Хотелиерите призоваха държавата да пусне спрения лифт на Пампорово

Хотелиерите призоваха държавата да пусне спрения лифт на Пампорово

© Надежда Чипева, КапиталБългарската хотелиерска асоциация призова държавата да разреши проблема с лифта, който свързва местността Двата моста с връх Снежанка. В средата на ноември той беше обявен от Дирекцията за национален строителен контрол за незаконен, защото няма валидно строително разрешително.


"Това модерно съоръжение е от ключово значение за по-нататъшното развитие на дестинацията, както и за по-голямата удовлетвореност на гостите на курорта", се казва в писмо на хотелиерската организация, адресирано до премиера, вицепремиера Даниела Бобева, земеделския министър, министъра на инвестиционното проектиране, заместник-министъра по туризма Бранимир Ботев и омбудсмана.


В него се посочват данни за ръста в броя на гостите и реализираните от тях нощувки както и като цяло на приходите от туризъм в курорта.
Нищо от това нямаше да е така, ако в курорта не се инвестираше в инфрастуктура през последните години, се подчертава в писмото. "За разлика от летните курорти, където пясъкът и морето са постоянна величина, то в планината няма кой да направи писти и лифтове от само себе си, за да могат ползвателите на ски зоната да се възползват от това", пише в документа, подписан от председателя на асоциацията Благой Рагин.


Считаме, че както се изисква от дружествата оператори на ски зоните да ипълняват вменените им задължения според законодателството, така и държавата трябва да създаде необходимите условия за развитие на зимния туризъм, посочват от асоциацията. Те призовават държавата да намери желание, воля и начин и да реши "веднъж завинаги" проблемите на курорта, сред които и "намирането на всички административни пречки" за въвеждането в експлоатация на лифта.


Преди около 4 месеца изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков обяви, че дружеството ще инвестира 5 млн. евро преди новия ски сезон. Най-голямата част – 3.8 млн. евро, е за подмяна на стария влек тип паничка "Двата моста" (от 1983 г.), спрян преди две години след фатален инцидент със ски учител. Подмяната на съоръжението е заложена в общия устройствен план на курортен комплекс Пампрово, одобрен през 2006 г.


През август тази година Регионалната инспекция по околна среда и води - Смолян, одобрява инвестиционното намерение за новия лифт, без да го подлага на екологична оценка, тъй като съоръжението попада изцяло в границите на старото.


Инвестиционният проект за новия лифт е одобрен от общинския експертен съвет по устройство на територията в Смолян на 23 октомври 2013 г. В протокола от срещата е записано, че главният архитект следва да одобри проекта и да издаде строително разрешително след уреждане на собствеността и предназначението на част от терените под лифта и лифт станциите. Преписка за промяна на собствеността и предназначението на терените в курорта, които все още се водят земеделски фонд, е започната през далечната 2004 г. и все още не е завършена в земеделското министерство, припомня "Капитал".

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Масови проверки на Хотелите да проведе държавата за състоянието на хотелските комплекси - няма как нормални хора да имат противозаконни мераци.

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Същото важи и за Банско,но нали не трябва да правим изключения само защото Пампорово е на Цветелина Бориславова? Ако лифта е незаконен,то трябва да се премахне.

 3. 3 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Искам повече лифтове, за да мога да карам ски в България!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Еееее, Вие не се ли научихте, как стават тия работи та искате от държавата !!! Държава НЯМА, кое по-точно не Ви е ясно !!!
  Събирате нЕкой леФ и айде по пистата на Дирекцията за национален строителен контрол.

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Като са казали "А" да карат и нататък. Чакам подобни решения и за Банско.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тези "хотелиери" както са се нарекли е крайно време да се проверят какви данъци плащат на държавата и плащат ли изобщо нещо за да имат претенции да им се помага.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Весело

  Е, само вчера Цветелина Бориславова ни обясняваше как милионите и били от "светлата страна на прехода"..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Конфликта природа - туристическа инфраструктура продължава.
  Гледах сутринта репортаж по казуса, от който се натрапваше изводът, че строежът на лифта е незаконен, тъй като няма издадено строително разрешение, както и че разрешеното разреждане на гората, в ДГФ парцел от 40 дка, е станало на практика, концентрирано такова точно под бъдещото трасе под лифта.
  Та изводът ми е, че липсва нужният диалог и разумно решение задоволяващо и общестественият и частният интерес, който частен интерес м/у впрочем е отчасти отново и в полза на обществото, позлзващи дадената инфраструктора за ски туризъм.

  п.п. държа да спомена че съм скиор и коментарът ми е съобразен(обременен) с този факт.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абсурдно е построено нещо да се руши, още по-малко да се проваля сезона на хотелиерите, едни от малкото хора, вадещи пари по честен и почтен начин в България. Ако има нарушения държавата да го конфискува, узакони и да се ползва като държавен или продаде на сдружение на хотелиерите..

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Щом лифтът е незаконен и всичко е незаконно - да се събори. Или поне собствениците да отнесат яка глоба.
  Тук обаче се чудя къде са "зелените" и защо не скачат срещу сечта в Родопите? Там дървета няма ли?

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 11. 11 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Всеки си прави каквото иска, и после все Държавата. Ебах и скапания бизнес и бизнесмени (повечето) в тая държава. Ако не е тя да ги държи за "ръка" пиши ги бегали.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 12. 12 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  С тази природа се прекалява. Един кабинков лифт трябва в Банско и тука един. Българи не останаха в България. Това ни е проблема. Не 200 - 300 дървета. И на Слънчев бряг му ядем краката , ама друг бизнес няма. Щото накрая като си правим мръсно един на друг накрая тази природа ще я ползват някои други хора , но не българи. Щото в природата и при хората празно няма.

 13. 13 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Лифтът бил незаконен!
  Само че как се строи незаконно лифт!
  Защото тук не става въпрос за някакъв коптор, струпан набързо нейде си , незаконно е няколкокилометрово съоръжение!
  Потресаващо!

  А защо общинските и държавни "експерти", благословили незаконното строителство, не са вече в кауша?

  pump it!
 14. 14 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "dzmey":

  и тези които са подписали да бъдат разстреляни, хотелите национализирани и дадени на работническата класа за отдих !

  ето това искам да стане. ще строят лифтовете = шмекери такива , живков какви лифтове им построи всичко разграбиха , както със селското стопанство. трябва всичко да бъде съборено да се канят само съветски трудещи се - не им искаме доларите и лирите стерлинги !

 15. 15 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Призовавам държавата да събори лифта на Цеца

 16. 16 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "pump it!":

  Ами защото кой е собственик на Пампорово? Да не съм аз?

 17. 17 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Как така хотелиери призовават държавата да пусне нещо, което е незаконно и е направено без съответните разрешения?

 18. 18 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Не, абсурдно е да строиш нещо, пък било то и Бурж-Ал-Араб, без пълния комплект разрешителни, оценки и т.н. Жалко, че лимитът за абсурдност на повечето хора е нисък.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 19. 19 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Защо тогава държавата не го вземе и не прибира приходите от него? Щом е на държавна земя, щом всичко е незаконно... Взема го и парите от предстоящия сезон отиват в бюджета. Така е най-справедливо. Виновните като Цветелина трябва да си понесат наказанието, независимо коя е и на кой е.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#2:"simeonov_"]Ако лифта е незаконен,то трябва да се премахне.[/quote]
  Това не е много удачно решение, дори не е решение. Не може постоянно да се руши. Но лифта е с ...неуредена собственост и предназначение на част от терените под лифта и лифт станциите... Да се уредят, т.е. да се платят в 10-кратен размер терените по най-високи пазарни цени за земя в сърцето на курорт. Плюс 10% от приходите от лифта за държавата. Другото си е поредната кражба на държавно имущество.

 21. 21 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Чии интереси защитава Благой Рагин?

 22. 22 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Защо хотелиерите подкрепят само Пампорово, а не Паничище, Витоша, Банско и Рила? Много интересно... само там ли трябва да се развива бизнес или просто интересите са големи?

  Приказка без край
 23. 23 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нещо се забравя превантивната цел на законите, а именно - да те спират да започнеш да правиш нещо, а не да търсиш после начини и вратички "да оправиш нещата". Утре някой ще построи цяло вилно селище директно на пясъка в Иракли, пак ли ще търсим варианти "да ги оправим"? Добре де, кофти пример, там вече построиха. Утре някой ще построи кооперация на 2 метра от прозорците ви, пак ли ще търпите? Да, знам, кофти пример...
  Е, стига вече. Да се събаря. Това казва законът.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 24. 24 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 433 Неутрално

  ДНСК да влезнат на проверка и в хотелите на Рагин - да видят там какви неща ще заварят. След това може и Цветелина Бориславова да излезе с декларация в негова подкрепа - като гледам са си дружки.

 25. 25 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#23] от "TrakerBG":

  Именно това се опитвам да кажа и аз. Или държавата да го вземе или да го събори. Това е като тези, които си правят допълнителни стаи от балконите - ако е одобрено от архитект и има ОК - добре, но ако няма - да се събаря. Трябва да се научим да спазваме законите. А когато засегнат някой "голям" като Цветелина - ще е само за урок на останалите.

  Приказка без край
 26. 26 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ардашир":


  [quote#16:"Ардашир"]Ами защото кой е собственик на Пампорово? Да не съм аз? [/quote]

  Да де, ма бай Сотир(Цацаров) кво общо има с какЦеца?
  Нали уж несъвместимост на въжделенията и характеристиките демонстрират?
  Барабар с присъдружията им?

  pump it!
 27. 27 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 413 Весело

  Аууу, какъв плач йеремиев за незаконните лифтове на другарката Бориславова. А като си спомня, какъв квик и рев беше за лифтовете на др. Минев? Що така бе дрогаре? Едните равни, ама другите по-равни...
  „Това модерно съоръжение е от ключово значение за по-нататъшното развитие на дестинацията...“
  Направо ще ме умОрите от смях.. ЗАКРИВАЙ!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 28. 28 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#27] от "№55":

  Айде не умирай от смях. Досега вождът Боко закриляше другарката Бориславова... ама вече и нейния ред дойде. Всички мафиоти - където им е мястото.

  Приказка без край
 29. 29 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не е лошо да се отбележи факта, че лифта се изгражда по трасето на съществуващ влек.

 30. 30 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#29] от "yokicha":

  Имаш една дупка, но решаваш, че трябва да я направиш язовир... това същото ли е? И го правиш без разрешителни, без да спазваш закони? Няма никакво значение, че лифтът е по трасето на съществуващ влек. Трябва да се спазват законите.

  Приказка без край
 31. 31 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#29] от "yokicha":

  И това означава, че може да се строи незаконно ли? И аз имам гараж. Мисля на неговото място да построя мол, ама без разрешителни

 32. 32 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хотелиери?!?

  Те пък какво общо имат с пистите?!?! Колко ви платиха да грачите, бре? Вие достойнство нямате ли?????

 33. 33 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Гневно

  Да палЯт веднаГа Фитила, и да го атомизират !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Много просташко е да се събаря нещо,което е построено и функциониращо,а щетите вече са нанесени.Щом е незаконно,би трябвало да се обложи с огромни данъци или отнеме в полза на държавата.Нека бъдем практични и се приемат закони в тая посока.

 35. 35 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Добре де там имаше стар влек който не работеше. Всеки който е бил на Пампорово знае. Трасето го има - просечено е преди 50г., стъпките на стълбовете са същите. Всеки знае какви опашки стават на студенец и на малина. Този лифт би облекчил значително трафика. Някой има ли разумен аргумент против?

 36. 36 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#35] от "Стан":

  Аз - да! НЕЗАКОНЕН Е! Не спазва нито един закон, няма нито едно разрешително. За строеж трябва да се спазват законите... Иначе ще стане пълна анархия.

  Приказка без край
 37. 37 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 209 Неутрално

  До коментар [#35] от "Стан":

  Ама нека работят законно. То така всеки може. Аз ако си отворя бързо хранене на Студенец, ама нямам разрешителни Цветелина ще ме бутне, ще извика полицията, ще ме тикнат зад решетките и ще ме пишат по вестниците, дето съм никой. А тя дето се е ояла с пари защо строи незаконно? Защо да си плащам лифт картата като ще ползвам незаконни съоръжения?

 38. 38 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 209 Неутрално

  До коментар [#34] от "dedo pepo":

  Факт. И въобще как се плащат данъци върху незаконен обект... Много просто - не се плащат. Значи Цветелина Бориславова е в сивата икономика. Накрая ще се окаже, че кинтите от лифт карти се трупат в БАКБ и държавата е ощипана отвсякъде. Ако пратят една проверка на Пампорово АД ще се окаже, че имат 15 души персонал на минимална заплата сигурно

 39. 39 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Не трябва ли тази асоциация да подкрепя развитието на зимен туризъм навсякъде в България, а не да се дава предимство на един зимен курорт?

  Обичам да слушам само себе си
 40. 40 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#34] от "dedo pepo":

  Аз искам да им наложат супер яка глоба или направо държавата да го вземе. Това е перфектното решение на проблема.

  Обичам да слушам само себе си
 41. 41 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ... шА просветне на нЕкои 'ора. Те у мътната вОда шА проб'ат да Фанат рибоците набЕдените ни бизнесменЕ... и накраА протестантете пА шА сА окажат ползвани и Фърлени на боклукО.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 42. 42 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#35] от "Стан":

  И по тази логика да оставим всичко незаконно да работи? Защо тогава са законите в тази държава? Ти да не си от тези "зелените", които уж защитават природата в България, но когато става въпрос за сеч на Пампорово и дума не обелват....

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 43. 43 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  всички собственици на хотели са олигарси , точат ддс , перат пари и пеят

  BG e мини империя на злото.
 44. 44 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "joro1959":

  Ти на повече от един лифт едновременно ли караш?

 45. 45 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Никога няма да спра да питам и да се чудя - как така в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Норвегия и т.н. всяко курортно село с три хотела на кръст има по 100 км писти, няколко кабинкови и безброй седалкови лифтове, а природата им си е все така чудесна и съхранена. Докато в Доганландия, на трите ни зимни курорта, с огромни леглови бази има по половин кабинка и два влека полуработещи? Защо трябва хората, които се излъжат да дойдат да почиват в курортите ни, където храната е повече от отвратителна, а обслужването под всякаква критика, да бъдат съзнателно изтезавани, като чакат с часове да се доберат до въжено съоръжение и да се спуснат три пъти за цялата си почивка по претъпкана писта???
  Като не искате лифтове и писти, що разрешавате хотели???
  Не е лесно да си куха лейка...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 46. 46 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#45] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  А на ква надморска височина са там? Над горския пояс или под или у?

 47. 47 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote#34:"dedo pepo"]Много просташко е да се събаря нещо,което е построено и функциониращо,а щетите вече са нанесени.Щом е незаконно,би трябвало да се обложи с огромни данъци или отнеме в полза на държавата[/quote]

  [quote#19:"mnogosamkrasiva"]Защо тогава държавата не го вземе и не прибира приходите от него? Щом е на държавна земя, щом всичко е незаконно... [/quote]

  Абе хора, колко пъти искате да гледате един и същ филм: държавата (нали в Бьлгария мафиЯта си има такава) решава да го "приватизира", за "без"- пари "правилния" капиталист го "купува" и тогава всичко вече е напълНо легално !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 48. 48 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 702 Разстроено

  Лобисти в атака!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 49. 49 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  цял свят още от близо година разбра че Пампорово ще сменя стария влек с нов лифт само Рднск и Днск както и синяпланета не разбра , което е меко казано странно . Формалн закона не е спазен , но фактически там са съществували трасе и станции много одавна когато Пампорово е бил държавна сабственост и защо държавата не е преобразувала статута на собствените си терени след , като върху тях е съществувало строителство това е друг въпрос .

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Може би, зимата под снега Пампорово да изглежда добре. Лятото е тъжна гледка - хотели, хотели, половината от които стърчат на всички степени на незавършеност.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#36] от "atreu":

  Кой закон не спазва? Знам че има внесена проектна документация

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK