Частните съдебни изпълнители отчитат поне 400 хил. лоши длъжници

Частните съдебни изпълнители отчитат поне 400 хил. лоши длъжници

© Надежда Чипева, КапиталВ България има поне 400 хиляди лоши длъжници, съобщава в днешния си брой вестник "Труд", като се позовава на данни на Камарата на частните съдебни изпълнители. 


Статистиката на организацията показвала, че в момента при тях има 600 хил. дела. "Това не означава, че в България има 600 хил. длъжници, тъй като има фирми, срещу които са заведени над 100 дела, например от служители за неизплатени заплати. Но с известна условност може да се каже, че длъжниците у нас са поне 400 хиляди", обяснява пред "Труд" шефът на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.


Георги Дичев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Дичев


Повечето дела са натрупани от предишни години. "Висящо дело при съдебния изпълнител обаче не значи, че по него длъжникът не плаща, напротив. Масово длъжниците си плащат малко по малко или им се удържат пари от запори, но просто делото не приключва, защото не е събрана цялата сума", уточни Дичев. По думите му почти всеки влиза в кантората на съдебния изпълнител с въпроса дали може да плаща на части.


Тази година за първи път, откакто преди 7 години събирането на дългове стана частно, съдебните изпълнители имат по-малко дела. 

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 683 Неутрално

  чси са пиявици.мутри с вратовръзки.

 2. 2 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Лошото е, че такъв е закона, че не можеш да си събереш вземанията дори чрез частен съдия изпълнител, а длъжник, който не иска да плаща винаги намира начин да заобиколи закона, дълговете му висят и все има да дава.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  80% от проблема с дълговете е производна на липсата на централен кредитен регистър, по модела на немската Шуфа. Банкови просрочия, ток, парно, газ, мобилни телефони, неплатени фактури към доставчици-членуващи в регистъра - всичко на едно място. Не да има отделно на БНБ, втори на съдебните изпълнители (които всъщност с техния регистър направиха единствената работеща система за изобличаването на лошите длъжници, за съжаление обаче във фаза събиране работата вече е изтървана...).

  Не случайно един форумен коментатор, явно вещ по въпроса, написа че без Шуфа Германия ще се разпадне. Това е елемент на цялата им държавна инфраструктура, не по-малко важен от магистралите, летищата и съобщителната мрежа.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ЧСИ са туморните образования на Съдебната система!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#4] от "bedniaka":

  Защо? Защото събират просрочените задължения ли?!

  Няма начин държава от Андрешковци да започне да просперира!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Не са "лоши". Неизрядни длъжници са. Да не бъркаме морала с липсата на пари!

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "tribiri":

  Но, няма и държава в която, човек който изпадне в неплатежоспособност по- НЕЗАВИСЕЩИ от него причини, да го заробват до края на живота му!!! Че и внуците му даже!!! Нали!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Весело

  [quote#1:"Дива селянка"]чси са пиявици.мутри с вратовръзки.[/quote]
  Га яде кифтетата не рива...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#7:"bedniaka"]Но, няма и държава в която, човек който изпадне в неплатежоспособност по- НЕЗАВИСЕЩИ от него причини, да го заробват до края на живота му!!! Че и внуците му даже!!! Нали!!!
  [/quote]

  Моля ти се, посочи ми как точно "внуците" ще ги заробят/принудят да отговарят за чужд дълг?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#7:"bedniaka"]Но, няма и държава в която, човек който изпадне в неплатежоспособност по- НЕЗАВИСЕЩИ от него причини, да го заробват до края на живота му!!! Че и внуците му даже!!! Нали!!![/quote]
  Това, дето децата му, че чак и внуците, като как точно става? Най-много, кредиторите да си приспаднат дължимото от наследството, ама то си е стандартно, като имота до последно си е бил на длъжника. Иначе дори самият длъжник е защитен с един минимум предмети, които по закон няма как да му се отнемат, а наследниците може да се откажат от наследството (и тежестите му), ако не им изнася. Не, че закона е изпипан, ама не е и от римско време. Проблема е, че все още българите смятат, че държавата ги е осиновила и е длъжна да ги дондурка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#9] от "VivaLaMadness":

  Ако четеш добре законите дългът не е чужд а Наследствен.
  Но, има нещо друго, което е МНОГО ПО-ЛОШО! Като ти дерат кожата цял живот какво ще оставиш на другите. Едно голямо нищо. И така омагьосаният кръг се затваря!?

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 12. 12 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#10:"gost22"]Най-много, кредиторите да си приспаднат дължимото от наследството,[/quote]

  Ако има такова??? Ако няма какво правим? А ... роб до гроб!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 13. 13 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Де де, роб?! От пет години ми дължат ОБИКНОВЕНИ българи една неголяма сума, дадена им с добро. Но, за тези пет години, апартамент купиха, бизнес развиха, но пари се не връщат. Айде, холън, да си живеем добре, пък дълговете...

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Закон за частния фалит.....Кога ????

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 736 Весело

  [quote#11:"bedniaka"]Ако четеш добре законите дългът не е чужд а Наследствен.
  [/quote]

  Само ако го приемеш Никой не те кара да приемаш, а можеш да приемеш и наследство под опис и отговаряш само до размера на приетото... НИКОЙ не те кара го правиш, просто не приемаш наследството и баста Но никой не те кара да го приемаш... Прочети малко закона

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какво е частен съдебен изпълнител? Всички действия на частен съдебен изпълнител са противоконституционни, нелегитимни и поради това нищожни. Няма частен съдебен изпълнител! На основанието, че Конституцията не допуска частни съдилища! Така, както Конституцията не допуска и частни затвори! Тоест, частният съдебен изпълнител е противоконституционен и нелегитимен. Неговите действия са нищожни, не могат да пораждат и по никакъв начин, включително и под страх от санкция и/или принуда, да изискват и да налагат изпълнение. Това е от особена важност и значение предвид това, че, частният съдебен изпълнител е изграден като паралелна силова структура към съдилищата в страната. Затова в случаите, когато конституционните ни, неотменими права и защитени интереси биват нарушени, Конституцията ни дава права да се позоваваме на непосредственото/прякото действие на разпоредбите й, и да се защитаваме пред всеки сами, без посредничеството на друг акт или орган. Да, Конституцията добре! Ама, тя, нашата, цялата българската работа малко като във вица за онзи , когото го излекували да не се мисли за просено зърно. Който на въпроса на лекуващия лекар-как е, как се чувства, отговорил :А, бе, докторе, добре съм, здрав съм. Аз знам ,че не съм просено зърно, ама не можах да разбера - той, петелът, дали знае?!Та, Конституцията добре! Ама петелът, дали знае?! Ще кажеш, има си Закон за частните съдебни изпълнители? Има, но Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Дейността на държавния съдебен изпълнител е държавно властническа, а на частния съдебен изпълнител е независима икономическа (Решение № 1 от 28.02.2008 г. на КС по к. д. № 10/2007 г.). Със Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ) (обн., ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 39 от 2006 г.) държавата, нарушавайки задължението и неправомерно лишавайки се от правото си да изпълнява постановените от съдилищата актове, е предоставила в грубо нарушение на Конституцията това си право на частни съдебни изпълнители. Но частният съдебен изпълнител не може да осъществява отстъпената му от държавата властническа функция, като извършва точно тази "независима стопанска дейност". Частните съдебни изпълнители не са служители на определен съд за разлика от държавните съдебни изпълнители, които са служители на районния съд. Те нямат качеството на държавен орган и не се включват в структурата на държавните органи. Съгласно класическото разбиране за делегация, делегираният няма право да пределегира - "Delegatus non potest delegare" - дeлегатът не може да делегира. Този, комуто е делегирано нещо( държавен орган ), няма право да го делегира другиму ( на ЧСИ), т. е. лице, когото са делегирани правомощия, не може да ги предоставя другиму. И още, Конституцията не "овластява". В демократичната държава овластява единствено народът, а Конституцията е инструмент за (контролирано) управление. Недопустимо е да се мисли, че дейността на държавния съдебен изпълнител не е държавно властническа, а на частния съдебен изпълнител не е независима икономическа - Решение № 1 от 28.02.2008 г. на КС по к. д. № 10/2007 г. на практика ликвидира частно съдебно изпълнителния институт. Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС) - дейността на частния съдебен изпълнител не е държавно властническа...Решение № 1 от 28.02.2008 г. на КС по к. д. № 10/2007 г. на практика и правилно ликвидира частно съдебно изпълнителния институт.

 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Малко са. Още има мегдан да догонваме европейците. В Германия 3,26 млн домакинства, или 6,6 млн калпака са неплатежоспособни. Ако делиме по брой население 11:1 значи нам требат общо 600.000 лоши длъжници за да влезем в европейските норми.

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  ами всеки да си прави сметката ,а не да строят огромни имоти и да карат само на далавера

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  Огромна цифра лоши длъжници за нашата държава!Това показва доколко сме затънали в блатото на лошите кредити!

 20. 20 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Време е за тоя закон за фалита на физически лица, за който говорят от както се помня и нищо не правят

 21. 21 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#10:"gost22"] Проблема е, че все още българите смятат, че държавата ги е осиновила и е длъжна да ги дондурка.[/quote]
  Едно време не много скоро и не много отдавна хората дори и да имаха самоинициатива , същата тази държава подтискаше по всемъзможни начини тази инициатива. Така са ни свикнали 45+20 години.

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ЧСИ източват до последна капка кръв хората, останали в нужда! Крайно време е да се гласува закон за фалит на физическите лица!

  goblenka
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  В България има поне 400 хиляди лоши длъжници, съобщава в днешния си брой вестник "Труд"
  ________________
  Финансовия еничар Дянков явно добра работа е свършил за господарите!
  2014 ще е последната година в която българите имат повече имоти и активи от чужденците в обрулената ни родина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#22:"goblenka"]ЧСИ източват до последна капка кръв хората,[/quote]
  Много хора се притесняват да не им експлантират органите !
  Щото мутрите и това предлагат на длъжници.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante":

  Не знам дали ще стигнат до там, но, така са подредили нещата, че дълговете се наследяват! Има малки деца, задлъжнели с хиляди!

  goblenka
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#25] от "goblenka":
  Законите са в полза на финансовите мародери нормално и логично за България.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante":

  Много искам това да се промени. Настоявам пред всички възможни фактори! Но, както е известно, у нас правото е стока!

  goblenka
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#27:"goblenka"]както е известно, у нас правото е стока[/quote]
  Който плаща той поръчва музиката.
  Чуждите банки придобиват движимости и недвижимости ... да дребните неща като органи , булки и щерки остават за дребните лихвари.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#28] от "comandante":

  Да! За жалост е така.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK