Парламентът прие бюджет 2014, на ход е президентът

Финансовият министър Петър Чобанов

© Георги Кожухаров

Финансовият министър Петър ЧобановСлед пет работни дни, извънредни часове труд и неколкократно удължавани заседания, народните представители приеха окончателно бюджет 2014.


Надявам се президентът Росен Плевнелиев да прояви разум и да не налага вето, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Той обяви още, че няма опасност държавата да влезе в следващата година със стария бюджет. Ще има достатъчно време за реакция, дори и да се реализира някой негативен сценарий, допълни министърът.


С бюджета Народното събрание задължи производителите на ток от слънце и вятър да плащат 20-процентна такса върху приходите си.  Компаниите вече обявиха, че смятат това за национализация и ще защитят инвестициите си пред европейските институции. Президентът Росен Плевнелиев пък даде знак, че може да наложи вето заради тази промяна. Пред журналисти той изтъкна липсата на предсказуемост по отношение на законите, на институциите и на действията на правителството и на политиците. По-късно подчерта, че след приемането на бюджета той и екипът му ще анализират внимателно всички заложени параметри и тогава ще вземе решение дали да върне закона за преразглеждане в Народното събрание.
Междувременно стана известно, че депутатите ще обсъдят въвеждането на такса върху приходите на всички производители на електроенергия


Финансовият министър обяви още, че "това е един по-добър бюджет, насочен с грижа към хората, който позволява ефективността на публичните разходи да бъде по-висока, тъй като избягва практиката от последните години да се разхвърлят по малко ресурси на отделните министерства".


С 1 лев беше намалена субсидията за всеки получен глас на избори, която държавата дава на партиите и от 2014 г. субсидията ще е 11 лв. за получен глас на последните парламентарни избори. Това ще спести на бюджета около 4 млн.лв.


От следващата година се въвежда и данъчно облекчение за доходите от трудово възнаграждение в размер на минималната заплата от 340 лева. В доходите няма да се включват допълнителното месечно възнаграждение за професионален стаж и професионален опит.


Заложените приходи за следващата година са 19 262 702 100 лв. Ръстът е от държавните такси, които в първия вариант бяха 764 719 000 лева, а вече се планира да бъдат 914 719 000 лева.


Планираните разходи са 9 899 567 000 лв., които също се увеличават в сравнение с предишния проект, където бяха 9 749 567 000 лева. Вноската на България в бюджета на ЕС е 904 690 300 лв.


Заложеният дефицит също остава 1 336 227 800 лв.


"Приходната част на бюджета е амбициозна и напрегната, но това не означава, че е надценена. Напротив – там са разчетени редица промени, включително структурни и законодателни, които дават основание да се счита, че ще бъдат реализирани по-високи приходи", смята финансовият министър. За 2014 г. се предвижда да постъпят 17 336 996 700 от данъци, от които 1 574 803 000 лв. от корпоративен данък, 2 632 802 900 от данък върху доходите на физическите лица, 8 281 657 300 лв. от ДДС, 4 377 879 800 лв. от акцизи.


Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18.0 млрд. лв. Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. ще е в размер на 4.5 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, ще е 4.4 млрд. лв.


Парламентът увеличи обезщетението за съпрузите на военнослужещи от 270 на 340 лв.


Прието беше минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност на държавен служител от 1 януари 2014 година да е 360 лв.


"Без икономически растеж не можем да бъдем средносрочно и дългосрочно стабилни. Това е бюджет, който се съобразява с развитието на икономиката и затова заложените основни фискални параметри са в този вид. Той не пренебрегва фискалната стабилност, напротив – в средносрочен период е предвидена една фискална консолидация и намаление на дефицита", е оценката на финансовия министър. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 497 Неутрално
 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#1] от "Никсън":

  Дай ми само едно логично обяснение, защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014".

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Freedom of Speech":

  Защото кабинетът Олигарски е кабинет на мафията - червено-кафява банда престъпници. Същото важи и за бюджета.

  Нека и аз те попитам, ти в коя институция днес имаш доверие?

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Бюджетът вероятно е добър, лошото е че нещата в ЕС не вървят, а нашата икономика е яко свързана именно с ЕС..... не с Китай, Турция или РУсия.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#2:"Freedom of Speech"]защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014". [/quote]
  Че кой има "инвестиции" в сектора "зелена енергия"? Заради него ще да е ветото....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 6. 6 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кво станà с пърформънса? Днес няма пърформънс , а другари ганобудни? Така де , да не пречим на господарите да си приемат "бюджета"...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Надявам се президентът Росен Плевнелиев да прояви разум и да наложи вето, а при прегласуването да бъде подложен на тежко изпитание белия автобус!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#3:"Никсън"]Същото важи и за бюджета. [/quote]
  И как един бюджет може да бъде "престъпен" и "мафиотски"? ... Или проявяваш реакция на кучето на Павлов.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 9. 9 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  #оставка на Плевенлиев!

 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  До коментар [#6] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":

  Старши, а вие какво направихте ВЪТРЕ В Парламента срещу приемането на болшевишкия бюджет?

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#2:"Freedom of Speech"]Дай ми само едно логично обяснение, защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014". [/quote]
  Защото текущият бюджет е базиран на твърде оптимистични очаквания на растежа.
  Защото включва изключително популистки мерки като "великото" орязване на партийните пари (което си е прах в очите).
  Защото запраща в кочината и без това мърлявия инвестиционен имидж на България благодарение на данъка върху оборота на ВЕИ.

  ...
 12. 12 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#7:"virtual brain"]а при прегласуването да бъде подложен на тежко изпитание белия автобус! [/quote]

  Ще бъде , колкото и този път , колкото и когато ви набутаха с цял милиард , колкото всеки път когато ви набутват - ще им направите пърформънс.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Бюджетът вероятно е добър, лошото е че нещата в ЕС не вървят, а нашата икономика е яко свързана именно с ЕС[/quote]
  Затова ЕС-бюрократичната машина отвлича вниманието в украинско направление. Но рано или късно самото европейско население ще се събуди и ще си поиска правата. Ще бъде твърде късно - върху благата ще има надписи с китайско писмо. Свикналите на глад държавици може и да преживеят катаклизма, но несвикналите с глада европейски братя ще повторят мрачни епизоди от историята на континента.

 14. 14 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хамстера и агент Сава да готвят куфарчето, че Волката за без пари този път няма да играе

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 15. 15 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Приходната част на бюджета е амбициозна и напрегната, но това не означава, че е надценена. "

  Истината е че приходната част е напълно неизпълнима. Митниците на практика не работят... и ни чака нов сериозен заем вероятно средата на следващата година, когато правителството си признае, че няма как да събере парите за което разбира се ще са виновни я Герб, я реформаторите.

  За това горещо се надявам на президентско вето, макар и да знам че ще бъде преодоляно, но поне някой ще заяви ясно на тия хора, че не сме малоумни и знаем че ни лъжат с този бюджет.

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#12] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":
  Ами айде отивай ти с овчарската гега да сваляш комунистите! Дай да те видим теб, какво предлагаш, като не ти изнасят ранобудните, като те дразнят пърформанси и т.н.!
  Айде, нарамвай гегата, нали си антикомунист! Да седи зад компа, да се пеняви и плюе може всеки!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1223 Весело

  "Финансовият министър обяви още, че "това е един по-добър бюджет, насочен с грижа към хората, който позволява ефективността на публичните разходи да бъде по-висока, тъй като избягва практиката от последните години да се разхвърлят по малко ресурси на отделните министерства".

  Другари ама защо не обясните на простия чиляк че високите данъци спъват бизнеса, който в България е все още в зародиш и рискува да стане мъртво роден?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Еврофутбол дали ще приемат залагания? Аз залагам срещу този бюджет че, ще бъде изпълнен.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#2:"Freedom of Speech"]Дай ми само едно логично обяснение, защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014". [/quote]
  Пример:
  Бюджета на МВР е близо милиард а от него махнаха ГДБОП и там как го викат СДОТО / за подслушването в отделна агенция /.
  Министъра се хвали, че ще съкрати половината чиновническа администрация дето са по трудов договор и на практика се чвява, че бюджета им е увеличен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Бюджетът вероятно е добър, лошото е че нещата в ЕС не вървят, а нашата икономика е яко свързана именно с ЕС...[/quote]

  У нас всичко е наред (направо върхът), но лошият ЕС постоянно ни спъва. Де да можехме да си въртим далаверите с мрачни субекти от тоталитарните държави, направо щяхме да цъфнем и вържем.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  "От следващата година се въвежда и данъчно облекчение за доходите от трудово възнаграждение в размер на минималната заплата от 340 лева."
  Какво значи "данъчно облекчение"? Това необлагаем минимум върху доходите ли е?

 22. 22 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "virtual brain":

  Докато стои костовашаката секта от слуги на БСП(к) на площада нормални хора няма да се видят на протест.
  Вие за това сте се закотвили там - за да създавате конфорт на господарите си - комунисти. И си вършите работата , и "бюджет" ви приеха и заем ви взеха и си се чувстват добре - имат си безотказна бариера срещу евентуални протестиращи - сектата от слуги , които да отвратят и отблъснат всеки нормале човек искащ да живее в нормана страна.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 23. 23 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Парламентът прие бюджет 2014, на ход е президентът..

  - Президента, трябва да прояви разум, ..
  и да наложи .. вето !!!

  - Долу кръговете, на Местан, Доган и..Станишев !!!

  urkobozambo
 24. 24 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Президента, колко не му отива тая дума, най-слабият президент на прехода, даже Петър Младенов е по-добър президент, та тоя ще гледа да наложи вето, но не с истинските си мотиви а ще си измисли някакви. Затова и го приеха по-рано, та като наложи да му бамнат ветото.
  А за таксата на ВЕИ-мафията - Бравос! Продължавайте все така, ще намалеят париците на протестърчетата Да фалират спонсорите с инвестиции в едно работно място от евроенергийно-ефективен тип - куче-пазач!

 25. 25 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#2] от "Freedom of Speech":

  веднага ти отговарям ... виж бюджета за 2009 г. и какви щети нанесе в последствие...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Хайде, Росене. Комунистите - с голямата бухалка по главата!

  [quote#2:"Freedom of Speech"]Дай ми само едно логично обяснение, защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014". [/quote]
  Опитът да се ликвидират с един удар производителите на зелена енергия и с техните пари да се балсамират индустриални комунистически трупове като Химко и Кремиковци е предостатъчен за вето на бюджета, но могат да се намерят още доста поводи. Като например свещената глупост да се връщат данъците, платени на минимална заплата - това ще намали приходите в бюджета и ще стимулира сивата икономика.

 27. 27 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#21] от "GreenEyes":

  не пич..плащаш си данъка ( за да вържим приходите за 2014 г. ) и 2015 г лятото ти ги връщаме .... Лицемерие без граници се нарича това ... Т.е. на електората си казват - виждате ли колко сме добрички и как се грижим за вас...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 28. 28 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Президент да блъска вето на бюджет е тъпа история. Правителството си носи отговорност за бюджета и какво следва от това - растеж 2% или спад по ГЕРБски с 5,7%. Така че почти няма президент по света наложил вето на бюджет.
  Но смехорията на комсомолците е пълна така че няма проблем ветото е сигурно от обединителя.

 29. 29 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#24:"ivanivanovv"]Президента, колко не му отива тая дума, най-слабият президент на прехода, даже Петър Младенов е по-добър президент...[/quote]

  Ей, колко ви боли комунистите, че след десетгодишна пауза имаме отново нормален прозападен президент, от когото да не се срамуваме. А питате ли ни как изътрпяхме другаря Първанов два мандата ?!

 30. 30 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#22:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Докато стои костовашаката секта от слуги на БСП(к) на площада нормални хора няма да се видят на протест.
  Вие за това сте се закотвили там - за да създавате конфорт на господарите си - комунисти.[/quote]

  Тпруууууууууу!
  Е кво сега искате милиционерските позиналци? Оставка или че чекаме да мине менискуса на Мутърчо от Тиквенбург ,па тогава.
  Кой рипа и думка тупано най-отпред на пърформънсите -не беше ли Цветозарчо на Цецко машичката ?
  Та кой прави цирк и създава коНфорт на комунистите?
  http://nikikm.blog.bg/politika/2013/11/12/mrejata-izbuhna-priblijen-na-cvetan-cvetanov-e-sred-rejisior.1204587

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 31. 31 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#27] от "too_many":

  Тогава ВЕТО! Поне това се надявах, че комунистическите лешояди ще направят! Да, ама не...., гол популизъм за сметка на народа.

 32. 32 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "ambros":

  е да де всички които не харесваме прозападния комсомолец сме комунисти. А що не е пробългарски например?

 33. 33 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Власт насила!
  Виждам, че платените кликачи на минуси отново са тук.
  Вие си знаете: време за вечерна проверка:
  ОСТАВКА +
  БКП -

 34. 34 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "С бюджета Народното събрание задължи производителите на ток от слънце и вятър да плащат 20-процентна такса върху приходите си."


  Тия кретени ще фалират енергетиката...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#2:"Freedom of Speech"]Дай ми само едно логично обяснение, защо Росен Плевнелиев трябва да наложи вето на "Бюджет 2014". [/quote]
  За да видим как ще гласуват атакаджиите, които ужким са против този бюджет.

 37. 37 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ето ви доказателство, че десните ви тн разбира се лидери са комуняги:

  Култ към личността - чуждо на демокрацията възвеличаване на ролята на един човек (Костов, има царче-има България, нямацарченце - няма България, Бате Бойко Всемогъщий , Куна приелата ни в Европа, Мони натото ), като му се придават свръхестествени качества, чрез приписване на определящи качества за хода на историческия процес. Творци на историята се явяват не отделни герои, а целите общества.

  Продължавайте с месианските напъни.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  [quote#4:"boby1945"]Бюджетът вероятно е добър[/quote]
  Ключовата дума при теб е "вероятно", вероятно защото много вярваш на твоите си управници.
  Със същия успех обаче звучи и "бюджетът вероятно е лош", също без аргументация.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Страни с плосък данък Flat tax по Уикипедия. Що ли не виждам тези, в които българите емигрират?

  Abkhazia[28] 10%
  Albania[29][30][31] 10%
  Andorra[32] 10%
  Anguilla[33] 3%
  Belarus[31] 12%
  Belize[34] 25%
  Bolivia[31] 13%
  Bosnia and Herzegovina[35][36] 10%
  Bulgaria[31][37] 10%
  East Timor[38] 10%
  Estonia[31][39][40][41] 21%
  Georgia[31][41][42] 20%
  Greenland[43] 37 to 46% (depending on the municipality)

 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Честито.
  Не е бюджет,който бихме желали,но какъв може да бъде след управление на ГЕРБ.!
  Поне не е като Дянковите.

 43. 43 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanivanovv":

  Колега, може ли да отговориш на един елементарен въпрос - Защо правителството не предложи необлагаем минимум на доходите? Това е най-голямата помощ, която може да се даде на най-нуждаещите се българи, да не говорим, че така е най-справедливо и така е в повечето социалдемокрации по света. Защо, моля ти се обясни ми с прости думи?

 44. 44 Профил на roman_jordanov
  roman_jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И аз искам Плевнелиев да не налага вето, защото той напоследък се вживява като опозиция на всичко .

 45. 45 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "too_many":

  Бюджет 2009 беше бюджет на неолиберализъм.
  Историята учи, че тази практика винаги е била пагубна.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 46. 46 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#42] от "dedo pepo":

  Колега, за съжаление не е така. Плоският данък беше въведен от бившата Тройна, а данъчната система е основата за всеки бюджет.
  Плоския данък е продължаване ограбването на българите с нови средства, след като собствеността беше поделена. В България две трети от бюджета се формира от косвени данъци -ДДС и др. върхо потребителските стоки. В нормалните страни е обратно - 70% се формира от прогресивното данъчно облагане на фирми и физически лица.
  С плоския 10% данък е свързано изтичане на милиарди в чужбина през ЕРП, банки, вонополи като Софийска вода, фармацевтични монополи и т.н.

 47. 47 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#27:"too_many"]плащаш си данъка ( за да вържим приходите за 2014 г. ) и 2015 г лятото ти ги връщаме ....[/quote]

  Не "връщаме", а връщАТ. Защото много добре си знаят, че 2015 други ще управляват, затова горещия картоф - при тях, те да връщат.

 48. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "GreenEyes":

  Как ще виждаш, това посочените страни са тия на пазарната диващина. Ето до какви резултати води тя.

  Само че тук пише именно лобито на тия пазарни талибанчета, ще ти се срине рейтинга от такива разумни постове

 49. 49 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#6:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Кво станà с пърформънса? Днес няма пърформънс , а другари ганобудни? Така де , да не пречим на господарите да си приемат "бюджета"...[/quote]

  Днес е 9 декември, денят след 8 декември. Ранобудните цяла нощ са осъждали пияните професори от СУ и са се събудили към 14,00 ч. с нечовешки главобол и остра жажда в устата.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanivanovv":

  И пак да те попитам - Защо правителството не предложи необлагаем минимум на доходите? Нали щеше да се грижи за социално слабите? Или под социално слаби БСП разбира олигарсите?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#43] от "GreenEyes":

  ако е за всички граждани , това противоречи на принципа за плоския данък , а ако е само за тези с ниските доходи е вид дискриминация...Това е справедливо при прогресивна данъчна ставка.... А тези които го въведоха , точно те да предлагат подобна промяна с витиеватото лицемерие , че плоския данък си е изиграл ролята е толкова подло поведение ,че се чудя на всичките им "симпатизанти" не осъзнават ли че тези хора освен за личните си интереси не мислят за друго...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 54. 54 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 551 Весело

  Дано след ветото го натиснат малко повече президента и да му искат импийчмънт за да го улеснят.

  Ето имат си и повод с веитата да го обвържат и да му спретнат мощна атака и да го отстранят. Да му обявят шах най-накрая.

  Следва първия ход да си направи формация, да се яви на избори втория..и мат в три хода.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 55. 55 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "GreenEyes":

  Да не мислиш че съм особен фен на това милионерско правителство. Не, просто считам че са по-добри пет пъти от Гробарите. Което си е факт. А че те са гола вода си е също факт. Като алтернатевата я няма какво да правя. Да мечтая за ЦЪКИТИКИ? НЕ БЛАГОДАРЯ, още не съм пълен идиот!

 56. 56 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "too_many":

  щом е дискриминация, а ха сдайте капитала и влезте в ролята на социално слаби. Много нагли има в тия ултрадесни дивашки среди. Добре че хората не ви четат а гласуват от внушения.

 57. 57 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 270 Неутрално
 58. 58 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#53] от "too_many":

  Няма развита демократична и цивилизована държава с плосък данък, а за символичната ставка от 10 % да не говорим. Те са развивали капиталистическите си данъчни системи 200 г. и ако плоският данък е нещо добро, отдавна да са го въвели. Социалната пазарна икономика на почти цяла Европа се основава на солидарност, получаваш повече-плащаш повече. За човек със заплата 500 лв. 50 лв. са страшно много пари, но за човек с месечно възнаграждение от 5000 лв. 500 лв. не са много пари, ама в магазина и двамата плащат 2 лв. ДДС за кило сирене. Затова цивилизованите страни дават повече тежест на преките данъци и дават на гражданите си чувство за социална справедливост. Нима българският "бизнес" се отплати по някакъв начин на останалата част от обществото за непрекъснато намаляващите ставки на данъци и осигуровки през последните 10 - 15 г. ? Нима разкри нови работни места или увеличи заплатите? Напротив, увеличи само стойността на личния си автопарк и етажността на имотите си. Няма развита държава, където средната заплата в публичния сектор да е с 20-30 % по-висока отколкото в частния.

 59. 59 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#52:"ivanivanovv"]соросоидния форум[/quote]

  ванко изчерпиха ли се аргументите пич ... ами така е , като си бягал от час и не си внимавал с уроците...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  не мисля é ще издържи този нереалистиéн бюджет

 61. 61 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#58] от "GreenEyes":

  напълно съм съгласен с тебе и за това казвам ,че е супер лицемерно социалистите да въвеждат този данък... А сега е двойно по лицемерно да искат подобна промяна

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#5] от "geo_19":

  Точно заради това няма да го върне. А трябва....

 63. 63 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#43:"GreenEyes"]Колега, може ли да отговориш на един елементарен въпрос - Защо правителството не предложи необлагаем минимум на доходите? Това е най-голямата помощ, която може да се даде на най-нуждаещите се българи, да не говорим, че така е най-справедливо и така е в повечето социалдемокрации по света. Защо, моля ти се обясни ми с прости думи?[/quote]
  Само едно уточнение, тази мярка била (по или най) солидарна, а не справедлива.

  ...
 64. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#46] от "GreenEyes":

  Абе данъчния експерт, я провери колко точно са приходите от ДОД в хазната и какъв процент от приходната част на бюджета покриват.

  Като върнеш прогресивния данък, просто няма да ти го плащаме, ти нас за баламурници ли ни имаш? Ще давам горницата на счетоводителя, ама не и на пиявиците.

 65. 65 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#64:"niakoi_si"]Като върнеш прогресивния данък, просто няма да ти го плащаме, ти нас за баламурници ли ни имаш?[/quote]
  На теб, какъвто и данък да ти сложат, няма да го плащаш.

  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато престане да гледа да мине тънко и да не си плаща справедливо за това, което получава."

 66. 66 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  "....Надявам се президентът Росен Плевнелиев да прояви разум и да не налага вето, заяви финансовият министър Петър Чобанов...."

  Т.н. президент да не се прави на разсеян, а да прояви разум и ДА РАЗСЕКРЕТИ протокола от заседанието на КСНС от 5 февруари 2013г., когато не са били допуснати представители на останалите парламентарни групи и не е ясно каква е била подготовката за посрещане на бежанската вълна. Защото иначе излиза, че т.н. президент на всички българи, ама работи в интерес само на НЯКОИ българи, някои от които вече са пътници към едно по-сигурно място. И да отговори още ли безпрекословно изпълнява щенията на патрона си Боко Умното...

 67. 67 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не е работа на президента да налага вето на бюджета.Чрез бюджета правителството/ без значение кое е то/ прави политики и носи отговорност за тях.Каква отговорност носи президента за бюджета? Да не говорим ,че ако го наложи , всички ще смятат ,че е заради близките му приятели , ВЕИ олигарси..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално
 69. 69 Профил на malenna
  malenna
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не ни интересува какво е приел, да си подават оставката!

 70. 70 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#50:"too_many"]я ми кажи как библиотекар става министър на спорта например [/quote]

  Що бре? Толкова ли е трудно?
  Да не беше трудно пожарникар и луд каратист да е премиер, а физкултурник министър на вътрешните работи?
  Да не говорим за хора без диплома, но добри фалшификатори да управляват средства в размер на половината от предлагания бюджет!
  Ама иначе е разбираемо другите да са лоши!

 71. 71 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#67:"1Sion1"]всички ще смятат ,че е заради близките му приятели , ВЕИ олигарси..[/quote]

  И не само това!
  Утре може някой да го обвини, че нещата са зле, защото той се е намесил! "Видите ли, ако не беше ...... то щеше!"
  Това обаче е далеч от мисълта на политическия изпълнител Плевнвлиев!
  Това, че президента има право на вето върху приемането на закони, се приема като "асо-пика" от правната гербаджийска мисъл.
  В ГЕРБ възприемат управлението като игра на карти бридж-белот и затова нито една политическа сила не им подава ръка!

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Ами да го върне . И ще забие още едно пиронче в ковчега си на политически труп.

 73. 73 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#69] от "malenna":

  Ти все още не можеш да разбереш, че ОСТАВКА няма да има!
  Това беше заявено в прав текст, че дори на Боко и Цецо им увря в главите!

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  [quote#69:"malenna"]Не ни интересува какво е приел, да си подават оставката! [/quote]

  А защо си мислиш , че тях ги интересува какво искат Сульо и Пульо?

 75. 75 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#61] от "too_many":

  Колега, аз съм против плоския данък, ама след като вече е въведен, а и няма изглед скоро да бъде променен с прогресивен, нека видим какво може да се направи за минималния необлагаем доход. Това, което е залегмало в бюджета е пълна безмислица, както вече уточнихме. Необлагаем минимум при плоския данък е нещо нормално, ако се направи както трябва - тоест да бъде изтински необлагаем минимум. Обратното - плосък данък без необлагаем минимум е някаква социалистическа иновация.
  Днешните лъжи се въртят около тезата, че щели да бъдат ощетени хората, които взимат малко над 340 лв - толкова трябва да бъде предложението за необлагаем минимум, т.е. да е равен на минималната работна заплата. Те, видите ли, щели реално да получават по-малко от тези с минимална работна заплата: примерно човек с 340 лв. заплата получава 340 лв., а този с 360 лв. му вземат 36 лв. и получава 324 лв..
  Ако приемем, че минималната работна заплата е 340 лв., това означава, че върху нея няма да се плаща данък, което означава веднага увеличаване с 10% на доходите на тези хора, които са на минимална работна заплата. След това, когато вече растат доходите от всеки доход се махат 340 лв. и тогава се облага отгоре това, което е с плоския данък. Ако доходът е 1000 лв. се приспадат 340 лв. и се плащат 66 лв. за 1000 лв., а не сегашните 100лв., т.е. облагането започва след 340-тия лев. Това струва на бюджета около 200 млн.лв.

 76. 76 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  "изтински" - да се чете истински, бързина при писането, сори...

 77. 77 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#24:"ivanivanovv"]даже Петър Младенов е по-добър президент[/quote]

  Даже Тодор Живков е още по-добър, нищо че не беше президент. Липсва ли ви член 1 от конституцията, а? Липсва ли ви?

 78. 78 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Ето каква заблуда се разпространява за необлагаемия минимум - как човекът с примерно 350 лв. заплата щял да бъде ощетен. Излиза обаче друго: от 350 лв. се приспадат 340 лв., останалите 10 лв се облагат с 10% и той плаща 1 лв. за 340 лв, а не сегашните 35 лв.. Т.е. той получава чисти 349 лв. вместо сегашните 315 лв. С две думи, от необлагаемия минимум печелят всички. Затова идеята не е нито лява, нито дясна. Тя е обществено справедлива.

 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#67:"1Sion1"]Да не говорим ,че ако го наложи , всички ще смятат ,че е заради близките му приятели , ВЕИ олигарси..[/quote]
  Е, ми така си е... Сложна му е зачата на момчето назначено за президент... Не знам как и Кристиян Таков ще му помогне, щото на Таков бюджетирането не му е силната страна. Ама хич...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Най-накрая един истински, адекватен на обстановката, добре премислен, реалистичèн и изпълним бюджет.
  Затова и критиците му, не могат да го оспорят с реални аргументи и факти, а повтарят безспир иделогеми, мантри и хипотези.
  Ако г-н Плювнелиев наложи вето, това е ще е проява на нихилизъм и национално предателство

 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#80] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Къде отиде необлагаемият минимум върху доходите? Говорим за социалистическа партия? Или за олигархическа?
  Прекръстете си партията, на вас не ви пука за социално слабите (тук изключвам евроромите - те са ваши избиратели и затова са изцяло на държавна издръжка).

 82. 82 Профил на Nora
  Nora
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой не е доволен от бюджета, дали са сигнал на Плевнелиев да налага вето. Нищо ново и този път.

 83. 83 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#2] от "Freedom of Speech":
  Мда, поредния ДСБар комунист!

 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#81] от "GreenEyes":
  Пак повтаряте безспирно иделогеми, мантри и хипотези. И плювни.
  Нищо съществено- предизвиквате само съжаление и добронамерено снизхождение.

  ПП Въвеждането на връщането на дължимите данъци върху приходите в размер на МРЗ /нещо което своеобразно бе подкрепено и от ГЕРБ/ е първа стъпка към обещаното за необлагаемият минимум върху доходите. Това е първото правителство, което изпълнява безспорно и категорично предизборните си обещания

 85. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  [quote#67:"1Sion1"]Не е работа на президента да налага вето на бюджета.Чрез бюджета правителството/ без значение кое е то/ прави политики и носи отговорност за тях.Каква отговорност носи президента за бюджета? [/quote]

  Работа е, работа е. Да пречи. Нали затова точно Боко му биеше чембери, да помни кой го е направил Човек. Росен Асенов носи тежката отговорност пред патрона си, защото после пак ще има чембери. А и Цвък с неговите папки и файлове съвсем не е за пренебрегване...

 86. 86 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#84:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Въвеждането на връщането на дължимите данъци върху приходите в размер на МРЗ /нещо което своеобразно бе подкрепено и от ГЕРБ/ е първа стъпка към обещаното за необлагаемият минимум върху доходите[/quote]
  А защо не направо въвеждане на необлагаем минимум, а трябва да е нещо друго ("първа стъпка"? Обясни по човешки, ще те разбера. Не приемай нещата толкова личноо, нали се опитваме да помогнем на по-бедните слоеве.

 87. 87 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 606 Весело

  "Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, ще е 4.4 млрд. лв."
  Ух, това съм го чувал...
  Левовете в марки...

 88. 88 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#78:"GreenEyes"]Ето каква заблуда се разпространява за необлагаемия минимум - как човекът с примерно 350 лв. заплата щял да бъде ощетен. Излиза обаче друго: от 350 лв. се приспадат 340 лв., останалите 10 лв се облагат с 10% и той плаща 1 лв. за 340 лв, а не сегашните 35 лв.. Т.е. той получава чисти 349 лв. вместо сегашните 315 лв. С две думи, от необлагаемия минимум печелят всички. Затова идеята не е нито лява, нито дясна. Тя е обществено справедлива. [/quote]

  И да обобщя за тези, които не са разбрали, как ще се отрази един необлагаем минимум върху доходите. Винаги, когато при някой данък има необлагаем минимум, той се отнася до всички, а не само до тези, получаващи минимума.

 89. 89 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#86] от "GreenEyes":
  Има най-малко / с много голяма вероятност/ 2 причини за въвеждане на необлагаем минимум на стъпки, а не изведнъж.
  Първата е /предполагам/ чисто икономичèска. Тези които правят сметките, са преценили è при сегашното състояние на приходната част, това би било неоправдан риск за финансовата стабилност и прага на дефицит.
  Втората е чисто политичèска. Когато управляваш в коалиция, а не самостоятелно, си длъжен да се съобразяваш и с вижданията и разбиранията на коалиционния си партньор. С което да покажеш, че уважаваш неговите /не само твоите избиратели/
  ДПС винаги са заявявали, чè са против въвеждане на необлагаем минимум /работодателските организации в тристранката - също. Затова се налагат известни компромиси и действия степ-бай-степ.

  ПП Отговорите ми са напълно пропорционални и съответстващи на неправданото и необективно отношение към мен: "Говорим за социалистическа партия? Или за олигархическа?
  Прекръстете си партията, на вас не ви пука за социално слабите (тук изключвам евроромите - те са ваши избиратели и затова са изцяло на държавна издръжка)" Нямате основание да казвате това - просто не ме познавате


  мате никакво основание
  Нищо лично..

 90. 90 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Весело

  Ако сложи вето лесна работа - режат с още 1 милион президенството, 5 милиона БНТ, 5 милиона инвестициите в бизнес паркове, намаляват с 10 милиона данък ВЕИ и 1 милион бюдбетния дефицит :p И готово -хем ветото уважено, хем реформи :д

 91. 91 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#89] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Приемам обясненията.

 92. 92 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 544 Неутрално

  бюджетните над 3млрд. заем + новите данъци ще осигурят най-цоциалния бюфет за 5-6 месеца
  добавете и половината от останалия на светло бизнес, който сега също ще мине към раздаване на заплати в пликове

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 93. 93 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Всеки един закон трябва да минава след вето, т.е. с мнозинство 50% + 1%! А когато става въпрос за гласуването на най-важния закон и то, от нелегитимно правителство като сегашното, това е задължително!

 94. 94 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#70:"ПАСТОРА"]Да не говорим за хора без диплома, но добри фалшификатори да управляват средства в [/quote]
  Добри добри колко да са добри щом са ги хванали,а то иначе няма гаранция,че в момента няма по добри.

  писнало ми е от левичари
 95. 95 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  трябва да се въведе не 20 ,а 50% данък за продаващите стоки и услуги ,които са с пъти по скъпи от съседните ни страни ,да не говорим европейските ,напр лекарства в Румъния 7 лв ,тука 27 ,там за 100 лв онколекарство ,тук 1000 ,олиото 80 ст в Европа ,тук 1.90-2.30 ,плодове ,зеленчуци също в пъти по скъпи , консерви ,риба ,също ,за цени на строителства ,автомобили ,прекупвачи не приказваме ,щото те данъци не плащат,а и никой не ги търси

 96. 96 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Той няма полезен ход! Ветото, ако наложи такова, ще бъде преодоляно!

  goblenka
 97. 97 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#32:"ivanivanovv"]е да де всички които не харесваме прозападния комсомолец сме комунисти. А що не е пробългарски например?[/quote]

  Защото прозападен означава пробългарски.
  Опасни за българските интереси са комунистите и русофилите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK