Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (57)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Ако не бяха ТКЗСТ-та и българското сирене щеше да е световно известно.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  2. 2 Профил на mtmvb1111
    mtmvb1111
    Рейтинг: 442 Неутрално

    сирене е некоректно - това е млечен продукт, който в БГ го няма - нещо около нашия кашкавал......
    Всъщност за вкуса на българина това не е нищо особено.....

    Руското влияние убива България! "Дневник" също....
  3. 3 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Тва е като кашкавала, но е по-мазно......
    И ако требе да кажем с какво е известен кантона Фрибург, това е по-скоро замъкът Грюер, от колкото сиренето-кашкавал Грюер....

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  4. 4 Профил на pravets82
    pravets82
    Рейтинг: 454 Весело

    Снимка 7 - крави алпинистки

    Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
  5. 5 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Нещо, хигиената не ми се види да е като по стандартите на НАССР...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  6. 6 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3751 Неутрално

    До коментар [#5] от "Γαλλα":

    Помислих си го и аз; сн. 11 ме разочарова, ще ми се тази вечеря да е постановка заради фотографирането, а сн. 20 ме разсмя - красива вечер с ярка луна и ... крави.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  7. 7 Профил на firstcmt
    firstcmt
    Рейтинг: 225 Неутрално
  8. 8 Профил на shano
    shano
    Рейтинг: 388 Весело

    Любимо! Едно от нещата, които винаги присъстват в хладилника. С Gruyere и Vacherin Fribourgeois става най-доброто фондю!

  9. 9 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#5] от "Γαλλα":

    От това на снимките горе до това в най-близкия магазин, каквото и да купим, винаги рискът си е наш

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  10. 10 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#6] от "Домакиня":

    Би ли седнала на масата с тези хора? Аз да, и то с удоволствие

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  11. 11 Профил на shano
    shano
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#7] от "firstcmt":
    15-25 CHF

  12. 12 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3751 Неутрално

    До коментар [#10] от "metalogy":

    Бих седнала на една маса с тях, за да си поговорим, даже да вечерям.
    Да кажа така - това не е моето виждане за начин на живот през 21-ви век. Сещам се за поговорката, че "На вкус и на цвет..."

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  13. 13 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    [quote#12:"Домакиня"]Да кажа така - това не е моето виждане за начин на живот през 21-ви век.[/quote]

    Това мога да го живея максимум една седмица някъде високо в планината...после ме обхваща абстиненция за цивилизация

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  14. 14 Профил на Митко Василев
    Митко Василев
    Рейтинг: 645 Весело

    Това в България не може да се случи. Тук се държи на производствения стандарт и затова купуваме лайна

    това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
  15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3868 Неутрално

    До коментар [#1] от "СДС":
    Нещо си сбъркал, в ТКЗС-то сирене не правеха. Сирене (към него включвам и твърдите, кашкавалите) се произвеждаха в специални предприятия, млекокомбинати, напр. "Сердика".

  16. 16 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3751 Весело

    До коментар [#13] от "Γαλλα":

    Предполагам, че и за нашето състояние има измислена някаква сложна дума, ама това е положението.
    Навярно те пък биха се изсмели, ако им предложат да работят в офиси или сред машини... Шарен свят, Гала, и това му е хубавото.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  17. 17 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#12] от "Домакиня":

    На такъв начин на живот и аз няма да издържа Но самите хора ми двъхват и уважение, и симпатия и интерес

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  18. 18 Профил на socioscan
    socioscan
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#1] от "СДС":

    Точно ))
    По същия начин овчарите са отивали в планината и са стояли там по цяло лято във временни плетени колиби ...
    Млякото се прави на сирене, подобно на халуми и става много вкусно ако се пече в хартия на жарава
    Такова сирене смес на овче и козе не съм виждал никога в магазините ...

    #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
  19. 19 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3751 Неутрално

    До коментар [#17] от "metalogy":

    Съгласна съм с тебе.
    Приятен ден, а довечера - по чаша качествено бяло вино с хубаво сирене, дори и да не е Грюйер.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  20. 20 Профил на v_l
    v_l
    Рейтинг: 406 Неутрално

    [quote#01:]Производителите на ценното сирене сами си доставят и дървата, които ползват за отопление в хижата, в която живеят, високо в планината. [/quote]

    Toва нещо революционно ли трябва да е ... щот по нашите села всички дет гледат крави и правят сирене така се топлят ... че и по градовете има доста такива. Не че това има въобще някакво отношение към самия продукт.

    В немските Алпи това може да минава за екстравагантна екзотика, ама у нас си е жива реалност и бит.

  21. 21 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3868 Неутрално

    [quote#4:"pravets82"]Снимка 7 - крави алпинистки[/quote]
    И все пак, тревата, която пасат тези крави няма нищо общо с нашата край пътя.
    Всъщност това е един фоторазказ за почти занаятчийско производство на сирене Грюйер. А подобни ферми ги има страшно много в Швейцария, Франция, предполагам и в Германия. И тяхната продукция е добре оценена, не се продава в супермаркетите, а в специализирани магазини на висока дори и за техния стандарт цена. Разбира се не си и помисляйте, че след това производителите ще си купят Бентлита и т.н., но продуктът от снимките не е евтин. Все пак те имат късмета да живеят в богати страни, и да им се цени труда.

  22. 22 Профил на Soothsayer
    Soothsayer
    Рейтинг: 442 Неутрално

    "Производителите на ценното сирене сами си доставят и дървата, които ползват за отопление в хижата, в която живеят, високо в планината."

    Милите те. Предполагам, че с трактор "Ферари" си ги доставят. А пък, че 200-те пити се консумират от местните жители, може и да е грешка на редактора.

    Иначе, това ми е много любимо сирене ...

  23. 23 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1460 Любопитно

    [quote#7:"firstcmt"]Колко струва килото? [/quote]
    Зависи къде - в супермаркетите в Конфедерацията в зависимост от качеството и отлежаването цените са около 20-26 франка/кг, демек 30-40 лева. Ако има намаления може и по-малко.
    Сиренца има много, дори само в кантона Фрибур известните са поне 3-4. Освен от краве мляко има и от овче и козе, но да не задълбаваме, че огладнявам

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  24. 24 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#15] от "historama":

    Точно в това се състои и капиталната отраслова грешна постановка за откъсване на селското стопанство от спецификата му и лозунга издигнат от кухите управленски глави тогава:

    "Да изравним селото с града!"

    Насякъде трябваше да има работническа класа и предана администрация, гласуваща и подържаща безпаметни законови парадокси.

  25. 25 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#7] от "firstcmt":

    Около 15-18 USD.

  26. 26 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1161 Весело

    До коментар [#2] от "mtmvb":
    [quote#2:"mtmvb"]сирене е некоректно - това е млечен продукт, който в БГ го няма - нещо около нашия кашкавал...... [/quote]
    Бахахахахаха...
    Пардон.
    Приятелю, сега ще завъртя света ти на 180 градуса, с главата надолу, като ти кажа, че кашкавалът е... Та-дааа.... СИРЕНЕ!
    хахахах
    Много е жалко как масово заради бедния асортимент от сирена едно време българите наричат белото сирене "сирене", а жълтото твърдо сирене "кашкавал" и точка, защото друго не е имало... Френските сирена сирена ли са? Или са камамбери, брита, грюери, ементали и прочие, но в никакъв случай "сирена"...?

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  27. 27 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 551 Неутрално

    В Бг няма как да се получи, защото най-първом баяти М..л ще им открадне бакърения котел, сетне кравите....

  28. 28 Профил на socioscan
    socioscan
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#1] от "СДС":

    Всъщност в Отоманската империя производството на млечни продукти е било почти български монопол с основен пазар Константинопол
    Ако сега в Турция и Гърция има поне 10 вида различни сирена това означава, че традицията за пороизводството им е загубена в България ((

    #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
  29. 29 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    До коментар [#28] от "socioscan":
    Всичко от 3-то Българско царство бе 1944 г загубено, включително и народопсихологията, манталитета, хумора, житейската философия, бит....Всичко. В шумкарска България всичко се опошли, българинът стана циник, мързелив готованко и нищоправещ чоплещ семки сеирджия със заешко сърце.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  30. 30 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2581 Неутрално

    Страхотна фото-сесия!
    Много отдавна не съм попадал на Грюер - направо ми "потекоха лигите"!

    I Want To Believe
  31. 31 Профил на galio
    galio
    Рейтинг: 714 Неутрално

    До коментар [#29] от "СДС":

    Хайде стига

    Кръвта си е кръв, пак ще сме каквито сме били. Преди тия 70 години (от Освобождението) имама доста векове история.

    Нищо не е загубено, култивира се

    https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
  32. 32 Профил на socioscan
    socioscan
    Рейтинг: 442 Разстроено

    До коментар [#31] от "galio":

    Напротив, точно изчезването на "кръвта" или по-точно хората, които я носят показва, че всичко е изгубено и пораженията нанесени от псевдокомунистическата диктатура са непоправими ...

    #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
  33. 33 Профил на baybars
    baybars
    Рейтинг: 551 Весело

    До коментар [#24] от "convince":

    Стандарта как е?! По
    абе момчета ,,,, 7-8 кила по бдсю
    и непременно маслеността на кравата!
    Даева мандраджиите ви даева!
    3,8 даева! , 3, 6 даева!!!!
    Всички ви даева!!!!! За добър ден! Итебе дайва

  34. 34 Профил на galio
    galio
    Рейтинг: 714 Весело

    До коментар [#32] от "socioscan":

    Кръвта си е тук. И винаги ще бъде.

    Леле, човек, предците ни какви неща са преживели, ти точно за последните 60 години се хвана

    https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
  35. 35 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1874 Весело

    Вкусотия! С едно червено винце ще е екстра!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  36. 36 Профил на d3si
    d3si
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Тия крави живеят по-добре от нас българите..крава да си в днешно време

  37. 37 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1351 Неутрално

    Ах сиренце,бравоИ рецептата автентична

  38. 38 Профил на demonoid - чао тирани!
    demonoid - чао тирани!
    Рейтинг: 714 Неутрално

    [quote#14:"Митко Василев"]

    Това в България не може да се случи. Тук се държи на производствения стандарт и затова купуваме лайна[/quote]

    Изключително сте прав! Направо не ми се мисли какво би станало ако влезе ХЕИ или БАБХ в тая хижа. Ще се огушат с актове и ще я затворят за нула време.

    http://whynot-reflect.blogspot.com/
  39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3921 Неутрално

    До коментар [#28] от "socioscan":

    Гърция е страната която консумира най-много сирене и от страните които произвеждат много различни един от друг видове сирена !

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cheeses#Greece

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  40. 40 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 497 Гневно

    И в България също правим страхотни сирена, но всичко отива за износ и нищо в магазините на шумкарите! Ако световният л.й.опроизводител и лидер Данон не беше допуснат в България и ако подписаните условия с Лидл и подобни ги задължаваха да продават българското нямаше да е така! Но с разни Найденовци, другари и луканки "Стара мазнина", пардон планина...

  41. 41 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2170 Весело

    [quote#21:"historama"]Разбира се не си и помисляйте, че след това производителите ще си купят Бентлита и т.н., но продуктът от снимките не е евтин.[/quote]

    Направо е невероятно, че съществуват хора, чиято житейска цел е различна от притежаването на Бентли!
    А сиренето "Грюер" е великолепно, а някой спомена и фондю!...

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  42. 42 Профил на Kostadin Kostadinov
    Kostadin Kostadinov
    Рейтинг: 225 Любопитно

    За хората който се чудят колко струва, има го и в Амазон и върви около 40$ на килограм

  43. 43 Профил на socioscan
    socioscan
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#39] от "EREBUS":

    На лист са много, но повечето са локални разновидности на две-три сирена под различни имена, а и почти същите ги има в Турция, затова написах общо десетина ...
    Не съм толкова запознат с гръцките сирена, може и да греша ;(
    Те доста реекспортваха и българско саламурено сирене, но не вярвам да го правят още ))

    #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
  44. 44 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1371 Весело

    Това лято имах късмета да посетя селото Грюйер и бях очарован, както от китното и чисто местенце с пасящите по поляните крави, така и от сиренето под форма на натурален, отлежал "кашкавал" или фондю - великолепно мезе и за бяло и за червено вино. Поздравления за галерията!

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  45. 45 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 497 Любопитно

    Иначе цената му варира между 16,90 и 25 CHF в зависимост от това дали солен, сладък и така нареченият свръхизбор Според тукашния стандарт, една чистачка без образование получава на час по кило!

  46. 46 Профил на socioscan
    socioscan
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#39] от "EREBUS":

    Аз говоря за времето на отоманската империя все пак, а не за днес ))
    Тогава сиренето и другите млечните продукти са били по-скоро странично произвотство, защото животните са се отглеждали за вълна, кожи и месо, а българите са били най-големите производители на тези продукти в рамките на империята
    Със сигурност сирене за собствени нужди с локален произход са си произвеждали всички народи в империята ...

    #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
  47. 47 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#39] от "EREBUS":
    Не е вярно Не е ли Македония???

  48. 48 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 580 Весело

    Грюера си е супер и ми е любимо сирене. Да гледам, как го правят - безценно. Но истината е снимка 9. Вижте хоризонта Като го видях и получих пристъп на задушаване. Не че гледката от офиса е лоша - прозорци от пода до тавана на последен етаж на средно висока сграда в централната част на един от най-известните градове в света. Но тая планина и тоя хоризонт.... почувствах се затворник. Вече обмислям, как другото лято да го видя това на живо. Това са свободни хора и благородно им завиждам.

    Някой спомена, че трапезата е постановка. Не, трапезата е разкошна. Напомня много за детството с неговия простичък живот на село, вкусна храна и много смях (освен ако не те очегарат, щото си диване)

  49. 49 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1586 Неутрално

    Като отявлен любител на всякакви сирена, редовно си купувам Грюер.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  50. 50 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1371 Любопитно

    До коментар [#49] от "Jessika": Не знам къде живееш, но намират ли се в български магазини? Сериозно питам, кажи, ако знаеш?

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  51. 51 Профил на 993
    993
    Рейтинг: 551 Любопитно

    Красиви снимки, уникална запазена традиция! Много красиво е в Грюер... А за фондю да не говорим.

    911,959,964,993
  52. 52 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 442 Неутрално

    сн11. "...Разбира се, този вид сирене е част от трапезата и на неговите производители."
    Аз тъкмо се чудех, дали тези пичове ядат сирене. Това по цел ден да гледаш крави, да доиш крави, да бъркаш и правиш сирене и накрая да седнеш и да тъпчеш сирене, не знам. А не ми се мисли, ако жените и през нощта лапат нещо със сиренйе!

  53. 53 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    Хубава галерийка. Ако можеше и да си вкусаме, преживяването щеше да бъде пълноценно..

    Fail with honour then succeed by fraud
  54. 54 Профил на blame
    blame
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Сега ми стана ясно защо е толкова вкусно. В прекрасната земя, в която живеят, кравите са щастливи

  55. 55 Профил на Раковски
    Раковски
    Рейтинг: 877 Неутрално

    L'Etivaz е по-добро, което всъщност е Грюер, но по старата рецепта.

  56. 56 Профил на townboy
    townboy
    Рейтинг: 502 Неутрално

    У нас освен Грюер правят и Тилзит в с. Смилян по оригинална швейцарска рецепта.

    Too much цензура Баце.
  57. 57 Профил на Zaphod Beeblebrox
    Zaphod Beeblebrox
    Рейтинг: 660 Весело

    Мммм любимото ми! Вкусноооо!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.