"Топлофикация Русе" сменя руските въглища с по-евтини и еко- горива, опитва люспи слънчоглед (видео)

"Топлофикация Русе" сменя руските въглища с по-евтини и еко- горива, опитва люспи слънчоглед (видео)

© ДневникНовият собственик на "Топлофикация Русе" предвижда технологично обновление на оборудването и изпълнение на строгите екологични изисквания, влизащи в сила от 1 януари 2016 г. Целта ще бъде тези намерения да се реализират, без да се стига до непоносимо високи цени на произвежданата електрическа и топлинна енергия. Това бе съобщено пред журналисти днес от ръководството на компанията. Едноличен собственик на капитала на дружеството е "Топлофикация Плевен". Предишният собственик - "Мечел", се оттегли от компанията.


Дружеството експериментира с изгаряне на слънчогледови обелки, което е първи опит в страната, съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Недев. По думите му към момента експериментът е успешен.


Люспите се подават към котлите през мелничните системи, които подготвят горивото въглища за изгаряне. Тази биомаса постъпва заедно с въглищата в нея, смила се и вече като прах влиза за горене в котлите. Намерението е до декември да има котел, в който да се изгаря гориво с 15 или 20-прцентно съдържание на биомаса - не само слънчогледови обелки, но и царвична шума, дървесен чипс и други отпадъци. За това обаче са нужни реконструкции, допълни Недев.
В момента в русенската топлофикация се използват енергийни котли, проектирани за изгаряне на вносни въглища с определени характеристики. Именно този факт години наред караше ръководствата на дружеството да сочат, че цената на произвежданата енергия е сред най-ниските в страната.
Сега обаче предстои промяна на горивната технология, тъй като при съществуващото основно оборудване, технология и горивна база новите изисквания в областта на околната среда биха могли да се изпълнят само чрез изграждане на огромни и скъпоструващи очистващи инсталации. 


Това е наложило новият собственик да търси комбиниране на екологичните норми с изгарянето на по-евтини, разнообразни и отговарящи на екоизискванията горива. Промените в горивната технология ще са съпътствани и с изграждане на нови пречиствателни инсталации и модернизация на съществуващите електрофилтри.


Инвестиционните намерения на собственика включват още замяна на остарелите помпи за централизирано топлоснабдяване с нови помпи с честотно управление, отговарящи на критериите за ефективност, както и промяна в схемата за подгряване на суровата технологична вода и преминаване към използване на отпадна топлина от охладителните кули в замяна на използваната досега пара."Топлоофикация Русе" ЕАД от 1 август предоставя на своите клиенти 1 мВтч топлоенергия (с топлоносител гореща вода) на цена 72,66 лв. без ДДС. Това е с 1,19 лв. по-малко от одобрената цена и съответства на поисканата от дружеството цена за утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От същата дата се въвежда фиксирана пределна цена за подгряване на 1 м3 битова гореща вода на стойност не повече от 9,00 лв. с ДДС за всички абонати на дружеството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Весело
 2. 2 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А честито. Край на евтиното парно.

 3. 3 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По-евтино от въглищата няма за сега.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 4. 4 Профил на Dark horse
  Dark horse
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Новият собственик кой беше - Ковачки ли? Какво е това бягство от любимия му кюмюр

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  От различните видове горива въглищата са възможно най-евтините.

  По-скъпи от тях, но все пак сравнително евтини са някои видове биомаса - например дървесни трески, балирана слама и т.н.

  Но ако се преминава от въглища на съвместно изгаряне на въглища и биомаса, реконструкцията на горивната технология би била по-скъпа от нови очистващи инсталации.

  Може би става въпрос по-скоро за природен газ - както е в ТЕЦ "Плевен" - но това би означавало значително увеличение на разходите за гориво.

  Всъщност голяма част от ТЕЦ "Русе - Изток" е вече на близо 50 години и човек се замисля дали не е време да се построи нещо по-модерно на нейно място.

  Иначе предложението за инсталиране на мрежови помпи с честотоно управление е разумно.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Що семки трябва да излюпиме....

 7. 7 Профил на sun_ray
  sun_ray
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Слънчогледовите люспи и царевичната шума са едни от най-полезните (истински) храни за добитъка. Ако Топлофикация започне да ги ползва, колко, смятате, ще се вдигне цената на месото; колко от малобройните животновъди ще се откажат да гледат животни или ще преминат почти изцяло към фабрични смески?! И като резултат - по-голяма безработица, по-малко българско месо, по-ниско качество... Изобщо, някой правил ли е такъв анализ за последиците?
  Дано не успеят!

 8. 8 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Аман от парнаджии русофоби...

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  От нийде взорът надежда не види...

 10. 10 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това е като да гориш 100 левови банкноти, а после парното било по 500 лева на месеца.
  Калчев добре че умря да не чуваш проклятията на русенци.

 11. 11 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Кой стои за Топлофикация Плевен?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 12. 12 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  същата технология ползват в близкия до Русе завод за биодизел в сливо поле ,общо взето ефективна технология ,изгарят люспите ,само дето мириш на нещо средно между печено семе и олио ,а за русенската централа е характерно ,че себестойността на горивото е много ниска и топлото трябва да е не повече от 38 -40 лв на мегават

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK