Официално "Уестингхаус" започва работа по проекта за нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", след като подписа с БЕХ

Пламен Орешарски се срещна с президента и главен изпълнителен директор "Уестинхаус" Дани Родери

© Георги Кожухаров

Пламен Орешарски се срещна с президента и главен изпълнителен директор "Уестинхаус" Дани РодериПредставители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Уестингхаус" сключиха споразумение за съгласуване на параметрите по 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Министър-председателят Пламен Орешарски се срещнa в Министерски съвет с президента и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик, за да обсъдят подготовката за изграждане на бъдещия нов блок на електроцентралата.


Орешарски съобщи, че на срещата БЕХ и "Уестингхаус" са сключили споразумение, което ще даде възможност до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри. Надявам се това да не се случи в последния момент, а подготвителната работа ще бъде извършена в по-кратък период, каза премиерът Пламен Орешарски.


Споразумението беше подписано светкавично - ден след като кабинетът разреши на БЕХ да преговаря с "Уестингхаус" за новият блок на АЕЦ "Козлодуй".
"Проектът за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да ангажира никакви бюджетни средства. Ще бъде кредитиран дългосрочно", каза Орешарски. "Ще направим всичко възможно параметрите да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи от 2016 г. да започнем фактическото изграждане", добави премиерът. Допълни, че е важно "как ще структурираме и договорим финансово-икономическите и финансовите параметри в следващите месеци".


"Уестингхаус" е напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката, коментира след срещата главният изпълнителен директор на компанията Дани Родерик.


Това е началото на нашата съвместна работа, отбеляза той и допълни, че е важно "през идните години да следваме принципите на възможно най-голяма прозрачност в предстоящата ми работа". Родерик заяви още, че е много доволен от реакциите на българските агенции в сектора, на българското правителство и взаимодействието с българската страна.


Възнамеряваме да изградим в България един проект, който ще следва принципите на енергийната структура съгласно най-високите световни стандарти и същевременно ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност в България, обяви още той.


"Изборът на ядрения реактор поколение III+ по технологията AP1000® за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще осигури на България внедряването на най-високите стандарти на технологична безопасност, висока степен на сигурност спрямо вложените инвестиции, лицензиране според Европейските и световни стандарти и улеснена и модерна технология за строителство", обяви Родерик, цитиран от пресцентъра на компанията.


По думите му към момента в света се изграждат 8 проекта за нови ядрени централи с технологията AP1000®. Четири реактора AP1000® са пред завършване в Китай, а още четири реактора AP1000® са в начална фаза на изграждане в САЩ. Съвсем скоро предстои подписване на договор за изграждането на още осем реактора AP1000® в Китай.


Осемте реактора с технологията AP1000®, които в момента се изграждат в САЩ и Китай, ще бъдат отлична референция и пример за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, защото ще бъдат завършени преди евентуалния пуск на новия блок в АЕЦ "Козлодуй" в България, се посочва още в съобщението на компанията. Към момента "Уестингхаус" води разговори с още няколко клиента в Европа за избора им на технологията AP1000® за развитието на ядрените мощности в техните държави.


Още в края на ноември, когато се върна от посещение в САЩ, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви за разговорите си с "Уестингхаус" по проекта за нов блок на АЕЦ "Козлодуй". По повод критиките, че американската компания е избрана за участие в такъв проект без конкурс, Стойнев многократно заяви, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което обезсмисляло конкурса. 


Тезата на министъра беше оспорена от експерти и представители на опозицията, сред които и от Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и съпартиец на Драгомир Стойнев. Той коментира, че в българското законодателство "никъде няма опция преговори на министъра в някаква компания" и това е противозаконно.


Категорично заявяваме, че Уестингхаус" се ангажира единствено с процеси и процедури, които са в пълно съответствие с европейското и българското законодателство, обявиха по-рано от компанията по повод дебата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK