Нова инсталация щяла да поддържа цената на парното в София на сегашното й равнище

Нова инсталация щяла да поддържа цената на парното в София на сегашното й равнище

© Надежда Чипева, КапиталЦената на парното и топлата вода в София няма да се променят в следващите години. Това ще стане благодарение на инсталация за изгаряне на отпадъци, която ще намали разхода на природен газ с 11 процента. Това съобщи в ефира на държавното радио Стоян Цветанов, директор на "Топлофикация София".


30 на сто от клиентите на дружеството ще използват топлинна енергия, произведена от горивото от завода за третиране на битови отпадъци. В летните месеци топлата вода в центъра на София ще бъде обезпечена изцяло от новата инсталация на мястото на ТЕЦ "София", която трябва да бъде изградена в рамките на две-три години. В отоплителния сезон ще се работи комбинирано с използване на природен газ. По предварителни изчисления стойността на проекта ще бъде около 130 милиона евро.


"Смисълът на целия проект е да се опитаме в общия баланс, когато правим цената на топлинната енергия, тя да бъде задържана в следващите години. Ще бъдат спестени между 60 и 70 милиона нормални кубични метра природен газ. Тези 70 милиона ще компенсират хипотетично бъдещо увеличаване на цената на природния газ".
От изказването на Цветанов обаче не става известно този проект на какъв етап е.


По думите му актуалните дългове на дружеството към "Булгаргаз" са около 33 млн. лв., колкото и НЕК дължала на топлофикацията.


По повод освобождаването на директора на "Булгаргаз", за което се разбра в петък и което не беше официално потвърдено нито от Министерството на икономиката, нито от Българския енергиен холдинг, а единствено от Гогов, Цветанов заяви: "По същата логика утре може да бъде взета моята глава."


От днес топлофикацията започна да пуска парното в града с мотива, че настъпва застудяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 559 Разстроено

  Поредно доказателство, че в България е измислено "перпето мобиле": Без никаква вложена енергия парите текат към сметките на политиците.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С част от свитите от нас пари ще направят нещо, а къде са стотиците милиони цунати от топлото и други мародери!

  Право и Икономика
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  "От днес топлофикацията започна да пуска парното в града с мотива, че настъпва застудяване."

  Е, разгеле! Че досега стояхме на студено, за да е уютно на властта.

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1559 Весело

  Мижи да те лажем! Все ще си намерят друга причина да надуят цените.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  А пуснете парното. Цената е ясна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Да бе, то щото подготовката на гориво от отпадъци и самото изгаряне са егати евтинджоса. Веднъж ще си ги плащаме като такса смет и втори път - като сградна инсталация тези отпадъци

 7. 7 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Такава инсталация в София има от години - Инсинераторът на Александровска болница, но поради глупости в договорите всяка година му се подменят тръбите на бойлера от "пали-гаси". Отделно всичко е заринато с чакащ опасен биологичен отпадък.
  При задължения от 384 млн. лева към Бугаргаз не знам как Топлофикация може да си позволи такава инвестиция - трябва да се направи двустепенна горивна камера, заради диоксините и фураните. След като София не можа да се сдобие със завод за изгаряне на боклука 5 години заради граждански протести не знам кой идиот ще позволи на топлофикация да плесне един такъв в границите на гради или до ТЕЦ Люлин???

 8. 8 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#6] от "marijka":

  Икономически обосновано е, не се притеснявай, друг е въпросът, че пак ще лягат лелки под фадромите. Пък и Топлофикация няма парите.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#8] от "limbize":

  Това е част от договора за завода за отпадъци.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#8] от "limbize":

  Доколкото знам, ще се финансира покрай прословутия завод за боклук, защото ЕК /есстествено/ не се съгласи РДФто да се лашка до циментовите заводи в Девня и прикърпиха инсталацията към проекта. Изгарянето на отпадъци, само по себе си, може и да е икономически обосновано, ама като се омешат Топлофикация и общинското предприятие в съответните договори, сметките просто не виждам как ще излязат

 11. 11 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1309 Весело

  супер, коя театрална трупа поставя тази "инсталация"?
  идват у вас, правят театрална "инсталация" и парното пада

  ха ха

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 12. 12 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  http://toplo.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/1482

  Ето официалната новина. Нещо Дневник пак са скипнали подробности. Пак трябва да правят двустепенна камера за изгаряне с бая мощни прахови филтри. Като им знам далаверите при строеж на централата в кв. Дружба, скоро няма да мога да гледам Витоша от тях.

 13. 13 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цецо":

  Дневник са пропуснали доста подробности.

 14. 14 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#10] от "marijka":

  И за това решиха са плеснят ТЕЦ с твърдо гориво насред София - суупер.

 15. 15 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#14] от "limbize":

  Хехе, даже не знам доколко ще е твърдо това гориво, при положение че в МБТ инсталацията на завода ще влиза смесен битов отпадък, т.е. с около 50% хранителни отпадъци, дето за да я изсушат тая гняс .... абе мани

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#1:"brutester"] "перпето мобиле[/quote]
  ПерДето мобиле

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#15] от "marijka":

  Това не е проблем, преди години разработихме шнеково подаване с променлива стъпка и влажността пада доста, на това ще му намерят колая. Леко ще е смрад , ама жителите на Толстой, Надежда, Свобода, Банишора, Орландовци и Малашевци са калени в какво ли не(по-горе се обърках, че ще го строят в Дружба). Икономията от газ е значителна- над 44 млн. лв./год., но не знам до колко ще докарат режийните и времето за изкупуване. Като нищо ще я минат като централа на биогориво , па и с комбинирано производтво -лелееее, токът ще е златен от там. Кога е правен ОВОС и кога беше общественото обсъждане - ще е забавно да се гледа?

 18. 18 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#17] от "limbize":

  Няма как да я минат като централа на биогориво, просто няма как да стане, или ще си изям дипломата и ще я повърна. Иначе за ОВОСа - в линка, дето го пусна пише че фазата е подготовка на задание за изготвяне на ОВОС, т.е. има време. То и цялата проектна готовност е такава - избор на технология и идеен проект. Абе, цялата работа е "пуснахме парното, но има и добра новина", нали ...

 19. 19 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#18] от "marijka":

  Имало е и пресконференция, видях нещо с любителска камера. Лелки лягаха под фадромите когато искаха да правят инсенератор извън София, наистина ще е весело с мераците да го вкарат вътре в града. И всичко това под благовевидния аргумент, че ще падне цената на парното. искат 130 млн. евро за едни пикливи 20 МВт ел и 58 МВт топло- енергия. Някои бая ще се облажат. Говорят за ниски СО2 емисии само , че пак завоалирано - спрямо нормите за вида.
  Наистина ще станем страна на обсурда след като се дадоха една камара пари да се построи завода за компост вместо инсенератор извън София, а сега ще вкарат изгарянето в рамките на града.

 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Колко ще е ефективна ще се разбере когато се разбере КОЙ ще я изгради
  КАК ще се проведе търгът!
  Предполагам,че няма да допуснат опитни фири.... пак ще се търси "под вола теле", "ще откриваме топлата вода" и "колелото".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#19] от "limbize":

  Ако зачетеш проекта, ще ти стане още по-абсурдно - първо, за компостирането има една площадка при Хан Богров, която е за 40 000 (четиридесет хиляди) т/г - на голо поле, куп пари за пътища, комуникации и тн.; после същинския "завод" в Садината, при с. Яна, което е МБТ инсталацията и депото - айде цялото упражнение пак на друго голо поле за остатъка / / от 400 000 (четиристотин хиляди) т/г ... А и първоначалният замисъл беше РДФ да се вози до майната си, така че схемата с горене насред София си е съвсем в реда на абсурда

 22. 22 Профил на karina_krumova
  karina_krumova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да се надяваме, че няма да увеличат цената на парното, защото честно казано, ако аз използвах парно и постоянно ми вдигаха цената и надписваха консумацията, сама да съм си отрязала радиаторите и да съм ги изхвърлила. Това на нищо не прилича, поне от едно нещо да ни спестят високите сметки и да можем да живеем по-нормално. Да се надяваме, че това не е поредното замазване на очите, а истина. Времето ще покаже!

 23. 23 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Цената на топлото", истериите около "тока" и наличността му.
  "Ще има ли жито/хляб"?
  "Главните въпроси" вече 30 години в комунистическа/посткомунистичекса Бг.
  Държава уж от ЕС. Уж от развития свят.
  Няма друго по-важно.
  Бедна България!

 24. 24 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Цената на парното и топлата вода в София няма да се променят в следващите години. Това ще стане благодарение на инсталация за изгаряне на отпадъци, която ще намали разхода на природен газ с 11 процента."

  Но поне ние много добре знаем, че това няма как да стане. Дори да има подобна инсталация, тя ще струва пари, което значи кредити и лихви, амортизация и поддръжка на съоръженията, работни заплати, корупция и непредвидени разходи и т.н.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK