ДКЕВР е изчислила, че от "данък ВЕИ" ще се съберат 150 млн. лв.

ДКЕВР е изчислила, че от "данък ВЕИ" ще се съберат 150 млн. лв.

© Георги Кожухаров



ДКЕВР е изчислила, че от въвеждането на такса върху енергията от ВЕИ, се очакват приходи през 2014 г. от 150 млн. лв. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че е получил разчетите днес.


С текст в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г. депутатите от комисията промениха Закона за енергията от възобновяеми източници като въведоха такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. Таксата ще е за всички ВЕИ оператори, които са на пазара, уточни министърът. 


Чобанов уточни, че средствата ще бъдат изразходвани за инвестиции и програми в областта на енергетиката, а Министерският съвет ще решава как да бъдат разпределени. Тези средства са над предвидения резерв от 500 млн. лв. за програми и инвестиции в областта на енергетиката, уточни финансовият министър.




Депутатите от комисията гласуваха очакваните приходи от 150 млн. лв. да бъдат заложени в приходната и разходна част на бюджета за 2014 г. За това настоя по-рано депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.


В рамките на заседанието депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев предложи диференцирана ставка на таксата. Според предложението централите, които произвеждат до 80 киловата наземни и до 30 киловата покривни няма да бъдат облагани с данък. За производителите над тези граници Кадиев предложи следните параметри: за вятърните таксата да е 10%, независимо от коя година са започнали да експлоатират; за соларните, които са започнали работа преди 2009 г. – 10% такса; за соларните, които са започнали работа между 2010 – средата 2011 г. – 15% такса; за соларните, които са започнали работа след средата на юли 2011 г. – 25% такса. Това предложение на Кадиев обаче беше отхвърлено от комисията. само той гласува "за".


Владислав Горанов от ГЕРБ пък предложи с 2.5. млн. лв. да се намали бюджетът на БНР, а за сметка на това да се увеличи с толкова бюджетът на БНТ за 2014 г. Това предложение също беше отхвърлено от бюджетната комисия.


Очаква се в сряда депутатите да продължат с второто четене на проектозакона за бюджет 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  150 или 160 какво значение имат 10 милиона?
  Колкото намалените партийни субсидии....

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Борисов им сложи 40% такса и не фалираха, сега ми хленчат при само 20%! Смешен плач!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Весело

  Скоростта на статиите за ВЕИ, може да се конкурира само с тази на светината , в последните 3 дни..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  ВЕИ ВЕИ па го развей!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 517 Неутрално

  А бе тия що не вземат да нацционализират де що е останала промишленост, че да мирясаме. Да преминем и на плановата икономика, че да престанем да се вайкаме по колко процента ще ни откраднат. И всичка що мърда да внася по социалните сметки на братята роми и компания. Нали това искат и от Европа - солидарност и изравняване на доходите.

 6. 6 Профил на Malinka Nikolova
  Malinka Nikolova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Не фалираха само и единствено, заради това, че банките изчакаха с отнемането на централите, тъй като мярката бе явно мъртвородена и няма как да просъществува, както и се оказа - делата в съда са спечелени. Помислете кой плаща за грешките на политиците?

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Предложението на Георги Кадиев е по-съобразено с финансовите показатели на различните видове инсталации и в този смисъл е все пак по-добро.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#6] от "ferdy":

  няма 30 мин, и "Дневник" ни известява, че в съседна Гърция китаска компания ще инвестире във ВЕИ 1,4 млрд евро. Там таксата за ВЕИ-та е 30%!
  И какво се оказва-таксата от 20% у нас не само че не е висока, но и
  ВЪОБЩЕ не пречи на заветните "чужди инвИститури"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  По прости сметки прибират 800 млн., за енергия която ние продаваме на съседите за около 200 млн.
  Бъргария страната на неограничените възможности.
  Умножено по 15 години, сами си го сметнете един лобистки закон колко може да струва.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#5] от "paolo51":

  Не дърпай дявола за опашката, че ще вземат да го направят. Тези са по-комунисти и от руснаците. Колкото до демагогията на 20% данък, по-добре е да премахнат 70% субсидиране на цената при изкупуването от определени производители и енергията да се изкупува на пазарен принцип без държавни дотации.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  150 милиона си е яка пара. Може да вдигнат пенЦиите с по 5 лева месечно. С това ли ще оправите България бе, комунистите!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#11] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Мне - първо ще ги вземат чрез тока,после може и да им ги дадат...

 13. 13 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Как да го разбирам това? Хем не вдигат цената на тока, хем прибират 150 милиона в повече!

  Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  20 % - = - 150 000 000 . 00 лв

  100 % - = - 750 000 000 . 00 лв
  --------------------------

  Остават им 600 000 000 . 00 лв

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Или някой жестоко лъже или схемата е грешна, защото 20%=150млн., означава общ приход 750 млн. От друга страна пак според ДКЕВР и сие ВЕИ са 3% от сметката за ел. енергия. Ако 3% са 750млн., то общо от ел.енергия от българските потребители се прибират 25милиарда лева, което е невъзможно.

 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#15] от "Blaster _":

  Не знам дали са само 3%, ама тука се включва не само токът за домакинствата. Промишленият е по-скъп, а консумацията е несравнима, примерно само помпата, която въртеше циркулационната вода за един от малките блокове в Козлодуй, консумираше повече от целия град. Колкото и да е намаляла индустрията, още си имаме електрически транспорт, ВиК и всякакви други консуматори.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#15] от "Blaster _":

  Ако се погледне електропроизводството в 2012 г. (47 195 341 КВтч.), общо всички видове ВЕИ инсталации са дали около 11% от него, включително:

  - ВЕЦ (без ПАВЕЦ): 6,68%
  - вятърните централи: 2,58%
  - фотоволтаични централи: 1,70%

  Но преференциалните цени за вятърните и особено за фотоволтаичните централи са по-високи и затова като пари техният дял е по-голям.

  От друга страна, новият данък (20% върху обоброта на всички вятрни и фотоволтаични централи) не е съобразен с различията между тях. Ако остане в този си вид, за част от инсталациите (почти всички вятърни и малките фотоволтаични инсталации с мощност под 30 КВт) най-вероятно ще доведе до фалит и до необслужване на банкови кредити.

  Затова предложението на Георги Кадиев изглежда по-съобразено с действителното положение. В него се прави разграничение и на периодите, в които са пуснати различните инсталации - през различните периоди е имало различни цени на съоръженията. Преференциалните цени при различни периоди на пускане на инсталациите са също различни. Между другото, подобният данък в Чехия, който толкова често се споменава като пример, се отнася само за големите фотоволтаични инсталации, пуснати там в периода 2009-2010 г.

  Има, разбира се, и още нещо, което е редно да бъде отчетено - различните климатичните условия на площадките на инсталациите - тези различия също имат значение за финансовите показатели, особено в случая на вятърните инсталации. Тези различни условия могат да бъдат отчетени, ако данъкът е върху печалбата, а не върху оборота. Това би гарантирало и изплащането на банковите кредити.

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Извинявам се - електропроизводството ни в 2012 г. е
  47 195 341 МВтч., разбира се (а не КВтч.).

 19. 19 Профил на matchball
  matchball
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#17] от "ijj":

  Смислен коментар, въпреки, че не си казал нищо за "философията" на този данък(такса). Защото тя е ултра абсурдна.

  По същата логика трябва да се вземе от свръх-субсидираните зърнени босове, от наглите и неофициално протектирани от всяка власт банки, от картелираните мобилни оператори...

  Колкото до примерчетата с другите страни, които Драго Министърчето даде тия дни, ситуацията е като в стария комунистически виц: "Туй дето изнасяме не било компютри, ами компоти"

  В Гърция такса в размер между 25% и 30% има само върху фотоволтаиците и е с ВРЕМЕНЕН характер (от юли 2012 до юли 2014 г.). Освен това има такси в по-малки размери и върху ВСИЧКИ други производители (не само зелени /вятър, биомаса/, но и конвенционални).

  В Испания е 6% и пак върху ВСИЧКИ производители (зелени и конвенционални). А конвенционалните имат и други такси, каквито няма в БГ, затова, че замърсяват (ТЕЦ) или са опасни (АЕЦ).

  В Чехия е 26% и само върху фотоволтаиците, но в зависимост от периода, в който са пуснати в експлоатация.

  Както се казва - да живей популизЪма!
  И блажени да са неговите верующи!

  Когато откъснат главата на следващите дръзнали да правят бизнес (100% светъл) в тази държава, вече ще е късно да се вайкаме... Защото палачите ще имат оправдание, че вече е правено веднъж "в името на народа" и очевидно не боли (ВЕИ-производителите и без това са шепа хора).
  А простодушния и благоверен гласоподавател ще продължи да си мисли, че наистина политиците му мислят доброто ))))

 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#19] от "matchball":

  "... въпреки, че не си казал нищо за "философията" на този данък(такса)."

  Така е, прав сте. Защото преди изграждането на инсталациите на инвеститорите им е било обещано, че определен брой години ще действат преференциални цени, без да се изменят. И те са имали предвид това обещание като са взели решение да инвестират. А въвеждането на данъка реално представлява намаление на преференциалните цени с 20%.

  Това може да породи съмнение във всички останали инвеститори доколко в нашата страна ще се спазват правилата и по отношение на други стопански сектори.

  Нарушението на правилата дори и спрямо един човек вече създава потенциална възможност те да бъдат нарушени спрямо всички.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK