"Блумбърг": БЕХ тръгва из Европа да подготвя дългова емисия

"Блумбърг": БЕХ тръгва из Европа да подготвя дългова емисия

© Георги КожухаровПредставители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще започнат от 28 октомври срещи с инвеститори за евентуална дебютна емисия корпоративни еврооблигации. За целта са наети "Ситигруп" и "Райфайзен банк интернешънъл", които са организирали срещи из Европа, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на източник, запознат с плановете. 


Информацията е получена от агенцията в сряда, но източникът й е пожелал анонимност, защото подробностите са поверителни. Няма съществени детайли като времето за емитиране, обема на емисията и кога може да е нейният падеж.


Според публикация на "Капитал" от пролетта обаче става дума за 250 млн. евро за срок от 5 години, с които БЕХ цели да помогне на дъщерното си дружество НЕК да погаси остатъка от 195 млн. евро от заема, който дължи на банков консорциум, воден от BNP Paribas, взет за проекта "Белене".
"Блумбърг" обяснява в сряда, че това става в момент, когато множество компании и държави от развиващите се икономики активно излизат на пазара да търсят финансиране. Причината е, че те разчитат на изобилие от средства, след като заради кризата около бюджета и тавана на дълга в САЩ се разбра, че Федералният резерв ще отложи вероятно за март началото на свиване на политиката си на мащабно изкупуване на държавни и корпоративни облигации в размер на около 85 млрд. долара месечно.


Когато това стане, ще означава начало на намаляването на стимулите за икономиката, свиване на "евтините" средства и повишаване на лихвите по кредитите. В същото време в месеците до март интерес да излязат на дълговите пазари са заявили от руските "Газпромбанк" и "Внешпромбанк" до държави като Украйна, Унгария, Латвия, Пакистан и Хондурас.


За това, че БЕХ иска да пусне дългова корпоративна емисия се говори поне от пролетта на миналата година, когато за нея съобщи от министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Пред БНР той обясни, че НЕК няма налични средства за изплащани през май 2013г. на четвърт милиард евро заем за АЕЦ "Белене", теглени от банков консорциум с посредничеството на Би Ен Пи Париба. Тази сума ще бъде събрана по друг начин, но в по-дългосрочен план ще се мисли за облигационна емисия за рефинансирането им, допълни той, цитиран от БНР.


В края на август 2012г. пред агенция "Ройтерс" Михаил Андонов, изпълнителен директор на холдинга, в която влизат дружества като Националната електрическа компания (НЕК), АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и др., съобщи, че идеята е в началото на 2013г. да се съберат 300 млн. долара при лихва от  3.5-4.5%, но не казва с какъв падеж ще е емисията.


Тогава се разчиташе БЕХ да получи до есента на 2012г. и рейгинт ог някоя от световните агенции с очакване той да съответства на този на България.


Това се случи през март 2013г., когато международната агенция "Фич" присъди на  Българския енергиен холдинг кредитен рейтинг BB+ със стабилна перспектива. "Капитал" обясни, че това е една степен по-нисък рейтинг от този, присъден на държавата - BBB-.


"В случая рейтингът на компанията е най-високото подинвестиционно ниво, докато този на държавата е най-ниското инвестиционно. (...) Рейтингът отразява слабостите на българската регулаторна рамка и плановете за увеличение на капиталовите разходи през периода 2013 - 2015 г. Освен това регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на  инвестициите на холдинга.


В допълнение по-високите разходи в едногодишния регулаторен период в сравнение с определените цени може да доведе до много по-ниски парични потоци за БЕХ. (...) Като слабост за ликвидността на средствата на БЕХ от "Фич" отбелязват слабата диверсификация на паричните средства, от които 87% към края на септември 2012 г. се държат в една-единствена банка. В случая става въпрос за Корпоративна търговска банка.", припомня "Капитал".


В средата на април 2013г. БЕХ прекрати процедурата за търсене на банка, която да предостави кредит от 250 млн. евро и остана вариантът за облигационна емисия. Месец по-рано Андонов коментира, че пласирането й ще отнеме време заради избора на финансов и правен консултант, които да помогнат на холдинга да структурира необезпечената емисия със срок на изплащане от 5 до 7 години.


На 21 май 2013г., в деня на падежа, е извършено плащането на 195 млн. евро дълг на Националната електрическа компания към банката "БНП Париба", теглен за АЕЦ "Белене", съобщи Михаил Андонов на следващия ден по време на парламентарно изслушване за състоянието на енергетиката.


Той припомни пред депутатите, че мостовото финансиране е осигурено от "Ситигруп" (Citigroup). Освен това в БЕХ течала подготовка за облигационен заем, който ще бъде представен до края на август пред инвестиционната общност в Лондон, Люксембург, Виена и Берлин. С него БЕХ щял да покрие мостовото финансиране по заема към Би Ен Пи Париба, а с останалите 60 млн. евро щяла осигури собственото участие в проекта за газопровод "Набуко" и в междусистемната газова връзка с Гърция, разясни Андонов.


Междувременно, газопроводът "Набуко" практически изгуби шансове за реализация в настоящия си вид. За газовата връзка с Гърция правителството предвижда да отпусне през 2014г. държавни гаранции по заема, с който тя ще се изгражда. Прогнозната й цена е 157 млн. лв. (около 80 млн. евро).

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vd72
  vd72
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Статията ви е пълна с остаряла информация. БЕХ ЕАД погаси задължението на НЕК ЕАД към БНП Париба още на 21.05.2013г - при близо 2 пъти по-добър лихвен %...може да потърсите потвърждение от сегашния финансов директор...
  Не споменавате нищо за кредитния рейтинг свързан с емисията, а също така и на каква лихва се очаква да бъдат пласирани облигациите...?!

  Предлагам ви да се обърнете и към сегашния министър Г-н Драгомир Стойнев и действащия изп.директор на БЕХ ЕАД- Б.Боев (Другаря Бероев )- поканете ги на разговор и ги питайте как ще обещават на инвеститорите гарантирана доходност при тотално сгрешения модел на ценообразуване... и издишащите НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД и Булгаргаз ЕАД...
  Желая успех на бившите си колеги- няма да им е леко с това управление...

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Попитах Google.BG и той ми отговори, че тази „блага” вест не е публикувана никъде другаде, освен на страницата на АЯР!!!


  Срещата в АЯР.

  Ето го официалното съобщение по този повод, публикувано на новинарската интернет страница на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР):

  Приключи посещението на заместник генералния директор на МААЕ в България

  27 септември 2013

  Заместник генералният директор на МААЕ г-н Александър Бичков бе на посещение в България по покана на председателя на АЯР от 23 до 25 септември 2013 година.

  По време на срещата с ръководството на АЯР г-н Бичков се запозна с дейността на Агенцията и състоянието на безопасността при експлоатацията на ядрените съоръжения в България. Въпросът за подкрепа от страна на МААЕ на някои инициативи на АЯР, свързани с разпространение на ядрените знания също бе обсъден. Предмет на разговорите бяха и други теми, свързани със задълбочаване на сътрудничеството между МААЕ и България.

  В дневния ред на посещението на г-н Бичков бяха включени още срещи с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Рамадан Аталай.

  На срещата си с министъра на икономиката и енергетиката г-н Бичков изрази своето впечатление от работата на АЯР и подчерта, че благодарение на прозрачността в дейностите по отношение на безопасното използване на ядрената енергия и на радиационната защита, страната ни се ползва с висока репутация сред световната ядрена общност.

  В разговора на г-н Бичков с г-н Аталай бяха обсъдени въпроси, свързани с безопасността на ядрените съоръжения в България, както и възможностите за оказване на техническа помощ от страна на Международната агенция. И двамата бяха единодушни в оценката си за независимостта на регулаторния орган и професионализма на неговия екип.

  По време на визитата си в България г-н Бичков посети и АЕЦ Козлодуй. Пред ръководството на централата и журналисти гостът изрази своето впечатление от посещението като даде висока оценка за експлоатационното състояние на АЕЦ Козлодуй. Г-н Бичков оцени опита на атомната централа в дългосрочното съхранение на отработеното ядрено гориво и каза, че той трябва да бъде споделен и с операторите на други АЕЦ по света.

  И поради что родните изедници се срамят, че не организират, по стара традиция, разпространението на тази блага „вест” по всички подопечни таблоиди? Еххххх.... какво доживяхме!?

  За ваше удобство ще обърна вниманието ви върху само два акцента от съобщението, нарочно подчертани от мен в текста.

  Рамадан Аталай вече цели три месеца отказва съдействие по подаден от мен сегнал, за драстично/престъпно поскъпване на ядреното горива в АЕЦ „Козлодуй”, с над 500%, за последните 6 години!!! (Парламента отказва обсъждане на престъпленията в АЕЦ „Козлодуй”. ) В същото време преговаря за техническа помощ от МААЕ, което ме навежда на мисълта, че събеседниците имат очаквания за скорошни проблеми в ядрената ни централа? Подобни приказки и поведение не вещае нищо хубаво, още повече, когато медиите го крият от народа.

  Госта Бичков похвалил родните изедници за опита в дългосрочното съхранение на отработило ядрено гориво и ги насърчил да лъжат и други страни и народи!!! Ами като е толкова голям и значим този опит, защо не го споделат, както, например, това правят финландците, които наистина работят по въпроса от десетилетия, направили са документален филм и ги снимат и показват по всичке световни ТВ канали??? А отговора е много прост – в България нама съхранен ДЪЛГОСРОЧНО (дълбоко в скали и за сто хиляди години напред) нито един грам отработило ядрено гориво!!! Защо тогава говорят откровени неистини??? Освен ако ...? Освен ако, а? А? Ами ако се окаже скоро, че отдавна у нас тайно се внася и заравя някъде наше, руско и даже и западно отработило ядрено гориво...??? (А вие разбрахте ли, защо посланика на Великобритания посети АЕЦ „Козлодуй”?) А? Без никой от нас да знае? Като нищо може да са ни харизали!? Е, когато разберем истината може да е малко късно, ама нейсе ... Да не ни е за сефте?

  Още за посещението на мафиот Бичков във АЕЦ „Козлодуй” можете да прочетете от тук:

  Ядрената мафия призна – това е началото на края!

  Как и за чия сметка се шегувка ядрената мафия?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"Къти"] А отговора е много прост – в България нама съхранен ДЪЛГОСРОЧНО (дълбоко в скали и за сто хиляди години напред) нито един грам отработило ядрено гориво!!! Защо тогава говорят откровени неистини??? Освен ако ...? Освен ако, а? А? [/quote]
  Значи ,ако ни дадат кредит от запад на,, тънка ,, лихва - туи дет си го написал КАТО КОМЕНТАР,си е ЧИСТА ИСТИНА....

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Комунетата ще заробят енергетиката с дългове, които ще покриват дълговете, направени и откраднати от самите тях!!! А популисткото решение за 5% намаление цената на тока, ще я доунищожи! Това не са политици! Това са Грабителите на съвременна България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  28.06.2013, Петък
  "Набуко" прие решението на Шах-Дениз II, избра Трансадриатическия газопровод
  Консорциумът "Шах Дениз" е договорил условията за продажбите си на газ с редица компании в Италия и Гърция. Освен това в ход са преговори за продажба на газ в България и "Шах Дениз" планира да изрази интерес към отвеждането на газопровод до тази страна.
  "Шах Дениз" подкрепя междуправителствения меморандум за разбирателство от 23 май 2013 г., подкрепящ реализацията на TAP и на Йонийско-адриатическия газопровод (IAP), подписан от Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, и признат от Адриатическо-йонийския Съвет на 27 май 2013 година.
  http://news.expert.bg/n429561

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#1] от "vd72":


  До коментар [#4] от "lz2":

  Унгария (на Орбан) за втори път намали цената на тока с 10%! Ей,не се награбихте това монополистите...

 7. 7 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "vd72":
  Определено ще им се наложи и едни други неща да обясняват на инвеститорите......

  Не чета отговори на коментарите си :)
 8. 8 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Кое обуславя въобще съществуването на БЕХ? Това е една изцяло измислена форма, която не носи никакви позитиви на българската енергетика.

 9. 9 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това обяснява новината от снощи, че на лято токът може да поскъпне, но само, ако се е подобрило състоянието на доходите. Това подобрение лесно се постига с химикала. Но, аз питам: Защо състоянието на доходите е важно, а не себестойността на стоката пазарната цена? Нали пазарната цена се изчислява, а не е произволна?

  goblenka
 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Белене - машина за дългове. Лешояди винаги кръжат наоколо.

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Перефразирайки Маркс, заглавието може да се промени и на:

  "Един призрак(БЕХ) броди из Европа, призракът на фалиралата българска енергетика"

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на ilin
  ilin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "vd72":

  заемът беше погасен с друг заем, сега БЕХ търси по-ниски финансови разходи чрез облигационна емисия.

 13. 13 Профил на borvil
  borvil
  Рейтинг: 367 Весело

  Новата дългова емисия ще се рекламира от новата техническа сътрудничка....

  Шегата настрана, положението е сериозно - от заем в заем..... далеч не се стига.....

 14. 14 Профил на торtortolina
  торtortolina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За Илко Желязков от Комисията по досиетата:
  www.comdos.bg/files/stories/reshenia/45.doc‎
  Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Илко Димитров Желязков към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.
  Три имена: Илко Димитров Желязков
  Дата на раждане 08.02.1958 г.
  Място на раждане Гр. Благоевград
  Качество Щатен служител
  Структури, в които е работил СГУ на МВР-ДС
  Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед № К-4840/ 30.10.1981 г. е назначен за разузнавач; със заповед № 760/ 30.11.1981 г. е преназначен за разузнавач в отдел 02; със заповед № 1062/ 27.12.1985 г. е преназначен за старши разузнавач; със заповед № 934/ 29.12.1986 г. е преназначен за инспектор.
  Публична длъжност или публична дейност Директор на дирекция „Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка” от 01.08.2007 г. до днес
  От Дневник: http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/04/11/2039926_po_niakolko_zaema_i_apartamenta_deklarirat_shefove_v/
  Членът на Съвета на директорите на БЕХ – Илко Желязков, има ипотечни заеми за 364 150 лв. от Пощенска банка, се вижда от декларацията му.
  Съпругата има една втора дял в пет апартамента в София, като цената на придобиване на дяловете е общо 432 591 лв. Тя има няколко парцела, гаражи и къща – всички в София.
  Желязков има един апартамент от 68 кв. м в София, чиято стойност не е обявена.
  От в-к Капитал:"На мястото на освободените Божан Стоянов и Тодор Шопов в съвета са назначени трима нови членове – директорът на ТЕЦ "Марица Изток 2" Георги Христозов, председателят на борда на директорите на централата Илко Желязков и икономическият директор на ТЕЦ-а Боян Боев." ...."Любопитното е, че Илко Желязков беше освободен от поста в БЕХ само преди два месеца от служебния министър на икономиката Асен Василев. Мотивът е бил, че Желязков, който дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР, няма необходимите качества за длъжността. Според запознати това е предизвикала скандал с ДАНС - явно Желязков има близки връзки с агенцията, които го пазят на различни длъжности."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/19/2085211_bordut_na_durjavnata_tec_marica_iztok_2_poema_beh/

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":


  Retail (end-user) energy prices for households.May 2013
  € per kWh Electricity
  Bulgaria 0.08795
  Hungary 0.15613

  Манипулаторите, служещи си с полуистини никога няма да се свършат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#9:"goblenka"]Нали пазарната цена се изчислява, а не е произволна? [/quote]

  При каква норма на възвращаемост на инвестицията според вас трябва да се изчислява пазарната цена.

  Нормата на възвращаемост в БГ енергетиката е около 1-2% при нулеви инвестиционни раздои и през последните 5 години Дянков отмъкваше 80% от печалбата в хазната. При това положение естествено имаме напълно декапитализиран отрасъл с амортизирани дълготрайни материални активи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Едва ли се изчислява на база доходите!

  goblenka
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#17] от "goblenka":

  Естествено, че не се изчислява на база доходите! Една перка струва в България колкото в Германия. Разходи за труд няма. Перката се амортизира за същия срок в България за който и в Германия, значи разликата в цената на произвежданата енергия няма как да е тройна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Но, в новината казаха, че поскъпването ще зависи от доходите! Факт!

  goblenka
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#19] от "goblenka":

  Ами това означава само едно. БЕХ не работи, като нормално търговско дружество, което определя цените си на пазарен принцип.
  То работи на загуба, която се налага да бъде покривана от държавата, а държавата е решила да намалява тази загуба според преценката си за влиянието на увеличаващите се цени върху социалното напрежение.

  И това е съвсем естествено, като се има предвд, че цената на тока в България е над 2 пъти по-ниска от средната за ЕС, а разходите за труд изобщо не са основното перо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Знаеш ли,разбрах какво ви е на душата (ако имате такава),на вас капиталистите! Вие просто мразите човечеството! И с това е казано всичко...През 2000год. барел бензин беше $10,а през 2009год.-$150! Алал да са ви,влачете бе ега се задавите по-скоро...Което е неизбежно...

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Всъщност, не го мразят! Просто обичат парите! Ама, и човечеството ги обича! А, принципно, цената трябва да се определя: себестойност, норма на печалба и ДДС. Ръстът, или спадът на доходите няма място в тия изчисления. На практика, обаче, от години, това е важен фактор в цено определянето на ток, вода и парно!

  goblenka
 23. 23 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 420 Неутрално

  БЕХ е самостоятелна компания и да не въвлича цялата държава в проблемите си!

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  Български Еротичен Холдинг

 25. 25 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 581 Неутрално

  С една дума - БеляНЕ тежи ужасно и лека-полека започва да потапя кораба България затънал до над ватер-линията.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 26. 26 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 420 Неутрално

  БЕХ трябваше за се закрие,защото е обвързан с интересите на Русия!Социалистите се готвят да въвлекат БЕХ в най-корумпирания проект за момента в нашия регион след Белене-"Южен поток"!?Да не забравяме,че и Борисов-поради приятелрството си със енергийната мафия.Сръбската фирма,която е партньор на Газпром-Сърбиягаз е потънала до гуша в корупция и за нея не важат никакви закони/предаването "Инсайдер"на сръб.твВ92/.Да припомним,че Газпром държи 56%от цялата енергийна система на Сърбия,а от НИС-единствената сръбска рафинерия-51%.Южен поток бе скрепен с подписи от Италия-2008,а от Сърбия през 2006,без да се иска мнението на България и може да се каже,че този безмислен,скъп и корупционен руски проект ни бе наложен!Сигурно е,че не ни носи диверсификация от руския газ,а напротив-все по-тясно обвързване!?Италия има и други доставчици на газ,но ние-не,така че не е едно и също, ние да влезем в този руски проект и италиянците.

 27. 27 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Да не забравяме,че и Борисов-поради приятелрството си със енергийната мафия,също подписа 2012г.за Южен поток.

 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#27] от "demos":

  От Южен поток и ние, и Европа имаме нужда!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK