В понеделник ще се обсъжда таксата за всички производители на ток

В понеделник ще се обсъжда таксата за всички производители на ток

© Красимир ЮскеселиевВ понеделник ще има голямо заседание, на което ще бъде обсъдено въвеждането на такса върху приходите на всички производители на електроенергия. Това съобщи в предаването "Неделя 150" депутатът Явор Куюмджиев, член на енергийната комисия.


В заседанието ще участват представители на няколко парламентарни комисии, на НЕК, БЕХ и други. Целта е да се прецени каква такса да се наложи, след като депутатите вече обложиха приходите на зелените централи с 20 на сто.


Ставките за отделните производители ще са различни в зависимост от финансовата тежест на съответната компания за енергийната система и за обществото, поясни Куюмджиев. Колкото по-голяма е тази тежест, толкова по-висока ще е таксата, обясни той.
Идеята да се обложат всички има за цел да тушира протеста на представителите на зелените централи, че само производителите на чиста енергия са наказани.


България вече загуби имидж пред външния свят с въвеждането на таксата за зелената енергия, тя става бананова република в Европа. Това обяви в събота в предаването "Седмицата" на Дарик радио Кенет Лефковиц, председател на Надзорния съвет на Българската вятърноенерегийна асоциация.


Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, коментира, че  намерението на управляващите да въведат такса и за другите не решава проблема с дискриминацията на зелените централи.


Управлението на ГЕРБ създаде условия да се създадат толкова много централи на вятър и слънце. Много е трудно за 6 месеца да се реши проблем, който е създаван 4 години, посочи Куюмджиев.


Той съобщи и че "Газпром" са предвидили част от капацитета на "Южен поток" да бъде свободен за други доставчици освен "Газпром". Според евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев обаче няма такава клауза. Според него този проект трябва да получи изключение от изискванията на ЕС.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  По-лошото от това да си Бананова република е само да си Бананова република без банани.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вече и комунистите разбраха, че в България има свръхпроизводство на електроенергия. Сега ще накажат производителите (без АЕЦ), пък дано някой собственик на ТЕЦ се откаже, а те да стартират Белене.

 3. 3 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 470 Весело

  Ставките за отделните производители ще са различни в зависимост от финансовата тежест на съответната компания за енергийната система и за обществото, поясни Куюмджиев. Колкото по-голяма е тази тежест, толкова по-висока ще е таксата, обясни той.
  -------------------------------------------

  Червените кхмери, май откриха нещо като перпетум мобиле в икономиката. Да увеличиш разходите на компаниите производителки на ел.енергия и по този начин да намалиш финасовата тежест за обществото си е за нобелова награда.

  Това като оня виц дето един тъкмо научил магарето да не яде, но то пък взело че умряло.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Тези нещастници даже и една такса не могат да въведат, като хората, само проблем след проблем сътворяват.

 5. 5 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Споко, скоро ще обложат с такси и пушека от комините, и въздуха в парка.

  Оти иначе нема кой да пълни бюджета, а от празен бюджет не е интересно да се крадне.

  "Евтиният" ток от август и септември ще ви излезе през ... Абе, сами знаете.

  ден година храни.
 6. 6 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 770 Неутрално

  нещата вървят от зле на по-зле. от некомпетентна власт друго не може да се очаква. иначе са много нагли когато говорят но като трябва да свършат нещо, само глупости правят и след това ще намерят някои друг виновен.

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  В България, че всичко е извратено и опорочено е отделен въпрос, но бъдещето е на ВЕИ и не на АЕЦ. Ако се мисли стратегически, с переспектива за бъдещите поколения, то трябва да се развива ВЕИ! Комунистите обаче, ще направят и невъзможното за да затрият всичко останало, за да си построят Белене и да ни превърнат един ден в радиационна клоака по чернобилски образец!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ще фалират АЕЦ "Козлодуй"? И без това едвам свързва двата края.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#7:"virtual brain"]Ако се мисли стратегически, с переспектива за бъдещите поколения, то трябва да се развива ВЕИ! [/quote]
  -Ам'чи развива се и сега, но трябва да го знаеш преди да оплюваш развиващите го:
  "Китайци ще ни подарят близо 200 км пътища в Североизточна България. Някои от тях ще бъдат изградени наново, а други ще се ремонтират, пише "Стандарт". Това е част от сделка на китайския инвеститор с общините, на чиято територия ще бъде изграден ветроенергиен парк за 1 млрд. лв. Освен инвестиция от над 1 млрд. лв. се очаква в бюджета да влязат още 100 млн. лв. от данъци и такси за вноса на техническо оборудване за ветропарка. Паралелно с това общините ще спечелят 5,4 млн. лв. и ще бъдат разкрити над 750 работни места. За разлика от нароилите се фотоволтаици китайската централа няма да има нито дългосрочен договор за задължително изкупуване на тока й, нито преференциална висока цена. Така произвежданият от ВЕИ-централата ток няма да влияе по никакъв начин на сметките на битовите потребители и индустрията. "Инвестиционното намерение на китайската фирма показва международното доверие, с което се ползва страната ни. Подписването на договора е добър знак за българо-китайското икономическо сътрудничество и бележи важен етап от развитието му", коментират от НЕК.

  Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/169518-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE-200-%D0%BA%D0%BC-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  НЕК се похвали с първия договор за ВЕИ без ангажимент да изкупува енергията
  над 1 млрд. лева НЕК с договор за ВЕИ без ангажимент да изкупува енергията
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/12/05/2197196_nek_se_pohvali_s_purviia_dogovor_za_vei_bez_angajiment/

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  ВЕЦ също се водят ВЕИ :P

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#9:"Бенк-Бенк"]Китайци ще ни подарят близо 200 км пътища в Североизточна България[/quote]

  Не бъди толкова сигурен:
  Българската ветроенергийна асоциация настоява НЕК и Министерството на икономиката и енергетиката да отговорят публично на следните въпроси:
  1. Коя е компанията, посочена като китайски инвеститор, какви референции има тя за опита си в реализацията на крупни инвестиционни проекти и каква е причината нейното име да не бъде публично обявено?
  2. Какви мощности са предвидени да бъдат присъединени и къде?
  3. Налични ли са всички предвидени от законодателството разрешителни документи по проекта и направена ли е обстойна проверка за евентуални нередности?
  4. Как възнамерява НЕК да осигури баланса и сигурността на електропреносната мрежа при присъединяване на подобен мащабен проект при положение, че ДКЕВР е обявила невъзможност за присъединяване на нови проекти, именно поради липса на капацитет и възможност електропреносната мрежа да поеме подобен товар?
  5. Съгласувани ли са предвидените мощности за присъединяване с ЕСО и ДКЕВР?
  6. По какъв начин са изчислени обявените 100 млн. лева приходи от проекта за държавния бюджет

 13. 13 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Я Куюмджиев да каже нещо за Южен поток,нали е от "енергийната" комисия,да видим коклко му е акъла и на този червен другар,не че не го знам по изказванията му,ама да го разберат по голям кръг от хора що е това червен тъп комунист!

  sdg
 14. 14 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1210 Неутрално


  Управлението на ГЕРБ създаде условия да се създадат толкова много централи на вятър и слънце. Много е трудно за 6 месеца да се реши проблем, който е създаван 4 години
  ============================================
  С китайския инвеститор,вие само с един проект ще надминете проектите на ГЕРБ за четири години.
  Кажи му крадец и сам се сети че е комунист от БСП!

  sdg
 15. 15 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България е на тоя хал заради еволюционни недоразумения като Коюмджиев....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Защо за толкова годни у нас не е постороено нито едно държавно ВЕИ ? Ако нещо е толкова изгодно-взима се заем и се строи. Защо всичко изгодно по законите се оставя на частника? Частника, дето я плати 10% корпоративен данък, я се скатае в някоя офшорна зона!
  Слаба държава, силна* олигархия, непоносим живот за мнозинството хора-това се-"гради" систематично у нас!
  И пълни офшорни сметки!

  *олигархията е "силна" до момента в който се отдели от политиката и държавата! Тогава се вижда, че всичко е на кредит, че олигарсите са се набълбукали до горе! Че са колоси на глинени крака, които ще се катурнат и от най-малкия вятър без държавата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Кога ще вземете и 50% от добиваното злато, сребро и мед от мините и Аурубис?

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":

  Кое бъдеще? Догодина, след 10 години, след 50-100?
  И предвид никаквото ни мошиностроене и съответно никаквата вероятност да се включим в производството им какъв е смисъла ние да ги стимулираме?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 19. 19 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#16:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"] Защо всичко изгодно по законите се оставя на частника? [/quote]

  Защото държавата има други функции. Тя трябва да прави това, което частния сектор не може да го свърши -- да поддържа добри правила за съвместен живот на гражданите и система, която осигурява спазването им.

  ден година храни.
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бенк-Бенк":

  А да видим, пък после да говорим. Да не се окаже, че имало изненади. За нас.
  Да не смяташ, че китайците са филантропи?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Дървата също.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 22. 22 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 521 Неутрално

  По принцип виновните за ВЕИ трябва да се съдят, но тогава почти всички политици трябва да са по затворите и то далеч не само заради това. А тук става дума за още една далавера - такасата ще тае докато отново не оадне в съда или в Брюксел, които стоят зад ВЕИ далаверата. Тук става дума през това време да фалират малките далавераджии, които няма да издържат финансово да си плащат заемите към банките. ВЕИ парковете ще им бъдат отнети, а новите собственици ще получат после накуп и върнатите данъци. Това е всичко ама простия матрял отново не зацепва, както не зацепи навремето като му готвеха и ВЕИ секачката.

 23. 23 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А такса за производство на #БСПидеи няма ли да има?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  ЧЕСТИТО НИ НОВ ДАНЪК !!!!

  РУСКАТА ТРОЙКА НИ ГО НАЛОЖИ !!!!

  Нали не се съмняваме,че така наречената "такса" ЩЕ СЕ ПЛАЩА ПРЕЗ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ОТ ВСИЧКИ !!!
  И в ЧИЯ ПОСОКА ЩЕ ЗАМИНАТ ПАРИЦИТЕ !!!!

  ГНУСАРИ ГНУСНИ !!!!

 25. 25 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Я да видим сега при тая такса от 20 на 100 колко от зелените централи ще затворят ? Да не се окаже, че техният ще е нула ?! Тогава за какво говорим ? Само шутове по тия, които грабят за сметка на масовия потребител.

 26. 26 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А, не е истина! От простотия, към по- голяма простотия!

 27. 27 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Господина от снимката излъчва една НЕПОДПРАВЕНА ПРОСТОТА !

 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Абе само на мен ли бесепарите ми изглеждат външно(вътрешно е ясно) на о-ли-го-фре-ни?!

  Особено този!

 29. 29 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 628 Весело

  Протакат за да видят кой колко ще им снесе и ще го отчетат като грешка.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 30. 30 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В България каквото да посегнеш да правиш веднага те разстрелват с данъци ,такси, разрешителни и прочие,т.е. направо да се откажеш...

 31. 31 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "МM":


  До коментар [#28] от "péro":

  Много сте прави! Особено този на снимката е уникум на простотата. Даже телевизорът ми се само изключва като се появи тази физиономия. Експерт до експерта, майно льо!

 32. 32 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#25] от "richi":

  Аз пък съм за 100% енергия от ВЕИ. Причината е много проста - те не отделят вредни вещества като ТЕЦ, не съдържат потенциални, но изключително вредни и буквално смъртоносни отпадъци като АЕЦ.
  Дори и да гръмне някое ВЕИ, няма да има никакъв страничен ефект.
  Засега са по-скъпи, но цената е плащане за чист въздъх, който обективно просто е безценен. Отделно, технологочното развитие показава, че непрекъснато поевтиняват.
  Като прибавим и най-естественото нещо, което с матросовска страст се премълчава - колосалната енергийна неефективност в употребата на енергия на България, развитието на всякакви други, освен ВЕИ източници е същото като вица с клона - все го режа и по-къс става.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK