Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите

Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите

© Анелия НиколоваПредложеното от правителството освобождаване на храмовете от такса смет и увеличаването на данъка върху по-старите превозни средства бяха обект на разгорещен дебат в пленарна зала, където депутатите обсъждаха на първо четене предложените промени в Закона за местните данъци и такси.


Причина за това е, че освобождаването от таксата означава натоварване на местните бюджети, за чиято сметка се извършва извозването на сметта.


Един от основните аргументи на ГЕРБ срещу тази промяна е, че проектът не е съгласуван с общините и чрез този текст се отнемат техни правомощия без да им се предоставя компенсаторен механизъм.
Хюсеин Хафъзов от ДПС посочи, че при разговори с представители на религиозните общности, управляващите са били помолени да отпадне таксата за тях. "В храма се влиза пречистен, за да се уединиш с бог и там не е място за отделяне на каквито и да е други освен душевни отпадъци. Ние ще наложим ли такса "душевни отпадъци"?, попита риторично той.


Менда Стоянова(ГЕРБ) призова колегите си да не се хабят с аргументи, защото "управляващите са си наумили нещо и си натискат зеленото копче". Общините дори не бяха изчакани да си дадат становището, посочи тя. Повечето изказващи се по различен начин навлязоха в библейската стилистика, за да подкрепят тезите си. Янаки Стоилов (БСП) посочи, че стихотворението "Моята молитва" на Ботев много добре описва днешната действителност. По думите и в момента в редица общини религиозните храмове са освободени от тази такса или там, където се начислява, на практика не се събира. Нима училищата и болниците не са социални институции?, попита той.


Ферихан Ахмедова посочи, че облагането на храмовете е най-малкото нереалистично. От друга страна след като замърсителят плаща, а храмовете не се явяват замърсители, защо трябва да ес обрагат с таксата, посочи тя.


Не поповете хвърлят боклука, а ние, които ходим да се молим, обясни и Таско Ерменков(БСП).


Обект на разгорещен дебат беше и намерението на управляващите да повишат с 50% данъка върху автомобилите, произведени до 2000 г.


Томислав Дончев (ГЕРБ) посочи, че на практика този текст ще засегне и собствениците тна автомобили, произведени между 2000 и 2007 г., защото в талоните на техните собственици не е отбелязано на какъв екелогочине стандарт отговарят. За да се установи това, те ще трябва да си извадят нови талони, тъй като няма връзка между информационните системи на общините и тези на КАТ.


Бившият министър на транспорта Ивайло Московски подчерта, че управляващите не са събрали първичните данни перди да предлагат измененията. Единственият разчет, който има Министерството на финнасите, е, че прогнозно от данък "Москвич" ще се съберат 35 млн. лв., коментира Ирена Узунова.


Не става дума за данък "Москвич", защото тези коли са много малко в България и второ, защото става дума за колите, които имат катализатори, обясни Янаки Стоилов. Той заяви, че между първо и второ четене на закона, БСП ще предложи промени, които наистина да са по-благоприятни за автомобили, произведени след 2000 г. Той се съгласи с критиката на ГЕРБ, че е по-сложен въпросът със системата за отчитане и контрол.


Депутатите не успяха да стигнат до гласуване на текстовете от Закона, което се очаква да стане на извънредно заседание във вторник.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 829 Гневно

  Да не забравите и данък Запорожец и Вартбург. Ще има приходи и оттам.

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Весело

  Богословите Цонев и Сидеров нищо ли не казаха ?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Иначе- за трошките наистина трябва да се сложи непосилен данък, иначе българинът е свикнал да държи вехтории до второ пришествие.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Весело

  Данък Трабант трябва да е най-висок

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Те не се карат, а само си следват сценария. Стига прах в очите!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  По БНР споменаха, че обсъждат отпадане на данъка за леките автомобили и включване на компонента в цената на горивата.
  Защо имам чувството, че сметките са как да ни ощавят още повече...

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Нормално е една нова кола, която почти не замърсява въздуха и харчи малко гориво, да се облага с по-нисък данък от една 35-годишна Лада, от която капе масло и пуши като комина на Медодобивния комбинат.

  По принцип, коли над определена възраст и в лошо техническо състояние трябва да бъдат принудително отнемани от собствениците им и претопявани, вместо да се търкалят по шосетата, да цапат природата и застрашават останалите участници в движението.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#3:"tibidabo.da"]Иначе- за трошките наистина трябва да се сложи непосилен данък, иначе българинът е свикнал да държи вехтории до второ пришествие.[/quote]

  Аз съм на същото мнение. В бившата ми махала имаше няколко коли, "паркирани" за вечни времена, със спаднали гуми, буренясали отдолу, но с несвалени регистрационни номера (някои от тях черни, от 60-те години). Сигурно данъкът им, ако има такъв, е 5-10 лева, при това несъбираем. А трябва просто собствениците им да бъдат издирени и глобени по 1,500 лева, за да им дойде акълът.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не могли да проверяват дали има катализатор...и за това по голям данък .
  Не може ли да отчитат боклука-вземат повече/да има да харчат/ на база д.оценка?!
  Некадърни държавни и общински чиновници!

 10. 10 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ами след като църквата не произвежда боклуци, значи няма нужда и от печалбта от имотите си - земи, градини, изби, свещи, дарения...
  Май единствено се угажда на агентите с расо от ДС - да крадат повече.

  Както е казал Христос - Вън фарисеите от храма Господен!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 11. 11 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#3:"tibidabo.da"]Иначе- за трошките наистина трябва да се сложи непосилен данък, иначе българинът е свикнал да държи вехтории до второ пришествие. [/quote]
  Гледам колко минуса си събрал, и се чудя дали само 6 (за сега) читатели тук имат стари трошки, та се нервят?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1808 Весело

  "...Ние ще наложим ли такса "душевни отпадъци"?, попита риторично той..."

  ми ади де... откажете се от субсидиите вееее

 13. 13 Профил на svet_cvet
  svet_cvet
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Нормално е старите коли да са с по-голям данък.
  Стига сме им дишали мръсотията.

 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#0:"Таско Ерменков (БСП)"] Не поповете хвърлят боклука, а ние, които ходим да се молим.[/quote]
  Какви времена доживяхме, Господи! Др. Еременков тръгнал в църква да се моли! Що така, другарю? Нали ще ви докладват пред ДС-то? Не беше ли религията опиум за народите и прочее?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Гневно

  абе въртят, сучат и все гледат повече пари да ни съдерат за да има от къде да откраднат и да си получават субсидиите. Мога само да кажа, че всички тези в парламента - до стената и с автомата!!!!

 16. 16 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Още един баровец. Всъщност има и нови коли, които пушат като комини и капят масла и други течности. Всичко зависи от поддръжката им. Ако един автомобил минава реален технически преглед, то не виждам какъв е проблема. Освен алчността на търговците на нови автомобили

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 17. 17 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"] В бившата ми махала имаше няколко коли, "паркирани" за вечни времена, със спаднали гуми, буренясали отдолу, но с несвалени регистрационни номера (някои от тях черни, от 60-те години).[/quote]

  Подаде ли сигнал в КАТ и общината? Тракането на клавиатура по форуми не е подаване на сигнал.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]Нормално е една нова кола, която почти не замърсява въздуха и харчи малко гориво, да се облага с по-нисък данък от една 35-годишна Лада, от която капе масло и пуши като комина на Медодобивния комбинат.[/quote]

  Ами тя(новата кола) и се облага с по-нисък данък от "жигулетината".
  Сега идеята е автомобили, които гравитират към 10г., да се облагат с 2 пъти по-голям данък - напр. ако сега сте плащали около 35лв., да плащате към 70лв.
  Просто искат да Ви вземат повече пари - това е!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Що за дебилно предложение е това за старите коли? Само не ми казвайте, че една стара жигула на газ е кой знае какъв замърсител...

  Истината е една - в пунктовете за ГТП има едни машинки наречени ГАЗ АНАЛИЗАТОРИ. Закачат го на ауспуха и веднага си лечи, кой в коя екологична графа спада. И му слагат такъв данък.

  Просто, а? Ама от де толкоз мозък в дупетат?

 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А защо никой от комунягите в парламента не повдига темата за автомобилите, движещи се на газ? Колко замърсяват, какви данъци им се полагат и прочие ?!?...

 21. 21 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тия комуняги съвсем изперкаха.Играят по свирката на дс дпс, защото отпадането на данъка за смет за църквите означава и отпадането на данъка за смет за хилядите джамии и джамийки, което ще натовари бъджета на малките общини в къджалийскс , разградско ,шуменско и т.н. Вместо да обсъждат законодателни мерки за събираемостта на данък смет от множеството квартали с цигани по градовете и паланките които нищо не плащат, а ние им плащаме сметките ,те се занимават с данък смет за храмовете което е нищожно перо в сравнение с неплащането от страна на мангалите.

 22. 22 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С един куршум два заека: от когото могат, ще смъкнат повече пари; тези, които не могат да платят данък и си имат кола-недвижима собственост, няма да се мотаят около мерцедесите на властта и джиповете.
  Умно, другари! А кой е крив, че масата българи не могат да си позволят по-нови автомобили?

 23. 23 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз мечтая да имам стара кола на 50 години! Например: Форд или мерцедес Бенц.. Това е богатство!

 24. 24 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 572 Неутрално

  сичката ви мара втасала за тва ще ми се карате.

  ПРЕДЛАГАМ НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДАРЯВАНЕ НА ВСЕКИ ДЕПУТАТ ПО ЕДИН МОСКВИЧ, ЧЕ ДА МУ ПЛАТЯТ ДАНЪЦИТЕ И ДА ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 25. 25 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нямат край простотиите им. Изобщо имат ли нещо като мозък в главите си?
  Облагането на МПС-тата ( както и всяко друго облагане с данък и такси ) трябва да почива на някаква логика, да бъде справедливо и разумно.
  В момента данъкът върху МПС-тата се изчислява като се държи сметка за няколко фактора - възраст на автомобила, мощност, наличие на катализатор. Нито един от тези фактори не определя коя кола колко замърсява.
  Нека започнем с възрастта. Основното деление между колите е на поддържани и на неподдържани, съответно - изправни и неизправни. Виждал съм редица нови коли, които пушат като скъсани печки по ред причини - развален турбокомпресор, ниска компресия и разход на масло и т.н. А е пълно със стари коли, които са на метан или пропан-бутан, съответно замърсяват доста по-малко от по-нови на дизел или бензин.
  Мощността също не определя коя кола колко замърсява. Всеки ще се съгласи, че един Трабант или Вартбург замърсява повече от един Мерцедес с 200 коня под капака.
  Наличието на катализатор твърде често е само на хартия. Той или не работи, тъй като колата е изминала много километри, или твърде често е направо отстранен от автоджамбазите, тъй като съдържа ценни метали.
  В целия цивилизован свят размерът на данъка върху автомобилите се определя най-вече на базата на цената им ( която разбира се зависи в известна степен от възрастта на автомобила, мощността му, модела, марката, амортизацията му).
  Най-справедливо би било данъкът да се определя на базата на изминатите километри. Как това ще стане, не знам, може би, както казваше някой по-горе като се въведе добавка в цената на горивото.
  Не е справедливо някой, който има да речем 20-годишна кола и изминава с нея по 10 хиляди километра на година, да плаща по-голям данък от друг, който кара да речем 5-годишна кола, но изминава с нея 50 хиляди километра на година, защото определено е замърсявал повече, заради големия си пробег.
  По същата логика трябва да се премахнат и винетките, таксуващи ни "на калпак". Един изминава 5 хиляди километра и плаща 67 лева. Друг изминава 50 хиляди километра и пак плаща 67 лева. Кой е амортизирал повече пътищата?

 26. 26 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Карам 27 г. Лада на газ. Миналата година - основен ремонт на двигателя. Няма вредни емисси - не ги хваща уреда. Другото са глупости на разни бизнес-лобита.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  По автомобила има ред разходи, в десетки пъти по-големи от тези 20 лева. ГТП е 45 лева, смяна на масло и филтри 150 лева, винетка 67 лева, ГО 250 лева, каско да не говорим, бензин 100 един резервоар, синя зона....

  Тези 20 лв. вповече са съществен скок на разходите единствено за покъртително голямата прослойка жители на големи градове, които си ползват старите трошки като улични мазета. Понеже това е единственият им разход, от 20 на 40 лева за едно мазе, в което заключват 2 стари велосипеда и 3 кофи латекс от последния ремонт - да, наистина им се струва много...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#11:"Мойше. Толкоз!"]Гледам колко минуса си събрал, и се чудя дали само 6 (за сега) читатели тук имат стари трошки, та се нервят?[/quote]

  Хаха, един от въпросните ме нарече "баровец", понеже колата ми е нова и не замърсява.

  Разбира се, сега той ще заяви, че има чисто ново Ауди 6-ца (поне), а ме е апострофирал ей тъй, по принцип.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#14:"majorman"]Др. Еременков тръгнал в църква да се моли! Що така, другарю? Нали ще ви докладват пред ДС-то? Не беше ли религията опиум за народите и прочее? [/quote]

  -Тя е ! И от времето на средновековното Просвещение винаги се е възприемала в културните и интелектуални среди, като опиум за народа. Затова в модерните общества религиозните конфесии са отделени от държавата и политиката. Който иска може да си има своята религиозна вяра и съвест. И нека всеки да се ползва от правото, да си изповядва една от стотиците истински религии възхваляващи техния единствено истински Бог. Религиозните чувства и вярвания са личен, а не партиен въпрос.Но не по-малък опиум е главата да ти е пълна с призрака на ДС или с други подобни призраци и прочее.

 30. 30 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За тази ще плащам голям данък и няма да ме е яд!
  Mercedes - Benz 300 Sl Gullwing

  http://vbox7.com/play:94482a5c

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#23:"Мони56"]мечтая да имам стара кола на 50 години! Например: Форд или мерцедес Бенц.. Това е богатство! [/quote]
  -Най-добре Форд модел К от първата серия. Ама няма-а-а....как да го купиш.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  [quote#3:"tibidabo.da"]за трошките наистина трябва да се сложи непосилен данък, иначе българинът е свикнал да държи вехтории до второ пришествие.[/quote]

  Toва специално в ГЕРБ са го проучили отдавна и знаят, че не бива да се посяга на този отдушник за народа - старата трошка, пълна с багаж и зарязана пред входа.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#26] от "yane_":


  [quote#26:"yane_"]Карам 27 г. Лада на газ[/quote]
  Да бе...повервах ти...и компютъра ти на който пишеш в момента е Правец 1...

 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#33] от "BGman1":

  има комунисти, които продължават да използват всички продукти на соца с пълна сила и което е по-лошо, да вярват на всички продукти на соца с цялата си душа

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Аз съм за данъка москвич.

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Взе ми думите от устата.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#22:"blame"]тези, които не могат да платят данък и си имат кола-недвижима собственост, [/quote]
  -'Който има брада се нуждае от гребен!". В малките общини в провинцията има автомобили,които служат само за развъждане на пилци или посещения на безделниците в кафенетата.Много от тях не плащат винетки,застраховки,дори данъци. А да видиш ремарке с номера и платени данък и застраховка е = на шестица от ТОТО-то.

 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По нашите улици преобладават колите, произведени до 2000 година. Това са колите на средните и бедните по доходи шофьори. Удрят се те! И, ще ми говорят за лява политика!

  goblenka
 39. 39 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Явно не обичате ретро автомобили.По принцип има стари 20-30 годишни автомобили в много по-добро състояние от такива 5-10години.Но...няма една истина

 40. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4261 Весело

  След целия цирк, който депутатите представяха пред цяла България, сега май и ще се сбият като на циганска сватба.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 42 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#6:"2.5"]По БНР споменаха, че обсъждат отпадане на данъка за леките автомобили и включване на компонента в цената на горивата. [/quote]
  И после ще се тупат по гърдите че свалили данък. А дойните крави(шофиращите) ще плащат и несъбираемия данък на трошките.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 42. 43 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 961 Любопитно

  "....Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите...."

  Кой измисли това недоразумение "Данък "Москвич""? Да не би досега москвичите да бяха без данък? Или да бяха поне с КАТАЛИЗАТОРИ? Няма такова нещо. Просто има едно въпиещо НЕВЕЖЕСТВО и то победоносно шества през територията...

 43. 44 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Весело

  Абе, чета че Атака и ГЕРБ щели да се сбият в залата на косъм.
  Въй, въй, въй...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 44. 45 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Става обаче дума за най-активно и масово караните коли у нас, произведени между 1990-2000.

  Явно вече съвсем няма откъде, та дерат и оттук.

  Какъв процент от населението може да си позволи новичка кола за 50 000 ?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 46 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Отново се объркват понятията и няма смислена база на която да се базира данъкът. Основна база за всеки данък трабва да е стойността на имуществото, останалите компоненти следва да са второстепенни.

  В момента основното изчисление е на база мощност, с други думи ако карате Мерцедес, Фолксваген или Дачия с едни и същи коне, плащате един данък (е ако сте в една община).

  Ще кажете, че мощността е свързана с разхода, така е, но за това има акциз на горивото! За това и горивата, които замърсяват по-малко са с по-малък акциз! Нещата са доволно прости. Ако държим данъкът да отразява замърсяването, то тогава следва да има реални облекчения за реално наличие на катализатор и евро сертификат.

  В крайна сметка, много по-важно е да има сериозни технически прегледи, както е в цивилизованите държави - ако замърсяваш, нямаш спирачки, тече масло или са ти изтървали амортисьорите - нямаш право да караш!

 46. 47 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "..."В храма се влиза пречистен, за да се уединиш с бог и там не е място за отделяне на каквито и да е други освен душевни отпадъци. Ние ще наложим ли такса "душевни отпадъци"?..."


  Защо ли не вярвам на нито една дума от цитираните...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 47. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#43:"alexsilver"]"....Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите...."

  Кой измисли това недоразумение "Данък "Москвич""?[/quote]
  -Наименованието е май плод на въображението на депутатката от ГЕРБ Ирена Узунова и журналистико- репортьорското папагалене:
  [quote#0:"инфото"]"Единственият разчет, който има Министерството на финнасите, е, че прогнозно от данък "Москвич" ще се съберат 35 млн. лв., коментира Ирена Узунова.[/quote]
  -Отговорът е даден в заседателната зала веднага от депутата от БСП Я.Стоилов:
  [quote#0:"инфото"]"Не става дума за данък "Москвич", защото тези коли са много малко в България и второ, защото става дума за колите, които имат катализатори, обясни Янаки Стоилов." [/quote]

 48. 49 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Японската автомобилостроителна компания "Тойота" изтегля 885 000 седана Camry, Avalon и Venza, произведени през 2012-2013 година. Причината е възможна неизправност във въздушните възглавници.

 49. 50 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По-рано американското Национално управление по безопасност на движението по магистралите обяви изтеглянето на 880 500 джипове РАВ4 и седани Lexus HS 250h от САЩ и Канада заради несигурно закрепване на задното окачване.

  Ето НОВИ КОЛИ!

 50. 51 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-интересното е, че БСП много последователно защитава интересите на богатата прослойка.
  -- Плосък данък
  -- Данък върху стари коли
  -- Пушенето по ресторантите ( лоби за ресторантьорите )

  Ние нямаме автомобилни производители и няма нужда да се стимулира купуването на нови автомобили.
  Данък стари коли има смисъл в страните производителки на автомобили.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 51. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мони56":

  А Масква кога ще изтегли боклуците си ...

  Birds of a feather flock together.
 52. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#45:"galio"]Какъв процент от населението може да си позволи новичка кола за 50 000 ? [/quote]
  Малък процент, а и дали е нужно някому?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 54 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 594 Неутрално

  какви са тези неграмотници във форума, как може да се пише лечи, така само завършилите АОУНСУ пишат

  BG e мини империя на злото.
 54. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "Бенк-Бенк":

  очевидно "Москвич" е нарицателно за бракма...

  Birds of a feather flock together.
 55. 56 Профил на end0rfin
  end0rfin
  Рейтинг: 418 Разстроено

  "Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите"..
  Подобни заглавия и парламентарни абсурди бяха забавни по едно време, но в един момент просто стават тъжни :/

  To exceed expectations is essentially to alter history
 56. 57 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Още един платен ден за дембелите от НС.Поредния ден в който четирите чугунунолеярни произведоха повече шлака отколкото заготовка.

 57. 58 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз смятам, че не трябва храмовете на всички представени в България религии да плащат данък смет - храмът е място за духовно пречистване и не произвежда боклук. Тук трябва да се мисли концептуално, а не формално.

 58. 59 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Самия факт, че ни занимават с такива теми означава само, че задкулисно се случват доста по големи зулуми ...
  Извинявайте, ама тая държава до такса смет на храмовете и данъка на ретро колите опря. За колко % от общинските приходи говорим ... или колко промила по скоро? С останалите 99,9% какво се случва ?
  Що ни занимавате с глупости ?!?!?

 59. 60 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Хора, данъка е един и същ. Промени във формирането му не са правени. На практика данъка за колите без катализатор си остава същия. Тъпо е да се представя тази промяна като увеличение на данъка с 50%. Данъка е същия, но се променят правилата за отстъпката. В момента всяка кола в България едва ли не е с катализатор, като документ за това не се изисква. Излиза на практика, че жигули на 30 години има катализатор. Това е абсурдно!

  Според мен новите правила ще са честни за всички. Колкото по-екологичен ти е автомобила, толкова по-голяма отстъпка ще ползваш. Отстъпката не е нещо, което държавата е длъжна да дава до живот. Днес се формира по едни критерии, утре по други.

 60. 61 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Гневно

  Не поповете хвърлят боклука, а ние, които ходим да се молим, обясни и Таско Ерменков(БСП).

  Йезуит бре....
  На кого се моли, на златния телец единствено....

 61. 62 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Гневно

  Фините частици от отработените газове са сред основните причинители на белодробни и ракови заболявания.
  Не случайно е това с таксите в ЕС.

  И разбира се, че не може здравето на едни хора да се съсипва заради "благоденствието"на други, на които се позволява свободно да замърсяват въздуха! Дори ако това се възприема и практикува като форма на социална, но със сигурност сбъркана политика, с цел извличане на политически дивиденти и електорална подкрепа.

 62. 63 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":
  а принудително някой дали ще им купи на тези хора по-нови коли?
  Те не карат трошките ,защото са против природата,а защото нямат пари за нови.
  Най-правилно е този данък да отпадне и да влезе в цената на горивата-който има пари да кара нонстоп колата си -ок.Плаща и повече за данък.А дядо с ладичката-я кара веднъж на 3 месеца,че и по-рядко.Така ,че той не замърсява природата толкова ,колкото БМВ-та и мерцедесите 3000 кубика и нагоре.

 63. 64 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":


  Да идеята не е лоша - но колко от тях го ползват. Аз съм с евтинджос кола от 2006 година. Колата я проверявам само в Рено /Рено Симбол е/, да чукна на дърво е изрядна отвсякъде, а и там където ходя я поверяват старателно... НО е пълно с всякакви трошки по наши пътища дето никой не ги знае в какво състояние са...
  Колеги ми викат "Абе купих си гуми втора ръка малко са по-големи та стъжат в калника!?!?!"
  Ходят на някакви ГТП с връзки да не ги проверяват дали са си платили данъци, че никога не с плащали и да не ги проверяват, че може да не минат изобщо...!!!!
  Един път бях на проверка в СБА и човека дори не разбра каква е колата ми на цвят след 30 минути проверка - само дето не ме накара да си впиша данните сам в компютъра...
  В същото време нов авотомбил има по-висок данък от 10-15 годишна бръкма

  www.soundcloud.com/x2805
 64. 65 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Данък "Москвич" и такса "Храм" скараха депутатите..

  - Чудят се вече , със какви глупости ,
  да занимават и тормозят хората..
  - Повечето от тях, са без работа,
  задлъжнели са, нямат доходи..
  - Миндилите .. от парламента, тръгнали..
  със новоизмислени плащания , да ги товарят.
  - Ами има контра решение, - няма да плащат !!!

  urkobozambo
 65. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Всяка страна има специални данъци за да стимулира собствено производство. Такова в България няма. Единствено логично е данъка за колите да се обвърже със замърсяването, както е в Англия.

 66. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#64] от "x2805":

  Е да де, като всичко в БГ. Не могат да контролират кой пуши, кой има катализатор, кой е декларирал неверни данни при регистрацията на МПС, кой е фалшиво товарен, кой е фалшив инвалид.

  И затова дай да бухаме данъчно по дядото с жигулката, дето я кара веднъж годишно, щото той милия не може да тарикатее. А масовия Ганьо тарикат ще кара димилник, на който е продал катализатора за 200кинта, декларирал е неверни коне в общината (ако въобще я е регистрирал) и му се води товарна та не плаща и данък и си връща ДДС-то.

  Типично за БГ насърчаваме дребния тарикатлък.

 67. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#66] от "dissident":

  Точно така, но с реално измереното замърсяване, а не това което пише в документите на колата.

 68. 69 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#60] от "Biker":

  Проблема е, че реално никой не проверява коя кола е екологична и коя не. Това което искат по нищо не е различно от досегашното - всичко е по документи. Просто увеличават базата за събиране на данъка.

 69. 70 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#69] от "niakoi_si":

  Ами не точно. В момента има изискване за мощност до 100 конски сили, което ще отпадне с новата наредба. Моят данък за 3 годишен автомобил е 300 лв само защото е 115 кс.

 70. 71 Профил на venomafw
  venomafw
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "...прогнозно от данък "Москвич" ще се съберат 35 млн. лв."

  И от кой ще ги съберете - от дядовците по селата или от бедните семейства, които и да искат не могат да си купят нова кола ? Точно от тях ли трябва да се търсят средства за бюджета ?


 71. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#70] от "Biker":

  Тц, изискването за 100 коня си седи (74 киловата). Или поне това беше в работния вариант, мисля, че и сега го има. А да отпадне е още по - тъпо, защото това значи, че и мутрите с джиповете 500 коня ще ползват облекчение, което никъде го няма.

 72. 73 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#72] от "niakoi_si":

  Ами тогава трябва да го направят на емисии както е в UK. Като искаме да сме еко, да сме еко до край.

 73. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "iSiktir":

  Като изключим спорната тема за пушенето, цялата политика на управляавщите е лобистка и е за сметка на средната и бедната класа!

  goblenka
 74. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"] над определена възраст и в лошо техническо състояние трябва да бъдат [/quote]
  Ами само тези думи от повествованието ти заслужават внимание . Не е важно каква е марката , а какво е състоянието й . Другото е мижи да те лажем. И да те стрижем и доим.

 75. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#74] от "goblenka":

  Е то пък "спорната тема" за тютюнопушенето понеже не е лобистка...

  Да не мислиш, че им дреме за теб и желанието ти да димиш в заведения? Не просто тютюнопушенето намалява. От там те губят по 2 линии - по малко акцизи от цигари и по малки печалби за Булгартапак. И по-малко контрабанда, демек по-малко приходи в черната каса. И гледат пак да го насърчат. Т.е. лоби да искаш .... Оставяме настрани сбърканите ресторантьори, чиито заведения спирали да са атрактивни при липса на смрад...

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "Biker":

  Как да не се изисква документ? Колите имат регистрационен талон и там си пише дали колата е произведена с катализатор или не. Няма такова нещо като Жигула с катализатор. Никоя Жигула не ползва тази отстъпка.
  Въпросът е дали колите, които са били заводски снабдени с катализатор, все още имат такъв и дали той работи. Но затова има ГТП и там има техника, която улавя и измерва вредните емисии.
  Друг е въпросът, че Жигулката с АГУ замърсява не толкова много, стига да не гори много масло.
  Моята кола е 20 годишен дизел с катализатор. Може би изхвърля малко повече твърди частици от по-новите коли, но пък дизелите замърсяват по-малко с СО2 и азотни оксиди. А и си има катализатор и не гори капка масло. А много нови коли гълтат по кило масло на хиляда километра. Кой замърсява повече?

 78. 79 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Много ми е интересно как ще реагира "електората" на червените дупетати които искат да вдигнат данъка.
  Нали все пак се сещаме че много от тях са хора над 50 години и са в селата,сега като им се наложи да плащат двоен данък ще подскочат,ама догодина като разберат колко ще е новия.И тогава няма как да обвиняват Бойко,ще трябва да мамчат своите които са избрали!

  sdg
 79. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#76] от "niakoi_si":

  И тя е лобистка! Тоталната забрана, както и нейната отмяна са лобистки. Но, аз тача принципите и за това харесвам отмяната на забраната. Тя не е пълна, а частична и съвсем логично, от разрешителния режим са извадени заведенията за хранене, или е предвиден часови режим за заведения, в които ходят и деца, и възрастни. Иначе, две лобита се сблъскват, а народът се кара по-между си, готов на всичко, за да надделее в това вътрешно противо борство. Дали ще е за пушенето, за осигуряването, пенсиите, бежанците... Няма значение. Полюсното отношение се формира от противостоящи лобита, които не си противостоят по принцип, а смятат, че удряйки някаква прослойка, ще освободят енергия в полза на други свои проекти. Това е стара тактика! Много стара! Прилага се в политиката, в механиката, къде ли не! А, когато по принцип някой ме притиска в ъгъла, отнемайки ми права и пространство, аз протестирам по всички законни начини. Няма значение дали съм лично засегната. Щом е нарушен принципа, значи съм застрашена. Аз имам нужда да живея в общество с твърди принципи. Те трябва да са ми опорна точка. Ако не е стабилна опорната точка, тя не е такава. Не може да се разчита на нея.

  goblenka
 80. 81 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Минималните работни заплати в Люксембург са 1570,28 евро. Минималните пенсии в Люксембург са 102% от последната им работна заплата!!! Да ни дадат като на люксембургците по 3000 лева на месец минимални пенсии и заплати и всички ще подкараме нови коли!!! При положение обаче , че минималната заплата у нас е 310 лева , а минималната пенсия два пъти по-малка , да налагаш данък "Москвич" си е жива гавра с МАТРЯЛА , гласувал за теб!!! И сега се сещам за вица на Радой Ралин:"Другари , качете се на тротоарите , за да минат колите на другарите!''. Та и сега другарите и господата от БСП и ДПС казват на електоратите си:"Слизайте от трошките и се качвайте на тротоарите, за да освободите пътищата за Жипките и лимузините ни..."

 81. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За пореден път натяквам и пак няма полза: И това решение, както и вдигането на МРЗ на 340 лева удря бедните и облекчава богатите! Един беден, или среден гражданин не може да си позволи кола от 2005-2006! Той се радва, ако успее да си купи кола от 2000та! И си я обгрижва, като член от семейството, защото, не се знае, ще успее ли да си купи по-нова! Отказът, да се въведе необлагаем минимум и в същото време, вдигане на МРЗ означава, да се бръкне още по-дълбоко в джоба на хората, работещи за такава заплата! В същото време се радвате, че пенсиите се вдигали с 4 лева, а за второ дете ще се получават 15 лева повече! Стигат ли ви тия 15 лева, за да покривате нуждите му? И, това, при положение, че първото е по-голямо и разходите по-него са по-големи? Наистина не мислите! Ама, изобщо не мислите! За това и няма да се оправи животът у нас!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK