България писмено упълномощи ЕК да преговаря за "Южен поток"

Eврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер

© Reuters

Eврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер ЙотингерБългария официално упълномощи Европейската комисия да води преговори вместо нея за евентуална промяна на договорките с Русия за газопровода "Южен поток", съобщи БНТ.


Тази сутрин министърът на енергетиката Драгомир Стойнев предаде в Брюксел официалното писмо, с което България дава мандат на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, за да води преговори с руската страна по предоговарянето на "Южен поток". 


Насрочената среща между Йотингер и Стойнев обаче не се състоя заради появили се в последния момент различия в графиците на двамата. 
"Срещата между експерти от МИЕ, водени от министър Стойнев и представители на ЕК начело с Гюнтер Йотингер трябваше да се проведе днес в 8.30 ч. сутринта. Поради промяна на графика на еврокомисаря Йотингер, бе направено предложение тя да се състои в 11.30 ч. Други ангажименти в програмата на министър Стойнев обаче не позволиха това да се случи и двете страни се договориха за техническо отлагане на разговорите", уточниха в съобщение от пресцентъра на икономическото министерство. 


Министър Стойнев и еврокомисарят Йотингер са се договорили да проведат работна среща в началото на следващата година, на която да бъде представен напредъка на България в сектор "Енергетика" в съответствие с препоръките на Европейската комисия, съобщиха още от екипа на министъра.


ЕК пое водеща роля по настояване на държавите участнички в проекта след като Брюксел напомни, че споразумението не съответства на европейското законодателство. Проектът трябва да дава достъп по трасето на повече от един доставчик, а това не е предвидено в момента в договорите.


На работна закуска миналата седмица Йотингер събра енергийните министри на шестте европейски държави, през които ще минава "Южен поток", за да обсъдят несъответствието на двустранните споразумения между държавите и Русия и европейското законодателство. Тогава стана известно, че страните ще упълномощят Комисията да води преговори вместо тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK