Общината в Каварна реши да се прави мидена фабрика край морето

Общината в Каварна реши да се прави мидена фабрика край морето

© Юлия ЛазароваФабрика за преработка на миди и риба ще се изгражда край морето в Каварна. Това съобщи кметът на общината Цонко Цонев след заседание на Общинския съвет, цитиран от БТА. По думите му инвестицията е в размер на над 6 млн. лева, фабриката ще даде постоянна работа на 40 работници и сезонна заетост на още 45 рибари от Северното Черноморие.


Проектът и теренът са общински като ще се търси частен инвеститор за изпълнението. Основен кандидат било българо-ирландското дружество "Бляк сий Шелс". Неговият управител Найден Станев обяснил пред местните медии, че фабриката ще започне с преработката на 3 хиляди тона черни миди годишно и ако
има достатъчно суровини, може да достигне до 10 хиляди тона готова продукция.


Фабриката се изгражда на брега на морето, защото за преработката на мидите е необходима морска вода. Тя обаче ще се връща в морето пречистена, след като се филтрира, а сладката вода ще се влива в пречиствателната станция за отпадни води, посочи Найден Станев. Той добави, че инсталациите на "Бляк сий шелс" ще преработват продукцията от мидените ферми в цялата страна, в това число и на рибата от Северното Черноморие.
Общината ще предостави на рибарите от града два декара терен за изграждане на еднотипни фургони за съхранение на риболовния инвентар. Така, за първи път в историята на Каварна, рибарите ще могат на общински терен и законно, да си поставят бараките и рибарските съдове на брега на морето, коментира Цонко Цонев.


Според сайта на кандидат инвеститора дружеството е със седалище в Каварна, където произвежда и събира реколта от черноморски миди. Има изградена с пари по програма САПАРД мидена ферма. Там се посочва още, че предстои следващ етап от проекта, който предвижда разширение на производствения капацитет до 3 500 тона. Също така фирмата планира изграждане на цехове за първоначална преработка на риба и аквапродукти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK