Банката на кандидат-купувача на "Доверие", "Инвестбанк", загуби лиценза си в Русия

Централната банка отне около 30 лиценза, откакто Елвира Набиулина я оглави през юни.

© Reuters

Централната банка отне около 30 лиценза, откакто Елвира Набиулина я оглави през юни.Банката на кандидат-купувача на "Доверие" "Инвестбанк" загуби лиценза си в Русия. Финансовата институция беше обявила планове да открие представителство в София, стана ясно в края на октомври.


Преди това името на "Инвестбанк" влезе в бизнес новините в България заради нейния управляващ партньор Сергей Мастюгин. Той беше представен като основен акционер във фирмата United Capital, която бе избрана за купувач на най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България от собственика - Vienna Insurance Group (VIG). Мастюгин е и в борда на United Capital.


Три банки с отнети лицензи
Руската централна банка заяви в петък, че е отнела лицензите на още две банки в опит за справяне със сенчестите финансови дейности в страната, съобщи Reuters. Агенцията отбелязва още, че в годишното си обръщение към парламента в четвъртък президентът Владимир Путин е обявил, че се подновява борбата срещу изтичането на капитали.


Затварянето на трите банки, най-голямата от които е "Инвестбанк" - на 79-о място в Русия по активи, е свързано с нарастващи проблеми при плащанията и съмнителни операции, твърди Централната банка.


Отнемането на лицензите на "Инвестбанк", "Смоленски банк" (на 125-о място) и "Проект финанс банк" (на 129-о място) според информационните агенции не е изненада, тъй като и трите банки са имали проблеми с плащанията. И на трите е назначена временна администрация, докато тече съдебна процедура по обявяването им в несъстоятелност.


Защо "Инвестбанк" губи лиценза си


Лицензът на "Инвестабнк" е отнет "във връзка с отсъствието на перспективи за възстановяване на финансовото положение на банката и с цел избягване на задълбочаване на ситуацията", се казва в официалното съобщение на централната банка на Русия. Регулаторът обяснява в частност, че в отчетите на банката са открити факти на съществена недостоверност. "Адекватната оценка на поеманите рискове и достоверното отразяване стойността на активите на банката води до пълна загуба на нейния собствен капитал."


"При това АКБ "Инвестбанк" не е изпълнила изискването на надзорния орган за създаването на необходимите резерви за покриването на възможни загуби. Ръководството и собствениците на кредитната организация не са предприели мерки за нормализиране на дейността й", допълват от централната банка.


Като главна причина регулаторът посочва "неудовлетворителното качество на активите, които не формират достатъчно паричен поток".


Централната банка срещу измамите и прането на пари


Преди няколко седмици централната банка отне лицензите на "МастерБанк", средно голяма московска банка. Това беше най-категоричната демонстрация, че гуверньорът Елвира Набиулина е сериозна в намеренията си да спре нарастващите измами и прането на пари в Русия, отбелязва Reuters.


Банките със съмнителни дейности са основният канал на изтичането на капитали, което според Набиулина миналата година е възлизало на 50 милиарда долара.


Продължаващото отнемане на лицензи подчерта рисковете сред всички 900 руски банка и добави негативна нотка на финансовите пазари. Рублата падна до рекордно ниско ниво за последните четири години, пише Reuters. Централната банка е отнела около 30 лиценза, откакто Набиулина я оглави през юни.


Активи и собственост в "Инвестбанк"


Активите на "Инвестбанк" възлизат на 75.6 млрд. рубли (малко под 1.7 млрд. евро), депозитите на граждани са 39.4 млрд. рубли (около 870 млн. евро), съобщава РИА "Новости".


Според данните от интернет сайта на централната банка на Русия 19.9% от "Инвестбанк" принадлежат на Василий Свинарчук чрез  ЗАО "Компания "Статус", Сергей Мастюгин притежава 16.68%, Наталия Глухова - 15.85%, а 14.8% - Оксана Сорокопуд. Освен през дружества Глухова и Мастюгин контролират директно допълнителни 3.9 и 3.29 процента от акциите на банката. Московският вестник "Ведомости" допълва, че още 10.2% принадлежат на Rekha Holdings Limited, която чрез верига от офшорни дружества е собственост на американския гражданин Клайн Блейк Остин.


Българските планове на "Инвестбанк"


За решението на "Инвестбанк" да открие представителство в България беше съобщено през октомври. Тогава стана ясно, че вместо покупка на дял в българската "Токуда банк", какъвто интерес беше заявен първоначално, руската кредитна институция ще открие представителен офис на ул. "Емил Берсински" №12. Сградата е собственост на "Хайтман България", което бе придобито от Bau- und Liegenschaftsverwaltung, в което Мастюгин има 34%, а съакционери са му някои от обявените около сделката с "Доверие" лица.


"Основните цели на представителството са да ръководи проекти на банката и нейните клиенти в България, както и гарантиране на гладкото сътрудничество с българските власти, осигуряване на консултации за съществуващи и потенциални клиенти на банката и по-нататъшно задълбочаване на бизнес контактите с правителствени и търговски организации, както и насърчаване на банковите служители да участват в мероприятия, провеждани в България", пишеше в официалното съобщение от "Инвестбанк".


А Сергей Мастюгин беше цитиран, че виждат "огромен потенциал в развитието на икономиката в България" и страната ще бъде "ефективна бизнес платформа" за инициативите им в "застрахователния, банковия и логистичния сектор".


Промени и проблеми


През септември от поста председател на Надзорния съвет на "Инвестбанк" си тръгна Константин Коричшенко след само година на поста, а на 10 декември в главния офис на банката започнаха следствени действия, припомня "Ведомости". На 11 декември, сряда, от "Инвестабнк" съобщиха, че това било свързано с получаване на информация и документи за сметки на клиенти и няма отношение към дейността на самата банка. Същия ден банката е заработила в нормален режим, като проверката не е засегнала дейността на останалите 69 поделения в 32 града в Русия, банкоматите също не са спирали да обслужват клиенти на "Инвестабнк".


Руският "Ведомости" пише още "на 12 декември започнаха проблеми в Калининград". Там временно спряха банковите операции "поради необоснована паника на вложителите, предизвикана от невярна интерпретация на съобщения в медиите и интернет форумите". Проблемите засегнаха основно опиталите се да изтеглят депозитите си преди изтичането на срока им.  В официалното съобщение на банката се казваше, че "Вълнението сред населението бе провокирано от недостатък на налични парични средства за връщане, във връзка с което ръководството реши временно да спре извършването на банкови операции, за да може в спокоен режим да се запълни недостатъкът от ликвидност".


Проблеми и сред най-големите банки


На 12 декември Михаил Задорнов, президентът на "ВТБ 24" - едно от поделенията на банковата група ВТБ, заяви, че банки, които може да останат без лиценз, има и сред 50-те най-големи финансови институции на Русия. "Пазарът ги знае, вижда ги. Не знам дали централната банка ще им отнеме лиценза. Очевидно централната банка ще действа така, че да има достатъчно ресурс, за да управлява този процес, за да не се уплашат хората", цитира думите му агенция "Интерфакс".


В интервю за държавния телевизионен "Първи канал" Елвира Набиулина опроверга слуховете, че имало план с банки, които ще бъдат ликвидирани.


"Никакви черни списъци нямаме в централната банка. Никакви опашки от чакащи. Това просто няма как да бъде просто заради технологията на работата на Банката на Русия", каза тя. Набиулина подчерта, че отнемането на лиценз за дейност е крайна мярка, предшествана от подробен анализ на конкретната банка, както и на това какви биха били последиците от спирането на дейността й.


Няма как да предупреждаваме кой ще е следващият санкциониран, а и това е нецелесъобразно, добави тя. "Действително никой не знае кой ще бъде следващият. Не можем никого да предупреждаваме, а и това би било неправилно, не зная нито една страна в света, където централната банка предупреждава, че ще отнеме лиценз. Има вероятност при такова предупреждение недобросъвестен собственик или ръководството да започне да изнася активи, да се разплаща с приближени клиенти и така за редовия вложител остава много по-малко."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK