При депозит от 1 млн. лв. чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи, реши парламентът

При депозит от 1 млн. лв. чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи, реши парламентът

© Красимир ЮскеселиевПарламентът възстанови правото на чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване, ако са вложили над 1 000 000 лв. в лицензирана кредитна институция у нас по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от БСП.


От ГЕРБ пък се усъмниха, че по този начин биха могли да се легализират инвестиции с неясен произход и чужденци да получат статут на постоянно пребиваващи и съответно гражданство. Красимир Ципов от ГЕРБ, който беше шеф на вътрешната комисия в миналия парламент, напомни, че тази възможност е била отменена в началото на тази година по искане на ДАНС и Националната разузнавателна служба. Той настоя ръководителите на двете служби да бъдат извикани в парламента и да обяснят пред депутатите какво се е променило за по-малко от година и отпаднали ли са притесненията им, че у нас влизат капитали с неясен произход.


В дискусията по първото четене на закона пък бившият икономически министър Делян Добрев обясни схемата: "Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване".
Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от 5 години, отговориха от БСП. Сега можеш да купиш недвижим имот, да получиш статут на постоянно пребиваващ, на другия ден да го продадеш, но да запазиш правото си, затова предвиждаме изискване поне 5 години да се поддържа инвестицията, обясни пред "Дневник" Корнелия Нинова.


Измененията предвиждат още условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева.


Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено. За тези инвеститори, които не спазват закона, е предвидено отнемане на статута на постоянно пребиваващи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK