Кабинетът се опитва да облекчи правилата за парите на държавните фирми

Кабинетът се опитва да облекчи правилата за парите на държавните фирми

© Юлия ЛазароваУправляващите обмислят промени в правилата, по които държавните дружества трябва да избират банка, в която да държат парите си. Тези правила бяха приети от служебното правителство с идеята да се намали съсредоточаването на свободни средства в една институция, като в последните години това бе неизменно Корпоративна търговска банка. В тези правила сегашното правителство се готви да направи промени, личи от проект, публикуван на сайта на Министерството на финансите, съобщава "Капитал Daily".


В предложените промени, подписани от финансовия министър и от вицепремиера Даниела Бобева, се посочва, че те са в резултат на становища, получени от министерства и държавни компании.


В действащия вариант на правилата се казва, че нетната експозиция на едно дружество към една банка не може да е над 25% от "общия размер на паричните средства на възложителя". От проекта се вижда, че чрез въвеждането на дефиниция за "парични средства" става възможно по-лесно да се падне под този процент. Причината е, че в този вариант в общото изчисление ще се вземат предвид и парите в брой.
За сметка на това от сумата на паричните средства пък ще отпадат тези, с които дружествата не могат да разполагат самостоятелно - в доклада се дават и примери: доверителни сметки, гаранционни сметки, сметки в изпълнение на договори с международни финансови институции.


Новите моменти в проекта изглеждат по-скоро козметични, пише изданието. От правилата се изключват фирмите в ликвидация и несъстоятелност. Въвеждат се и гаранции, че офертите ще са пазарни при повторна процедура, когато първия път не са се явили достатъчно банки.


Вестникът отбелязва, че по информация на финансовото министерство проектът е качен на 21 октомври, но е странно, че до вчера е останал извън полезрението на медиите. Самото ведомство пък не е изпратило съобщение за публикацията му. Срокът за становища по него е 4 ноември.


Служебният премиер Марин Райков заяви, че към края на април 2013 г. 54% от свободните средства са концентрирани в една банка, която той отказа да назове, но публикуваните по-късно данни за нетните експозиции към март показаха, че това е Корпоративна търговска банка. Към юни тази информация беше скрита от кабинета "Орешарски".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK