Още осем дейности ще бъдат забранени за офшорки

Още осем дейности ще бъдат забранени за офшорки

© Анелия НиколоваОфшорките ще бъдат изключени от още осем дейности, като така ограниченията в законопроекта на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и съпартиеца му от ДПС Делян Пеевски стават общо 28. Това решиха депутатите на второ четене на закона на заседание на бюджетната комисия в парламента, съобщи capital.bg.


Офшорни компании остават извън проекти за публично-частно партньорство, социологически агенции, одитори и независими оценители, както и във ВЕИ проекти. В списъка са допълнени още лицензите за банка, застрахователно или пенсионно дружество.


Освен това в разпоредбите на закона се въвежда и допълнението, че от тези дейности ще бъдат изключени не само офшорките, но и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон. Ако бъде подкрепен и в зала, законът ще влезе в сила от началото на следващата година, като лицата, за които се отнасят забраните, ще имат 6-месечен срок да се съобразят с тях. Законът беше гласуван набързо и без почти никакъв дебат.


Корекция, приета днес, предвижда още глоба между 100 хил. и 500 хил. лв. за местници, чиято дейност не се приведе в рамките на закона. Увеличени бяха и всички първоначално заложени в проекта санкции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK