България е на 49 място по икономическа свобода според световна класация

България е на 49 място по икономическа свобода според световна класация

© ShutterstockБългария се нарежда на 49 място от 151 страни, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, предаде БТА.


Докладът представя картината през 2011 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни.


Хонконг е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.
Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6.87 точки от максималните 10 в сравнение с 6.74 през миналата година.


България има 7.26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с 2010 г., когато страната е класирана на 47-мо място със 7.30 точки. В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7.89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6.59 т. за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22 място сред страните в ЕС.


САЩ, които дълги години се приемаха за крепост на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно "падат" надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света, отбелязват от ИПИ.


Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Весело

  ''Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.''

  Това си е направо гавра !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2153 Неутрално
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да няма грешка...по-ни отива да сме на 149 място.....ама щом са ни стъкмили на 49, така да е......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Икономическата свобода у нас е като зелето със свинско. Некои са на 1-о място, някои на 101-о, а средно всички хапват зелето със свинско.

  ден година храни.
 5. 5 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Невероятно ми се струва Словения и още 5 страни от ЕС да са след нас в тази класация. Пълен абсурд.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Последният абзац съдържа дефиницията за икономическа свобода. "Основите на икономическата свобода са
  1) личният избор,
  2) свободната размяна,
  3) конкурентната среда
  40 сигурността на частната собственост"

  Това е много важно пояснение, защото тук на форума редовно срещана теза е "В Сомалия (Афганистан, Еритрея, Чад и пр.) държавата я няма - да не би да са прокоплсали?". В тези държави с племенно-родова структура на управление нито един от горните 4 критерия не е на особено уважение, поради което заслужено са на еднакво място в таблицата със социалистическа Венецуела, а КНДР изобщо я няма в класацията.

  Mутри, вън!
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#5] от "mib58316647":

  Ама що да си тъпчем главите с ненужна и безполезна информация ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота."

  Е, за Хонг Конг и Сингапур зависимостта по отношение на политическите и гражданските свободи не важи.

  http://www.hrw.org/news/2013/02/01/singapore-running-place-human-rights

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Весело

  ... Хаха, сега отворих пълния доклад и гледам още образцови страни откъм човешки и политически права в първата десятка - Бахрейн, ОАЕ.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Други заключения от доклада на ИПИ:

  - либертарианството е здравословно ("Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота"

  - България е най-напред по тези показатели, където на родния упрвленец е наложена усмирителна риза да "прави политики" - валутен борд, митнически съюз по правилата на ЕС, плосък данък (тъй като последният е от местна компетенция, за съжаление, затова и е обект на постоянни атаки от партии, синдикати и за жалост от голяма част от населението, което и днес се е размечтало леля Държава да дойде да му залепи 500 кинта на челото - виж статията за отмяна на лихвените облекчения)

  Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя:
  Размер на правителството (6,64) – по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък. В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.
  Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост (5,03) – традиционно това е най-слабата област за България. Независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

  Достъп до сигурни и стабилни пари (9,32) – в тази категория България получава най-висока оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска.

  Свобода на международната търговия (7,60) – резултатът е следствие на доброто представяне по отношение на тарифите при извършване на международна търговия, както и на отрицателното влияние на регулаторните пречки.

  Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,73) – резултатът е следствие на относително ниското регулиране на кредитните пазари и същевременно тежките регулации за труда и бизнеса.

  Ниските оценки по този показател отразяват високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

  Mутри, вън!
 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Нашата икономическа свобода се изразява в свободно падане , без предпазна мрежа.

 12. 12 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 440 Неутрално

  България е на 49 място по икономическа свобода според световна класация...

  - Ако ДПС и БСП , не бъдат изритани
  от властта, .. излизаме от класацията.

  urkobozambo
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Свобода без инвеститори и 10-то място да ни дадат не топли

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#12:"Urkobozambo"]България е на 49 място по икономическа свобода според световна класация... - Ако ДПС и БСП , не бъдат изритани от властта, .. излизаме от класацията.[/quote]На кое ли място по икономическа свобода бяхме, когато правехме компютри и роботи, електроника и тежка химия, оръжия и кари за половината свят Тогава май бе по-свободно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "xalikarans":

  Абсолютно съм съгласна с теб...

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#13:"xalikarans"]Свобода без инвеститори и 10-то място да ни дадат не топли[/quote]От инвеститор добро не съм видял ... Пъдят работници, режат на скрап и бягат ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#8:"doneva_a"]Е, за Хонг Конг и Сингапур зависимостта по отношение на политическите и гражданските свободи не важи. [/quote]

  Хонг-Конг дръпна по време на британското управление, си беше толкова свободен, колкото самата Англия. Отделно, в свободните икономически зони, донесли просперитета на Китай, държавата почти отсъства като фактор. Принципът е "каквото се разбереш с другия". Нито има кодекс на труда, нито лицензионни и разрешителни режими. Търговски съд - май и това нямало. Като те измами някой, друг път няма да правиш сделки с него - друго наказание не е предвидено.

  Mутри, вън!
 18. 18 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#14] от "EVOLYUCIONER":


  [quote#14:"EVOLYUCIONER"]кари за половината свят [/quote]

  Танко , що разправят че като сменили пълнежа на нашите мотокари от олово на бетон и веднага половината свят спрял да ги купува.Щото до тогава им било по-изгодно да ги купуват заради оловото , а не заради качеството .Или това е гнусна капиталистическа инсинуация ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 19. 19 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "EVOLYUCIONER":

  нали знаеш приказката за лудия и зелника.....

 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ти да видиш. От "Фрейзър" направо са ни почесали по косъма.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#14:"EVOLYUCIONER"]На кое ли място по икономическа свобода бяхме, когато правехме компютри и роботи, електроника и тежка химия, оръжия и кари за половината свят Тогава май бе по-свободно[/quote]

  И кой ни попречи да си ги правим и в 1990, че обявихме мораториум по външния дълг, а чехи, поляци и унгарци повече да не щат и да погледнат нашата стока? Надявам се не вярваш на тероиите, че всичко е било наред, докато Горбачов не ни е продал в Малта...

  Mутри, вън!
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Периферните колонии на ЕС са икономически свободни и повечето либерални регулации и дискриминации са узаконени !
  Местната икономика няма достъп до кредитиране на поносими лихви и така се толерират само монополите и картелите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По-правилно е да се махне позицията "повече политически и граждански свободи", посочена като предимство при най-значителна икономическа свобода. Наличието на държави като Сингапур, Хонг Конг, Байхрейн, ОАЕ, Катар, Грузия, Перу, Армения в най-горната част на класацията просто показва, че държавната политика за насърчаване /или невъзпрепятстване/ на икономическата инициатива /най-общо/ не върви задължително ръка за ръка със създаването на условия за упражняване на граждански и политически права.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 24. 24 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма страшно.
  С управление на БСП икономическата свобода ще се подобри.
  Важното е, че тези които могат да навредят на добрия образ на България са ВЪН от Парламента.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#23] от "doneva_a":

  Съгласен съм с теб и ще го кажа така - това изследване замерва нещата от партера нагоре, без да се интересуват какво има в основата. В челото на класацията присъстват доста безмитни зони в недемократични държави и абсолютни монархии. Днешното поколение от династията се е светнало, че от това се печели и го прави. Следващото поколение ще реши нещо друго и няма да го има гражданското общество, което да го възпре. Примери за цветущи недемократични държави, провалени от новодошли режими има предостатъчно.

  Mутри, вън!
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#18:"kasko"]Танко , що разправят че като сменили пълнежа на нашите мотокари от олово на бетон и веднага половината свят спрял да ги купува.[/quote]Работил съм в чугунолеярен завод "Прогрес" и сме ляли чугунени противотежести ... и половината свят купуваше ... спря да купува само другата половина от света Далеч по- добре е да лееш чугун, отколкото да си безработен. Не ви ли омръзна едни и съши глупости да ръсите - чудо голямо, а сега повече ли произвеждаме ... НЕ !!! От много пазар ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#21:"cinik"] Надявам се не вярваш на тероиите, че всичко е било наред, докато Горбачов не ни е продал в Малта...[/quote]Че ни продадоха като магистралка ... продадоха ни ... Първо Чърчил на Сталин , после Горбачов ... Никога не съм казал, че при соца всичко е било наред ... казвам само, че СОЦа беше по-добро от сегашната идиотщина - нито е капитализъм, нито е пазар. Не змам какво е и какво трябва да бъде, не е така със сигурност

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#18:"kasko"]пълнежа на нашите мотокари от олово на бетон [/quote]Ако имаш идея от социалистическа икономика , въобще не е безумие. Има ПЛАН да валутни приходи от второ направление и е все едно дали продаваш олово или злато, парите трябват да се заобиколи КОКОМ и да се внесе нещо , което сме считали за необходимо, без значение на цената, Надскочихме си ръста и паднахме . какво повече има да се обяснява СОЦа? Не е идеален ... така беше о толкоз = история.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Абе айде стига с тия електрокари бе.

  Мързи ме да ровя, но по памет в най-добрите две-три години сме произвеждали средно около 60к бройки, от които няма и 5-6% (около 4000 в най-добрите години) сме продавали -- останалото е било за СИВ по бартерни споразумения.

  По това време пазарът на Запад е бил за поне 250к бройки, щото само ФРГ и Япония са произвеждали сигурно толкова.

  Т.е. "световната" сила е държала реално много под 2% от пазара. При това при неизвестни условия.

  Не били компютри, ами компоти.

  ден година храни.
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#26:"EVOLYUCIONER"]а сега повече ли произвеждаме ... НЕ !!! От много пазар [/quote]

  Естествено, че повече произвеждаме. А още по-важно е, че произвеждаме на печалба. 2,05 милидарда евро е износът ни за юли 2013 г. Само с електрокари, консерви за СССР и снаряди за братски режими такава сума не можеш да напрвиш никога....

  Mутри, вън!
 31. 31 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#14:"EVOLYUCIONER"]правехме компютри[/quote]

  искаш да кажеш _крадяхме_ компютри от Apple, щото бяхме много смотани и не можахме да крадем от IBM, които вече бяха минали на 16-битови?

  [quote#14:"EVOLYUCIONER"]тежка химия, оръжия[/quote]

  тая твоята свобода не ми я пробутвай на мен

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  22ро място от 28 държави... Продължавайте да редувате комунисти с издънките им..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Форумните американофили да прочетат добре долния цитат:

  "САЩ, които дълги години се приемаха за крепост на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно "падат" надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света, отбелязват от ИПИ."

  Регрес и падение.... това са реалностите що се отнася за САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#6] от "cinik":

  Между другото в тая класация съм убеден, че не участват страни като КНДР, Сомалия, Афганистан или Чад.... просто не са ги включили в изследването!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#23] от "doneva_a":

  Така е, напълно сте права!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#35:"Иво"]Между другото в тая класация съм убеден, че не участват страни като КНДР, Сомалия, Афганистан или Чад.[/quote]

  Probieren geht über studieren!

  Направо виж 15-та страница


  http://www.freetheworld.com/2013/EFW2013-complete.pdf

  Mутри, вън!
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#37] от "cinik":

  Хммм... странно, опитах да отворя линка, обаче при мен не се отвааря!? Не знам защо....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#4:"патиуанчо"]Икономическата свобода у нас е като зелето със свинско. Некои са на 1-о място, някои на 101-о, а средно всички хапват зелето със свинско.[/quote]
  +++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост." Това ми говори, че данните веднъж поостарели, втори път са сериозно манипулирани. Вероятно от наша страна. Няма как да сме на 22 място в ЕС по този показател, а стандарта ни да е последен! А, погледнато в мащаба на тия 151 държави... Как да си обясня това предно място? Манипулацията на данните е единственото обяснение за разминаването на оценката и реалността, констатирана в други класации.

  goblenka
 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#4:"патиуанчо"]Икономическата свобода у нас е като зелето със свинско. Некои са на 1-о място, някои на 101-о, а средно всички хапват зелето със свинско. [/quote]

  По икономическа свобода на мафията, сме ТВЪРДО НА ПЪРВО МЯСТО!

  Едни ядат само свинското, други само зелето, за народа остават само кочаните на зелето! Средно - свинско със зеле.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Д-р Николай Михайлов:

  Либералната свобода се произвежда, тя не извира от природата. И нашата беше произведена и продължава да се произвежда, основно по импортен път, според императивите на новото вероизповедание. Това ни се случи и добре стана, защото се отървахме от тоталитаризма. Но либерализмът не е религия, нито пък Сорос - светец.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "geo_19":

  ??? Отървахме се от тоталитаризма и налетяхме на какво?

  goblenka
 44. 44 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  - Левите и десните са либерали от Балканския полуостров, това е родовото им определение. И едните, и другите обичат Европа, като референтен образ на успеха и територия на престижа. Някои обичат Русия, други не. Но масово са конформисти на сладкия живот и на всички възможни либерални вълнения. Оттук и непреодолимата им склонност към политически опортюнизъм, както и безплодния характер на техните стълкновения. Размножаването на десни проекти е феномен на котерийно творчество и лични амбиции, това са производства на политическото нищо.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално


  - Левите и десните са либерали от Балканския полуостров, това е родовото им определение. И едните, и другите обичат Европа, като референтен образ на успеха и територия на престижа. Някои обичат Русия, други не. Но масово са конформисти на сладкия живот и на всички възможни либерални вълнения. Оттук и непреодолимата им склонност към политически опортюнизъм, както и безплодния характер на техните стълкновения. Размножаването на десни проекти е феномен на котерийно творчество и лични амбиции, това са производства на политическото нищо.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2304341

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  ...и продължава да пада! (по "Данни за нивото на река Дунав".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Свикнал съм България да се върти около 60-то място по икономическа свобода.Погледнах-пак си е там,малко след Румъния и малко повече след Албания.
  http://www.heritage.org/index/ranking

 48. 48 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Разстроено

  [quote#18:"kasko"]що разправят че като сменили пълнежа на нашите мотокари от олово на бетон и веднага половината свят спрял да ги купува.Щото до тогава им било по-изгодно да ги купуват заради оловото , а не заради качеството .Или това е гнусна капиталистическа инсинуация ?[/quote]

  Каско, нашите кари наистина се продаваха в много страни в третия свят. В тези страни имаше разкрити и сервизни служби, които бяха доста заети. Това доказва, че карите не са купувани заради оловото. Вие разказвате един виц.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 49. 49 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#48] от "ХАРИ":

  Не е никакъв виц. Просто господина/госпожата не са изцяло точни. В началото на нашите кари (БАЛКАНКАР) им отливаха в "Кремиковци" противотежести от чиста стомана. После "включиха" и минаха на стоманен кожух, пълен с оловни слитъци и накрая се усетиха (след около 3 години свръхпроизводство), та да турнат за противотежест железобетонен блок. Но вече бяхме станали за смях на целия свят.

  Някой някога да е виждал работещ все още кар от марката "БАЛКАНКАР"? Издържаха от 3 до 5 години.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 50. 50 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#48:"ХАРИ"]Каско, нашите кари наистина се продаваха в много страни в третия свят. В тези страни имаше разкрити и сервизни служби, които бяха доста заети. Това доказва[/quote]

  което доказва единствено, че карите беха боклуци, които се разваляха като за световно. затова не сме продали повече от няколко хиляди.

  Останалите са разменяни по линия на СИВ, което не се брои, щото там качество и цена никога не са били критерии.

  На Япония например не сме продали и няколкостотин бройки, понеже изнасяните за там е трябвало на място да ги разглобят, да им сменят акумулаторите и да ги сглобят пак, за да работят.

  ден година храни.
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  От коментарите разбрах, че критериите на това изследване трябва да бъдат променени, защото не сме класирани на последно място, а ние хич не ги обичаме тези работи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#47] от "vjacho":

  Пропусна да кажеш, че е доста по напред от Франция, Италия, Гърция, Хърватия, Словения и Португалия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#11:"azmatahari"]Нашата икономическа свобода се изразява в свободно падане , без предпазна мрежа.[/quote]
  Което е хубаво, защото така калпавите акробати (назначените бизнесмени и олигарси) излизат от употреба при всяко подхлъзване... Колкото и да се срастват икономически с политически кръгове, всяка криза ги удря и "счупва некачественият материал". Лошото е, че има доста за "чупене", а процеса отнема доста време.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":


  Да няма грешка...по-ни отива да сме на 149 място.....ама щом са ни стъкмили на 49, така да е.."

  -И аз не съм убеден,че това място е реално-очакванията ми са за доста по-назад,но като всяка класация,приемам я с голяма доза недоверие.
  Не съм предприемач,активната ми възраст мина в ония времена,но не съм равнодушен за икономическото развитие на страната.От много време се говори за облекчаване на бизнеса,но не се прави нищо.Това правителство предлага някакви мерки,но доколко ще ги реализира се съмнявам,като виждам от колко обещания се отказа.Не си обяснявам и защо се отхвърли предложението за инкриминиране невнасянето на осигурителните вноски.Нека помагаме на бизнеса,но и да го ангажираме да бъде коректен.

 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "gost22":

  Наистина ли излизат? Айде, бе!

  goblenka
 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#55:"goblenka"]Наистина ли излизат? Айде, бе![/quote]
  Още ли ползваш мобифон от единственият мобилен оператор? И кой го пребори — политиците дето бяха на хранилка или от независещи от тях икономически причини?
  Бавно ще стане, ама е единственият начин — с провал на икономическо ниво. Също като разпада на СССР: отне дълго време и се случи по икономически причини извън обхвата на политиците.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#52:"tribiri"]Пропусна да кажеш, че е доста по напред от Франция, Италия, Гърция, Хърватия, Словения и Португалия.[/quote]

  Да,така е,казвал съм го друг път,и от Гърция май сме по-добре.Възходът на Грузия е доста интересен. +2.8 е доста сериозна крачка,доскоро само Зимбабве правеше такива скокове.

 58. 58 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 478 Неутрално
 59. 59 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много сериозни разминавания в тия индекси. Според някои сме на 60-то място: http://www.heritage.org/index/ranking

 60. 60 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#56] от "gost22":

  Единствен мобилен оператор? Аз знам четири.

  goblenka
 61. 61 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1935 Весело

  До коментар [#60] от "goblenka":
  Четири, ама нито един не оперира с мобифони...
  Ей за тези монополисти намеквах, ама явно не сме се разбрали. Те имаха апарати по 2 000 д.марки, а миутата беше... докато не ги изритаха икономически с цифровия стандарт GSM:
  "На 5 август 2008 г. бе проведен последният разговор в първата българска мобилна мрежа. Тогава бе сложен кръстът на “Мобиком” - една компания, извървяла стремителен път от нищото към супербранд и с главоломна скорост завърнала се обратно в нищото.
  Вероятно за “Мобиком”, поне като търговско наименование, имаше и други варианти за развитие, но както и да го погледнем, една по една мобилните мрежи, използващи стандарта NMT, спряха работа. “Мобиком” бе една от последните в Европа, която се предаде."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "gost22":

  Наистина, прав си. Но, аз никога не съм ползвала тази мрежа. Почти нищо не знам за нея.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK