Първо ще се плащат главниците, а след това лихвите по просрочени данъци

Първо ще се плащат главниците, а след това лихвите по просрочени данъци

© Анелия НиколоваПарламентът реши да се погасяват първо главниците за данъците и осигуровките с изтекъл срок за плащане, а след това лихвите по тях. Това стана с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които народните представители приеха на второ четене, съобщи БТА.


С това се усъвършенства единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски, посочват вносителите от Министерския съвет. Според тях по този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения. Предоставя се възможност в производството по
принудително изпълнение по ДОПК да се дава разрешение за извършване на неотложни плащания от длъжника за всички видове публични задължения.


Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ предложиха да се наложи принципът на служебното начало и по отношение на погасяването по давност на тези задължения, но това предложение не беше прието. Отхвърлено беше и предложението им при проверка на приходните органи да се поставя срок за извършването й още с акта за възлагане и той да не може да е по-дълъг от три месеца от датата на възлагането.
Парламентът прие въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, които най-често се използват в схеми за измами с ДДС. Измененията са в Закона за данък върху добавената стойност и са записани в заключителните разпоредби на ДОПК.


Промените в кодекса влизат в сила от 1 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK