Кабинетът се опитва да облекчи правилата за парите на държавните фирми

Кабинетът се опитва да облекчи правилата за парите на държавните фирми

© Юлия ЛазароваУправляващите обмислят промени в правилата, по които държавните дружества трябва да избират банка, в която да държат парите си. Тези правила бяха приети от служебното правителство с идеята да се намали съсредоточаването на свободни средства в една институция, като в последните години това бе неизменно Корпоративна търговска банка. В тези правила сегашното правителство се готви да направи промени, личи от проект, публикуван на сайта на Министерството на финансите, съобщава "Капитал Daily".


В предложените промени, подписани от финансовия министър и от вицепремиера Даниела Бобева, се посочва, че те са в резултат на становища, получени от министерства и държавни компании.


В действащия вариант на правилата се казва, че нетната експозиция на едно дружество към една банка не може да е над 25% от "общия размер на паричните средства на възложителя". От проекта се вижда, че чрез въвеждането на дефиниция за "парични средства" става възможно по-лесно да се падне под този процент. Причината е, че в този вариант в общото изчисление ще се вземат предвид и парите в брой.
За сметка на това от сумата на паричните средства пък ще отпадат тези, с които дружествата не могат да разполагат самостоятелно - в доклада се дават и примери: доверителни сметки, гаранционни сметки, сметки в изпълнение на договори с международни финансови институции.


Новите моменти в проекта изглеждат по-скоро козметични, пише изданието. От правилата се изключват фирмите в ликвидация и несъстоятелност. Въвеждат се и гаранции, че офертите ще са пазарни при повторна процедура, когато първия път не са се явили достатъчно банки.


Вестникът отбелязва, че по информация на финансовото министерство проектът е качен на 21 октомври, но е странно, че до вчера е останал извън полезрението на медиите. Самото ведомство пък не е изпратило съобщение за публикацията му. Срокът за становища по него е 4 ноември.


Служебният премиер Марин Райков заяви, че към края на април 2013 г. 54% от свободните средства са концентрирани в една банка, която той отказа да назове, но публикуваните по-късно данни за нетните експозиции към март показаха, че това е Корпоративна търговска банка. Към юни тази информация беше скрита от кабинета "Орешарски".

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Някой нима е очаквал друго...ОСТАВКА!

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  АЕЦ "Козлодуй", например, си държи парите у руския производител на ядрено гориво компанията "ТВЕЛ" и няма никакви проблеми. Това е така, защото нашата АЕЦ се презапасява с гориво за две години напред, а оборотните средства и печалбата от тях остава за руснаците. Правителството и БГ медиите "не знаят нищо" за това. Тихо, да не чуят!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  Служебният премиер Марин Райков заяви, че към края на април 2013 г. 54% от свободните средства са концентрирани в една банка, данни за нетните експозиции към март показаха, че това е Корпоративна търговска банка. Към юни тази информация беше скрита от кабинета "Орешарски".

  И това правителство получи властта с обещания за откритост и борба с монополите, като реакция на протестите от февруари срещу тях.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Служебното правителство направи нещо полезно, тези ще направят всичко за да го заобиколят. Така ще е, понеже на изборите сменяме едни прасета с други вместо да им вземем коритото.

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  И какво облекчение видяхте? Още по време на служебното правителство се каза,че държавните фирми не трябва да имат повече от 25% нетна експозиция към една банка.Друг е въпроса доколко е правилно да задължаваш една фирма да си държи парите най-малко в пет банки,което не е никак изгодно и нито една частна фирма не работи така.По-важното е да се гарантира,че ще има конкуренция и банката която предложи най-добрите условия тя да обслужва дадената компания.

 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Брей колко минуси от подставени лица, които искат държавните пари да бъдат в една единствена банка - Корпоративна търговска банка.Това правителство кога ще даде отчет спазва ли наредбата или не?

 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#4:"koko65bg"]Служебното правителство направи нещо полезно, тези ще направят всичко за да го заобиколят.[/quote]

  Дадоха на КТБ достатъчно време да си поръча "правилния закон, като бавят приемането му.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#1] от "Софиянец"
  Прочетохте ли статията? Разбрахте ли я?

 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 676 Любопитно

  „нетната експозиция на едно дружество към една банка не може да е над 25% от "общия размер на паричните средства на възложителя".“

  Чиста математика: това означава ли че всички дружества трябва да имат сметки в поне четири банки?

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  кой поръчва законите?

 11. 11 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Чакаше се с нетърпение. До сега криеха дали ги изпълняват, с това тук вече е ясно че не ги изпълняват. Сега ще нагласят правилата така че без да правят нищо да се окаже че ги изпълняват

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на hoho98
  hoho98
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#5:"purple_rain"]Друг е въпроса доколко е правилно да задължаваш една фирма да си държи парите най-малко в пет банки,което не е никак изгодно и нито една частна фирма не работи така[/quote]
  Именно това е въпроса. Няма как да бъде задължен един бизнес да го прави това - ако му е по-изгодно да ги държи в една или две, какво? Пак ли ще е престъпление. Не мисля - по-скоро е въпрос на бизнес интерес и печалби от лихви по влогове и кредити.

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  Кабинетът се опитва да облекчи правилата за парите на държавните фирми...
  ОБЛЕКЧИ му казват вече....
  Абе Олигарски и слугите на мутрите около него явно съвсем нямат срама. Като обаче да са се разбързали, че натискът се увеличава и кукловодите се чудят какво да направят.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Че как държавните тоест "нашите"пари според управляващите,няма да са в "нашата"банка.Парички са това-има лихви няма лихвите да отидат в чужди ръце.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  А нихте ли могли да ни кажете как са се променяли цените на ядреното гориво през последните 2 години, за да съпоставим тези данни с алтернативата парите на АЕЦ да стоят в банка.

  С коментара, който сте направили всъщност не казвате нищо, или по-скоро казвате нещо, което цели да предизвика непременно негативни емоции у тези, които не могат да мислят независимо от реалния икономически ефект от такова поведение.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Облекчения при краденето.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 17. 17 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#12] от "hoho98":

  Всичките яйца в една кошница.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "dolna4erti4ka":

  Сигурно се готвите да напишете нов учебник по банково дело, който да се продава в секция сатира и забава!
  Лихвата от депозираните средства отива в държавните предприятия, а не в нечия банка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До сега за пет месеца есперта икономист Орешарски направи едно "буфериране" на един милиард дълг и се готви за облекчения.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дневник,

  Не можахте ли да изчакате с 2 дена за да публикувате тази статия?!

  Утре следобяд БНБ ще публикува тримесечните отчети на банките, от които ще стане ясно поне в общи линии дали и как се изпълняват решенията за изтегляне на държавни средства от КТБ.

  За периода март - юни привлечените средства от "Институции, различни от кредитни" в КТБ намаляха с 400 милиона лева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Хайде да видим все пак какво пише в тази статия и дали внушението отговаря на истината!

  Значи възможностите за увеличение на количеството пари в една банка се увеличават като към общото количество пари се включва и кеша.

  Отварям баланс на предприятие избрано на случаен принцип - Парични средства на каса 13 хиляди лева, Парични средства по безсрочни депозити 21 896 хил.лв. Парични еквиваленти 67 806 хил.лв.

  И така ако го няма условието за пари на каса ще могат да държат в една банка 22425.5, а ако го има 22428.8

  Не се ли срамувате, че сте такива големи шарани кълвящи на голи куки!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Ей, хора, опомнете се! Кажете в кои български банки да си държат парите държавните фирми. В ДСК ли (унгарска)? В БУЛБАНК ли (италианска)? В гръцките ли? Кажете в кои 4 български банки!

  Вярно КТБ е 30% арабска, но 70 % е българска. Кажете къде още!

 23. 23 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Ето ги цените на уранов-оксид на световните пазари от 1995-та година до сега

  http://www.infomine.com/investment/metal-prices/uranium-oxide/all/

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 24. 24 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ето ви косвените белези, по които да видите задкулисните играчи! Отхвърлям всякакви провокативни призиви за конкретика и доказателства! Такова локализиране и изясняване природата на физически тела се ползва в астрономията. Зад кулисите стоят хора, изразяващи лични, икономически, корпоративни, политически интереси. Те са физически тела и чрез действията си се само представят!

  goblenka
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По-точно, чрез действията на политиците, които са вкарали в Парламента.

  goblenka
 26. 26 Профил на pawleta.1969
  pawleta.1969
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Също така не е изгодно и една фирма да си държи парите в най-малко пет банки, подчертавам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK