Бобева обеща законова защита за служителите в контролните администрации

Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела БобеваВицепремиерът Даниела Бобева обяви, че служителите в контролните администрации ще бъдат допълнително законово защитени при изпълнение на дейността си. За целта ще има спешни законови промени, каза тя пред БНР.


"Започваме едни пакети от мерки за засилване на контрола от страна на държавните органи и най-вече регулаторните органи. В чувствителни области, като например концесиите по отношение подземните богатства, стартираме от това - контролните функции - по отношение на НАП, и събирането на данъците", заяви тя.


По думите ѝ това засяга най-вече хора, които работят в тези чувствителни сектори. "Необходимо е на тези хора да се даде достатъчно сигурност, за да могат те да изпълняват обществените си функции", допълни Бобева.
Вицепремиерът каза, че ще има и по-строги санкции за недобросъвестни държавни служители, които не изпълняват задълженията си. "Това ще бъде най-силният инструмент за гарантиране на това да имаме ефективна и мотивирана държавна администрация", коментира тя.


За работещите в министерствата, които управляват средства по оперативни програми, ще има нова система на заплащане, обвързана с конкретни резултати, които се доказват с документи, а не по субективна преценка. "Версиите са две. Да имаме една по-висока основна заплата и по-малко допълнителни стимули или обратното. Необходимо е да има ясни критерии", заяви вицепремиерът.


Бобева заяви, че ще постави на дебати част от исканията на регулаторните органи от статута на държавни, те да запазят обществения си характер и отново да излязат от системата. Още другата седмица работещите в контролни органи ще заработят по-интензивно, като държавата гарантира със спешни законодателни промени тяхната сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK