Ремонт вкарва преминаването по Дунав мост 2 в едно платно

Ремонт вкарва преминаването по Дунав мост 2 в едно платно

© Юлия ЛазароваЗаради дефекти на асфалтовата настилка на Дунав мост Видин - Калафат в началото на ноември започва работа по отстраняването им, а движението ще се осъществява само в едното платно. Това каза инж. Христо Монев, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проекта "Дунав мост Видин - Калафат" и член на надзорния съвет на смесеното българско-румънско дружество "Дунав мост Видин -
Калафат" АД, цитиран от БТА.


Движението по моста няма да се спира, трафикът ще се извършва в двете направления върху платното посока България - Румъния, уточни той. Дефектите не са сериозни, но на тяхната поява се гледа много отговорно от страна на инженера, строителя и Министерството на транспорта. Работим, за да се намерят и дефинират причините за появата им в такъв кратък срок от пуска, така че при бъдещата експлоатация те да не се появят, посочи експертът.


Дунав мост Видин - Калафат е сериозно, уникално съоръжение и появилите се дефекти на асфалтовата
настилка нямат нищо общо с поведението на мостовата конструкция, отбеляза инж. Монев. При такива сложни обекти се появяват неочаквани строителни дефекти, които не са могли да бъдат предвидени и отбелязани на каквото и да било друга конструкция, допълни той.
Дефектите констатирани на моста "Нова Европа" при Видин – Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция, обявиха и в съобщение до медиите от транспортното министерство. Инспекцията на новото съоръжение е разпоредена от министъра на транспорта през октомври заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста, допълват от ведомството.   


Към момента слаби места в настилката, са се появили и в двете ленти на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката вследствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см), и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката, се пояснява в съобщението до медиите.   


В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места. 


Съгласно подписания договор всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя, допълват от транспортното министерство. Строител на моста е испанската компания FCC Construccion. Съоръжението беше пуснато в експлоатация в средата на юни - 40 години след първия проект за изграждането му.


Проектът се финансира със средства от няколко източника. Безвъзмездната помощ по програма ИСПА на Европейския съюз е общо 74.998 млн. евро, както и безвъзмездна помощ от 5 млн. евро от Френската агенция за развитие. Други източници са заеми от Европейската инвестиционна банка на обща стойност 70 млн. евро и заем и безвъзмездна помощ от германската кредитна институция за възстановяване на обща стойност 20 045 168 евро. Националното съфинансиране е общо 85 617 733 евро. Свързващата инфраструктура на румънския бряг е финансирана по отделен меморандум и национално съфинансиране на румънската страна с 35 962 500 евро.


От пуска на Дунав мост Видин - Калафат до края на октомври в двете посоки на съоръжението са преминали над 176 000 моторни превозни средства, сочи официалната статистика. Мостът е част от паневропейски коридор номер четири. Според предварителни изчисления над 415 000 превозни средства ще преминат моста през първата година от откриването му, а инвестицията следва да бъде погасена за 12 до 15 години. Мостът е дълъг 1.8 км, с две платна, всяко от които с две ленти, единична железопътна линия, алея за пешеходци и велосипедисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не беше ли строен по време на предишните управляващи?
  Нещо много бързо се наложи ремонта и е ли е той гаранционен или ще плащаме всички ние?

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Кога го завършиха, кога ремонти почнаха!?

  Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Те тъкмо го отвориха и вече започнаха да го ремонтират.Фирмата строител трябва да го ремонтира за тяхна сметка,но как ще компенсират неудобството да се пътува само в едно платно?

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":

  юни 2013

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Това е фестивал на това което някога в казармата наричаха "обяснения", които звучат кухо.
  # Работим, за да се намерят и дефинират причините за появата им в такъв кратък срок от пуска, така че при бъдещата експлоатация, те да не се появят....
  # Дунав мост Видин - Калафат е сериозно, уникално съоръжение и появилите се дефекти на асфалтовата
  настилка нямат нищо общо с поведението на мостовата конструкция
  Уникалното е че някой е прекалил или с кражбата или с безхаберността. Положителното е че не ги е "изненадала" зимата ами дупките са се отворили преди това...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  [quote#3:"purple_rain"] как ще компенсират неудобството да се пътува само в едно платно? [/quote]
  Със санкции.

 7. 7 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#1] от "sasa1959":Има си фирма изпълнител, която отговаря, това по времето на кое правителство е строено, какво значение има? Комисионна вземат всички...

 8. 8 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Притеснително,много рано започнаха ремонтите.То май в България и най-известна и най-просперища строителна фирма да направи нещо, все с дефекти ще бъде.Чудно ми е,защо ли е така???

 9. 9 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#8] от "miho45":Защото при конкурса печели тази с най-ниска цена. Ниска цена=ниско качество.

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Любопитно

  До коментар [#1] от "sasa1959":


  [quote#1:"sasa1959"]е ли е той гаранционен или ще плащаме всички ние?[/quote]
  ========================

  Цитат от статията :

  "" Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя, допълват от транспортното министерство. Строител на моста е испанската компания FCC Construccion. ""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  А от двете страни на моста има ли вече път?

  АЛИ БАБА И НЕГОВИЯТ ДРИЙМ ТИЙМ.
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  "Нова Европа" е заплашена от разрушение, съобщава телевизия "Евронюз", визирайки втория мост на река Дунав, свързващ България и Румъния.

  Откритият неотдавна мост е изграден със сериозни дефекти. Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка, които могат да предизвикат внезапното срутване на съоръжението."

  Това е "продукцията" на правителството на СИКаджията Боко

 13. 13 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 648 Гневно

  Защо всичката ни работа е такава?
  Нали за този мост има Акт 16 ?
  Имало ли е изисквания за качество на влаганите материали и контрол от наша страна по време на строителството ?

  Ще лежи ли най-после някой за това, което става?

 14. 14 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста."
  ...
  Боже Господи, ..мост, ..и то такъв мост, с лошо отводняване?!?! ... Настилката е най-малкият ви проблем, ..и то след това сухо лято и есен. Тепърва ще започнат дъждовете, ..гледайте да спретнете един верижен аквапланинг на моста. ..А после ще почне и да замръзва.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 15. 15 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#12] от "stenli1":
  Боко е от основателите на СИК. Обаче е бил само 6 месеца във фирмата и като е видял накъде вървят, ги е напуснал. Чети Биволъ.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя"

  А констатираните дефекти след 1-ви януари 2014?

 17. 17 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#8] от "miho45":

  преди 2 год бях на студентска бригада в Англия. Юни месец правиха ремонт на летището, като се връщах беше "завършен" но падна силен дъжд и покривът прокапа доста силничко. Летище гетуик. Така че навсякъде се случват тези неща, но само ние си мислим, че само тук се случват.

 18. 18 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И какво ще направите за по-доброто отводняване? ...Ще променяте надлъжни и напречни наклони ли? ...Или допълнителни воронки? ...Или такива с по-голямо сечение? ...Гледайте и да не е предвидена нагревателна система за воронките, ...та да става фигурно пързаляне на моста, ..мостовете са странно нещо, ...под тях стават едни ветрилници и замръзва дори при плюсови температури.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Гневно

  До коментар [#2] от "Храбър":


  Евронюз: „Дунав мост 2” може да се срути внезапно

  30 октомври 2013 08:13 |

  „Нова Европа” е заплашена от разрушение, съобщава телевизия „Евронюз”, визирайки моста на река Дунав, свързващ България и Румъния.

  Откритият неотдавна мост е изграден със сериозни дефекти. Експертите на българското министерство на транспорта са открили около 20 недостатъка, които могат да предизвикат внезапното срутване на съоръжението.

  Строителството на моста беше завършено през април 2013, а неговото официално откриване се състоя през юни, отбелязва още в репортажа си „Евронюз”.

  „Дунав мост 2” е част от Паневропейския транспортен коридор №4 и има ключово значение за транспортната инфраструктура на Югоизточна Европа. Мостът е дълъг 1971 м, включва две пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея. Той свързва градовете Видин и Калафат

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1240 Гневно

  Всичко в тази държава е една жалка имитация на някаква дейност,която обаче ни струва прескъпо на нас данъкоплатците..

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 21. 21 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Не знам колко са сериозни дефектите, но вчера по новините на Евронюз специално отделиха време да покажат кадри с появилите се дупки в асфалта. Много конфузно.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 22. 22 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3120 Разстроено

  До коментар [#19] от "Чардо":

  Точно! Аз вчера гледах кадрите на Евронюз във вечерните новини.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 23. 23 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1821 Весело

  http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/1374238_1415983895296343_2116147334_n.jpg

  На снимката от горния линк Баце казва: "Ей така го пострОЙх, а ей така ще изглежда мястото след 1 година"

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Тоя мост сигурно има гаранционен срок колкото една китайска ютия?

  НЕкой много е бързАл да резне лентата, май...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Орешарски откри моста с дефекти.

 26. 26 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#3:"purple_rain"]но как ще компенсират неудобството да се пътува само в едно платно? [/quote]


  Всички пътища, свързани с моста, са двулентови, така че едва ли има голямо значение.

  I had a dream, Joe
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  "От пуска на Дунав мост Видин - Калафат до края на октомври в двете посоки на съоръжението са преминали над 176 000 моторни превозни средства, сочи официалната статистика. "

  >>> Къде е тази "официална" статистика. Някой ще я ми покаже ли? Щото и да има статистика, май някой си я държи в чекмеджето...

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 28. 28 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "deepblue":
  "Орешарски откри моста с дефекти."
  ...
  И какво трябваше да направи Орешарски при надлежно оформен акт №16, ..тоест разрешение за ползване? ...Да грабне един нивелир и да почне да проверява на Боце наклоните ли?

  пп: С ведра патардия депутати и местни индианци от ГЕРБ откриха последния участък на АМ "Тракия" на акт №15, ... не помните ли, ... когато се работеше още ТОЧНО по "ОТВОДНИТЕЛНИТЕ КАНАВКИ". ...Индианска работа!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 29. 29 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "Към момента слаби места в настилката, са се появили и в двете ленти на моста. Техническа проверка от български специалисти установи, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката вследствие на тежкотоварния трафик."

  Казано на български език стротелят, на които му се платиха 50 милиона допълнително, му се е доскъпило да използва качествен битум, а надзора за 20 милиона си е затворил очите.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#27] от "cinik":

  Тя статистиката е ясна 1150 МПС на ден или 50 на час.....
  Добре че беше войната в Югославия, та дадоха пари да го построим..... щото щяхме да откараме още 2000 години без мост тавм....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Да благодарим на Боко, който с лични средства го строи тоя мост! Нещо повече, той сам е бъркал бетона, сам го е поставял, същото и за асфалта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 462 Весело

  Тук Няма значение консорциум от Испания,Германия,Япония...
  Има ли подизпълнители и доставчици от България???

  "Симпозиум на Некъдърния Строител"
  МАДЕ ИН БУЛГАРИЯ.
  Има какво да покажем на света...

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#29:"anihilator_jack"]Казано на български език стротелят, на които му се платиха 50 милиона допълнително, му се е доскъпило да използва качествен битум, а надзора за 20 милиона си е затворил очите.[/quote]

  Което за пореден път опровергава мита, че ниските цени, постигнати на търговете по обществени поръчки, водели до лошо качество. На търга за този обект конкуренцията беше отстранена още в тръжните условия

  Ето пример, в който високата цена на търга стана още по-висока, на качествто

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 34. 34 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "krell":

  Прав си.

 35. 35 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Само от северната, от южната има една странна серпентина!?

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката вследствие на тежкотоварния трафик."-цитат от статията
  Сигурно според "специалистите" трябва да се спре трафика, за да е добро покритието. Къде са идиотите,дето изляха сума ти помия при ремонта на Дунав мост при Русе.
  Сега, Боко като поиска пак вот на недоверие, трябва да отидат на моста и там да дебатират, или на някоя от новите магистрали,които вече са с коловози и дупки. Или направо, да вземат да си оберат крушите всички,дето са парламента и да я почваме наново.

 37. 37 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всъщност контролиращия полагането на настилката носи отговорност, точно толкова колкото и изпълнителя...Или е имало шорубаджанащина и е нает некадърен изпулнител, или контролиращия орган е бил подкупен...А крайната настилка била положена непосредствено преди откриването на моста по време на управлението на сегащното правителство...

 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  До коментар [#31] от "~песимист с бедна фантазия":

  Ще се сети ли някой "студент" да протестира срещу батарисаните (и откраднати) от Боко Тиквата огромни средства за Дунав мост 2???

  Или за стачки срещу Мутрата не им плащат и за това няма да стачкуват

 39. 39 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  За разбиращите е ясно,че това за неминуеми дефекти.Няма проблем в конструкцията на моста,което е важното.Износващият слой не е важен,той затова е износващ.за да се сменя.А отводняването си е проблем,при тази температурна амплитуда, не знам какво би издържало.СЕга някой ще каже,че моста е нов,да така е,но асфалта се полага накрая.Има и други фактори,но нахранете седеругите.....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Така работят комунягите! В нормална страна не се случват такива парадокси...

 41. 41 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "Белият Негър":
  "това за неминуеми дефекти."
  ...
  Нема да мине номера с неминуемите.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 42. 42 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#41] от "Мани":

  Ще мине.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 43. 43 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#41] от "Мани":

  Ще мине,договорът слага всичко на главата на консултанта(както и трябва да е)
  А това че надзора си е бъркал в носът,или другаде ,завършващо на ът,не е причина да се плюе .
  НО както казваше Надка,нахранете седеругите,останалото е баластра мохабет....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1580 Весело

  [quote#23:"Quo Vadis BG?"]На снимката от горния линк Баце казва: "Ей така го пострОЙх, а ей така ще изглежда мястото след 1 година"[/quote]
  На мен ми изглежда, че казва нещо друго.
  http://prikachi.com/images/675/6704675s.jpg

 45. 45 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Нещо неустойки?
  Или пак ще е от моя джоб?
  Всъщност не ми отговаряйте, да ви е*а м***.

 46. 46 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 520 Любопитно

  До коментар [#15] от "Дамянов":

  Добре Матросов!
  Сега дай обяснение защо едно момче, което е работило два месеца в офис на "охранителна" фирма е неподходящо за държавна служба, а основател на "охранителна" фирма е подходящ за премиер!
  Явно момчето е работило твърде малко или както обикновено, чуждата кокошка все на патка прилича!

  pastor
 47. 47 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "alex_p":
  "А крайната настилка била положена непосредствено преди откриването на моста по време на управлението на сегащното правителство..."
  ...
  Що ви хвърлят голи и боси във Форумето вее? ....Тва да не е като на зидаря, ... мазача ща оправи работата? ...Напречните наклони на мост да не се правят с асфалта вее? ...Правят се или със съответния наклон на конструкцията на горното строене на моста, или с пълнежен бетон за постигане на съответния наклон. ...Проектно решение, ..първото е по-добро, но по-сложно за изпълнение.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 48. 48 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "Белият Негър":
  "Ще мине."
  ...
  Ше мине, ..ама искам на некой ушаците отрязани и нанизани на капронов канап, ..който е подписал договора така, ..при грубо неспазване на законовата уредба в страната, ..и то за изключително важно съоръжение.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 49. 49 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "Белият Негър":
  Глей как сключва Боко договори:
  "Съгласно подписания договор всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя"

  А разпоредбите на ЗУТ чл. 160 ал. 3 и 4 и свързаната с тях Наредба №2 са категорични:
  Чл. 20, ал. 4 т. 9. "за съоръжения за автомагистрали, пътища и улици (мостове, тунели и др.) при ново строителство - 10 години; при основен ремонт и рехабилитация - 4 години;"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мани":

  Мутрата сега е ангажиран да реди стачки

 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Любопитно

  До коментар [#22] от "Jessika":

  Надали ще се срути ,
  но е задължителна журналистическата пушилка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#48] от "Мани":

  Искай,лошо няма,ама не си писал Ти законите.Тия шилета писали Ги,те трябва да си мръднат отверстията.
  Да виждаш нещо от той род?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 53. 53 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#50] от "stenli1":
  "Мутрата сега е ангажиран да реди стачки"
  ...
  Той и в затвора ще организира некоя стачка, ...ша го видим на покрива, ..как троши керемиди със собственото си тегло.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 54. 54 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#51] от "Чардо":
  За да се компрометира тотално едно съоръжение изобщо не е необходимо да се срути. ...Пази, Боже!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 55. 55 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Любопитно

  До коментар [#36] от "cobanmaala":


  [quote#36:"cobanmaala"]на някоя от новите магистрали,които вече са с коловози и дупки.[/quote]
  ============================

  Сега са подготвили и нов пътен знак , същия който го има по немските магистрали :
  " Внимание коловози "
  Сериозно , в Германия го има на някои магистрали !
  Когато за пръв път карах камион от Франция за насам и като влезнах в Германия след Трир се уплаших в първия момент , че камиона ми се е счупил !
  Така яко се тресеше предницата !
  Чак като видях знака се успокоих и за проба излизах от дясната лента в средната , че и в най-лявата , за да установя , че проблема е в настилката , а не в моя камион !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 56. 56 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Принципно има едно нещо, дето му се вика Строителен контрол

 57. 57 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мани":

  Колко фъсъцит в самолета е изял провериха ,ама за нивелир не се сетиха.

 58. 58 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Гневно

  Толкова очакван и толкова нов мост,а ето че показа дефекти в изпълнението!Фирмата изпълнител да оправи грешките си за своя сметка!

  Tony
 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  В тая работа нема нищо чудно. Практически собственик с 38% на испанския концерн FCC е юдейката Естер Копловиц.

 60. 60 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако платното бе покрито с настилка, която използва албански асфалт (най добрия в Европа) , а не отпадъчен битум от Лукойл Нефтохим, положението щеше да е по различно!

 61. 61 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#46] от "pastor":
  Много елементарно е защо, пасторе-Матросов. Защото "момчето" е отишло да работи в охранителната фирма, когато тя вече се е била формирала и е станала известна като престъпна група. В този живот нещата се променят с времето, нали ти обясних, че точно затова и Борисов се е махнал от там и се е отказал от всякакви съдружия по-нататък.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Вчера я откриха,днес вече се ремонтира.Българска работа,макар фирмата да е испанска.Не казваше ли Борисов,че 20 пъти е летял до моста,за да го инспектира.Ама той какво ли разбира от мостове.

 63. 63 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ПОДВИЗИТЕ БОРИСОВИ,СИЧКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ДЕТО ГИ ИЗГРАДИ С ЕВРОПАРИ СА НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ,ДЕМЕК РАЗПАДАТ СЕ

 64. 64 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 480 Весело

  "Заради дефекти на асфалтовата настилка на Дунав мост Видин - Калафат в началото на ноември започва работа по отстраняването им"

  Ами комисионната за ББ трябва да е дошла от нейде... Той затова иска да строи още магистрали, спортни зали и т.н...

 65. 65 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Докато ББ не бъде тикнат в затвора за дълго, БГ само ще дефектира като този мост...

 66. 66 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дамянов":

  Жив да си!

 67. 67 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ремонт вкарва преминаването по Дунав мост 2 в едно платно............И едно време беше така........след официалното откриване се налагаха довършителни работи......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 68. 68 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До ударниците в коментарите и плюенето по Бойко.
  Договора доколкото се сещам е сключен през далечната 2001 година,и е испански консорциум.
  А Бойко е нямал идея че ще трябва да ги засилва да работят по бързо защото бяха закъснели с изграждането на Дунав мост 2 с две години и накрая ние щяхме да го плащаме целия проект.
  Ама е трудно а ви се обяснява,и то много като камбанарията е пуста.

  sdg
 69. 69 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#68] от "Svetlio":

  Няма значение кога е сключен договора, айде стига адвокати на Боко Тиквата. Защо не е осъществил строителен надзор неговия министър? Уточнявам - не е пряко и персонално отговорен Боко, а ресорния министър, но този случай е нагледно доказателство за управлението на ГЕРБ. Сегашната тройна коалиция е не по-малко вредна и опасна за държавата от Боко и Цвинокио.

 70. 70 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#16] от "Blaster _":

  "А констатираните дефекти след 1-ви
  януари 2014? "


  Мови 40години или нов мост !

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 71. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#68] от "Svetlio":Баце, той станА прИмиер 2009 година и вместо да ги изрита за несвършената работа им даде сума пари.Както направи и с Люлин. И отгоре на всичко и двете неща бяха свършени като кучето на нивата.

 72. 72 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Любопитно

  До коментар [#54] от "Мани":
  Повреда в тунела под Босфора само ден след откриването му
  Новини 30 октомври 2013, 14:34


  Пътниците, използващи новия тунел под Босфора, трябваше да изминат известно разстояние пеша, след като повреда в електрозахранването спря за кратко движението на влаковете.

  Аварията се случва само един ден след голямото откриване на тунела. 13,6-километровият тунел в Истанбул, първият, който свързва два континента, беше открит с пищна церемония вчера и беше представен като "проектът на века" на правителството.
  Но спиране на тока принуди пътниците да слязат от влака и да ходят по жп линията, съобщава осведомителната агенция Доган прес. Няколко минути по-късно проблемът бил разрешен и движението било възобновено.
  Тунелът, който е сбъдване на султанска мечта отпреди 150 години, е част от транспортен проект за три милиарда евро (4 милиарда долара) в най-големия град в Турция. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, съживи плана за тунела през 2004 г. като един от мегапроектите му за процъфтяващия град с 16 милиона души население. Той включва още три летища, трети мост на Босфора и канал за облекчаване на трафика.
  Но урбанистичните му планове бяха една от причините за големите антиправителствени протести, които обхванаха страната през юни. Местните граждани се оплакаха, че властите принуждавали хора да напускат домовете си и унищожавали зелените площи. Транспортът е сериозен проблем в Истанбул, като всеки ден-два милиона души преминават Босфора през два обикновено задръстени моста. /АФП /

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 73. 73 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  До коментар [#68] от "Svetlio":

  По кое време е даден акт 16, по време то на твоят Боко.
  Ттой се хвалеше, че е построил Дунав мост 2, сега защо не се хвали?

 74. 74 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#64] от "fortunes":

  При всички положения, тлъстата комисионна на ББ е "изяла" част от качествените материали

 75. 75 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Тука го пишат по - друго:

  Папазов предупреди за опасно лош дренаж на фундамента. Единствената утеха е, че положението откъм румънска страна е много по- лошо.
  В пика на строителството по моста работеха 1.000 души - повечето испанци, но и португалци и чехи. Българските работници бяха съвсем малко.
  http://www.krone.at/Welt/Donaubruecke_Neues_Europa_droht_der_Zusammenbruch-Kurz_nach_Eroeffnung-Story-380826

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#60:"zheravna"]

  Ако платното бе покрито с настилка, която използва албански асфалт (най добрия в Европа) , а не отпадъчен б[/quote]
  -От Вести.бг:
  "Албания да изнася битум за България за строителството на пътища
  предложи Борисов на албанския си колега. Ако те могат да изнесат за България, това е най-добрият битум, естествен, има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години, каза Борисов. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем, допълни той.

  Като отбеляза високото качество на албанския битум Бериша отбеляза, че Научноизследователски институт в Милано е дал много висока оценка за битуминозните пясъци, които са с много високо качество и ги имало само в Албания. "Както например е познат канадският и много известен битуминозен пясък, също такъв е и нашият. Смятаме, че ние разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", каза Сали Бериша."
  /Общи проекти за инфруструктура на Балканите обсъди Бойко Борисов в Тирана/
  https://www.google.com/url?q=http://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-i-berisha-za-koridor-8-5226291&;sa=U&ei=qxFxUuSMCtHHswbKvoGgBQ&ved=0CBgQFjAG&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNG1EIwHXlTb5fAm4662cpit5MwEWw

 77. 77 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  Строителите на този мост се "окъкаха" много яко!Само няколко месеца експлоатация и се започва спешен ремонт........това май само у нас го има?!

 78. 78 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 765 Весело

  [quote#24:"Norman Granz"]НЕкой много е бързАл да резне лентата, май... [/quote]
  -Не я е резнал,онзи за когото си мислиш.
  От News.bg:
  "Символичната лента бе прерязана от двама работници от Видин и Калофат, работили от началото на построяването на моста. Децата, които държаха лентата, са от България и Румъния и носеха традиционни носии."
  /Закъсня и откриването на Дунав мост 2
  14.06.2013, 18:21 (обновена 14.06.2013, 20:25)
  Спас Стамболски/
  https://www.google.com/url?q=http://news.ibox.bg/news/id_1952656473&sa=U&ei=vBRxUpyZJ4eR5ASmuYD4Aw&ved=0CBEQFjAD&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNEJ5RBg-tXShGzIZesaQcm6FVFA5w

 79. 79 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#30:"boby1945"]Тя статистиката е ясна 1150 МПС на ден[/quote]

  Между "ясна" и "обявена публично" разлика голяма...

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 80. 80 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#72] от "Чардо":

  Е, да сравняваш спиране за 1 час на тока с проблемите на моста не е коректно - нима сравняваш изгарянето на бушон в колата си с късане на носач?
  Описаното е страшно и не е изолиран случай - подобни проблеми се появяват във почти всички нови и новоасфалтирани пътища у нас. Или изпълнението е некадърно, или се краде на поразия, а защо не и двете едновременно.
  Лошото е, че по моста почти няма трафик, който мда предизвика образуването на коловози, та се питам за велосипеди ли са го планирали асфалта там?

 81. 81 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#69] от "dimitar2007":

  Строителният надзор се осъществява от избрана чрез търг частна фирма и за това са й платени 20 милиона евро!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 82. 82 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Разстроено

  До коментар [#80] от "sbk":


  [quote#80:"sbk"]да сравняваш . . . .
  не е коректно[/quote]
  =======================

  По какво разбра , че аз сравнявам НЕЩО си ?
  Някъде в текста , който съм копирал и постнал САМО ЗА ИНФОРМАЦИЯ на всички колеги
  ДА СРЕЩНА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА МОЯ ДУМА ИЛИ КАКЪВТО И ДА Е ЗНАК ? !

  Това , че ти сравняваш не е мой проблем,
  а и не разбирам защо твоето деяние се опитваш да ми го приписваш ?
  Дължиш ми извинение !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 83. 83 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#82] от "Чардо":

  Е, щом не сравняваш, а просто така си постваш, за да ни информираш - извинявам се.
  Можеше просто да ми напишеш: Извини се бе!!!

 84. 84 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#83] от "sbk":


  [quote#83:"sbk"]Извини се бе!!! [/quote]
  ====================
  Е те това
  [quote#83:"sbk"]бе[/quote]
  някак си не ми е в речника !
  ----------------

  Извинението е прието
  и няма да ти обявявам дуел

  Приятна вечер от дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 85. 85 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Ето тук е загадката.....До коментар [#49] от "Мани":

 86. 86 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кръпката! Запазена марка на всичко българско.

 87. 87 Профил на genchoy
  genchoy
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Няма ли кой да ни научи да полагаме асфалт ама ако може и да става без пари.

 88. 88 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 832 Неутрално

  В Страната на подскачащите тротоарнни плочки се случват такива ремонти, почти веднага след пускането на обекта.

 89. 89
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 90. 90 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 648 Весело

  Мдааа!! тоз мост ни шъ да искара зимата!
  Да земат да пращат Боце и Цецо да отиват там и да почват да търкалят и бутат там Лилиту и Искрето Фидосовата, че с тез гъзяги ша го валират по-хубуу!!
  Оришарски да им прати суха храна фъф хъртияни кисии или Хасан Адеммов да им сипва в сефетаси курбан чорба, че и Дянков гу няма да им заръчча посна пицъ!

 91. 91 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#69] от "dimitar2007":

  Ами последния контрол трябваше да се следи от служебното правителство и от новата тройна коалиция.
  Хайде да не прехвърляме вина на някой други щото така ви харесва да мятате лай.а!

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах