Заетите на граждански договор може да платят два пъти данък, ако не внимават

Заетите на граждански договор може да платят два пъти данък, ако не внимават

© Юлия ЛазароваСпоред промяна в Закона за доходите, която е в сила от тази година, работодателите не трябва да удържат данък за последните три месеца на годината от служителите си на граждански договори. Много счетоводители обаче го правят по инерция, въпреки напомнянето от НАП през ноември. Така хиляди българи, заети на граждански договор, са застрашени от това да платят данък два пъти върху едни и същи доходи, съобщи Нова телевизия.


Вместо работодателя, самият работещ на граждански договор трябва да си внесе данъка, когато подава годишната си декларация. Ако го направи до 10 февруари 2014 г. ще ползва отстъпка от 5%.


Предвид че тази практика е за първа година, много хора обаче вероятно няма да спазят срока, защото не знаят за него, коментират експерти. Освен това до тази година заетите само на трудов договор не бяха задължени да подават данъчни декларации, ако това е единственият им доход. Така че пак по инерция те може да пропуснат цялата процедура и освен да не получат отстъпка, може да се окаже че дължат лихва.


Ако работодателят вече е удържал по невнимание данъка, има риск служителят пак да трябва да го плати на държавата, особено ако не знае, ако не получи бележка от счетоводителя и ако не посочи в данъчната си декларация, че сумата вече е била удържана. Ако грешката се хване навреме, т.е. преди работодателят да внесе парите в НАП, той може да върне парите на служителя, но това е въпрос на добра воля, посочват от Нова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK