Ракията като грешка на древен алхимик

Ракията като грешка на древен алхимик

© Георги КожухаровЗа днешния човек, особено тук на Балканите, ракията е тържество за сетивата с добре подбрано мезе. Една от версиите за нейното възникване обаче е, че древен алхимик е допуснал технологична грешка докато се е опитвал да произведе някое лекарство и получил резултат, сходен на това, което днес наричаме ракия. Такава версия представи инж. Николай Бакалов по време на Балканския фестивал на ракията, който се провежда в НДК до утре.


Кратка история на ракиената алхимия


"Най-добрите неща на този свят се получават случайно", подкрепи тезата си той. Разказа, че процесът на дестилация води началото си от Египет и Китай като най-старите писмени източници по въпроса са отпреди 5 хил. години. Смята се обаче, че и преди това алхимици са използвали процеса, за да произвеждат парфюми, лекарства от различни билки и др. Тяхната професия впрочем е била обвита в тайна и едва през 13 век алхимикът Алберт Велики повдига леко завесата на този занаят.
По нашите земи обаче далеч преди това – около 6 век дестилацията е позната през опита на арабите. В Преслав и Перперикон са открити керамични дестилерии. Ракията, произвеждана у нас, влиза в историческите анали и от официални доклади. Като например този на на главнокомандващия обсадата на Сердика Лала Шехин. Той видял доста зор и в писмо до султана пише, че градът е добре запасен с храна и вода, а защитниците му се жизнерадностни, весели и самоотвержени и пият нещо, което се нарича ракия.


Свидетелства има и за това, че монасите в Троянския манастир още през 13 век правят сливова ракия като е възможно тя да се е използвала за някои религиозни ритуали.


По време на турското робство производството на ракия по българските земи расте значително като дори има султански фермани, които на практика разрешават това производство. В периода на социализма наличните данни сочат, че също са се произвеждали доста големи количества като за такава малка страна – по 20 млн. л годишно от държавата и още 10 млн. л – от кооперативите и домакинствата.

Ракията като грешка на древен алхимик

© Георги Кожухаров


Смята се, че думата на български идва от турската "ракъ", която пък идва от арабската дума "арак", която означава...пот. Защото денят се къпе в пот докато се раждат и зреят плодовете, от които се произвежда ракията.


Жестока земунска и други дестилати


На изложението в НДК срещу входния билет могат да се дегустират немалко видове ракия – както от традиционни български производители, така и от техни колеги от Турция, Сърбия, Македония, Гърция. Цената на качествената напитка вече е далеч от скромността, което личи особено от артикулите, произведени в другите балкански страни. Пример за това е разликата между узото и ципурото. За познавачите е ясно, че в узото няма нищо интересно и изборът, особено ако си в Гърция, трябва да падне върху местната ракия. Тя е лека, гроздова, с щипка вкус на анасон. По-скъпа е от узото, но си заслужава. И което не е маловажно – от нея не боли глава.


Мастиха, точно така с "х", е произвеждан от гърците диджестив, който може да се стори интересен на любителите на сладникави напитки. Пие се след храна, добре охладен, с лед. Ухае на сакъз, който и участва в неговата рецепта.


Анасоновият вкус (идващ от анасоновите семена, добавени към гроздовия дестилат) доста по-силно доминира от изложеното на турския щанд, където има два основни вида – йени ракъ и Текирда (по името на този турски град). Първата е по-масовият вариант на турското питие, а втората е по-висок клас. В общия случай тези напитки са 45-градусови.


Жестока земунска (по името на белградския квартал Земун, известен с претенцията на неговите жители да се броят все още наследници на австро-унгарската империя за разлика от останалите сърби – бел. а.) е следващото изкушение, чието име говори много. Сърбия е известна най-вече с произвежданата дюлева ракия, но по нищо не й отстъпват и гроздовите, сливовите и кайсиевите вариации по темата. Очаквано интересът на българските потребители към нея е голям, казват участници в изложението. Интересен вариант, който може да се опита на изложението, е комбинацията от вишни, сливи и зелена ябълка.

Балканско изложение на ракия в НДК

© Георги Кожухаров

Балканско изложение на ракия в НДК


Ценителите на ракията, особено от западната част на страната, не обичат много парфюмираните й варианти, което сякаш има повече общо с някои моменти от най-новата история на България, когато някои дегустации не завършваха щастливо. Ароматът на една ракия обаче е важен за цялостното изживяване, а също говори и за това дали тя е произведена от добре узрели плодове.


Или както казват специалистите - ракията има душа, което българите много не ценят, понеже като традиция в пиенето повече принадлежат на руската школа, отколкото на западноевропейската. Затова дегустацията не се свързва точно с ракията, а по-скоро с виното.


Доказателство за теорията, цитирана по-горе, за произхода на ракията, се явява българска гюловица, която ухае на рози. Малко странно звучи, но със сигурност е встрани от клишето. Не че е произведена от розов цвят, ами той е добавен към повторната обработка на гроздов дестилат. Оказва се, че дистрибуторите не се надпреварват да я предлагат в търговската мрежа и засега интересът към нея има по-скоро регионално изражение – в района на Розовата долина. В останалата част на страната има по-скоро сувенирно значение – покрай розовите мускали и всичко, което се предлага на туристите заради популярността на розовото масло. Любен Каравелов е направил каквото е можал за рекламирането й чрез "Мамино детенце", но...


Практика на съвременния алхимик


Няколко капки вода, а не лед, отприщват плодовия вкус на ракията, съветват разбирачите. А освен традиционното приложение на ракията, а именно – с мезе, тя може да има и нетрадиционни превъплъщения. Като например да участва в състава на коктейли – в компанията на ябълков сок, сироп от екзотични плодове, лимонов фреш и други добавки, както и за готвене. Сьомга и сорбе от круша с ракия, са част от специалитетите, които ще се готвят този следобед на феста.


Наздраве!

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1473 Весело

  "Най-добрите неща на този свят се получават случайно"

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  "Най-добрите неща на този свят се получават случайно", ... пък напълно подкрепям тезата и аз !!!
  Наздраве!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 681 Неутрално

  „Мастиха, точно така с "х", е произвеждан от гърците диждестив“

  Мисля, че беше с гарантирано наименование за произход и се произвежда само на остров Хиос!

  @)----,--'--
 4. 4 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Домашната ракия гледа извисоко прехваленото уиски, да!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 5. 5 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#1:"Питанка"]"Най-добрите неща на този свят се получават случайно"[/quote]

  А най-великите решения се вземат на маса!

  Преди време бях чел една статия, която изследваше употребата на алкохол в ООН между делегациите, срещи, късни заседания и т.н. Както и интересните начини за „вкарване“ и съхранение на алкохол в сградата.

  @)----,--'--
 6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 711 Неутрално

  грешката е верна,щом в нашия район пеят само за вино и ракия,а в Северна България и Тракия само за бач по полето.

 7. 7 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Тази грешка радва много хора днес, които вечер не могат да седнат на масата ако няма туршийка и ракийка

 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 826 Неутрално
 9. 9 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Абе наш'та ракия си най-хубава. И плодова и гроздова -все е най-сладка

 10. 10 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#7:"Ангелина"]туршийка[/quote]
  расла на кокал.

 11. 11 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  То на този свят всичко е случайно.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Смята се, че думата на български идва от турската "ракъ", която пък идва от арабската дума "арак", която означава...пот. Защото денят се къпе в пот докато се раждат и зреят плодовете, от които се произвежда ракията."

  По-скоро от български е навлязло в турски. Щом сердичани са пиели нещо, което за Лала Шахин е било непознато. Елементарна логика. Щом две думи си приличат, не е сигурно, че е навлязло в български от турски, може и да е обратното.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Много тайна ще да е тази известност сръбска с дюлевата ракия. Доколкото съм запознат на съседите много добре им се получават сливовицата и крушовицата.
  Ние пък си имаме три много добри попадения - кайсиевата от Северна Добруджа, балканската сливова (в Троянския Балкан най-хубавата сливова съм пил в Черни Осъм в къщата на един дядо, дето ходи да събира сливи по баирите над селото) и гроздовата от мискетите край Варна (Константиново).
  Сигурно има и други, но не съм ги открил...

 14. 14 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2970 Весело

  Хубава тема захванахме! И аз я харесвама с 2-3 капки вода и шопска салата.Наздраве1

 15. 15 Профил на ulipet
  ulipet
  Рейтинг: 470 Весело

  за мезе на ракията,най-обичам салатка от пържолки

 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Трябва да се направи паметник на този,който я измислил ракията.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 584 Весело

  Туй няква ракиена реклама ли е ?

  "ракията е тържество за сетивата" ... напълно неясно на кои сетива ама както и да е ...
  На езика лютиииии...лютиииии...на корема парииии...глъвъта се замайва...и .... нищо. Поредното налюскване...

  99% от пияните въобще не са с "тържествени сетива" ами са злобни, грозни, търсещи и създаващи проблеми човекоподобни...

 18. 18 Профил на Амeли Соня Тейлър
  Амeли Соня Тейлър
  Рейтинг: Весело

  Ракията, особено кайсиевата си е лекарство.

 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1352 Весело

  .....тя може да има и нетрадиционни превъплъщения. Като например да участва в състава на коктейли – в компанията на ябълков сок, сироп от екзотични плодове, лимонов фреш и други добавки, както и за готвене.

  Сакън! Не разваляйте благинката!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Най-добрата ракия, е онази, която стои в собствения ти хладилник!

 21. 21 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Ех каква радост предизвика в съфорумците тази статия!!!!!

 22. 22 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 646 Весело

  ''Ракията като грешка на древен алхимик''

  Много приятна и весела грешка !

 23. 23 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 652 Весело

  "По нашите земи обаче далеч преди това – около 6 век дестилацията е позната през опита на арабите"
  ----------------------------------------------------

  Неслучайно думата световната дума ал-кохол е дошла от арабския

 24. 24 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#17] от "bluescreen":

  Употребата на алкохол е една от малкото граници между човеците и животните, без да обиждам вторите.

 25. 25 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#21] от "didko8":

  Особено в петък следобяд

 26. 26 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#18] от "Амeли Соня Тейлър":

  Аз лично предпочитам гроздовата. С телешки кюфтенца за мезе.

 27. 27 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "древен алхимик е допуснал технологична грешка докато се е опитвал да произведе някое лекарство и получил резултат, сходен на това, което днес наричаме ракия."

  Любимата ми грешка

 28. 28 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#16] от "In my world":

  [quote#16:"In my world"]Трябва да се направи паметник на този,който я измислил ракията.[/quote]

  Ако знам кой е измислил ракията...ще го черпя една ракия!

 29. 29 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 646 Весело

  [quote#18:"Амeли Соня Тейлър"]Ракията, особено кайсиевата си е лекарство. [/quote]

  Малееееее , слюнките ми тръгнаха.....кога ще мръкне !

 30. 30 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 471 Весело

  Не пия, но след тази статия искам да опитам всички ракии.
  Ракията е българската амброзия!
  Който не е пил ракия все едно не е живял!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 31. 31 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1473 Весело

  [quote#24:"eyewithness_"]Употребата на алкохол е една от малкото граници между човеците и животните, без да обиждам вторите.[/quote]

  Не си прав.

  Доказателство:

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6835

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 32. 32 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1473 Весело

  В час по зоология, учителят взима чаша вода и пуска вътре един червей. След няколко минути го изважда и казва на децата:
  - Виждате ли деца, червеят е жив!
  Взима след това чаша със спирт и пуска червея в нея. Пак изчаква няколко минути и го изважда:
  - А сега виждате че червеят умря от спирта. Какъв извод можем да направим от тази ситуация?
  Иванчо вдига ръка.
  - Кажи Иванчо, какъв е извода?
  - Ами трябва да се пие яко алкохол за да не се хващат глисти, господине!
  След това, изнервен, учителят завел децата в близкия обор и сложили пред една крава кофа вода и кофа ракия. Кравата гледала, душила и изпила водата.
  - А сега какво ще кажеш Иванчо? - попитал доволно ухилен учителят
  - Само говедата не пият, господине - отговорил Иванчо

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 33. 33 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 593 Весело

  Стари спомени...
  В Троян като студенти решихме да изкараме някой лев и събота и неделя бутахме стари къщи.Като проблемните зони бяха пода под вратата,оджака и подпервазните кухини-собствениците все искаха сами да ровят,защото според легендата там се криело златото.Не знам какво намираха но на 4.Х.78 беше едно килнато къще близо до реката копаме едната стена и глей ти 2 дебели стъкла пълни с нещо златно и неописуемо.Затворени тройно-дървена тапа начукана,намотани чисти насмолени конци и восък най отгоре без да се жали материала.И една приписка която гласеше-Сия ракия приготви и прежали хаджи Миню поп Луканов .Сложи и запази най милото си за сватбата на внук си малък Миню.Лето Господне 1876.
  После една палка салам Амбарица,2 Тооопли ляба-парат не се барат и 7-8 домата биволско сърце -оформиха пиршеството.
  За първи а може би и за последен път пих 100-годишна ракия,от която нищо не боли ,след 3 тата чашка ти стават ясни загадките световни и накрая вече си в състояни Нирвана,т.е. всичките ти чакри са отпушени и 120 трилиона неврона танцуват нежно и теб не ти се иска да станеш да се изпикаеш за да не развалиш магията.
  После..е кво после и 30 г сингъл айлънд скоч пих, и 20 г грапа пиаве,и 16 г кайсиева но сал спомена остава.Наздраве!

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3060 Любопитно

  [quote#3:"MyTwoCents"]Мастиха, точно така с "х", е произвеждан от гърците диждестив“ [/quote]
  За мастиХата разбрахме, ама това "диджестив"
  като как ще звучи на български?

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5053 Весело

  Чалгата като грешка на древен комрозитор.
  Древния алхимик предлагам да се обяви за светец.
  Благословенна грешка !

  klimentm
 36. 36 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Червеното вино е полезно за здравето, а здравето е необходимо, за да се пие ракия!

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  [quote#13:"eyewithness_"]в Троянския Балкан най-хубавата сливова [/quote]
  Бог да прости покойният ми тъст Иван от Тетевен,
  който ме е черпил с отлежала сливова ракия.
  Ракията си беше елексир.Иначе съм пил и
  текила със скорпион , мескал с червейче вътре
  и други екзотики..по света и у нас.

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3060 Весело

  [quote#36:"Дива селянка"]здравето е необходимо, за да се пие ракия![/quote]
  Добре ти звучи афоризмът.
  Ама май трябва да се въведе изпит за
  правоспособност по пиене , аналогичен на този
  за вземане на шофьорска книжка.
  Който го издържи..взема "книжка".Който няма
  такава, никакво пиене извън къщи.Напиеш се
  като свиня..вземат ти книжката за месец.

 39. 39 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#7] от "Ангелина":

  Мдам, битовият алкохолизъм е определено повод за радост.

  ден година храни.
 40. 40 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#24] от "eyewithness_":

  Това не е съвсем така - вярното ми куче Бейлис с радост си пийва биричка, а на нова година близкаше и шампанско Е, вярно е, че за разлика от мен, той се мръщи докато пие бирата, но все пак продължава, докато не си я изпие цялата Само че предпочита някои марки, а други не иска да пие... Което пък е доста показателно и полезно за мен в избора ми!

 41. 41 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Бях чел някъде, че древногръцки автори (или може би са били историци, не знам) описват как траките правели от виното много по-силна напитка, от която се опивали и която използвали в ритуалите си заедно с виното. Предполага се, че това е било нещо доста близко до ракия. Иначе много видове алкохол са били "откривани" случайно, включително бирата, шампанското и други. Хубавото е, че паралелно с алкохолите, велики наши предци са откривали и такива животоспасяващи неща като зелевата чорбица

 42. 42 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 646 Неутрално

  питай комшиите дали е грешка

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11330 Неутрално

  много хубава и полезна " грешка "- да хубава е троянската , но и местната зелена ябълкова е не само хубава , а и полезна - 50 гр. на ден. също и червеното винце .да ги оставим политиците за малко - ха на здраве

 44. 44 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#40:"gdobranov"]Това не е съвсем така - вярното ми куче Бейлис с радост си пийва биричка, а на нова година близкаше и шампанско Е, вярно е, че за разлика от мен, той се мръщи докато пие бирата, но все пак продължава, докато не си я изпие цялата Само че предпочита някои марки, а други не иска да пие... Което пък е доста показателно и полезно за мен в избора ми! [/quote]
  Това може да означава точно две неща - първо, като изключение потвърждава правилото, иначе нямаше да е изключение и всички бездомни негови събратя, нямали късмета да се сдобият със стопанин като вас, щяха да въртят не около кофите за смет, а край казани и кръчми. Второ - вие, вероятно сте късметлия, защото вашия любимец аха и да прескочи онази тънка и невидима граница, за която писах по-горе. Това, отчасти вероятно се дължи и на орисията на милата живинка, дошла ведно с името.

 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2121 Весело

  Макар и ранен следобед, наздраве на всички любители на ракията!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#45:"Jessika"]Макар и ранен следобед, наздраве на всички любители на ракията![/quote]
  Според стара нашенска традиция, никой работник, обичащ началника си, не требе да захваща нищо в петък следобед. Това прави горното пожелание точно и навреме.

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#40:"gdobranov"]Това не е съвсем така - вярното ми куче Бейлис с радост си пийва биричка, а на нова година близкаше и шампанско Е, вярно е, че за разлика от мен, той се мръщи докато пие бирата, но все пак продължава, докато не си я изпие цялата[/quote]
  Моята Джули,като докопа бира,си я лочи с голямо удоволствие,разкъсва изхвърлени ПЕТ бутилки,за да стигне до бирата.

 48. 48 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#33] от "salandino678":

  Страхотен пост, така си го написал, че чак ми замириса на ракия!
  Ако си вече запразнил, наздраве. Аз съм още на работа. Приятен уик-енд

 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  <Смята се, че думата на български идва от турската "ракъ", която пък идва от арабската дума "арак" >

  Любопитно е, че наименованията не само на концентратите, но изобщо на всички алкохолни напитки в нашия език не са български. Което може да послужи като интересен патриотичен аргумент в подкрепа на движението за въздържание и трезвеност

 50. 50 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2261 Разстроено

  Ама защо не казахте по-рано!?

  Никола Йорданов
 51. 51 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#31:"Питанка"]Не си прав.

  Доказателство:

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6835[/quote]
  Струва си да се отбележи, че самите усилия да се документират подобни изключения (от посочения линк игнорирам примерите с някакви упойващи вещества) са доказателство за редкостта на това явление и безпорна подкрепа спрямо моето твърдение. Но е безсмислено да спорим, не претендирам за авторство и не търся известност.
  Просто изразих мнение.

 52. 52 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2117 Весело

  Не вярвах, че нещо може да приобщи на една "маса", "кръвни политически" врагове, готови да се сдавят за всичко!
  Пък то се окза лесно, пусни една бутилка хубава домашна ракия, прати някой да донесе купа салата с пет-шест лъжици (салата навън се яде само с лъжица) и който заговори за политика, гопрескачат веднаж! А, наздраве!

 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#1] от "Питанка":

  "Най-добрите неща на този свят се получават случайно"

  -Така е,но аз не разчитам на случайността и във всеки момент съм зареден с достатъчно двойно препечена.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4107 Весело

  Ако е грешка,то...................грешката е вярна..........!Обичам си аз ракийцата зиме /с трушийка/,лятото/ с шопска салата/........РАКИЯТА Е ЕЛЕКСИР ЗА ДУШАТА/да не забравяме,че не трябва да се прекалява/

 55. 55 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3262 Весело

  Гутен ден, голем брато, майне домакине! Троа бири пер нас, пор ке е мор силну зле.

 56. 56 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1283 Весело

  Ха, Танчето каква тема захвана!

  "Смята се, че думата на български идва от турската "ракъ", "
  От приятели знам, че румънците казват ракиу, гърците раки, а за сърбите - не знам. Вероятно е пак нещо такова.

 57. 57 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1283 Весело

  До коментар [#55] от "chicago514":

  Опа, Чикаго се събуди в мъгла!

 58. 58 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Не знам кой е алхимика допуснал грешката, ама да се свети името му.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 59. 59 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#13] от "eyewithness_":

  Северна или Южна Добруджа, щот Силистра не разбрах кога се премести оттатък Констанца?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 60. 60 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 523 Неутрално

  кво тържество .кви сетива ...? Аз, ако знаете какъв зор карам тука с едно шише ямболска гроздова....- мани -мани

 61. 61 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#55:"chicago514"]Гутен ден, голем брато, майне домакине! Троа бири пер нас, пор ке е мор силну зле. [/quote]
  Бродер, ю ар фиеле дринкен йестъдей, а?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 62. 62 Профил на antons
  antons
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Една жена се опитвала всячески да привлече вниманието на мъжа си. Купила си еротично бельо и се разхождала така из апартамента. Но мъжът така и не и обръщал внимание. Само от време на време й подвиквал:
  - Дай още една ракия...
  Жената не издържала, излязла гола на балкона и се провикнала:
  - Няма ли мъже във тоя град бе?!
  - Що, да нямате ракия за изпиване? - обадил се минаващ мъж...

  Наздраве!

 63. 63 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#34] от "тулса":
  Буквално означава: "подпомагащ храносмилането, храносмилателен". Може да се каже, че е питие за радост на стомахчето.

 64. 64 Профил на Добромир Николов
  Добромир Николов
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#17] от "bluescreen":

  Люти и пари , защото най - вероятно си в началото...След като придобиеш неоходимата " квалификация"/при положение,че ти хареса/ще си промениш мнението.Ракията е институция и с подходящото за сезона мезе е " върха на сладоледа"както се казваше в една реклама/няма водки,мотки,котки или уиски/.

 65. 65 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#59:"Bullet"]Северна или Южна Добруджа, щот Силистра не разбрах кога се премести оттатък Констанца? [/quote]

  Северната част на българска Добруджа звучи ли достатъчно точно от географска гледна точка?

 66. 66 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2309 Весело

  [quote#17:"bluescreen"]99% от пияните въобще не са с "тържествени сетива" ами са злобни, грозни, търсещи и създаващи проблеми човекоподобни... [/quote]


  Трезвеник, да? Ей такива са най-опасни. Сигурно и по жени не ходиш?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2309 Весело

  Ей това клипче е страхотно, смяла съм се с глас на маймунките http://www.youtube.com/watch?v=pSm7BcQHWXk#t=60

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 1030 Весело

  Добре че са алхимиците и ябълките върху главите

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5261 Весело

  Като идвате в Гърция поръчвайте си ципуро грапа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Дестилацията е огромно откритие на човечеството, а какво са дестилирали - каквото са имали, зависи от географията. Тъжно е, че днес по обедно време се отбих, и очаквах навалица, а то, освен изложителите, едва ли имаше 10 човека. Домашната отрова здраво е завладяла умовете и сърцата...

 71. 71 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 651 Весело

  [quote#16:"In my world"]Трябва да се направи паметник на този,който я измислил ракията. [/quote]
  ПОДКРЕПЯМ идеята После ще каза защо

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 72. 72 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#19:"the_flea"]Сакън! Не разваляйте благинката! [/quote]
  Съгласен!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 73. 73 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#33] от "salandino678":

  ПРЕЛЕСТ!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 74. 74 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Една от добрите грешки!

 75. 75 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 651 Весело

  [quote#69:"EREBUS"]Като идвате в Гърция поръчвайте си ципуро грапа ! [/quote]
  Днес бях на Фестивала на балканската ракия в НДК. (Ще се опитам да пусна фотоновина) И пробах "ципуро грапа"...'Ми...слаба работа, в сравнение с ЕЛИТНИТЕ български ракии представени там (на цени от 12 лв/500 мл и нанагоре)

  Една македонска би всички останали по параметър value for money И едно свищовско бренди (29 лв/700 мл, цена на производител) беше равностойна по вкус конкуренция на Реми Мартен ВСОП, което си го влача в манеркатаАма на пол'вин цена

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 76. 76 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 880 Весело

  "В периода на социализма наличните данни сочат, че също са се произвеждали доста големи количества като за такава малка страна – по 20 млн. л годишно от държавата и още 10 млн. л – от кооперативите и домакинствата."

  И соца бил лош, а? Комунистите не посегнаха на казаните на хората, ама ЕС май се опитва.

  Наздраве!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#75:"Мойше. Толкоз!"]Една македонска би всички останали по параметър value for money И едно свищовско бренди (29 лв/700 мл, цена на производител) беше равностойна по вкус конкуренция на Реми Мартен ВСОП, което си го влача в манеркатаАма на пол'вин цена[/quote]
  Само това харесвам в евреите- колкото и пари да имате, винаги си правите сметката.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 78. 78 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 731 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK