На протеста за зелена енергия: Вървят само инфраструктурни проекти, защото там са рушветите

Производителите на зелена енергия от фотоволтаичния сектор протестират пред парламента заради предложението за въвеждане на 20% такса върху оборота им.

© Красимир Юскеселиев

Производителите на зелена енергия от фотоволтаичния сектор протестират пред парламента заради предложението за въвеждане на 20% такса върху оборота им.Някой има интерес зелената енергия да не се развива, а да се развиват големите инфраструктурни проекти, защото там са рушветите.Това каза Антон Желев, член на ръководството на Българската фотоволтаична асоциация, който участва в поредния протест на производителите на зелена енергия, цитиран от агенция "Фокус".


Представители на фотоволтаични фирми се събраха и днес в градинката до Народното събрание, за да демонстрират срещу намеренията на управляващите да подкрепят предложението на "Атака" токът от слънце и вятър да се облага с 20% такса.


Предложението, което беше внесено без дискусии със заинтересованите страни, ще бъде гласувано в закона за бюджет 2014, който депутатите обсъждат днес.
Най-честите упреци към идеята са, че освен големите инвестиции, които често са подкрепени и от международни финансови институции, ще пострадат и много малки български предприемачи, които са ипотекирали имущество, за да реализират ВЕИ проектите си.


"Най-рационалният начин е да има десетки хиляди производители на енергия на енергия за държавата. Политиците обърнаха общественото мнение и сега е много лесно да ударят малките централи", допълни днес Желев.


На протеста за зелена енергия: Вървят само инфраструктурни проекти, защото там са рушветите

© Красимир Юскеселиев


"Представителите на фотоволтаичната асоциация и всички работещи в тази сфера се надяваме да има диалог с управляващите. Още вчера поискахме среща с представители на Министерство на икономиката и енергетиката, както и с представители на Министерство на финансите, но никой не ни обърна внимание. Днес сме тук и искаме среща с народните представители, особено с членове на комисията по енергетика. Ако решението бъде прието, ще обжалваме, тъй като такса се взима за вид услуга", каза още Желев.


На протеста за зелена енергия: Вървят само инфраструктурни проекти, защото там са рушветите

© Красимир Юскеселиев


ДКЕВР всяка година определя цените, така че да няма свръхпечалба. Свръхпечалбите са мит и никой не направи одит, за да види какво са инвестирали фирмите и какво печелят. Решението за налагане на 20% данък би означавало банкрут, особено за малките фирми, тъй като техните изкупни цени са най-ниски в момента не само в България, а в целия ЕС, допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 594 Неутрално

  вървят само комунистически проекти и то на високите ешелони комунисти - парламент, позитано и така

  BG e мини империя на злото.
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не искам да се развиват зелентиите, понеже ме удрят яко в джоба.....Който иска да си я развива, да си търси пазари......От къде на къде, държавата ще им изкупува енергията, а АЗ ще я плащам..........В конституцията е записано, че сме пазарна икономика.....А държавата да ти подсигурява бизнес, изобщо не е пазарна икономика......Точка !!!!!!!!!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Прекалено нагли стават ВЕИ спекулантите.Ами намалете си цените и срока на договорите,защото няма кой да ги плаща тези!!! Нямало свръхпечалби,как да няма особено за първите подписали договори на цени 80 стотинки за киловат при задължително изкупуване на тока за 20 години напред? Ами разходите които трябва да се правят за балансиращи мощности пак ние трябва да ги плащаме,защото ВЕИ-тата не могат постоянно да произвеждат ток.И изобщо защо трябва да го има този измислен бизнес,като държавата можеше да стимулира домашните ВЕИ централи за собствена нужда?

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А ма то във веитата няма никаква корупция,не са свързани с бивши и настоящи управници,не добиват слънчева енергия 24 часа в денонощието НАЛИ ТАКА

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  Альоуууу, аре по-кротко с тез сини, честни очички

  То нЕма спор, че в големите инфраструктурни се влачи като за световно, ама биха ли биле така добри дригарете селени енергетици да обЯснят на мат'ряла как стана така, че при Национална стратегия за 330 МВт от техните през 2012 година в копанята бяха се наблъскали вече 1100 МВт?
  Как договорите им за преференциално и задължително изкупуване станаха 25-годишни, така че един ват инсталирана мощност получава грубо по 50 лева на месец гарантирано изкупуване, както излиза от обявените 160 милиона "бръснене" с 20% такса?

  Аре по-леко на завоите, плз ...

 6. 6 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  сега остава да ни убедят, че преди 3 години всеки желаещ можеше да сключи договор за изкупуване на тези безбожни цени
  повярвахме ви

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  ... Свръхпечалбите са мит и никой не направи одит, за да види какво са инвестирали фирмите и какво печелят ...

  Това е цитат.

  Малейййй, ма тия наистина не са чували какво е одит и кой го прави. Или се правят на имряли лисици за пред мат'ряла ...
  Ама за какво им е одит, като работата е бИтонь арме у мрака.
  Е, поне досега ...

 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#5:"xm..."]Как договорите им за преференциално и задължително изкупуване станаха 25-годишни, така че един ват инсталирана мощност получава грубо по 50 лева на месец гарантирано изкупуване, както излиза от обявените 160 милиона "бръснене" с 20% такса? [/quote]
  ... горЕ-долЕ нАполовина бе цената на Ват за изграждане на централа... Заложени кат' административни разходи около 300-350 лв на месец си е укриване на печалба...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"moloko_"]И изобщо защо трябва да го има този измислен бизнес,като държавата можеше да стимулира домашните ВЕИ централи за собствена нужда? [/quote]
  ... ами за пари-и, за мно'о парета, изтеклЕ кат' рушвет и калкулирани в цената...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 10. 10 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Стига с тази "зелена" енергия. Заради нея цената на тока скочи до небесата. Изкупува се 700 лв. на киловат, а тази от АЕЦ е за 50 лв. Всеки може да сметне.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#8] от "dzwer":
  Счетоводно могат да се изкарат и на перманентна загуба у Сахара.

  Мен не ме дразни толкова това, всеки си гони интереса и се гъне максимално просмукващо съобразно нормативната уредба и гънките на местното чиновник.
  Дразни ме наглостта. Освен лозУнги и общи приказки "по принцип" неслучайно не дават кьораво чисълце.
  Да се обосновават с конкретни данни, с разбивки - да има за какво да говорим.
  Но така явно не им се говори, че би било съвсем неприлично ...

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ей, фотоволтаици, я се огледайте. Сега се стройте в една редица. Който не е син,дъщеря, жена, шурей ... на депутат, министър, кмет, директор и прочее властимащи крачка напред марш!
  Я-аа тия май са глухи - никой не мърда.

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"xm..."]Дразни ме наглостта. Освен лозУнги и общи приказки "по принцип" неслучайно не дават кьораво чисълце. [/quote]
  ... ха, та най-мно'о от т'ва ги е страх... Веднага вадАт онова с трЪговската тайна. ДКЕРВ мо'е да изиска разпечатки от ЕРП-тата за т'ва, колкУ ток и по кое време са купилЕ... сАответно платилЕ... И ако таА информациА излезе у Дневник, кат' джурналистическо разследване... аферим, машалла шА им река.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  [quote#3:"moloko_"]И изобщо защо трябва да го има този измислен бизнес,като държавата можеше да стимулира домашните ВЕИ централи за собствена нужда? [/quote]
  Това не е толкоз просто.
  Поне като стартира процеса инвестицията беше несъобразна в сравнение с цената на тока, па и с пазарната цена на имотите.
  Преди десетина години в Германия инвестицията вървеше от порядъка на 10 000 евро за еднофамилна къща, при преференциална цена за изкупуване на излишния ток от 69 евроцента. И пак не наскачаха наистина масово. Какво остава за китна Българийка.
  Едва с развъртането на бранша и с наводняването с китайските панели на дъмпингови цени се откри възможност, при това пак не за масовия случай.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  До коментар [#13] от "dzwer":
  Ъхъм.
  Ами лафа им, че си били ипотекирали апартамента, та си спретнали фотоволтаична, (добре поне, че не рекнАха ветрена ), централа до 200 МВт.

  Ей, не си играят ич на дребно, ша знайш!

 16. 16 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вярно ще ударят големите централи, но покрай тях ще затънат и малките, които са правени с бели пари. Ако искаха да ощипят такива като Бисеров можеха да диференцират таксата или да сложат праг - например 50-100квт.

 17. 17 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Коя национална стратегия, бе, писач? Я ми прати един линк да я погледна. Или от ПР агенцията само са ви дали текстове да копи-пействате, без линкове?

  Чакам.

 18. 18 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#3] от "moloko_":

  Повтарям - има закон за ВЕИ. С него държавата е поканила частни инвеститори да вложат капитали (лични и привлечени средства), за да развият ВЕИ сектора и да допринесат за реализация на националните цели в рамките на програмата 20/20/20 на ЕС.

  Предложението на Атака вреди по няколко начина:
  1. Има ретроактивно действие - т.е. променя условията по сключени вече договори и разрушава рентабилността на инвестиционните проекти.
  2. Дискриминационно е - само някои видове производители на ток (вятър и слънце) биват наказани с измислена такса, която дори не покрива реално направени разходи. По смисъла на Закона за нормативните актове, таксите следва да са разходно ориентирани.
  3. Национализира частен капитал - сега 20% директно и още 20% чрез ограничаване на работните часове. По този начин би се официализирала коалиция ДПС, БСП, Атака. И то чрез реализация на "Плана Сидеров". Този документ на Атака предвижда национализация на куп отрасли и предприятия. И съвместни дружества с "едрия национален капитал" (Пеевски? Банев? Арабаджийски?).
  4. Съсипва инвестиционната среда - несигурността и преиемането по тъмна доба на "наказателни" такси, чрез промени на закони със задна дата, е отрова за привличането на инвестиции от страната и чужбина. Не знам как си представяте България да се развие икономически и да се повишат доходите, ако няма нови инвестиции в страната?

 19. 19 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#6] от "kr":

  Всеки, който имаше проект и способността да привлече капитали. Тоест, всеки предприемач в този сектор, който си рзбира от работата. Като навсякъде другаде... Освен по форумите, където всеки разбира от всичко, но никога не е направил нищо.

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#18:"spatz"]. Дискриминационно е - само някои видове производители на ток (вятър и слънце) биват наказани с измислена такса, която дори не покрива реално направени разходи. По смисъла на Закона за нормативните актове, таксите следва да са разходно ориентирани. [/quote]
  Ами защо не писнахте за дискриминация, когато държавата изкупува ел. енергията от различни производители на различни цени. Да изкупуват от всички на една и съща цена - така няма да има дискриминация, няма да има такси, няма да има неравнопоставеност.

 21. 21 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#10] от "darki80":

  ТЕЦ Бобов Дол и ТЕЦ Брикел, които трябваше да са затворили, дали нямат отношение към цената на тока? А Топлофикациите, които взимат преференциални тарифи по-високи от тези на фотоволтаиците и вятърните паркове? Или те не се коментират от непредубедения форумджия?

 22. 22 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Боже, хора, които се интересуват само от печалбата си, почнаха да надават вой за дискриминация, защото държавата няма да им гарантира лесното и бързо забогатяване, на което разчитаха.

 23. 23 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"spatz"]Повтарям - има закон за ВЕИ. С него държавата е поканила частни инвеститори да вложат капитали (лични и привлечени средства), за да развият ВЕИ сектора и да допринесат за реализация на националните цели в рамките на програмата 20/20/20 на ЕС. [/quote]
  Когато държавата подпомага един бизнес за сметка на останалите и народа си веднага ми замирисва на КОМУНИЗЪМ.

  писнало ми е от левичари
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  [quote#17:"spatz"]Я ми прати един линк да я погледна. [/quote]
  Заповядай
  http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/epsp/22_energy_strategy2020_.pdf

 25. 25 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#19:"spatz"]Всеки, който имаше проект и способността да привлече капитали. Тоест, всеки предприемач в този сектор, който си рзбира от работата. Като навсякъде другаде... Освен по форумите, където всеки разбира от всичко, но никога не е направил нищо.[/quote]
  тези неща ги разказвай на някой, който никога не е бил в тази страна.
  на такива които се мъчат, да, точната дума е мъчат да правят пазарен бизнес недей разправя приказки от 1001 нощ.

 26. 26 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#20] от "teridan":

  Защото има различни инвестиционни и оперативни разходи. Много е просто... АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ МИ2 отдавна са изплатени, въпреки че ние не знаем и колко са стрували преди десетилетия. Тоест, тук няма инвестиционни разходи за възвръщане. При фотоволтаиците и вятъра има реални разходи, които са доказуеми, тъй като са финансирани с привлечен капитал от банки и др. финансови институции.

  Смисъла на преференциалните тарифи за ВЕИ е да предоставят инвестиционна сигурност и по този начин да привлекат частен ресурс в държавата.

  Въпросът е, какъв е смисъла от преференциални цени за топлофикационните централи? Какъв е смисълът за преференциални цени за когенерациите? Каква е причината ТЕЦ-ове, които не отговарят на елементарни изисквания все още да работят? какъв е смисълът АЕЦ Козлодуй и МИ2 да не продават на реална цена и да не могат да си изпълняват рехабилитационните програми?

  Отговорете си сами...

 27. 27 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]При фотоволтаиците и вятъра има реални разходи, които са доказуеми, тъй като са финансирани с привлечен капитал от банки и др. финансови институции. [/quote]
  а защо искат да си върнат инвестициите за грубо казано 6 месеца?

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  До коментар [#26] от "spatz":
  Вместо да са прайш на радичков герой ... що не се прекръстиш на Spass?
  По ша ти отива, да знайш ...

 29. 29 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Мерси

  Къде точно са тези 330 МВт? На коя страница?

  Аз в този документ не ги намирам, може и моя да е грешката.

  Иначе, предполагам цитираш митичните 303 МВт от "Национален план за действие относно енергията от възобновяеми източници". Любопитното е, че никой от експертите на МИЕТ и на подизпълнителя по проекта (г-н Люлин Радулов) не може да даде обяснение, как и откъде са се появили числата, които са ползвани като входящи данни, за да се стигне до резултата. Казвам го, защото съм ги питал

  Та на коя стр. в Стратегията пише за инсталирана мощност?

 30. 30 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]Отговорете си сами...[/quote]
  отговаряме си:
  ВЕИ-тата за отгоре до долу държавно-административно изграден "бизнес"
  ЕК казва - задължително ВЕИ мощности - 300 мегавата
  Държавата позволява 1000 и казва - такава и такава цена, (изсмукана от пръстите и висока до небесата)
  дотук ви изнася.
  Днес държавата казва - 20% такса
  вече не ви изнася.
  е дето викат македонците - не може нещо у нещо, па и душа в рая

 31. 31 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#25] от "kr":

  Не твърдя, че нещата в България стават лесно. Което не значи, че не стават. А корупция има, ако има две страни - даваща и взимаща

 32. 32 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#3] от "moloko_":

  Айде бе, нали държавата пак им определи ниските цени навремето. Верно, че пак се нагушиха "свои" хора и големите проекти са на свързани фирми с тогавашните управляващи.

  Бойко е зависим
 33. 33 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "kr":

  Много грубо казано...

 34. 34 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#33:"eyewitness"]Много грубо казано...[/quote]
  а за колко ги връщат, не толкова грубо казано?
  пак ще звучи скандално на фона на нормалните срокове за възвръщаемост на такъв род инвестиции.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#29] от "spatz":
  Начи ... земаш дела, вадиш останалите - биомаса, газ .... и на база общата инсталирана в китната ни мамковина смЕташ колко остава ... и те' така.

  А за числата - не знам за Люлин Радулов, ма тъй пиши.

  Прочее ... какво помъкнахте тук Радулов за ушите?
  Това е писано и дъвкано и със "западноевропейските ни партньори".
  Та да се приказва, че данните били незнайно как оказали се таквиз е доста демагогско.
  Най-малкото заради това, че "там" имат дори по-точна представа за нЕкои наличности и процеси у китната ни мамковина, отколкото обожем набедените български "експерти" .
  Би ли могъл да оспориш, че "техните" сметки излизат? За разлика от българските ...

 36. 36 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "kr":

  от три до седем-осем години в зависимост от инвестицията, терена, наличие на финансиране от ЕП...

 37. 37 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "бизнеси" като ВЕИ-тата са вредни не само защото някой се нагушва. А защото убиват предприемаческата енергия, която е иманентно свързана със свободния пазар. За какво да се напъваш да измисляш нещо, когато с 2 подписа на правилния човек постигаш това, което другия ще постигне с денонощни усилия.
  В този смисъл таксата е нещо много положително, защото тя казва - далаверата е сладка, но несигурна. Продавай на свободния пазар, имай доволни клиенти и печалбата ще дойде, удовлетворението също.
  Що за бизнесмен трябва да си, за да се радваш на пари, които баба Пена ти дава по принуда от 200-те лева пенсия?

 38. 38 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#36:"eyewitness"]от три до седем-осем години[/quote]
  аз бих заложил на това, че изплащането е три години
  Срокът на договора - 25 години.
  Ало, чуваме ли се добре?

 39. 39 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ МИ2 отдавна са изплатени, въпреки че ние не знаем и колко са стрували преди десетилетия. Тоест, тук няма [/quote]
  Да,но плащат например за суровини работна заплата за персонала бих желал най любезно да попитам колко какви суровини използват веитата и колко плащат за тях и колко персонал имат.

  писнало ми е от левичари
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Тези много държат да ни продават електронергията от фотовалтаиците си по 700 лв/МВтч.
  Няма такава наглост

 41. 41 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "kr":
  ... три-седем гОдин ако е правена централата с най-скАпите панели(2007-2009)... Напра'их си труд да разбера директно от фирмите строителЕ... Строена с еФтини панели и пусната на високите цени... Финансирана със 70% собствени средства, са изплаша за три гОдин.И една пресна обява: 72КВтпика ФВЕЦ, на три декара площ, работеща от лЕтото на 191 лв/МВт сА прода'а за 170 'иляди лева.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 42. 42 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#37:"kr"]...когато с 2 подписа на правилния човек постигаш това, което другия ще постигне с денонощни усилия. [/quote]

  Това обезсмисля целия спор. Идея нямате за какво говорите. Пък аз нямам време за губене...

 43. 43 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]Защото има различни инвестиционни и оперативни разходи. Много е просто...[/quote]
  Пълни глупости. Не виждам защо някой трябва да се съобразява с "инвестиционните и оперативни разходи" в една пазарна икономика. Ако ти предложат пилешко по 150 лв. килограма ще се съгласиш ли да го купиш заради "инвестиционните и оперативни разходи" на производителя, при положение, че пилешко със същото качество има на цена 5 лв.? Всеки производител трябва да се съобразява с пазара, а не да се опитва да принуди държавата да му плаща "инвестиционните разходи" за безумията, с които се е заел.

 44. 44 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]Смисъла на преференциалните тарифи за ВЕИ е да предоставят инвестиционна сигурност и по този начин да привлекат частен ресурс в държавата. [/quote]
  Смисълът на преференциалните тарифи за ВЕИ е да напълнят нечии джобове, като изтъкнат превдоекологични и псевдоикономически причини, за да измамят данъкоплатеца по отношение разумното харчене на парите му.

 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Гневно

  До коментар [#31] от "spatz":
  [quote#31:"spatz"]. А корупция има, ако има две страни - даваща и взимаща [/quote] Пак се пишеш на хитър-като цялата ви ПАРАЗИТНА асоциация, а нас ни взимаш за канарчета! Защото даването на пари НЕ ВИНАГИ е гаранция, че някой в държавата "ще ти свърши работата"
  Или трябва да имаш политически връзки с управляващите, или да си достатъчно близък с тоя, на когото даваш!
  Кандидатите за зелени централи са били хиляда пъти повече, избрали са точно вас! Как е станало? Въпроса е риторичен! Отговорил съм по-горе!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]Смисъла на преференциалните тарифи за ВЕИ е да предоставят инвестиционна сигурност и по този начин да привлекат частен ресурс в държавата. [/quote]
  ... и мА гложди тогаз друго...Китайците има'а мерак да напра'ат завод за панели у назе... те ти инвестициА, еФтини чаркове на достъпни цени... идеално за задоволяване на "домашно потребление"... Егаси грижата, щом т'ва не станА...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 49. 49 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#42:"eyewitness"]Това обезсмисля целия спор. Идея нямате за какво говорите. Пък аз нямам време за губене..[/quote]
  имам - мечтата на българския бизнесмен - да прави пари от вятъра на гърба на държавата е разбита.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Аз не искам да плащам за пътища понеже не се поправят, не искам да пплащам данъци понеже не виждам почти нищо насреща, не искам да съм здравно осигурен понеже плащам нА другите здравното обслужване. Абе то тук няма смисъл да плащаш нищо.

  www.soundcloud.com/x2805
 52. 52 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#45] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Мен не са ме избрали. Напротив, фирма с която работя изгуби много пари, заради построен, но неприсъедиенен, парк.

  Но не мрънкам и не обвинявам целия свят в корупция.

 53. 53 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#30] от "kr":

  ЕК казва 16% от крайното брутно потребление на енергия (т.е. около 21% от крайното потребление на електроенергия) към 2020 г. Няма цели на ЕС, които да са свързани с инсталирани мощности. Разликата между инсталирана мощност и произведена електроенергия е огромна.

 54. 54 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#28] от "xm...":

  О, говорим езици!?

 55. 55 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#26:"spatz"]Смисъла на преференциалните тарифи за ВЕИ е да предоставят инвестиционна сигурност и по този начин да привлекат частен ресурс в държавата[/quote]
  Съжалявам, но на тази плоскост всеки един бизнес ще поиска същото.И не са само цените.То е и гарантирано изкупуване на продукцията.Нещо твърде далеч от принципите на свободният пазар.Че кой и къде по света би отказал бизнес с гарантирана от държавата цена и печалба в следващите 25 години..Когато иде реч за държавна гаранция за какъвто и да е проект всички вкупом възроптават.Тук подозрително мълчат..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#52] от "spatz":

  [quote#52:"spatz"] фирма с която работя изгуби много пари, заради построен, но неприсъедиенен, парк.
  [/quote] -любопитно ми е какво стана с него? Присъединен по-късно или изнесен в чужбина?
  А ББ, който присъединяваше ВЕИ-та щедро, се беше похвалил, че отказал китайски ВЕИ инвестиции за 5 млрд евро.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 57 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#11:"xm..."] неслучайно не дават кьораво чисълце.
  Да се обосновават с конкретни данни, с разбивки - да има за какво да говорим. [/quote]

  Епа то един рамков хесап много бързо може да се спретне:

  1. Земаме примерна база за покривни фототоци - http://www.solaranlagen-portal.de/photovoltaik/rendite.html

  2. Земаме слънцепечене колкото в Баварско (1300 квч/ м2 /год ) - http://www.dwd.de/bvbw/generator/DWDWWW/Content/Oeffentlichkeit/KU/KU1/KU12/Klimagutachten/Solarenergie/Globalkarten__entgeltfrei/Jahressummen/2011,templateId=raw,property=publicationFile.pdf/2011.pdf

  3. Земаме средна изкупна цена от 25 центи (както сами твърдят)

  4. От принципната схема получаваме за 5 квт :
  - годишно производство - 6500 квч . За 20 г - 130.000 квч
  - приходи 1.625 евро/год , за 20 г - 32.500
  - разходи 5 х 1.700 = 8.500 . При кредит с 9% лихва стават 12.000 евро за 7 години
  - или общо при вложени 0 евро, имаме изплащане за 7 г с печалба 3.500 за лихваря. После има 13 г х 1.625 = 21.125 евро печалба от матряла.

  Приравнено къмто мегават прави за 20 г 700.000 евро за лихваря и 4,225 млн за "инвеститора"

 58. 58 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С какви очи протестират тези!?... Ококореното министърче от служебното правителство беше казало, че масово тия са отчитали по 24 слънце, други подобни пък денонощия по 36 часа... Трети закачали по един кабел от ТЕЦ, токът влизал в системата от едната страна и излизал от другата вече на 3 пъти по- висока цена, като зелена енергия! Обеща да каже и имената на фирмите и...дотам! Явно така го стиснаха за вратлето, че забрави всичко и завинаги! Та тия сега се оплакват!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Тия юнаци са много наивни да ни приемат за чак такива наивници да повярваме на оплакванията им.
  Сори,ще си плащате.

 60. 60 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Айде бе! При зелените енергии, колкото рушвети са пънхати, не може да ни го побере умът... Там си е почти като сагата Белене

 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#57] от "dosetliv":
  Мерси за хесапа, приемам го напълно, ама сметки разни.
  И коректно би било те да си извадят тяхната, да я плеснат на масата, след като очакват да им се плаща по нея, за което призовах.

  Тъй де, те повдигат въпроса - да се обосноват, ако обичат.
  След като викат, че заради 20% ще изпофалират ...
  Ма не! Едни лозунги сал, чак до политическите аспекти го докараха ...

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#18:"spatz"]Не знам как си представяте България да се развие икономически и да се повишат доходите, ако няма нови инвестиции в страната?[/quote]
  Хората не искат такива инвестиции.Не търсят такава стока.Обяснете предимствата й!Може да Ви разберат.

 63. 63 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#52:"spatz"] Напротив, фирма с която работя изгуби много пари, заради построен, но неприсъедиенен, парк. [/quote]
  Синът ми имаше много добри технически възможности да влезе в играта.Казаха му,обаче,още на входа че е много малък за тази далавера,и той разбра че трябва да се откаже.Не загуби нито стотинка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK