Прокуратурата проверява БНБ и Комисията за защита на потребителите за бързите кредити

Прокуратурата проверява БНБ и Комисията за защита на потребителите за бързите кредити

© Юлия ЛазароваВърховната касационна прокуратура е започнала проверка за това как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед  защита на държавния и обществения интерес.


От прокуратурата уточняват, че проверката е във връзка с репортаж на Нова телевизия "Получаваш 1000, връщаш 5000 - разследване за бързи кредити", излъчен на 11 октомври в сутрешния блок "Здравей България".


За резултата от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно, съобщават още от държавното обвинение.
По време на въпросното предаване гостуващите експерти в студиото – главният секретар на КЗП Иван Бъчваров и адвокатът Ивелина Иванова, потвърдиха, че жалбите по т.нар. "бързи кредити" действително са се увеличили. По техни думи оплакванията са най-често, че има скрита информация, която първоначално не им е била представена.


Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи. Разследване на репортера Вероника Димитрова установи, че при взимане на заем от "Профи Кредит" и изплащането му според срока и условията, описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа.


Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема.


Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била "практиката".


Във връзка с подвеждащата информация от страна на фирмата експертите в студиото коментираха, че става въпрос за заблуждаваща търговка практика, която обаче не е измама и в този смисъл не е нарушение по смисъла на закона.


"Задължително четете какво е написано върху документа, който подписвате – заявление ли е, договор ли е. Ако има празни полета, които вие не сте попълните – зачертайте ги и се подпишете. Докато не ви дадат и на вас копие, което е оригинал, не си тръгвайте", посъветва адвокатът в студиото.


Преди два дни отново по Нова телевизия председателят на парламентарната комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев обяви, че до края на октомври би трябвало да са готови нови регулации за небанковите финансови институции, които отпускат кредити. По думите му законовите промени се очаква да бъдат приети още преди одобряването на държавния бюджет за 2014 г. Цонев добави, че вече са взети становищата от асоциацията на банките, предстоят финални съгласувания с БНБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK