Около 90 компании причинявали повечето вредни емисии

Около 90 компании причинявали повечето вредни емисии

© ReutersКлиматичната криза на 21 век до голяма степен е причинена от едва 90 компании, които са изхвърлили в атмосферата около две трети от емисиите на парникови газове, отделени от зората на индустриалната епоха, съобщи британският в. "Гардиън", цитирайки ново научно изследване, съобщи БТА.


Тези компании са собственост на частни инвеститори, на държави или са управлявани от правителства. По-голямата част от тях работят в петролния, газовия или въглищния сектор, посочва докладът, който бе приветстван от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор като "решителна стъпка напред".


Сред 90-те компании са 50 концерна, собственост на частни инвеститори - предимно известни петролни гиганти като "Шеврон" (Chevron), "Ексън Мобил" (ExxonMobil), Би Пи (BP), както и въгледобивни компании като Би Ейч Пи Билитън (BHP Billiton).
Около 31 са държавни компании като саудитската "Арамко" (Aramco), руската "Газпром" и норвежката "Статойл" (Statoil). 


"В света има хиляди производители на въглища, петрол и газ, но ако съберете хората, които вземат решенията (...), те ще се съберат в един или два автобуса", отбелязва авторът на доклада Ричард Хийд.


Половината от емисиите, отчетени в изследването, са изхвърлени в атмосферата през последните 25 години - доста след момента, когато правителствата и корпорациите осъзнаха, че увеличаването на парниковите газове от изгаряне на петрол и въглища води до опасни климатични промени, отбелязва "Гардиън".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK