Бразилски и румънски пуйки ще залеят пазара за Коледа, българските обаче били най-качествени

Снимката е архивна

© Дневник

Снимката е архивна



Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа ще се предлагат и румънски, но качеството е в българските, казва в интервю за БТА завеждащият секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Митко Лалев. Родното производство е символично, но пък птиците се отглеждат с истински фуражи, без ГМО и без използването на отпадъчни продукти. "Животните се хранят само с натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри", категоричен е експертът.


В отговор на въпрос доц. д-р Митко Лалев посочва, че няма забрана за използването на ГМО продукти при отглеждането на птици, но би било коректно, това да се обозначи на етикета, което не се прави. "Аз обаче съм притеснен от друго - защо вносните пуйки имат по 36 месеца срок на годност, а българските пуйки - са едва с 9 месеца срок", казва експертът.


Според доц. д-р Лалев българските птици ще покрият максимум до 5% от търсенето. Той посочва, че у нас няма ферми за угояване на пуйки. Една от причините да няма родно масово производство на пуйки е, че българинът яде тези птици само по Коледа. Според експерта оптималното тегло за птица, която ще се пече цяла, е 5-6 килограма.




Според неговите изчисления себестойността на една пуйка, с цените на фуражите у нас, е 7 лева за килограм, на дребно. В търговската мрежа обаче те масово се предлагат за 6 лв/кг.


Запитан кое месо е за препоръчване за коледната трапеза пуйка, патица или гъска, доц. д-р Митко Лалев казва, че категорично е за пуйката. "Месото е с много високо съдържание на протеини и много ниско съдържание на мазнини. Това я прави малко по-суха, за разлика от гъската и патицата, например, но при тях вкусът е за сметка на многото мастни отлагания. Така че от гледна точка на здравословно и диетично хранене за намаляване на лошия холестерол, пуешкото е незаменимо. До него бих поставил и заешкото месо, особено за възрастни хора, тези на умствения труд", обобщава завеждащият секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Митко Лалев.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 993
    993
    Рейтинг: 521 Весело

    болгарская пуйка самая качественая...

    911,959,964,993
  2. 2 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2675 Неутрално

    Българските парламентарни пуяци са най-жилави! Особено една парламентарна пуйка!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  3. 3 Профил на moriarti
    moriarti
    Рейтинг: 778 Весело

    Снимката "кърти вани" направо. Вижте какво пише на "табелата", закачена на кантара. Свирка и термометър… За свирката ясно - прИмоция. Ама термометъра за какво ни е? И остава екзистенциалния въпрос "Пуйката за чий ни е?".

    "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
  4. 4 Профил на 3аНиЗа
    3аНиЗа
    Рейтинг: 1968 Весело

    "Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа..." - традиционното БГ прасе, натурално хранено, угоено с цел - това е истината за трапезата, нейното почитане от древността!

    Коментиране на анализираното, вече...
  5. 5 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1314 Неутрално

    традиционни коледни пуйки в България няма и няма как да има, виж традиционни прасета да, след 20 -30 години може да почне да се говори за традиционни пуйки

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  6. 6 Профил на Лимонетко
    Лимонетко
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Хубаво нещо си е и гъската, ама няма къде да се купи.

  7. 7 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1599 Неутрално

    Имах удоволствието да си взема от селска птицеферма домашна пуйка - 6.50 готово месо за готвене/или 4.50 живо тегло/. Угоявана е със слънчоглед и зърно. Няма нищо общо с предлаганите на пазара като качество на месото.

    Генерал Сандокан с двата МИГ-а
  8. 8 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1196 Любопитно

    Вносните меса и местни продукти, за да имат добър търговски вид се обработват с натриев нитрит и мононатриев глутамат.
    В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.
    Мононатриевият глутамат е открит и патентован от японския изследовател Кикунае Икеда от Токийския имперски университет, който успял да го получи чрез кристализация в бульон от водорасли. За първи път започнали да го продават под марката Аджи-но-мото в Япония. Съвременният търговски мононатриев глутамат се произвежда чрез ферментация на нишесте, захарно цвекло или меласа. През 2001 г. са продадени около 1,5 милиона тона, като очакваният годишен растеж е 4%. Е-номерът (код за хранителна добавка на Европейския съюз) на мононатриевия глутамат е E621. ХС кодът на мононатриевия глутамат е 29224220. Счита се, че мононатриевият глутамат е причина за различни физически симптоми като мигрена, гадене, храносмилателни разстройства, сърцебиене, астма и още неизброими други оплаквания, та да се стигне чак до анафилактичен шок.

  9. 9 Профил на save_knforest
    save_knforest
    Рейтинг: 722 Весело

    Гошковците по Прасоколеда няма да се оттърват, те за мисирки внос от Бразилия пишат )))))

  10. 10 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
    Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Пуйка,пуйка,ама предпочитам пълнено прасенце пред пълнена пуйка по Коледа.

  11. 11 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1137 Неутрално

    До коментар [#3] от "moriarti":

    Термометъра ти показва колко градуса има месото по време на готвенето...

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  12. 12 Профил на Търпана
    Търпана
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Дневник, по Коледа българинът яде свинско! Стига сте ни пробутвали чужди навици и привички!

    Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
  13. 13 Профил на descender
    descender
    Рейтинг: 213 Весело

    Пуйка ядът модерните гъзета.В българските традиции се маа свинско.То затова е Коледа,от коля.Господ ще Ги накаже.

    С краставиците се свързват всички основни телесни недъзи и въобще всички човешки нещастия.
  14. 14 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 1937 Неутрално

    Каквото и да е, ... само да не е българско ! Нашите нали са много страшни частници - пъдят, гонят, уволняват ... За какво сме им потрябвали - да им купуваме стоките ли ??? ... ами 5 % им стигат.

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  15. 15 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    Хайде да ни са честити коледните пуйки.У нас няма стара пуйка

  16. 16 Профил на Tom Sawyer
    Tom Sawyer
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Съмнявам се че, е така. Нашите не са по-малко хитреци от чужденците. Ако могат да излъжат, на 100% ще е направено.

    Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
  17. 17 Профил на gvt
    gvt
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Кой не яде пуйки през останалата част от годината? Я ги дайте тука тези пуйки

  18. 18 Профил на dr_t
    dr_t
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Изберете и заложете на българските пуйки...

  19. 19 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 2168 Весело

    Който си е отгледал пуйка, да си заколи, който не е - да преглъща.

  20. 20 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1196 Весело

    Някои американци например не могат да проумеят, как едни хора могат да си кръстят държавата Тurkey(пуйка)/Турция , а други - Hungary(гладен)/Унгария !!!????

  21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3434 Неутрално

    До коментар [#2] от "lz2":

    +++
    Хахаха.........в десятката !

    До коментар [#4] от "А БЪ В":

    Точно така.Пуйката няма нищо общо с българската традиционна празнична трапеза.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  22. 22 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    [quote#1:"993"]болгарская пуйка самая качественая...[/quote]

    Ахаха...в интерес на истината, на руски, българската пуйка се казва, болгарская индейка

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  23. 23 Профил на gobay
    gobay
    Рейтинг: 1007 Неутрално

    До коментар [#13] от "descender":

    Правилно.В началото на ноември бях на гости във Кулско.Та тогава домакините заклаха прасето и казаха,че правят Коледа.

  24. 24 Профил на goblenka
    goblenka
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Какво значи, качествено животно? И, защо нашите да са най-качествени? Защото едва ли са хранени добре, при нашите условия! Спомням си, преди няколко години как изглеждаше едно пиле на грил и го сравнявам с тези, които се предлагат сега! Защо точно на грил? Защото, виждаш ги сготвени, без напомпаната в тях вода! Птици като гугутки! Кокал и кожа! Ако и пуйките ни са с такива качества...

    goblenka




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK