Прокуратурата още не е повдигнала обвинения срещу задържаните бивши шефове на НЕК

Прокуратурата още не е повдигнала обвинения срещу задържаните бивши шефове на НЕК

© Анелия НиколоваКъм настоящия момент прокуратурата не е повдигнала обвинения, след като при спецоперация в петък за 24 часа бяха задържани бившите директори на НЕК Иво Лефтеров, Крум Анастасов и изпълнителният директор на "Уорли Парсънс" Събин Събинов. Това съобщиха от обвинението като по този начин официално дадоха информация за операцията в петък, извършена съвместно с ДАНС и МВР.


До нея се е стигнало, след като в прокуратурата на 19 септември е постъпил втори сигнал (първият е от август), в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи за извършени плащания по проекта АЕЦ "Белене", след като той беше спрян, обясняват от прокуратурата.


При нея са иззети множество документи, които предстои да бъдат анализирани. Едва тогава ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.
В началото на август в Софийска градска прокуратура е постъпил доклад от ДАНС за длъжностни злоупотреби в енергетиката при изпълнение на проекта АЕЦ "Белене". Тези злоупотреби са довели до крупни имуществени вреди на страната, посочват от прокуратурата.


Това е причината на 9 август прокуратурата да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по чл. 203 от Наказателния кодекс (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай). Предмет на разследване е и евентуално извършено престъпление по чл. 219 (умишлена безстопанственост).


Установеното до момента от обвинението показва, че решението на правителството за мораториум върху проекта за АЕЦ "Белене" по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му.


В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг".


Въпреки, че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са започнали процедура по спиране на плащанията.


Така през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг" са били преведени суми за около 950 000 евро на месец - за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.


В четвъртък, 19 септември, в Софийската градска прокуратура е постъпил нов доклад от ДАНС, в който се казва, че започва укриване и унищожаване на уличаващи плащанията документи. Това е наложило претърсването в офисите на "Уорли Парсънс", "Риск инженеринг" и НЕК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 418 Неутрално

  бой по спонсорите на Първанов и разбира се всичко при Министър-председателя в КТБ

 2. 2 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Имаме плащания - за по-малко от час може да се установи кой е наредил плащането, следователно да е на лице конкретният заподозрян. Платежните са както в счетоводствата на дружествата, така и в обсужващата /обслужващите/ банка /банки/.

 3. 3 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо неизвестен извършител?
  Чий подпис е под плащанията? Нямат ли имена тия хора?
  Защо прокуратурата първо вдига шум, а после установява?

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Както във всяко друго важно разследване случаят се оказва далеч "по-сложен" от възможностите на родната прокуратура. В другите страни как го правят хората, чудя се аз? Сега ще произведат хиляди страници документи и накрая ще обявят, че няма достатъчно доказателства!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докато умните се умуват - лудите се налудуват .

  Все по-хубаво става :)
 6. 6 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Крадеца вика дръжте крадеца. Андонов обаче оцелява при всички и пак е на свобода. А в момента жена му му чисти следите от холдинга.

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да не би Мая Манолова да е подала втория анонимен сигнал до прокуратурата?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Най-накрая всичко ще се окаже кьорфишек...

 9. 9 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_val":

  Защото такава е поръчката от горе... Трите уж независими власти действат в синхрон. А четвъртата е винаги на разположение

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Тези договори навярно са публикувани някъде-те не могат да са конфиденциални.Всъщност основната вина е на държавата - трябвало е да развали договора в писмена форма с предизвестие.
  Освен това някой е наредли плащанията.Не може един редови чиновник сам да разпореди на себе си и да извърши плащането!
  Всичко това е лесно установимо и не виждам защо прокуратурата не го е установила досега.Или просто прах в очите на хората като случая с печатницата - политическа поръчка!
  ОСТАВКА!

  Tony
 11. 11 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А дали плащания, ако е имало такива, са незаконни?

  Тази сутрин чух доста глупости на тази тема - че решението на НС било задължително освен за държавните институци и за гражданите и т.н.

  За държавните институции - да. Но има сключени договори. Съответните чиновници е трябвало най-бързо да предприемат действия за прекратяване на договорите за доставки, строителство, авторски и строителен надзор по установения ред - по взаимно съгласие или едностранно. Но при едностранното прекратяване обикновено има и неустойки, които трябва да се плащат.

  Освен това, при спиране на строеж от възложителя, проектантите, строителя и строителния надзор се съставя акт обр. 10 - за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството и в него много подробно се описват изпълнените работи, доставените материали, които не са използвани, необходимите работи за консервиране и т.н и т.н.
  Вярно е, че част от този акт може да се състави и по документи, но се влага и доста труд, който трябва да се плати. А и в случая става дума за атомна електроцентрала, а не за бира-скара.

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  "При нея са иззети множество документи, които предстои да бъдат анализирани. Едва тогава ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата."

  И що PRокуратурата огласи по тоз начин загрижеността си за правопорядъка?
  Ае стига. Цвъ ни бе достатъчен три години и кусур с шумотевицата.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Много глави умуват , но изглежда нищо не раждат. Интересно , договора за стройтелството на Белене , между кои две страни е ? Дали е между НЕК и руската страна , или между министерството на икономиката и руснаците ? И кой може да пракрати договора за строителство ? Сега се оказва , че правителството е прекратило строежа , а от НЕК са продължили да изплащат фактури по строителството . Или по същество Белене си мъждука като обект, а прокуратурата ще търси неизвестните извършители . Извършители на какво ?

 14. 14 Профил на kge
  kge
  Рейтинг: 367 Весело

  Ако прокуратурата има забавени сметки за ток над 155лв може да се притесняват сегашните да не им дръпнат шалтера и затова да не бързат с обвиненията към бившите. Може да са от различни паритии ама играят една игра...

 15. 15 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има виновен и то не един ! Съберети ги всички от Заверата и им разкрийте далаверките. Те се пооттеглиха леко от агресивната политика , дано да ги позабравим. Дали сме ги забравили ?

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Тази шунка е от най-блажните, за ГЕРБ спирането на обеста не означава спиране на плащанията по него. Иначе лесно може да се провери дали надзорниците са ходили до обекта или са надзорвали от офисите в София.

 17. 17 Профил на Saint_Anger
  Saint_Anger
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сутринта по Нова ТВ беше доста "забавно". Оказа че, така наречените бизнесмени като Манчев, господата от НЕК и още "един човек" не зачитат решенията на парламента, които са са със сила на закон. Видиш ли, щом нямало писмено уведомление, всичко било нормално. Манчев назова и някой си "човекът". Кой ли ще е да е този човек! Всички на селски хитреци и тарикати се правят. Сега какво? 2 ма директори на НЕК ли ще го отнесат?!

 18. 18 Профил на Saint_Anger
  Saint_Anger
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#3:"georgi_val"]Защо неизвестен извършител? [/quote]

  От тази прокуратура, прекалено много очакваш. Сега ще го търсят този "неизвестен" и после край по давност!

 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "sasa1959":
  Не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.
  От решението на НС до спирането на плащанията трябва да се измине определен правов, и чисто формален път. С определени персонални срокове и отговорници за извършване на определени процедури

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Най-вероятно ще се повдигнат обвинения за тези големи злоупотреби в енергетиката,но се съмнявам,че ще се стигне до реални присъди!Има огромни интереси следите да се заметат и нещата да се потулят!

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Какви обвинения-те са правили всичко за родината,за народа.
  Ще им се извиним,ще им благодарим и ще ги помолим да не отнасят въпроса...

 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Че те са задържани за 24 часа-ако няма обвинение-кой откъде е.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  БОЛШОЙ ТЕАТЪР
  И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на ЗЛАТНАТА БЪЛГАРО-РУСКА парична река.

 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  кражбите са вършени по време на тройната коалиция къде са парите и кой ги е разписвал

 25. 25 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#3:"georgi_val"]Защо неизвестен извършител?
  Чий подпис е под плащанията? Нямат ли имена тия хора[/quote]

  На чистачката е подписа, не ти ли ясно това !

  "суми за около 950 000 евро на месец ..."
  скромни са тези хорица, без малко да откраднат милиончето, ама нейсе !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 26. 26 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"ПРОРОК ИЛИЯ"]От решението на НС до спирането на плащанията трябва да се измине определен правов, и чисто формален път. С определени персонални срокове и отговорници за извършване на определени процедури [/quote]
  Година и половина не е стигнала за това??! Е, няма начин да си помислим, че е нарочно

 27. 27 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1934 Весело

  [quote#3:"georgi_val"]Защо неизвестен извършител?
  Чий подпис е под плащанията? Нямат ли имена тия хора?
  Защо прокуратурата първо вдига шум, а после установява?[/quote]
  Не е ли ясно защо? Вик каква е схемата. Никой няма да бъде осъден освен ако... Значи държат се в шах компрометираните лица и айо не слушкат (в случай че са политици) или ако не си кихнат (в случай че са "бизнесмени" ще отидат на топло. Затова е "неизвестен" извършителя. Това е легализирана вратичка за корупция.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 28. 28 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Година и половина след мораториума. Има повече от едни управляващи виновни!!!
  От първоначалните подписали, през ГЕРБ, които уж спряха проекта, но плащания са извършвани, през служебното правителство и сегашното.
  Защото става въпрос и за "случайна" липса на контрол от поне три управления. И защото става дума за "особено големи размери". А междувременно ни показват политическо шоу предназначено за електората.
  Браво и на нашата прокуратура, все ми се струва, че наказани няма да има или няма да са големите акули, а само изпълнителни малки рибки.

 29. 29 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Весело

  Спокойно бре "Дневник", стига с това бързане, стига с тая паника. Прокурорите са заети по турската граница да повдигат обвинения на бежанците.

  Яваш, яваш...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  [quote#6:"tmax500"]Крадеца вика дръжте крадеца.[/quote]
  Точно! Но за това герберите да му мислят. Ако бяха вкарали Р. Овчаров, П. Димитров, Гоце и Станишев в затвора, сега червените нямаше да се опитват да прехвърлят топката!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "stargazers":

  Решението на НС поражда някакви задължения, но само за администрацията.

  Договора си е договор и се прекратява или разваля по определен ред.

 32. 32 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#24] от "tur671":

  Това как го установихте? Първо - има ли кражби. Второ - по кое време са станали. Досега няма никаква яснота.

  Знае се само, че миналата година по някое време имаше решени на НС за спиране на Белене и чиновниците от това време (не си спомням на кое правителство) е трябвало да проведе процедурите.

 33. 33 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Защо [quote#12:"Graf"] PRокуратурата[/quote] говори за мораториум- когато проектът е напълно спрян
  capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/02/27/2011833_parlamentut_reshi_da_bude_sprian_proektut_belene/

 34. 34 Профил на Saint_Anger
  Saint_Anger
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "georgievp":

  То от толкова лъжи и прикриване, човек вече не знае в какво да вярва. То нали и договор няма - уж!

 35. 35 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#8:"zenola"]Най-накрая всичко ще се окаже кьорфишек...
  [/quote]

  Точно така.Някой вдига пушилка и предупреждава съответните хора да слушкат.По цял свят ако има задържан,то е с повдигнато обвинение и доказано (поне според прокуратурата) престъпление.Само в България се арестува,и чак след това се търсят доказателства.А въпросите са ясни :Има ли неправомерно плащане?Ако има,то на отговорното лице разпоредило плащането се повдига обвинение.Тук прокуратурата не е повдигнала обвинение.Защо тогава има задържани?Може би,за да съдят след това България в Стрсбург?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 36. 36 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "stargazers":

  Просто не мога да си представя, че е възможно да се е работило без договори и самата мисъл за това ми се струва абсурдна. Липсата на договори би била истинско престъпление.
  Договори се изискват дори за суми от 1000-2000 лева.

  В договора (естествено - ако е читав) се описва абсолютно всичко: предмет, обхват, права, задължения, срокове, цена, начин на плащане, гаранции, конфиденциалност, санкции, неустойки, прекратяване, разваляне и още куп специфични условия.

  При мен най-пикливите договори - за 7-8-10 хил. лв., са с обем от 8-9 страници. Мисля, че за АЕЦ отделните договори би трябвало да бъдат от минимум по 50 страници, а може би и 2-3 пъти по-големи.

 37. 37 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каквото трябва е свършено. Сега ще чакаме ... обвиненията за фалщивите бюлетини.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 38. 38 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Прокуратурата направо ме изумява,показват тотална некомпетентност.А аз си мислех че при Б.Велчев прокуратурата е била некадърна.колко много съм грешел,тези в момента правят неща както когато създадоха ДАНС при ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,арести обвинения и накрая спукани балони.В момента стремително пътуват към пропастта с цялата си некадърност.

  sdg
 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Целта не е да се повдигат обвинения! Нито да се стига до присъди. Целта е да се поддържа темата топла, да се набира напрежение от поддържащи и не поддържащи проекта... те имат нужда от неговата реанимация! Те, неговите автори и застъпници!

  goblenka
 40. 40 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Първо да раздадат присъдите, после да повдигат обвинения!
  При този "казус" аес БельйеНЕ - така трябва да се процедира!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK