Собственици на малки ВЕИ централи: Всяко правителство си измисля по нещо

Собственици на малки ВЕИ централи: Всяко правителство си измисля по нещо

© Красимир ЮскеселиевСобствениците на малки ветроенергийни централи се оплакват, че са изправени пред фалит след въвеждането на 20% такса върху приходите им.


Лазарин Дочев, който през 2005 година става един от първите, които инвестират във ветроенергийни паркове, постепенно разширява вятърния парк, като монтира 2,5 мегаватова турбина по европейска програма, за която е инвестирал над 3 милиона евро под формата на банков кредит. Сега и двата му бизнеса са пред фалит, заради въведената 20% такса, раказа той пред БНР.


"Ние сме с 12-годишен договор за изкупуване на енергията, която не може да се променя. Всичко, което произведе турбината, отива за погасяване на кредита", описа работата си Дочев. И допълни: "Всяко правителство си измисля по нещо. Не могат да променят цената, не могат да я намалят - ще ви слагаме такса".
В неговия случай новата такса възлиза на около 200 хиляди лева за година, а ако не я плати е заплашен от глоби. "Всички, които са малки производители до 5 мегавата, имат съпътстваш бизнес. Всеки е заложил нещо, всеки е обречен този бизнес да загине. Ще вадим, вадим пари, докато фабриката фалира", добави Лазарин Дочев.


Прогнозира още, че мярката ще доведе и до масови съкращения на работници.


Парламентът въведе с бюджета за 2014 година новото задължение - производителите на ток от слънце и вятър ще плащат 20-процентна такса върху приходите си. Компаниите вече обявиха, че смятат това за национализация и ще защитят инвестициите си пред европейските институции.  Според тях решението е дискриминационно, защото засяга само част от производителите, чиято енергия се изкупува по преференциални цени.


Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд по този текст и напомни, че подобни решения не трябва да се спускат по команда отгоре, а да са обект на цялостна стратегия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK