Правителството придвижи проекта за интермодален терминал край Пловдив

Правителството придвижи проекта за интермодален терминал край Пловдив

© Анелия НиколоваПравителството отчужди за държавна нужда имоти и части от имоти – частна собственост, намиращи се в землището на пловдивското село Златитрап. Върху тях ще бъде изграден интермодален терминал в Южния централен район на планиране, съобщи пресслужбата на кабинета.


Интермодалният терминал е със статут на национален обект. Той е част от железопътната магистрала Калотина-запад – София – Пловдив – Димитровград – Свиленград и има първостепенно значение за цялостната транспортно-комуникативна система на страната. Реализира се по ОП "Транспорт".


Необходимите средства за изплащане на паричните обезщетения на собствениците са в размер на 79 392 лв. Те са за сметка на НК "Железопътна инфраструктура" като част от проекта по оперативната програма.
Решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на всички заинтересовани лица, уточняват от правителството.


С друго решение правителството учреди безсрочно право на строеж в горска територия – публична държавна собственост, без промяна на нейното предназначение. Правото се учредява в полза на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД за изграждане на ретранслаторна станция "Ягодина". Засегнатият терен е с площ 0.2 дка и се намира в местността "Буйновско ждрело" в община Борино.


Срещу учреденото право на строеж "ЕВН България Електроразпределение" ще заплати 420 лв., режийните разноски са 8.40 лв.


Правителството предостави държавни имоти и на четири общини за развитие на социални дейности.


Община Белоградчик получи собствеността върху Дома за социални грижи в с. Салаш. В него ще могат да бъдат обособени два центъра за настаняване от семеен тип. С разкриването на нови социални услуги освен че ще бъде запазен броят на персонала, който в момента обслужва лицата в дома, а ще бъдат разкрити и до осем нови работни места.


Община Смолян ще предприеме действия за разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция на лица в неравностойно положение в с. Широка лъка. За нуждите на този център правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на четири сгради в селото, ползвани като детски дом, и ги предостави безвъзмездно на община Смолян.


Община Бургас получи имот от 60 дка в града, който обхваща брега на езерото Вая по протежението на бул. "Тодор Александров". В искането на кмета на Бургас се посочва, че в програмата на общината е предвидено изпълнението на проект "Проектиране и изграждане на екозони Вая и Форос" и теренът е необходим за задоволяване на обществените потребности, свързани с опазване на природното богатство на "Вая", осигуряване на отдих и упражняване на водни спортове. Поради отпаднала необходимост имот от Агенцията по заетостта беше отнето управлението върху имот във Вълчи дол и  собствеността върху него беше прехвърлена на общината. Намерението на местната власт е да извърши ремонт и преустройство на сградата, след което тя ще бъде обособена като бизнес инкубатор.


С друго решение правителството предостави правото на управление върху имоти – публична държавна собственост на Агенция "Пътна инфраструктура". Имотите са с площ 363 кв. м и 242 кв. м и се намират в Търговище и в близкото село Васил Левски. Те са с отпаднала необходимост за НКЖИ, но са необходими за дейността на АПИ.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Да не стане само като с интермодалния терминал в Драгоман?

 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тия май отчуждават земята, за да копаят злато!

  Или - както става винаги с големите комунистически проекти - ще закопаят едни пари, а други - ще откраднат...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Тази досега трябваше да са я свършила Лилито и другото червено от Пльеен дъ ге. Поне по процедурите по отчуждаванията за Интермодалния терминал. Ама в тези действия няма ленти, менчета и девойки с пити, та що да ги правят...
  Важното е по-бързо да се отворят процедурите за разпределение на парите, та в Трейс да не останат гладни.

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  До коментар [#1] от "moloko_":

  и на мен това ми е интересно - доколкото знам, този в Драгоман използва рампи за да прехвърлят целите тирове на влаковете, докъто този бизнес трябва да работи с контейнери които се прехвърлят от влекачите на вагоните. Дано НКЖИ да са си взели поука.

  Иначе, добро сътрудничество межде кмета на Бургас и държавата. Това трябва да се вижда по-често.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK