Започна нов избор на оценител за приватизацията на борсата и депозитара

Започна нов избор на оценител за приватизацията на борсата и депозитара

© Юлия ЛазароваНов конкурс за избор на оценител за готвената приватизация на държавните дялове в Българската фондова борса (50.05%) и Централния депозитар (43.70%) започна Агенцията за приватизация. документи ще се приемат до 6 януари, съобщава "Капитал Daily".


В конкурса могат да участват физически и юридически лица или обединения, които през последните десет години имат опит в изготвянето на подобни анализи на търговски дружества, "като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 млн. лв.", пише в обявата на агенцията.


Така се подновява замразената заради оставката на правителството на ГЕРБ процедура по раздържавяване на двете институции. Такава цел имаше и в предизборните програми на БСП и ДПС.
Дотук по всичко личи, че новото правителство ще запази условията, поставени в предишната процедура. А именно купувач на дружествата да е само голям голям чуждестранен борсов оператор или борсово обединение.


Това бе потвърдено отчасти и от вицепремиера Даниела Бобева, която наскоро коментира, че според нея най-подходящият купувач за "БФБ - София" ще е голям европейски борсов оператор.


Приватизацията би съживила изпадналия в летаргия български капиталов пазар. През последните години, при които почти всяко правителство обявяваше, че ще търси инвеститор за БФБ, интерес към оператора проявявяха големите играчи в Европа като Deutsche Boerse, OMX (сега част от Nasdaq-OMX), Лондонската фондова борса и Виенската фондова борса. Интерес в миналото имаше и варшавската, но критериите за приватизация, подготвени миналата година, изключваха възможността купувач на българското дружество да е друга държавна компания, каквато варшавската борса все още е.


Междувременно правителството ще направи и обявените през ноември рокади в ръководството на борсата. Това ще стане на общото събрание на 14 януари.


Министерството на финансите тази седмица е представило кадровите си предложения. Сред са новият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов, началник "Трежъри" в ОББ Иван Кутлов и бившият изпълнителен директор на Търговска банка Д и бивш държавен съкровищник във финансовото министерство Гергана Беремска-Караджова.


В момента съветът на директорите на "БФБ - София" включва Асен Ягодин, Васил Големански, Иван Такев, Георги Български и Любомир Бояджиев.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Приватизацията на Централния депозитар може да бъде опасна, без промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

  Цитирам:
  "Стандарният въпрос: Как е в другите държави?
  Логично е да се запитаме как е решен въпросът в другите европейски държави и навсякъде ли централните депозитари са държавна собственост. Факт е, че централните депозитари не са държавни, но … (1) се притежават от много на брой големи банки, включително централни банки, като нито една институция не притежава контролиращ глас, (2) по традиция централните депозитари не водят пряко акционерните книги, а само регистрират прехвърляния на книжата между инвестиционните посредници, с които работят отделните клиенти, и (3) не са натоварени с функции по погасяване на дръжавен дълг, какъвто са компенсаторните инструменти. Изключение, подобно на българското, е естонският депозитар, който също води подробни индивидуални сметки на крайните клиенти, но той е 100% собственост на американската борса NASDAQ OMX.
  Ясно е, че ако и докато собственик на Централния депозитар е друга европейска борса, опасностите не са големи. Но веднъж продадено, дружеството Централен депозитар може да продължи да се продава и препродава и новите акционери няма да подлежат на одобрение от никакъв бъргарски държавен орган. Законът за публичното предлагане ограничава кръга на акционерите му до банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и борси и чуждестранни депозитари. Обаче е факт също така, че сред тях са и фирмите на олигархията.
  Също така не бива да пропускаме факта, че дейността на Централния депозитар е законодателно регулирана по само по най-общ и схематичен начин. В голяма степен законодателят е разчитал на саморегулирането на Централния депозитар като квази-държавна институция, притежавана и управлявана от министерство на финансите и БНБ, наред с по-малки акционери от инвестиционната общност. Сега се предлага приватизацията без съответна актуализация на закона според променените условия. Остава въпросът дали това е случаен пропуск, незаинтересованост или нещо друго.

  Ралица Агайн: Приватизацията на Централния депозитар – „танто за кукуригу”
  http://www.modernpolitics.org/?p=2760

 2. 2 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  както винаги подобни процедури от АП се организират или през август или около коледа.
  така сме сигурни, че никой освен "наште хора" няма да се яви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK