Иван Данов се заема да даде "зелена светлина" на инвестиционното проектиране

Иван Данов се заема да даде "зелена светлина" на инвестиционното проектиране

© Анелия НиколоваПървата задача, която трябва да реши Министерството на инвестиционното проектиране, е да даде "зелена" светлина на инвестиционните проекти в страната. До момента е дадено разрешение за над 134 млн. лева строителство, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов при представянето на отчета на ведомството, цитиран от БТА.


Важността на тази "зелена" светлина била създаването на нови работни места, максималното усвояване на еврофондовете и излизане от забавянето на икономическия растеж. От думите му не става известно кога ще бъде дадена тази зелена светлина.


Втората задача на министерството е във връзка с реализирането на Общите устройствени планове на общините. Министърът припомни, че по евроизискванията, за да се финансират обществено значими
проекти в страната, трябва да има готови такива планове. По данни на министъра около 25 на сто от общините имат подобни планове. За останалите трябва да се намерят пари и те да бъдат реализирани, допълни Данов.
Той съобщи още, че в ДНСК за последните пет месеца има над 30 000 оплаквания за незаконни обекти.


Министър Данов информира, че предстои разработването на кадастрални карти. Ведомството има и задача да работи по жилищна политика, посока, която по думите на Данов е била неглижирана през последните години.


Сред другите задачи министърът открои и обновяването на законодателството в строителството, проектирането и частично в областта на възлагането на обществени поръчки - в частта проектиране и строителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK