Спира работа единственият портал за онлайн плащания на бизнеса към Търговския регистър (обновена)

Съобщението на ebg.bg

Съобщението на ebg.bgЕдинственият портал за онлайн плащания от бизнеса към Търговския регистър www.eBG.bg спира работа, съобщи читател на "Дневник", който е и собственик на фирма в Габрово. На сайта си "ИБГ.БГ" АД е публикувало съобщение, разпратено по и-мейл адресите и на клиентите на дружеството.


Малко по-късно от Агенцията по вписванията излязоха с позиция по случая - виж по-надолу.


"Уведомяваме Ви, че ръководството на "ИБГ.БГ" АД взе решение за прекратяване на дейността си в областта на платежните услуги. В тази връзка, считано от 30.11 - 01.12.2013г. порталът eBG.bg, както и всички останали системи/сайтове и услуги на eBG.bg в областта на плащанията няма да бъдат достъпни и поддържани", пише в съобщението.
Порталът съветва клиентите при необходимост да извършат желаните проверки и справки в системата преди 30 ноември, като дотогава те ще оказват съдействие. Не се посочва какво става от декември.


"През годините, наша основна цел винаги е била подпомагането на потребителите, бизнеса и администрацията, чрез реализирането на електронни и мобилни услуги за улесняване на техните дейности и ежедневие, в частност и извършването на плащания", посочва се още в съобщението.


Порталът работеше и с клиенти, които са физически лица. Той е еквивалент на чуждите сайтове за онлайн разплащания.


Според Търговския регистър съветът на директорите на "ИБГ.БГ" се състои от четирима членове - Борислав Пантев, Йордан Велчев, Панайот Николов и Любомира Пантелеева-Евстатиева.


"Преди години ни принудиха задължително да плащаме през този никому неизвестен тогава сайт, а сега ни уведомяват, че той спира работа", каза пред "Дневник" и добави, че досега никоя институция не е посочила какво следва оттук насетне. "Кой ще опосредства бизнеса с Търговския регистър", попита той.


"Информираме Ви, че "ИБГ.БГ" АД взе решение за прекратяване едностранно дейността си в областта на платежните услуги и договорните отношения с Агенция по вписванията, считано от дата 30 ноември", пише в становището по случая на Агенцията по вписванията, публикувано на сайта им.


От институцията вече провеждат срещи с алтернативен оператор за подпомагане на потребителите, които ползват услугите на регистрите. Решение ще бъде взето преди 30 ноември и ще бъдат уведомени всички потребители, уверяват от Агенцията по вписванията.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Гаврата с услугата е започнала още с името на домейна

 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  лека му пръст

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#0:"Статията"] "Преди години ни принудиха задължително да плащаме през този никому неизвестен тогава сайт, а сега ни уведомяват, че той спира работа" [/quote]
  Така си беше. Опитаха се да станат алтернатива на ePay, но не се получи.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 4. 4 Профил на mirk0
  mirk0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Беше доста добър. Трябваше да измести остарелия epay.bg, но доста се забавиха изтърваха влака epay се оправиха и затвърдиха

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 986 Неутрално

  И кога ще се нормализират таксите на ТР? В крайна сметка това не е дружество с цел генериране на печалби. Отпечатване на страница - 5 лева!
  Хем ни задължават да им ползваме услугите, хем никой не ги контролира какви суми и за какво дерат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 442 Неутрално

  интересно Дневник попитали са все пак eBG .....

 8. 8 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отворих еБГ и не видях нито дума по горната тема. Дневник, сигурни ли сте, че някой не ви е подвел? Или на еБГ не им е чиста работата - да спират дейност без обяснение и без явно предупреждение.

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#5] от "janso":

  А дано, ама надали ...

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#8] от "c0ng0":

  Има известие към потребителите. От вчера е.

 11. 11 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  PS: Успях да открия съобщението. Подозрително забутано е. Отваряш - всякакви обяснения и реклами кои са и как работят, а това, че работенето е до другия месец е дреболия. Добре, че не затварят ePay, тия и без това никога не съм използвал.

 12. 12 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Минахме върха - сега се суркаме надолу

 13. 13 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "c0ng0":

  напротив, появило се е на сайта им, само че сбутано най-долу в рубриката Актуално - Уведомление
  дано от ТР успеят за месец да направят връзка към другия портал за плащания, че иначе ще е голяма излагация - електронни справки без възможност за електронното им плащане

 14. 14 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е мейла,който получих

  Уважаеми клиенти, потребители и партньори,

  Уведомяваме Ви, че ръководството на „ИБГ.БГ“ АД взе решение за прекратяване на дейността си в областта на платежните услуги. В тази връзка, считано от 30.11-01.12.2013г. порталът www.eBG.bg, както и всички останали системи/сайтове и услуги на eBG.bg в областта на плащанията няма да бъдат достъпни и поддържани.

  Съветваме клиентите, в случай на необходимост - да извършат желаните проверки и справки в системата преди 30.11.2013г. В случай че Ви е необходимо съдействие, в този период можете да се свържете с нас, както досега на контактите, посочени тук.

  Моля да считате настоящото писмо за едностранно волеизявление от страна на „ИБГ.БГ“ АД, въз основа на което и на Общите условия на „ИБГ.БГ“АД дружеството прекратява договорите между „ИБГ.БГ“ АД и своите клиенти.

  През годините, наша основна цел винаги е била подпомагането на потребителите, бизнеса и администрацията, чрез реализирането на електронни и мобилни услуги за улесняване на техните дейности и ежедневие, в частност и извършването на плащания. Благодарим Ви, че бяхте до нас и се извиняваме за неудобствата, които можем да причиним с прекратяване на услугите. Надяваме се в бъдеще отново да имаме възможността да Ви бъдем от полза.

  С пожелания за успехи и късмет!

  nemam nervi
 15. 15 Профил на Nikolay Cankoff
  Nikolay Cankoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"c0ng0"]Отворих еБГ и не видях нито дума по горната тема. Дневник, сигурни ли сте, че някой не ви е подвел? Или на еБГ не им е чиста работата - да спират дейност без обяснение и без явно предупреждение.[/quote]
  Виж по-добре. Има на сайта.

 16. 16 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Твърдо за е-БГи!

  "Я з москалями не балакаю!"
 17. 17 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#13:"antea"] иначе ще е голяма излагация - електронни справки без възможност за електронното им плащане [/quote]

  Само не казвай, че ще те учуди

  simple mind
 18. 18 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#8] от "c0ng0":

  Аз имам същия имейл, получих го снощи.

  Бойко е зависим
 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  ePay.bg има аналогични услуги - и към НАП (данъци, осигуровки), към АГКК и взема близо двойно по-ниска такса (0,80 лв. срещу 1,5 лв. за превод). Като потребители изглежда няма за какво толкова да съжаляваме.

  Едно нещо е прелюбопитно - за да върши тази услуга, "ЕБГ.БГ" АД (т.е. собственикът на сайта) трябва да е бил предварително лицензиран от БНБ по ЗПУПС като оператор на платежни услуги. Интересно, че никъде в сайта им не се говори, че имат такъв лиценз. Та ако "ЕБГ.БГ" АД толкова години са вземали такси от гражданите за преводи към ТР и АВ, без лиценз от БНБ, май доста хора са за затвор...

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#13:"antea"]дано от ТР успеят за месец да направят връзка към другия портал за плащания, че иначе ще е голяма излагация - електронни справки без възможност за електронното им плащане[/quote]

  Виновният е държвата. На този сайт, както и на всички други за електронни услуги трябва да една лента с 5 вида възможности за разплащане: ипей, виза, пейпал, мънибукърс, мастъркард...Нека тогава един да затвори, остават още четири. Но нали в тази държава всичко е "заплюто", "харесАно" и "обещано" на някого преди изборите, затова подобна здравословна конкуренция рядко ще видиш...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#19:"inn"]ePay.bg има аналогични услуги - и към НАП (данъци, осигуровки), към АГКК и взема близо двойно по-ниска такса (0,80 лв. срещу 1,5 лв. за превод). [/quote]

  Сега чакам някой да ми обясни, защо за плащане към Топлофикация, Мтел, ЧЕЗ, Софийска вода и т.н. преводът е 2, 3, максимум 5 стотинки, а към държавата е 0,80 и нагоре...

  И отговорът на тази срамна тайна е, че държавата не е е инсталирала виртуални пос-терминали. Така се налага още един превод, веднъж в сметката на ипей и още веднъж от тях към бюджетната сметка.

  Още по-озадачаващо е това положение предвид че редица банки предлагат виртуални пос-терминали и не само предлагат, ми направо нахалстват да си инсталираш такъв. Значи може да си представите как чиновниците стоически удържат натиска, защото пак "едно наше момченце фкара некккфффи кинти ъ помогне за изборите, са не мое ъ му прайме сечено..." (или някоя друга типична българска държавно-управленческа история)

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 22. 22 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 497 Неутрално

  очевидно и АВ са били изненадани от това уведомление, айде сега на юруш да си оправят всичко

  а при преустановяване на дейност от такъв оператор, какви са гаранциите за защита на всички събрани до момента от тях чувствителни данни - номера на карти, адреси..?

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#3:"TrakerBG"]Опитаха се да станат алтернатива на ePay, но не се получи.[/quote]

  Чети го така: "Опитаха се да използват държавното за ракета-носител, но явно само това не е достатъчно". Което между другото е поука и за всички други налепи около държавния казан, отведени там от българската предприемаческа мъдрост "да сме некъде около държавното, че на гол пазар лоша работа - онея с дръпнатите очи от изток и онея русоляви дългучи от запад рано стават, много работят, малко пият - неъ ка ъ се конкурираш со тех! "

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#22] от "antea":

  Разбира се, че данните са защитени, така е по закон

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  банките сигурно не могат да вземат комисион от държавните служби, за това вземат такса от клиентите

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#22] от "antea":

  Никакви
  Докато съществуват трябва да ги пазят поне заради репутацията. Сега няма такива нужди.

 27. 27 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#7] от "kansaj":

  До коментар [#8] от "c0ng0":

  К'во да се обръщат, има такова писмо и аз го получих, ето му хедъра (ИПто е вярно и е на ибг.бг):
  -------------
  Received: from mailerdaemon.ebg.bg (mailerdaemon.ebg.bg [193.9.16.3]) by ....
  --------------

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 28. 28 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Самите ИБГ предполагам са били някаква шуро-баджанашко-приятелска фирма, с която ЕКСКЛУЗИВНО ТР сключва договор?!? Ебати, половината сайтове за мишки и клавиатури имат по-голям избор на пей системи! За пореден път някой мушморок (вероятно онази, осъдената преди месец) е опитал да вкара друг мушморок в бизнеса, на последния е бил такъв мушморок, че даже при този подарък се е оакал.
  БГ администрация е пословично тъпа, злобна, крадлива и некомпетентна. И мързелива. В БГ държавната служба е синоним на негодност. Затова ги наричам "ДЪРЖАВНИ ТИКВИ".

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 29. 29 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#22] от "antea":


  [quote#22:"antea"] какви са гаранциите за защита на всички събрани до момента от тях чувствителни данни[/quote]

  Никакви. И понеже са мушмороци, най-вероятно ще ги продадат, така както се целия ЕСГРАОН се разменя на флашки за по 100 кинта Цената на флашката е ВЪВ тези 100 лв. "Всички сме братовчеди", тук лични данни няма

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 30. 30 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Голяма работа станала! Един никому неизвестен сайт за плащания фалирал. Има стотици сайтове за плащания, просто ТР да намери по-бързо алтернативата.

  Друг е въпроса, защо има 1 месец предизвестие само!

 31. 31 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#30:"xymax"]Има стотици сайтове за плащания[/quote]
  Български? Я изброй 3 да видим

 32. 32 Профил на LUBOMIR STEFANOV
  LUBOMIR STEFANOV
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Крайно време беше да се закрият!Жалко че маса време ми късаха нервите!

  asolubo
 33. 33 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#31] от "c0ng0": И защо трябва да е български?

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  [quote#4:"mirk0"]Беше доста добър. Трябваше да измести остарелия epay.bg, но доста се забавиха изтърваха влака epay се оправиха и затвърдиха
  [/quote]

  И какво му беше доброто? Че беше на "наши хора"? А какво му беше на epay, та бил "остарял"? Точно на принципа "Стани да седна, защото не си наш". И сега ДОБРИЯТ умря, защото са некадърници, а остана ОСТАРЕЛИЯТ.

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#28:"misho73"]Ебати, половината сайтове за мишки и клавиатури имат по-голям избор на пей системи! За пореден път някой мушморок (вероятно онази, осъдената преди месец) е опитал да вкара друг мушморок в бизнеса, на последния е бил такъв мушморок, че даже при този подарък се е оакал. [/quote]

  Крайно типична ситуация както в държавата, така и по големите фирми. Някой лансира някого докато не забележи, че накрая покровителственият ще го завлече със себе си. Съответно се опитва да скочи в движение от влака без спирачки, при което се почват едни и същи крамоли: "Бате кат фкарвАхме по изборите шо не се правИ тогаа на майстор, а сега кога требе ъ се отмета раота нешо забрай за нас? Кфо? Хората пищели за 2-та леа такса към нас? Бе я не ми гОвори глупости бе, тея 8 милиона разпоретини секи ги к*еца пълна програма и си траат, а баш за нашето левече сметаш че зейнат? Харе бегай оттука... "

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 36. 36 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"misho73"]К'во да се обръщат, има такова писмо и аз го получих, ето му хедъра (ИПто е вярно и е на ибг.бг): [/quote]

  Ами по принцип някъде по дебелите книги на журналистиката все пак е добре да запиташ за какво иде реч този дето затваря. От статията явно прозира съвсем друга идея от тази на заглавието. Като е така да си го напишат....

  Иначе се оказва, че коментарите им пишат статията. Всъщност далеч по-интересни от самата нея.

 37. 37 Профил на rum_monkey
  rum_monkey
  Рейтинг: 225 Весело

  Нищо, ще четем в "Култура"

 38. 38 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "misho73":

  Къде ги продават тия флашки?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK