Длъжниците на "Топлофикация София" ще могат да избират кои сметки първо да платят

Длъжниците на "Топлофикация София" ще могат да избират кои сметки първо да платят

© Юлия ЛазароваДължимите суми на "Топлофикация София" занапред ще могат да се плащат не задължително по давност - от най-старата към по-новите, а по избор на абонатите. Това ще стане възможно, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме окончателно промяната в общите условия на дружеството. Те бяха разгледани на заседание на регулатора днес, а окончателното им гласуване ще е на 6 януари. Предвижда се след одобрение да влязат в сила от февруари.


Друг нов текст предвижда партиди да могат да откриват не само собственици на топлофицирани жилища, но и наематели.


Председателят на регулатора Анжела Тонева каза, цитирана от БТА, че новите общи условия дават много повече права на клиентите на дружеството. Правим достояние на гражданите факта, че могат да изискват регулиране на абонатните станции в сградите етажна собственост, добави тя.
Топлофикационното дружество ще е длъжно да информира гражданите за техните права и задълженията на топлофикация да поддържа абонатните станции и системите за контрол по определени
правила, посочи членът на комисията Михаил Димитров. Предвижда се абонатните станции да се контролират според консумираната енергия в сградите и живеещите в топлоснабдена сграда да могат да изискват промяна в параметрите на абонатната станция, ако това се налага.


По време на обсъждането бяха изслушани представители на граждански организации, но отсъстваха представители на Столичната община, на синдикатите и на повечето от държавните комисии, поканени на заседанието на ДКЕВР. Шокиран съм от отсъствието на изпълнителния директор на "Топлофикация София" и на представители на Столична община, заяви Еленко Божков от ДКЕВР. Според Божков това е неуважително отношение към регулатора.


Становището на "Топлофикация София" бе представено от директори на дирекции на дружеството. Според тях не е приемливо клиенти на дружеството да бъдат и наематели, защото текстове от наредбата за топлоснабдяване указват, че при сключване на договор за топлоснабдяване със сграда етажна собственост се предоставят документи за собственост.


Инж. Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че параметрите на работа на абонатните станции са променливи и е много трудно клиентите да бъдат информирани за тях. От ДКЕВР обаче заявиха, че ще настояват за приемане на допълнителните предложения за информираност на клиентите на топлофикация.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всички мрънкат, ама никой не се отказва.
  Само луд човек може да иска да се върне на бойлери (ако имаш 2 щранга, трябват 2 бойлера и сътветно да се чака да загрее след като някой се изкъпе и т.н.) за топла вода и разни други примитични методи за отопление.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 2. 2 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  два милиона се отказаха,споко...вървете ги питайте какво и как..най-много да ви посочат щранговете си ... или пръстов знак за щранг

 3. 3 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "оstavime":

  Ако кажеш правилен начин по който може да се откажеш - моля сподели. Ще бъде безценно.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 580 Разстроено

  От една страна Топлофикация е монополист,нито имаш читав уред на който да си следиш и контролираш консумацията,а и отгоре на всичко сметката ти зависи и от останалите абонати.Която ти сметка даже не е реална,а прогнозна и като за капак дружеството което ту беше държавно,ту общинско се управлява толкова добре,че е затънало в дългове,но пък по едно време Вальо Топлото си купуваше перлени вани,пълна трагедия.

 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Днес бях на поредното порно предоставено с "любезното" съдействие на лелките от Топлофикация София (район Земляне).
  30 човека чакат да платят сметките си на 1 каса - втората излязла в обедна почивка. Приканихме (наистина) учтиво да решат въпроса, при което последва истеричен вой и викане. Явно Топлофикация София се е превърнал в климактериум!

  Сега по темата - възможно ли е да се принуди Топлофикация да плаща наем за това че, абонатната и е разположена в собственост на блока?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "оstavime":
  Само луд човек би плащал по 300-400 лева на месец за нещо, което може да си набави за 100. За миналата зима най-високата ми сметка за ток беше 120 лв, а се отоплявам на ток, имам бойлер и т. н. Направи си сметка колко ви дерат и продължавай да си мислиш, че тези които не искат центално парно са луди.

 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "tom_sawyer":

  Отказване би трябвало да е възможно чрез провеждане на общо събрание на входа и вземане на решение за отказване. Там вече кога е легитимно това събрание не знам, но си пише в закона за етажна собственост.

 8. 8 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  Сигурно живееш в гарсониера и се къпеш веднъж седмично. Аз сметката съм си я направил. Ти поръча ли дърва и въглища?

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 9. 9 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  Махни ги тези еквилибристики!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Предвижда се абонатните станции да се контролират според консумираната енергия в сградите ... [/quote]
  Неука Анжела Тонева, длъжен да ви уведомя, че в чл. 38, ал. 3 т. 1 от Закона за енергийна ефективност ясно регламентирано - "за осигуряване проследимост на разходите за енергия и на постигнатите нива на енергийни спестявания като резултат от изпълнението на енергийни услуги лицата по чл. 39, ал. 2 предоставят с фактурите на крайните потребители информация за текущите действителни цени и действително потребената енергия". А съгласно алинея 4 от същия член и закон - "за осигуряване на проследимост и коригиране на консумацията на енергия информацията по ал. 3 се изготвя въз основа на реалното енергийно потребление за съответния период и се предоставя на крайния потребител на съответното число от месеца, следващ месеца, през който е направено отчитането". И е в сила от 15.05.2009 г. - ДВ, бр. 98 от 2008 г.
  И според Директива 32 от 2006 г. на Европейския съюз, която има задължителен за нас характер, енергийните цени в България трябва да бъдат въз основа на реалното потребление, а не прогнозни цени. Същата Директива гласи следното - държавите членки гарантират, че сметките се изготвят от енергоразпределителните дружества, операторите на разпространителната мрежа и фирмите за търговия с енергия на дребно въз основа на реалното енергийно потребление и информацията е представена по ясен и разбираем начин. И още: сметките въз основа на действителното потребление, следва да бъдат изготвяни толкова често, че да позволяват на потребителите да контролират консумацията си на енергия. За осигуряване на проследимост и коригиране на консумацията на енергия информацията се изготвя въз основа на реалното енергийно потребление за съответния период и се предоставя на крайния потребител на съответното число от месеца, следващ месеца, през който е направено отчитането. Само при наличието на съответствие на начисленията с начините и методите, предвидени в Закона за енергетиката, Закона за енергийна ефективност и подзаконовите нормативни актове, общинското дружество "Топлофикация София" може да претендира, че е изправна страна и се дължат конкретно посочените по извлечение от сметка суми и да претендира дължимост на вземанията. „Техем сървисис“ ЕООД“ не е изпълнил задължението си и не е дал предписания на своите клиенти – потребители на топлинна енергия, че водомерите за топла вода са с изтекъл срок на периодична проверка, съобразно сроковете предвидени в Закона за измерванията (ЗИ), европейските разпоредби и релевантните актове от европейското законодателство за измервателните уреди и методи за метрологичен контрол. Наредба 16-334 от 6 април 2007 г. за топлоснабдяването в Раздел II. Измерване, също гласи, че "топломерите и водомерите подлежат на последваща проверка по реда на Закона за измерванията за сметка на собственика. В случаите, когато топлопреносното предприятие или доставчикът е констатирал, че срокът на съответствие на топломерите и водомерите, определен със Закона за измерванията, е изтекъл, той писмено уведомява потребителя и определя срока за привеждане в съответствие.

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#10:"Гневник"]длъжен съм да ви уведомя[/quote]

 12. 12 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "оstavime":

  Вижда се, че никога не си живял в нов апартамент, изцяло южен, с качествена дограма и изолация. Жив и здрав, и продължавай да се радваш на парното и на сметките.

 13. 13 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "primaxm":

  Сигурен съм, че живееш в чисто нов мезонет с изцяло южно изложение и на... 9-те стаи, които са с 8 камерна дограма и троен стъклопакет 8 сезона, облицован с 10 см. стиропор, 10 см. фибран, и 20 см. неопор.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 14. 14 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  67% от живущите, ако не се лъжа.

 15. 15 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3030 Неутрално

  Длъжниците на топлофикация като в оня виц ще избират между това да изядат една торба сол и сто тояги.

 16. 16 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Гневно

  Само съжалявам, че имаме няколко комунистически мутри, за които парите не са проблем, за да се откажем целият вход!

 17. 17 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Гневно

  Поради това, без радиатори от 1993 г., обслужвам рекет на топлофикация от 4 хиляди лв.
  Но съм решил, че все пак някой ден ще накарам, някого от тия "големите" рекетьори да опита "патешко ходене" под мое ръководство!!!

 18. 18 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "оstavime":

  Ако не се бяхте натискали за ЕС, цената на тока щеше да е доста по-ниска. Също и на горивата и др.

 19. 19 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не очаквах толкова форумци да имат желание да се изявяват като моржове, вместо да се замислят как да работят и печелят повече, за да се справят със сметките. Не вярвам само нещастни пенсионери да пишат, защото те наистина нямат голям избор, ако децата не са в състояние да помагат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK