Шофьорските изпити може да се дадат на концесия

Шофьорските изпити може да се дадат на концесия

© Цветелина Белутова, КапиталНазначеният неотдавна нов шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев предлага шофьорските изпити да се дадат на концесия, за да спрат корпуционните практики. В момента ние трябва да контролираме себе си, обяснява той в интервю за "Труд".
Ганев обяснява, че инспекторите на агенцията получават заплати от 500-700 лв. и това ги изкушавало да приемат подкупи. Изпитите са дадени на концесия в Германия и на много други места. "Не може ние да сме и контролният орган, и изпитвачът", допълва шефът на автомобилната администрация. 


По думите му агенцията е успяла вече да се справи с проблема с предварително попълнените листовки в София и близките градове. Материалите от проверката са изпратени на прокуратурата. Появяват се нови методи за измама – разменят си листовки на изпит в Перник, посочва той. В залата имало човек, който решава листовките на останалите, а той самият предава нерешени. Хванат е такъв, който 25 пъти се е явявал и е късан, защото неговата задача е да решава листовките на другите. "Той това работи – решава листовки срещу заплащане. Става дума за нова професия "решавач на листовки", обяснява Димитър Ганев. Той признава, че всички тези нарушения няма как да станат без участието на служители на агенцията и на съответната автошкола.


Предстоят много проверки в различни части на страната. Сигнали за нередности се получават непрекъснато от много места. Сигналите са от хора, дали рушвет, но невзели изпита, а другите са от такива, които са станали свидетели на нарушенията.
Сигнали давали и автоинструктори, но не и служители на агенцията. "Тук става дума за пазар, на който фирмите се борят със зъби и нокти", обяснява Ганев.


Имало съмнения и за купуване на практическия шофьорски изпит, но това било трудно доказуемо. Съмненията се появявали в региони, където изведнъж рязко се повишава броят на изпитваните. В тези населени места трябвало да очакват проверки.


Неотдавна в колите, с които се полага изпитът, бяха сложени камери, за да записват целия изпит. В агенцията обаче не можели да изгледат всички записи, защото годишно 150 хил. души кандидатствали за шофьорски изпити. Мерките, които предстоят в тази сфера, предвиждат на изпитващия да му бъде даден таблет, така че той в електронен вид да нанася допуснатите по време на изпита грешки от кандидат-шофьора. Така щели да се засекат грешките с маршрута и да се съпоставят със записа от камерата. "После оценката "да" или "не" ще я даде таблетът", обяснява логиката Ганев.


Днес и утре шефът на ДАИ е в Турция, където да се търси трайно решение на проблемите на превозвачите.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Назначеният неотдавна нов шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", този неук Димитър Ганев предлага шофьорсикте изпити да се дадат на концесия, за да спрат корпуционните практики....
  В момента е най-добре да отдадете на концесия цяла България. Държавността в България е дадена на концесия. Концесията е право на експлоатация върху обект от обществен интерес, предоставен от концедент на търговец - концесионер, срещу задължението на концесионера да изгради и/или управлява и поддържа обекта на концесията в свой интерес и на свой риск.

 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Весело

  Тъй-тъй — на концесия на външни хора, че то е срамота да се иска рушвет от колеги...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След като причината за подкупи са заплатите от 500-700лв, тогава да увеличат заплатите

 4. 4 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Ура! Книжки за всички!

  Книжка за теб стар, делюзионен дъртако, книжка и за теб смрадливо циганче, книжка и за вас тъпи кифли, които не знаят разликата между светофар и мантинела.

  КНИЖКА ЗА ВСЕКИ! УРАААА!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Съвсем разумно предложение, въпреки че "концесия" не е точното правно понятие за случая.

  Същият вой го имаше срещу частните нотариуси, които щели да ти разпродадат имотеца на първия, който им влезне в кантората. После и срещу частните съдебни изпълнители, които щели да те дерат до голо без да дължиш и лев.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гневник":

  По-малко държава = повече държавност

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Щом има корупция,трябва да се приемат закони в тази насока.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Корупцията е право пропорционална на участието на държавата в сфери,в които може и без нея.

 9. 9 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 471 Неутрално

  По тази логика да дадем на концесия НАП, ХЕИ, ДНСК и всички контролни органи защото както знаем в частните фирми корупция не съществува.

 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 489 Неутрално

  То правителството и парламетна са на концесия пък какво остава за изпитите ...

 11. 11 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Принципно има идея ама точно тези да дадат на концесия.....на едни наши хора.....

  Beyond the horizon....
 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":
  Държавност, малко повече държавност, ще ти е от полза, либертарианецо! Във властта трябва да има повече държавници и по-малко политици.

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Подкрепям идеята.
  Най-вече защото не виждам причина това да бъде ангажимент на държавата(разбирай бюрокрацията).
  Всеки напън да се ограничи корупцията в бюрократична структута е обречен на провал.
  Дано поне промяната рефлектира и в оптимизация на персонала в “Автомобилна администрация”.

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Ганев е един от основателите на тази корумпирана агенция!Не е нов, а незабравен стар шеф!Парламентът гласува каквото му предложат чиновниците, а те предлагат корупционни схеми?Предлагат събиране на големи несъбираеми глоби,измислят абсурдни причини за глоби , защото само една от всеки три глоби е за държавата? Преди две години в ДАИ-Стара Загора намериха при акция"данък спокойствие" над 70 000лв. предназначени за ИААА-София? Дали това е практика на всеки регионален отдел? Дали всеки служител трябва да плаща за мястото което заема?Тези пари ги даваме ние, като рушвети!Дали само в тази администрация е така ?

 15. 15 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#1:"Гневник"]Държавността в България е дадена на концесия.[/quote]

  Аъ, защо не на Outsourcing !
  Защото Матряла за Нищо не става !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  [quote#9:"tri"]По тази логика да дадем на концесия НАП, ХЕИ, ДНСК и всички контролни органи защото както знаем в частните фирми корупция не съществува. [/quote]

  За 2 от 3-те изредени от теб служби делегирането на частници отдавна е факт в други държави. Данъчният съветник в Германия ако ти завери данъчната декларация, същата се смята за проверена и ти повече отношения с държавата нямаш. Ако се открие нередност, той покрива щетите, за което поддържа професионална застраховка.

  В Турция проверката на строежа се прави от сателит на частна фирма. Контурът на сградата е записан електронно така, както е разрешена. Ако си сложиш мансардно етажче, перголки, избиеш покрива за машинно или асансьорно, или пуснеш балконче, без човешка намеса до теб стига писмо да си платиш първо глобата, после да почваш да къртиш, докато се прибереш в разрешения контур.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  [quote#3:"Съни"]След като причината за подкупи са заплатите от 500-700лв, тогава да увеличат заплатите[/quote]
  А може и да връщат едногодишните заплати при доказан подкуп...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#3] от "Съни":

  Повече от 20г. обществото се бори с рушветите.
  Практиката показва, че варианта с увеличение на заплатите не е работещ.
  Има бюрократ има рушвет!
  Ако изнесат провеждането на изпитите “на концесия”, познайте къде ще се фокусират подкупите?! - при този, който дава концесията...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK