мангали малко се дава. Във Франция разни магребци и сенегалци с по 5-6 чавета вземат по хиляди евро, платени от редовите французи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK