БСП готви законови промени за търговията с дървесина

БСП готви законови промени за търговията с дървесина

© Юлия ЛазароваБСП готви законодателни промени, свързани с правилата, при които се търгува дървесина. Текстовете са почти готови, обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви червеният депутат Димчо Михалевски. Той заяви и че Софийската стокова борса, където се търгува дървесина, нагласявала търговете и е била създадена система при предишното правителство, при която е смазана самата конкуренция.


Приетият закон през 2011 г. закон, който регламентира търговията с дървесина и последващата наредба беше насочена към това да постави в пряка зависимост шестимата директори на държавните предприятия от министъра и схемата да работи. Стоковата борса е едно престъпно начинание, обясни още Михалевски. Сред мотивите за готвените промени той посочи и този, че конкретно Софийската стокова борса "нагласява" търговете.


При правителството на ГЕРБ правилата бяха такива, че печелеха частни интереси, а не държавата, огромни предприятия не можеха да работят, посочи той. По думите му при ГЕРБ схемата е била направена така, че вместо държавните горски предприятия да печелят от добива на дървесина, се налага всяка година бюджетът да ги финансира с 30 млн. лв.
Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, обяви, че търговете се провеждат по Закона за стоковите борси и тържищата за всички видове стоки. От 23 години дървесина се търгува на тази борса като в момента държавата не търгува през нея. Държавата спря да продава дървесина през борсата тъкмо при управлението на ГЕРБ след промени в Наредба на земеделското министерство.


Михалевски нарече абсолютна истина твърденията на представители на бизнеса, че малко фирми купуват дървесината на организираните държавни търгове и след това я препродават на по-високи цени на останалите.


Председателят на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков коментира пред телевизията, че страната е била "разпарчетосана" на шест парцела "по съвсем мафиотски начин". В отговор земеделският министър при управлението на ГЕРБ Мирослав Найденов коментира в студиото, че управляващите тогава се опитвали да налагат професионализма в горите, доказателство за което било, че и сега четири от шест регионални директора не са сменени от новото правителство.


Найденов защити отново съпартиеца си от БАСТА Емил Димитров, който за пореден път беше обвинен от участниците в разговора, че е бил в конфликт на интереси като е търгувал с дървесина чрез фирма, ръководена първо от него, а след като става депутат - от негови роднини по права линия. По думите на Найденов Димитров е имал влияние не по отношение на търговете с дървесина, а в смисъл на законодателство, защото е бил заместник-председател на земеделската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Защо ми мирише на далавера?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ....Софийската стокова борса, където се търгува дървесина, нагласявала търговете ....

  Това е още преди 12 години и е истина за ВСИЧКИ стоки и материали, когато търгуват ДЪРЖАВНИ структури , особенно Държавния резерв!

 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Обществена поръчка през борсата-Нула прозрачност!
  Какво ли не купиха за огромни цени там-включително луксозни коли и пр.
  И обратно ДР продава жито, горива, цветни метали, дървесина, всичко /уж изхабени?!/ на мафиоти за жълти стотинки!

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Все пак май ще с е окаже, че думите на бизнесмена г-н Дачев(за връзки на Хр. Стоичков с дървената мафия) не са съвсем безпочвени.
  Екс министъра на земеделието Найденов, колкото и да се сукА посочи нещо вярно - затова в предишния кабинет си имаше премиер, който отгоре навсичко дори напоследък твърди, че Мирослав Найденов е един успешен министър... Самият шеф на ресорна комисия с прозвището "Ротманса" е функция от мнозинството на ГЕРБ. А ГЕРБ е партия, в която(слава богу) отговорността се носи от едно лице!

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  просто си представям как дпс ще се откаже от далаверата с дървения материал

  особено когато държат съсела за орехчетата

 6. 6 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да правиш "законови промени" в тази страна е все едно да казваш - не знам как да свърша работата, но знам как се приказва затова.

  Същото е и с промените в изборния кодекс, а върхът на безочливостта на нищонеправенето, абсурдите и "социалистическите" локуми е желанието на Буруджиева да глобява пияните пешеходци.

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Всички далавери в горското са на БСП! Сега ще си нагласят нещата за да вземат повече!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Е то ако останат гори в тази държава де...нали разрешиха на циганите да си режат колкото им трябва.

  Ама така е. Хората се грижат за избирателите си - циганите, турците и изкуфелите пенсионери.

 9. 9 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Тези мушмороци ще върнат и закона за замяна на гори в Троянско за такива по морето!

  Далавераджии са, няма спор!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Някой вярва ли наистина , че БСП ще приеме ефективен закон срещу бракониерските обръчи от фирми около ДПС и срещу своите БСП-арски , бракониерски фирми??? Тези мафиоти , добиват милиони кубици промишлена дървесина и дървесина за огрев , на цена 5,50-6,50 лева кубика, а я продават дори на социално слабите на цена 36 лева кубика!!! За бракониерската им сеч пък никой не говори!!! Обезлесиха горите на България и вече посегнаха на резерватите, природните паркове и защитените зони!!!

  Цацароооов, къде спиш??? Още ли ваканцуваш , или просто се правиш , че броиш "фалшиви" бюлетини???

 11. 11 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Весело

  "БСП готви законови промени за търговията с дървесина"

  от ДПС-то знаят ли?

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #4- 2,5 -- Сменилият безброй партии и основател на БАСТА, "честният" капиталист ,Емил Димитров е купувал в пъти по-евтина дървесина от бедните баби!!! Цялата продукция от горско стопанство Етрополе е изкупувана от фирмата му "Медикет"!!! През 2009 година , "Медикет" е изкупила 6000кубика държен материал на цена 6 лева и 15 стотинки!!! През 2010 година , фирмата му е изкупила 36000 кубика , на цена 5 лева и 67 стотинки...!!! В същото време е доставял на социално слабите , гнили дърва на цена 36 лева!!! Каква е цената на дървата за огрев , проверете в близкото Топливо. Каква е цената на промишлената дървесина , проверете в магазините за строителни материали. Каква е цената на дървесината за мебели и качествен паркет , проверете в цеховете за мебели и паркет!!! ЕТО , ТАКА СЕ СТАВА МИЛИОНЕР , ЗА ЕДНА НОЩ!!! МАФИЯ, БЕЗСМЕРТНАЯ!!!

  Цацарооов, къде спиш??? Още ли ваканцуваш , или само се правиш , че броиш , фалшиви бюлетини??? Защо срещу такива , като Емил Димитров , не са повдигнати обвинения и те, и чадърите им , не са в Арестите и Затворите???

 13. 13 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Представям си как ромските катуни четат усилено-кахърно Държавен вестник, след което захвърлят брадвите и повече не се вясват в гората.

  Има ли живот след демокрацията ?
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#12:"kimba3"]Сменилият безброй партии и основател на БАСТА[/quote]

  Кой, кой носи отговорност, затова, че "сменилият безброй партии" беше ресорен шеф на горите през ЦЕЛИЯ мандат на Борисов?!
  Въпросът е реторичен.

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#1:"dogwoman"]Защо ми мирише на далавера?[/quote]
  Ако изглежда като далавера, има съмнения за далавера и го правят далавераджии, значи Е далавера!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дала Вера...
  По-точно Миро даваше,
  а Найденов вземаше...
  Разбра ли?

 17. 17 Профил на burevestnika
  burevestnika
  Рейтинг: 338 Любопитно

  "Бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев изненадващо осветли схема за облагодетелстване в сектора с дървесина. В разговор за това как се прави бизнес в България и как икономиката ще издържи на увеличаващите се социални обещания на управляващите, Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина."

 18. 18 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ... май има порпуски в аргументацията на цоциалиститите и сие. !!!
  Пропуснали са да споменат, че това, което направи герп е усъвършенстване на системата за крадене ... сега тия са измислили ъпгрейд на системата .. и мажат очите на народеца ...
  Всички вън бееее ОСТАВКА НА ВСИЧКИ КРАДЛИВИ ПОЛЮЦИТИ!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  ,,...Стоковата борса е едно престъпно начинание, обясни още Михалевски. ...,,

  Да всичко свързано със свободния пазар по Европейски стандарти, според дрогарят Д. Михалевски е престъпен капитализъм и трябва да се изкорени от България. И в България да се завърне ,, демократичния,, комунистически капитализъм. Икакто казва и дрогарят станишев да се завърне демокрацията по комунистически, истинската демокрация хи хи хи

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimba3":

  Цацароооов, къде спиш??? Още ли ваканцуваш , или просто се правиш , че броиш "фалшиви" бюлетини???

  Остави го на спокойствие бе човек. Горкият Цацаров търси под дърво и камък евентуален подпис на ББ или на Цветанов за Костинбродските бюлетини хи хи хи

 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#4:"2.5"] А ГЕРБ е партия, в която(слава богу) отговорността се носи от едно лице!

  2.5
  [/quote]
  И кога ще го видим това лице да носи отговорността ? И накъде впрочем я носи ? Че тя е в банки и трезори...

 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Само в песните ще остане - "Хубаава си моя горо..." !!!

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#4:"2.5"](за връзки на Хр. Стоичков с дървената мафия) не са съвсем безпочвени. [/quote]
  Ами той , тюфлека , изрично попита дали някога е продавал дървета на собственика на Свилоза . И му бе отговорено , както и очакваше - никога . Остава да повярваме , че след като не продава ЛИЧНО , значи няма хора , които да продават ЗА него и неговата работа е само да контролира дали се пълни сметката в банката . Остава да разберем колко е прав , след делото , което обеща да заведе . Ама едва ли ще последва такъв акт. Все пак ,ловко се разграничи от протестиращите , на които даде името си .

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#19:"сидер"]Да всичко свързано със свободния пазар по Европейски стандарт[/quote]
  По Европейските стандарти не е позволено на еврочиновници да си надписват командировъчни , да назначават близки на съветнически длъжности , да облагодетелствуват определени хора от антуража си с привилегии, които не им се полагат и редица още " дребни " постъпки",които точат Европейския бюджет като винена бъчва . Ако това е свободен капиталистически пазар- имаме си го в многократно преувеличена форма . Да ни е жив и здрав. И хора като Емо Димитров и Миро също . Заслужаваме си ги .

 25. 25 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 525 Весело

  Галъп: БСП води с 3 % пред ГЕРБ
  Ако изборите бяха днес в парламента щяха да попаднат 4 формации – БСП, ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок. Първо политическа сила щяха да са червените с подкрепа от 22,3 на сто, а втори ГЕРБ – с 19,2 на сто. Трети остават ДПС с подкрепа от 6%, Реформаторският блок също би попаднал зад банките в НС с електорат от 5,7 на сто.
  НФСБ събира 1,5 процента доверие, а Атака – 1,4%.
  41,2 на сто от запитаните обявяват, че няма да гласуват.
  46 на сто от запитаните не подкрепят протестите, а 41% ги подкрепят. Абсолютно поравно са разделени хората за това дали кабинетът трябва да подаде оставка – 41 на сто смятат, че правителството трябва да си отиде, също толкова са против.
  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с доверието на 22,2 на сто от запитаните и с недоверието на 59,7%.
  Лидерът на БСП Сергей Станишев се ползва с доверието на 27, 5 на сто от запитаните и недоверието на 62,9%.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#20] от "сидер":


  [quote#17:"burevestnika"]Дачев съобщи за конкурс от миналата година, който е бил предсрочно спрян, за да получи Христо Стоичков 150 хил. тона дървесина."
  [/quote]
  Да де , ама Димитров обясни как това количество трябвало да се побере в 6 хиляди камиона по 25 тона и как тези камиони са с обща дължина 180 километра . Явно сметката е била предварително направено , за да бъде изстреляна в ефир веднага след упоменамане на числото 150 хиляди тона . Но не това е важното - въжното е ,че тези камиони ще се точат в продължение на година или години . Защото такава поръчка не е за ден - два , а за година или две , може и повече . И нещата ще се изяснят в съда , поне след заканата та Камата . Която може да се окаже и ръждясала костура .

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "...Сред мотивите за готвените промени той посочи и този, че конкретно Софийската стокова борса "нагласява" търговете..."
  1. Ако това е вярно, трябва да има промени не само относно търговията с дървесина; Т.н. борси не са никакви борси. Просто се използва "почтено" име в мафиотска дейност.
  2. Има един лаф, нелицеприятен, но доста позван по нашенско - нещо от рода "...ей сега ви е.. мамата..."; Малка обработка и става "...ей сега вече паднахте от власт..."

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#23:"papyre"]Ами той , тюфлека [/quote]
  Какво той? И ловец е, и дървар е!

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#28:"Мърмор"]Какво той? И ловец е, и дървар е!
  [/quote]


  И на всички мамата .... е . Нали така и го знаят по света - Мамата .

 30. 30 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 504 Неутрално

  БСП готви законови промени за търговията с дървесина...

  - Много сте закъснели !!!..
  - Вашите съюзници , по петолъчка, от ДПС..
  по голямата част, от дървесината, я изнесоха
  друга , превърната на въглища, също..
  Като добавим, безобразията и юнашката сеч..
  - повечето , от горите ни , вече ги няма..
  - Ако, Ви се наложи да ставате, ..партизани
  къде ще се ..криете ?..

  urkobozambo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK