Кредитирането продължава да се свива

Кредитирането продължава да се свива

© Юлия ЛазароваОтпускането на жилищни и потребителски заеми продължава да се свива, показват данните на БНБ към края на октомври, цитирани от "Капитал daily".


Това е четвърти пореден месец на свиване при ипотечните заеми като през първите три години на кризата те запазиха устойчив ръст от 2-3 на сто. В края на октомври обаче обемът им се свива до 8.795 млрд. лв. Годишният темп на свиване е 0.4% (32.7 млн. лв.).


При потребителските кредити свиването е с по-нисък темп в сравнение с ипотечните заеми като за година то е с 0.14 на сто за година (10.2 млн. лв.).
По данни на икономическия институт на БАН, представени вчера, близо 60 на сто от хората не искат да взимат кредити.


За отлагане ползването на кредит освен неясната икономическа перспектива, безработица, ниво на работни заплати допълнително принос има и замръзването на нивата на лихвите. От няколко месеца няма ясно изразена посока на намаление, като нивата се задържат на достигнатите, а в някои случаи има и повишения.


Фирменото кредитиране продължава да показва все още малки ръстове, но те остават единични в рамките на даден месец. Така през октомври нарастването на портфейла от кредити за бизнеса е с 41 млн. лв. (0.11%) при 237.3 млн. лв. през септември и свиване или двуцифрено покачване през предходните месеци.


В сравнение със септември лошите и преструктурирани кредити са намалели с 0.2 на сто, а на годишна база свиването е с 2 на сто. Данни за това каква част са просрочията и каква част преструктурираните кредити няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK