Банката на кандидат-купувача на "Доверие", "Инвестбанк", загуби лиценза си в Русия

Централната банка отне около 30 лиценза, откакто Елвира Набиулина я оглави през юни.

© Reuters

Централната банка отне около 30 лиценза, откакто Елвира Набиулина я оглави през юни.Банката на кандидат-купувача на "Доверие" "Инвестбанк" загуби лиценза си в Русия. Финансовата институция беше обявила планове да открие представителство в София, стана ясно в края на октомври.


Преди това името на "Инвестбанк" влезе в бизнес новините в България заради нейния управляващ партньор Сергей Мастюгин. Той беше представен като основен акционер във фирмата United Capital, която бе избрана за купувач на най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България от собственика - Vienna Insurance Group (VIG). Мастюгин е и в борда на United Capital.


Три банки с отнети лицензи
Руската централна банка заяви в петък, че е отнела лицензите на още две банки в опит за справяне със сенчестите финансови дейности в страната, съобщи Reuters. Агенцията отбелязва още, че в годишното си обръщение към парламента в четвъртък президентът Владимир Путин е обявил, че се подновява борбата срещу изтичането на капитали.


Затварянето на трите банки, най-голямата от които е "Инвестбанк" - на 79-о място в Русия по активи, е свързано с нарастващи проблеми при плащанията и съмнителни операции, твърди Централната банка.


Отнемането на лицензите на "Инвестбанк", "Смоленски банк" (на 125-о място) и "Проект финанс банк" (на 129-о място) според информационните агенции не е изненада, тъй като и трите банки са имали проблеми с плащанията. И на трите е назначена временна администрация, докато тече съдебна процедура по обявяването им в несъстоятелност.


Защо "Инвестбанк" губи лиценза си


Лицензът на "Инвестабнк" е отнет "във връзка с отсъствието на перспективи за възстановяване на финансовото положение на банката и с цел избягване на задълбочаване на ситуацията", се казва в официалното съобщение на централната банка на Русия. Регулаторът обяснява в частност, че в отчетите на банката са открити факти на съществена недостоверност. "Адекватната оценка на поеманите рискове и достоверното отразяване стойността на активите на банката води до пълна загуба на нейния собствен капитал."


"При това АКБ "Инвестбанк" не е изпълнила изискването на надзорния орган за създаването на необходимите резерви за покриването на възможни загуби. Ръководството и собствениците на кредитната организация не са предприели мерки за нормализиране на дейността й", допълват от централната банка.


Като главна причина регулаторът посочва "неудовлетворителното качество на активите, които не формират достатъчно паричен поток".


Централната банка срещу измамите и прането на пари


Преди няколко седмици централната банка отне лицензите на "МастерБанк", средно голяма московска банка. Това беше най-категоричната демонстрация, че гуверньорът Елвира Набиулина е сериозна в намеренията си да спре нарастващите измами и прането на пари в Русия, отбелязва Reuters.


Банките със съмнителни дейности са основният канал на изтичането на капитали, което според Набиулина миналата година е възлизало на 50 милиарда долара.


Продължаващото отнемане на лицензи подчерта рисковете сред всички 900 руски банка и добави негативна нотка на финансовите пазари. Рублата падна до рекордно ниско ниво за последните четири години, пише Reuters. Централната банка е отнела около 30 лиценза, откакто Набиулина я оглави през юни.


Активи и собственост в "Инвестбанк"


Активите на "Инвестбанк" възлизат на 75.6 млрд. рубли (малко под 1.7 млрд. евро), депозитите на граждани са 39.4 млрд. рубли (около 870 млн. евро), съобщава РИА "Новости".


Според данните от интернет сайта на централната банка на Русия 19.9% от "Инвестбанк" принадлежат на Василий Свинарчук чрез  ЗАО "Компания "Статус", Сергей Мастюгин притежава 16.68%, Наталия Глухова - 15.85%, а 14.8% - Оксана Сорокопуд. Освен през дружества Глухова и Мастюгин контролират директно допълнителни 3.9 и 3.29 процента от акциите на банката. Московският вестник "Ведомости" допълва, че още 10.2% принадлежат на Rekha Holdings Limited, която чрез верига от офшорни дружества е собственост на американския гражданин Клайн Блейк Остин.


Българските планове на "Инвестбанк"


За решението на "Инвестбанк" да открие представителство в България беше съобщено през октомври. Тогава стана ясно, че вместо покупка на дял в българската "Токуда банк", какъвто интерес беше заявен първоначално, руската кредитна институция ще открие представителен офис на ул. "Емил Берсински" №12. Сградата е собственост на "Хайтман България", което бе придобито от Bau- und Liegenschaftsverwaltung, в което Мастюгин има 34%, а съакционери са му някои от обявените около сделката с "Доверие" лица.


"Основните цели на представителството са да ръководи проекти на банката и нейните клиенти в България, както и гарантиране на гладкото сътрудничество с българските власти, осигуряване на консултации за съществуващи и потенциални клиенти на банката и по-нататъшно задълбочаване на бизнес контактите с правителствени и търговски организации, както и насърчаване на банковите служители да участват в мероприятия, провеждани в България", пишеше в официалното съобщение от "Инвестбанк".


А Сергей Мастюгин беше цитиран, че виждат "огромен потенциал в развитието на икономиката в България" и страната ще бъде "ефективна бизнес платформа" за инициативите им в "застрахователния, банковия и логистичния сектор".


Промени и проблеми


През септември от поста председател на Надзорния съвет на "Инвестбанк" си тръгна Константин Коричшенко след само година на поста, а на 10 декември в главния офис на банката започнаха следствени действия, припомня "Ведомости". На 11 декември, сряда, от "Инвестабнк" съобщиха, че това било свързано с получаване на информация и документи за сметки на клиенти и няма отношение към дейността на самата банка. Същия ден банката е заработила в нормален режим, като проверката не е засегнала дейността на останалите 69 поделения в 32 града в Русия, банкоматите също не са спирали да обслужват клиенти на "Инвестабнк".


Руският "Ведомости" пише още "на 12 декември започнаха проблеми в Калининград". Там временно спряха банковите операции "поради необоснована паника на вложителите, предизвикана от невярна интерпретация на съобщения в медиите и интернет форумите". Проблемите засегнаха основно опиталите се да изтеглят депозитите си преди изтичането на срока им.  В официалното съобщение на банката се казваше, че "Вълнението сред населението бе провокирано от недостатък на налични парични средства за връщане, във връзка с което ръководството реши временно да спре извършването на банкови операции, за да може в спокоен режим да се запълни недостатъкът от ликвидност".


Проблеми и сред най-големите банки


На 12 декември Михаил Задорнов, президентът на "ВТБ 24" - едно от поделенията на банковата група ВТБ, заяви, че банки, които може да останат без лиценз, има и сред 50-те най-големи финансови институции на Русия. "Пазарът ги знае, вижда ги. Не знам дали централната банка ще им отнеме лиценза. Очевидно централната банка ще действа така, че да има достатъчно ресурс, за да управлява този процес, за да не се уплашат хората", цитира думите му агенция "Интерфакс".


В интервю за държавния телевизионен "Първи канал" Елвира Набиулина опроверга слуховете, че имало план с банки, които ще бъдат ликвидирани.


"Никакви черни списъци нямаме в централната банка. Никакви опашки от чакащи. Това просто няма как да бъде просто заради технологията на работата на Банката на Русия", каза тя. Набиулина подчерта, че отнемането на лиценз за дейност е крайна мярка, предшествана от подробен анализ на конкретната банка, както и на това какви биха били последиците от спирането на дейността й.


Няма как да предупреждаваме кой ще е следващият санкциониран, а и това е нецелесъобразно, добави тя. "Действително никой не знае кой ще бъде следващият. Не можем никого да предупреждаваме, а и това би било неправилно, не зная нито една страна в света, където централната банка предупреждава, че ще отнеме лиценз. Има вероятност при такова предупреждение недобросъвестен собственик или ръководството да започне да изнася активи, да се разплаща с приближени клиенти и така за редовия вложител остава много по-малко."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  ПОК "Доверие" = ПОК "НЕдоверие"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това може и да сложи край на желанието им да купуват какво ли не в България.

 3. 3 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 463 Любопитно

  Тази Елвира Набюлина май е много смела!!!

  А какво прави Иван Искров за лихвите???

  Честно казано, навсякъде по света се гонят шмекери, отнемат се лицензи, разкриват се данъчни измами, само у тука им се пази масто и им се позволява да правят далавери... Наистина България е Раят, но за престъпници...

 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  "Затварянето на трите банки, най-голямата от които е "Инвестбанк" - на 79-о място в Русия по активи, е свързано с нарастващи проблеми при плащанията и съмнителни операции, твърди Централната банка.

  Отнемането на лицензите на "Инвестбанк", "Смоленски банк" (на 125-о място) и "Проджект финанс банк" (на 129-о място) според информационните агенции не е изненада"

  Колко банки има в Русия?! Как тогава няма да изтичат капитали (около 400 млд. през последните 5 години и общо над 2 трилиона през последните 20)!

 5. 5 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Мавродиев! Спиш! Защо? #кой?

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Това така наречено "изтичане на капитали" не може да бъде спряно с насилствени мерки, а трябва да се създадат условия капиталовият поток да се обърне, демек ежегодно да влизат десетки/стотици милиарди в страната.... това обаче си е висш пилотаж...

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  С удоволствие бих изгледал едно интервю с онези дето тогава така напоително ни обясняваха колко са УБАВИ онези от "Инвестбанк", как Сичко било точно, колко щастливи трЕбвало да бъдем, че купували "Доверие". УЖАС.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Весело

  Ко? Не!

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всичкия им бизнес на братушките е такъв. Ако нямаха суровини и горива, щяха да са гола вода. Самите те си го признават:

  http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2013/12/131203_russia_economy_deterioration.shtml
  "Положение сложное, темпы роста очень низкие, многие эксперты говорят, что в России возможен кризис и дефолт. Минэкономразвития сейчас предупреждает, что ресурсы исчерпаны, что нас ждут трудности. Не дай Бог, упадут цены на нефть, тогда мало кто сможет сказать, что ждет Россию в экономическом плане", - прокомментировал ситуацию заведующий сектором Института экономики РАН профессор Михаил Воейков.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#4:"emils"]Колко банки има в Русия?! Как тогава няма да изтичат капитали (около 400 млд. през последните 5 години и общо над 2 трилиона през последните 20)![/quote]

  Не бих казал, че причината за изтичането на капитали е наличието на много банки. Друга е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Любопитно

  [quote#3:"shilliew"]А какво прави Иван Искров за лихвите??? [/quote]
  -А какво може да направи?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#3:"shilliew"]Тази Елвира Набюлина май е много смела!!! [/quote]
  Татарка, бе при Путин министър на икономиката, не е смела, но е принципна и се ползва с доверието на Путин.

 16. 16 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Честно да ви кажа никога досега не съм чувал за успешна руска компания в сферата на здравните и социални услуги. Просто човешкото и личностно развитие не попада и никога не е попадало в светогледа на съветския модел за бизнес.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 17. 17 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#12:"virakocha"]Не бих казал, че причината за изтичането на капитали е наличието на много банки. Друга е. [/quote]
  Много капитал изтича в офшортки, изтичането не е проблем, щото пак се връща, то общо взето 50 милиарда изтекло, 60 се върнало.
  Препират се обаче държавни пари, на държавни предприятия.
  И се криват данъци, затова е. Сега посланиета Путин отново повтори, да се пресече достъпа но офшортките до бюджетни средства. Вероятно в това са сгазили лука тия. Препират пари.

 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "Затварянето на трите банки, най-голямата от които е "Инвестбанк" - на 79-о място в Русия по активи, е свързано с нарастващи проблеми при плащанията и съмнителни операции, твърди Централната банка."

  Това е абсолютно достатъчно за да се прекрати по нататъшно придобиване. Кристално ясно става и с каква цел е желанието да се купи този фонд. Който все още не си е прехвърлил пенсионният фонд към друг такъв, все още има време - за всеки случай. Да се чудиш и на нашият бездарен регулатор каква работа точно вършат!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Нашите “защитници“ на българския обществен интерес - къде са?
  Това, което пише в тази статия директно сочи, колко нечисти намерения има този “купувач“ на един социален фонд в България. „Инвестбанк“ ще си наберат наличен, защитен капитал за пред руските контролни институции, а нашите - откровено (с широко затворен очи) дремят!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Предвид особеностите и ранимостта на руската душевност, ми се струва, че ловният сезон за отстрел на Централни банкери, може да се счита за открит.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 21. 21 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 601 Неутрално

  очевидно са най-добрите стопани на пенсиите на българите..

 22. 22 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#2] от "skyfighter":

  Едва ли това ще усили желанието им .Тук подкупите са значително по -малки т.е. институциите "по-сговорчиви" и маржа на прането по -доходен.Бисеров и Доган със сигурност по-добре от нас знаят.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  давайте !! КОЙ,КОЙ продаде Доверие(ето Ви)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Гневно

  [quote#2:"skyfighter"]Това може и да сложи край на желанието им да купуват какво ли не в България.[/quote]
  Не може, а трябва! Като се замисли човек къде щяха да отидат парите на хиляди българи!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  [quote#12:"virakocha"]Не бих казал, че причината за изтичането на капитали е наличието на много банки. Друга е. [/quote]Да така е, банките са само средство за изтичането на капитали. Причината е в корумпираната държавна администрация, пред която нашата администрация наподобява детска градина.
  По-надолу в материала се вижда, че банките в Русия са 900 (деветстотин), така че ние има да ги догонваме с нашите 30 банки

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Интересно, има ли връзка между българската Инвестбанк АД и руската Инвестбанк?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Явно не са бутнали достатъчно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 29 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 694 Неутрално
 30. 30 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  елате в България тук ще ви дадат всякакъв лиценз ,стига да си платите където трябва

 31. 31 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Лицензът на "Инвестабнк" е отнет

  "...във връзка с отсъствието на перспективи за възстановяване на финансовото положение на банката и с цел избягване на задълбочаване на ситуацията"

  "...в отчетите на банката са открити факти на съществена недостоверност. "

  Казано накратко Лъжат и мажат за да не фалират .
  Затова и братският български народ трябва да им помогне с пенсионните си осигуровки .

  Случаят малко напомня за българската ИнвестБанк , която услужливо беше капитализирана за сметка на столична общинска банка .

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#26] от "emils":

  Вие сте очевидно някакъв много голям разбирач по предназначението на банките. Като голям разбирач бихте ли ми обснили защо след като източва капитали българската банкова система е нетен дебитор с 6 милиарда евро, а не нетен кредитор на световната банкова система?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#26] от "emils":

  И още един въпрос да ви задам, като на човек, който очевидно е адски много навътре в нещата и страшно много ги разбира!

  Колко капитали са налети в Българската банкова система за последните 10 години и това число по-голямо ли е или по-малко от изплатениет девиденти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri":
  Трибири, на какво да отдадем тази раздразнителност и агресивност? Не съм твърдял, че съм "разбирач" по банките - тук беседваме свободно, понеже се намираме в един открит и неспециализиран форум, но вие очевидно разбирате повече от мен, та вероятно сам знаете отговора на зададените въпроси. М?

 35. 35 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Правилният израз е "отнеха", а не "изгуби" лиценза си.

 36. 36 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#35:"tolex"]Правилният израз е "отнеха", а не "изгуби" лиценза си.[/quote]

  Не по врат, по шия! Ако едното е юридически правилният термин на предприетото действие, то другото отразява ефекта от управлението, което е допуснало да „изгуби“ бизнеса си. Защото банковият им бизнес определено не е „отнет“.

  Така, че не виждам причина за коригиране на изрази - РЦБ отнема, а ИБ губи.

  @)----,--'--
 37. 37 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 647 Неутрално

  И аз не виждам - да те репликирам!

 38. 38 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпросът е КАКВО става с "Доверие".

  fff
 39. 39 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "..Руската централна банка заяви в петък, че е отнела лицензите на още две банки в опит за справяне със сенчестите финансови дейности в страната.."-хах,те в прав текст си казаха ,че това са сенчести финансови дейности...Лъсна им пак на наще комунета мръсния задник...

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ф.Нинов":

  В Русия става интересно. Това е втора вълна на отнемане на лицензи, а банките не са малки.
  "Това така наречено "изтичане на капитали"" сме го играли тук през 90-те.
  А дали ще има банкова криза?

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":

  Мисля, че руснаците даже имат много по-голям опит с кризи през 90-те отколкото българите.
  Но сега има разлика, защото държавата е фрашкана с пари и предполагам сама би могла да спаси банките, ако се стигне до там.

  Тези ежегодни течове от $50млрд. са в рамките на нормалното... една олимпиада в Сочи... бълха ги ухапала. Лукой плащал $30млрд данъци в Русия (плосък данък от 13%).

  Иначе доста кофти развитие на рублата спрямо еврото за последните 13 г.:
  http://www.comdirect.de/inf/waehrungen/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=8377594#timeSpan=SE&e&

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":

  Значи аз мисля, че Путин не би допуснал банкова криза в Русия, защото пращи от гордост... и се е напомпил да превзема половината свят... та ако руснаците за трети път си загубят спестяванията, това веднага ще му го намажат на филията: "Ей баце, де ни отидоха спестяванията, бре!... оставия таз Украйна и таз Сирия... глей ко стана при нас!"

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#18:"tom_sawyer"]Да се чудиш и на нашият бездарен регулатор каква работа точно вършат![/quote]

  Отговарям веднагически: "На ползу джобу" (собствения, кеф ти ПА руский, кеф ти на български).

  (руският ми е на "благозвучний", не по правилата)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Какво беше казал Бзежински:Има четири фактора от които зависи Света:Китай,Ес ,САЩ и Владимир Владимирович.

 45. 45 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Мисля ,че Путин тръгна по правилния път за справяне с финансовия и банков бандитизъм.Преди три-четири год.правителството на Китай постави ултиматум:В срок до един месец всички пари и активи от офшорки да пристигнат в Китай.Разбойниците си изпочупиха краката от бързане.Нещо подобно стана на два пъти в съседна Турция ,където Ердоган на два пъти прекара негодниците с офшорки през държавното чистилище.И никой не протестира.Този положителен и оздравителен за държавата процес ще бъде безкомпромисно проведен и в Русия.Само в бедна и комунистическа България е тихо и тъмно.Путин много добре им каза на далавераджиите :Това не са ваши пари ,а крадени от всички нас.Затова те трябва да се върнат в Русия.Който иска Офшорка моля,но парите в Русия.Регулираща и хуманна е ролята на държавата.Сибир е безкраен.Място за финансовите и банковите мошеници колкото искаш.Затова може би средната заплата там нарасна от 65 долара на 925 долара за 10 г.,нещо невиждано в историята ,според МВФ и СБ.В края на този президентски мандат Русия трябва да се нареди на 3-то място по жизнен стандарт в Европа .По тези причини Путин е избиран с над 70 % при избори.Къде и при нас такъв агент на КГБ -ДС.Кражби и далавери ли?-или стопански и финансови балони по места.Национализация по всички законови и морални норми .Затова Бзежински казва ,че света се държи на три фактора-САЩ,Китай и Владимир Владимирович.Коментариите са излишни.

 46. 46 Профил на kugan
  kugan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, има ли връзка между българската Инвестбанк АД и руската Инвестбанк?

  Защо няма отговор на този мн.важен за Бг. въпрос?

 47. 47 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#3:"shilliew"]А какво прави Иван Искров за лихвите???

  Честно казано, навсякъде по света се гонят шмекери, отнемат се лицензи, разкриват се данъчни измами, само у тука им се пази място и им се позволява да правят далавери... [/quote]

  Тук има Валутен Борд, докато има такъв, и далаверите на банките ще продължават и мизерията при обикновените хора ще се увеличава (т.е. емиграцията ще се увеличава още).

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Как се бандити идват в България, как не дойде един свестен инвеститор.Станахме за смях и на кучетата.

  klimentm
 49. 49 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бенк-Бенк":

  Да разследва за картелни споразумения например.

 50. 50 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#46] от "kugan":

  Няма. Българската "Инвестбанк" се държи от хубава Петя Славова, която обслужва "Феста Холдинг". Парите май идват от свекъра 'и.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK