В отсъствието на Пеевски парламентът прие първия му законопроект

В отсъствието на Пеевски парламентът прие първия му законопроект

© Анелия НиколоваВ отсъствието на вносителя Делян Пеевски с 97 гласа за (4 от ГЕРБ, 65 от БСП, 25 от ДПС и 3 от "Атака"), един против и 15 въздържали се от ГЕРБ парламентът прие първата му законодателна инициатива - законопроект за офшорните зони.


Янаки Стоилов от БСП обяви вносителите на законопроекта - Пеевски и Йордан Цонев, за "ранобудни в политиката", а от ГЕРБ критикуваха, че някои от предвидените забрани съществуват и сега, просто се извеждат в отделен закон, липсва координация с европейската практика и не е ясно как законът ще се отрази на съществуващото положение - дали няма да затрудни пазарната среда и търговския оборот, тъй като може да се стигне до разваляне на сделки и да се засегнат включително и дружества, които нямат нищо общо с отношенията между държавата и офшорните компании.


Йордан Цонев, който освен съавтор на законопроекта е и шеф на бюджетната комисия, обяви, че законът е навременен, макар и да не е изчерпателен, но е първа стъпка за регулиране на отношенията със стопанските субекти в тези зони. Посочи, че трябва да се изготви регистър на собственици на компании, регистрирани в офшорните зони, и обеща да бъдат завишени санкциите за неспазване на забраните.
Янаки Стоилов от БСП обяви, че тази тема има пряко отношение към въпроса за морала и в икономиката, и в политиката. "Надявам се, че дори тези, които претендират да са много ранобудни, ще разберат неговото значение, защото за да си ранобуден в политиката, трябва да можеш да реагираш адекватно на съвременните и нови проблеми и да имаш последователно усилие за тяхното решаване", заяви Стоилов. Той поздрави вносителя на законопроекта, който отбелязвал нова страница в подхода към законодателната дейност, като поставя много актуална тема за първи път от редица години. Стоилов посочи, че през 2008 г. първи сред политиците е поставил този въпрос, но тогава нямало политици и държавници, които да се заемат с решаването на този въпрос.


Бившият вицепремиер в кабинета "Виденов" и депутат от БСП Румен Гечев заяви, че чрез офшорните зони на практика българските активи на държавния сектор бяха приватизирани от неизвестни и до момента лица и фирми. Неплатените данъци с натрупване в офшорните зони са 32 трилиона долара по оценка на световни институции. Това е около 40% от БВП на планетата, отбеляза той.


По думите му изследвания показвали, че ЕС губи средства, изтичащи към офшорните зони, в размер на 2.5% от БВП на съюза всяка година. Германия губи 550 млрд. евро, Франция – 300 млрд. евро. Финансовите активи на три от юрисдикциите, които са в рамките на Великобритания, но са с особен статут, възлизат на 1 трилион щатски долара, каза Гечев.


Той добави, че офшорните зони са междинен мост за осигуряване на инвестиции в развиващи се страни, в това число и страни като България. По думите му инвестициите, които са дошли от офшорната зона Кипър преди присъединяването към ЕС, са играли решаваща роля за приватизацията в България. "От офшорните зони за България лидер е Кипър с 2.2 млрд. евро, Люксембург – 1.6 млрд. евро, Швейцария – 1.2. млрд. евро, Британските вирджински острови – близо 1 млрд. евро, Малта – 372 млн. евро", посочи Гечев.


Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че подкрепят всички мерки, които водят до изсветляване на икономическите отношения. Критикува обаче, че в този законопроект отсъства спецификата на търговско-правните отношения и не е ясно какво става със заварените случаи. Базирайки се на това, че е търговски адвокат от 15 години, предупреди, че на търговеца не му трябва да се регистрира в офшорни зони, а масово се използва доверително управление чрез пълномощно. По думите му офшорката е "някой възлага на някого някъде да управлява един инвестиционен ресурс".


Със законопроекта за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, се забранява пряко и косвено на офшорни дружества да получават лиценз за банка, застрахователно, пенсионно и здравноосигурително дружество. Под забраната попадат също инвестиционните посредници, дружествата със специална инвестиционна цел и собствениците на акцизни складове.


Ограничението се предлага да важи също за концесионери на находища с полезни изкопаеми, ВиК оператори, енергийни оператори, компании за организиране на хазартни игри и производство и търговия с оръжия.


Дружествата с офшорна собственост няма да имат право да участват в обществени поръчки, приватизационни сделки, търгове за покупка на държавно или общинско имущество, да имат участие в професионален спортен клуб, лицензиран от съответната федерация, да имат дял в мобилен оператор.


Сред забранените за офшорки сфери са още концесия за сметосъбиране и обработване на битови отпадъци, получаването на сертификат за приоритетен инвестиционен проект.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 703 Весело
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Оххххх....с нетърпение чакам да гласуват закона за гъвкавото пенсиониране и тръгвам и АЗ по протести....Не за друго, но над 16 000 възрастни хорица ще се възползват от това гъвкаво пенсиониране и ще се оттеглят в заслужен отдих.....А на тяхно място, ще отидат да работят младите ...... За тва по-бързо да минава тоя закон на второ четене и да ги гоним.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  И Пеевски, и Данчо Ментата са едни законотворци!...
  Аз дори не съм убеден в речника на първия от тях дали има повече от 300 думи.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "Законопроект на Пеевски"! СМЕЕЕЕЕХ! Пеевски, като Орешарски, надали може да прочете законопроекта, ама го кръстили на него! Нали е каппо! Малко кръстниче демек!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Под дебелата сянка на Пеевски дори ГЕРБ не успяха да гласуват против !

  От страх да не ги обвинят в Офшоро-милство !
  Бай дъ уей - цървените ,мръсни капитали отдавна вече са извадени от офшорките !!!

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"lz2"]"Законопроект на Пеевски"! СМЕЕЕЕЕХ! Пеевски[/quote]
  Този законопроект е още от времето, кога си пиеха ракията с бат Бойко, вее, неосведомений

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#1:"Stardust"]Един успял мъж![/quote]
  Направо - двама успели мъже! "Мъже" ли написах? Май беше грешка...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#2:"ARRI"] 16 000 възрастни хорица ще се възползват от това гъвкаво пенсиониране и ще се оттеглят в заслужен отдих.....А на тяхно място, ще отидат да работят младите ......[/quote]

  Не бъди толкова сигурен, че ще се оттеглят и на тяхно место ще дойдат млади....

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Какво е това приемане от 113 души?
  Ако останалите /отсъстващи/ са против ще се приеме ли пак?
  Съмнително е законотворчеството,когато липсват повече от половината депутати.

 10. 10 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  На "раннобудния" Пеевски писаха ли му отсъствие? И разнаха ли му от заплатата? Не че ще го заболи особено, но поне формално да бъде санкциониран за отсъствие от работното си място.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Такъв закон е наложителен и въвеждането му в действие е неотложно.
  Не може да продължава практиката, данъци в България да плащат само дребни и средни фирми, а големите тарикати да се изнизват в офшорните зони.
  Контрол над олигархията, незаконните сделки и парични трансфери.
  Всеки е наясно, за какво се ползват офшорките от тукашните псевдобизнесмени.
  Остава да се изгради сигурна и ефективна система за проследяване и разкриване. Такива вече се направиха в други държави и резултатът надмина и най-смелите очаквания.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Култура ми Бойко":

  Коректно...

 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"SS"] цървените ,мръсни капитали отдавна вече са извадени от офшорките !!![/quote]
  Червените са с по-голям стаж в туй скверно дело, насочено към ограбване на бедния народец! Време е да върнеме Иван Костов...а Орешарски да му бъде финансов министър.

 14. 14 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Пеевски и Йордан Цонев радетели за моралност и законност!?
  Това са несъвместими неща.

 15. 15 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  П(рас)еевски & Данчо the Mint
  - "ранобудните" MINDили на ПарламEND-a...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 16. 16 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре, че са гласували в отсъствието на Пеевски

 17. 17 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#8:"dobrich"]Не бъди толкова сигурен, че ще се оттеглят и на тяхно место ще дойдат млади....[/quote]


  Убеден съм....На кой му се бачка....То АЗ където съм на 26г. не ми се бачка, па кво остава за тези на 62 и повече години....Е, сигурен съм, че на половината форумници ще им се бачка и до 80-90г. ей така, от любофффф към професията, ама нека да гледаме и реално на нещата, а не виртуално.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Съмнявам се че, Пеевски изобщо има представа що е офшор!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Явно НС е опряло до законотровречският гений на Ментата и успялото момче с опела. ПР който не върви.

 20. 20 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Питам се кой ли му е писал закАнопроекта на онуй...недовършеното, но "успяло" мамино чАдо!?
  Не за друго, ама той повече от две думи в изречение не може да свърже, та това ме изненадА доста.
  Пък и кръстен на него!??
  Не че бившето крупие е по-наясно с материята де, но ... КОЙ стои наистина зад този законопроект? Чисто ...детско любопитство от моя страна е.

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пешо":
  Май не ти е напълно ясно. Тук, е евтино да си платиш данъците, а офшорката е нужна, да не се знае, че си богат, че да не ти режат пръсти за откуп. Тук офшорката е вид защита срещу (по-скоро от липсата на) местното правосъдие, един вид покрива риска да те ограбят. А в държава, в която наркобосове с присъди излизат от затвора, а такива дето са осъдени изчезват в чужбина... офшорките са смешни като перачници... когато съда ей така ти узаконява хонорара...
  По-скоро някой се защитава от външни конкуренти...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Евала на Пеевски! Сега остава и КС да го върне в ДАНС по искането на РБ и президента. Веднъж и те да постъпят правилно и с мисъл за България.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 590 Весело

  Законопроект на Пеевски )
  Абе и кокошките ще умрат от смях, като ви чуят,тикви червени.
  Да се измитате от парламента, докато не са ви изринали слопатите от там.
  Боклука се почиства с лопати.

 24. 24 Профил на nellyo
  nellyo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Прие, но само на първо четене в зала: заглавието подвежда. http://www.parliament.bg/bg/news/ID/2827

 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Без Пеевски по Пеевски!! Някои може би помнят лозунги с подобно съдържание от не толкова далечното комунистическо пардон - социалистическо минало.Ура !!!!

 26. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Весело

  Дека(къде) е глав(д)ният Фносител

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK