Четири фирми предлагали да отворят производствата си у нас

Четири фирми предлагали да отворят производствата си у нас

© Анелия НиколоваМинистърът на инвестиционното проектиране Иван Данов съобщи по време на представянето на отчета на ведомството, че в министерството има декларирани писма за намерения за четири инвестиции в България. Във ведомството е създадена ресорна дирекция, която ще работи по привличането на чуждестранни и български инвестиции.


В отговор на въпрос министърът уточни, цитиран от БТА, че не става дума за инфраструктурни, а за производствени проекти и каза, че ще оповести повее подробности в началото на следващата година.


Данов съобщи още, че ако проектирането в строителството се прави по метода, известен като 3D, който той предлага да бъде въведен, то разходът от грешки при строежите ще падне с около 20-25 процента. При този метод, освен че се намаляват грешките при проектирането, количествените изчисления са точни, а сроковете за реализация на проектите се съкращават, допълни министърът.
Според него при преминаването към този метод проектите няма да се оскъпят. Очаква се до две години проектирането по тези модели да бъде въведено, каза министърът. От 1 януари предстои поне
частично приемането на еврокодовете за строителните инженери, допълни министърът.


Министърът напомни, че са предвидени 1 млн. лева за проектиране на предварителни проекти за банката с готови проекти на общините за следващия програмен период. Проектирането ще струва между 1
и 1.5 на сто от строителната стойност на обекта.


Бюджетните средства за подготовката на Общите устройствени планове за общините ще се разпределят на конкурсен принцип. Министърът каза, че по-големият процент от тези планове се нуждаят от малко средства за завършване и към тях ще се насочи приоритетно финансирането. По отношение на допълнителното финансиране за плановете министърът каза, че ведомството ще помогне на общините да потърсят банки, които биха имали желание да кредитират такива планове.


Министърът каза още, че предстои създаването на фонд от сглобяеми жилища, които да бъдат лесни за транспортиране при аварии или природни бедствия, за да може бързо да се осигури подслон за нуждаещите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK