До 2020 г. България ще получи 260 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

До 2020 г. България ще получи 260 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия НиколоваЗа периода до 2020 г. България ще получи от фонд "Козлодуй" 260 млн. евро само за финансиране на преките разходи по извеждане от експлоатация на спрените четири реактора в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи на пресконференция днес Ингебор Гресле, водеща проверката на Европейския парламент в българската ядрена централа, цитирана от БТА.


Евродепутатите са посетили и останалите две ядрени електроцентрали - в Литва и в Словакия, където също се извеждат от експлоатация ядрени реактори вследствие на подписаните от страните присъединителни договори към ЕС. Тъй като това извеждане става с европейски средства, се прави и сегашната проверка, но докладът от нея няма формални последици за страната, обясни пред журналисти Ивайло Калфин, който също участва в делегацията.


Ингебор Гресле каза, че е доволна от посещението си в българската централа и че проверката е установила, че действително се работи по извеждане от експлоатация на реакторите. Получихме много информация, но все още за нас останаха неизяснени въпроси, затова ще подготвим доклада, след като получим допълнителни сведения, каза Гресле. Тя отбеляза, че страната трябва да реши какъв недостиг от средства ще има при извеждане на реакторите от експлоатация за следващия период.
До 2013 г. финансирането по фонд "Козлодуй" е общо 867 млн. евро както за преки разходи по демонтаж на реакторите, така и непреки разходи - за мерки за енергийна ефективност, обясни пред журналисти Калфин. За периода от 2013 г. до 2030 г. страната ни е настоявала за финансиране от още 860 млн. евро, но ще ни
бъдат отпуснати само 260 млн. евро единствено за преки разходи по извеждане от експлоатация на реакторите.


ЕС не е дойна крава, всички страни членки намалиха своите вноски и не можем да осигурим достатъчен ресурс за провеждане на политиките, които си поставя ЕС, отбеляза Йоахим Целер, също член на Европейския парламент и участник в проверката. Целер подчерта, че средствата, които ЕС отпуска за извеждане на спрени реактори, ще бъдат само до 2020 г. Ивайло Калфин обаче уточни, че България ще настоява както тя е изпълнила своя ангажимент и е спряла реакторите си, така и ЕС да изпълни своя ангажимент за финансиране до 2030 г.


Проверката на делегацията на Европейския парламент е установила забавяне по четири проекта за третиране на отпадъците от четирите спрени реактора, но това няма да се отрази върху бюджета на фонд "Козлодуй". Гресле препоръча средствата по фонд "Козлодуй" да подлежат на контрол не само от страна на ЕБВР, но и от страна на националния одитен орган - Сметната палата, но това е въпрос на законодателно решение от страна на ЕП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK