Работниците от "Ремотекс" без други доходи ще получат помощи за Коледа

Работниците от "Ремотекс" без други доходи ще получат помощи за Коледа

© Надежда Чипева, КапиталРаботници от предприятието "Ремотекс" в Раднево, които нямат други доходи, ще получат еднократна социална помощ, която е в размер на 325 лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.


Той напомни, че ситуацията в предприятието е изключително тежка и че около 550 работници повече от 10 месеца не са получавали заплати. Работещите са изпаднали в крайна бедност и в невъзможност да се справят, посочи министър Адемов и напомни, че днес в 13.30 ч. заедно с министъра на икономиката и
енергетиката Драгомир Стойнев ще посетят предприятието.


Решението, което сме взели, е да подкрепим тези от работниците, които нямат други доходи. Те ще трябва да подадат декларации за получаване за еднократната социална помощ и тези от тях, които отговарят на условията ще бъдат подпомогнати в навечерието на Коледа.
"Ремотекс" е частно предприятие, а работниците му протестираха няколко пъти заради неизплатени около 10 заплати. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев наскоро предложи държавата да придобие част от акциите на дружеството.


Той припомни, че българските работодатели дължат общо 69 млн. лв. на работници и служители от неизплатени заплати. От 1 юни до 30 ноември т.г. Главна инспекция по труда е извършила 27 859 хил. проверки в 23 361 хил. предприятия с общо 990 099 работещи. Констатирани са 123 077 нарушения. В резултат на проверките са изплатени забавени трудови възнаграждения за над 20 млн. лв., отбеляза министър Адемов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  БСП-ДПС-АТАКА вечна дружба.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Животът стана по-хубав.Жувота стана по-весел.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Той припомни, че българските работодатели дължат общо 69 млн. лв. на работници и служители от неизплатени заплати. "

  Това не са работодатели, а робовладелци. Макар че робовладелците са осигурявали покрив, легло и храна поне, докато тези нищо не дават.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Новината един вид звучи като грижа на държавата за хората, но като се вгледа и замисли човек вижда, че това е поредното продължение и следствие на грешно водената политика в заетостта, без изключение кой управлява, а имено:
  Да се подарявава риба, вместо да се възпитава у работника навикът сам да си я лови, и при това забележете, че вече става въпрос за частно предприятие..., т.е. държавата там даже не носи пряка отговорност(ако не премем, че Ремотекс има да взема пари от държавни структури), тъй ато не е собственик.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Задължете работодателя да изплати ИЗРАБОТЕНИТЕ заплати на хората. Не им хвърляйте обидно подаяния.

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На какво основание, след като:
  "'Ремотекс' е частно предприятие."

 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Оставка. По голяма глупост едва ли можеше да измислят. Забъркват каша с тока, Мините-държавна собственост не плащат на Ремотекс и вместо зплати дават социални помощи.

 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Възхищаващите се от Костов в момента се радват и коментират Реформаторският блок. Защо не кажат нищо по повод тази статия? Нали командира им направи приватизацията.

 9. 9 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Той припомни, че българските работодатели дължат общо 69 млн. лв. на работници и служители от неизплатени заплати. " 69 МИЛИОНА!!! И това за какъв период е, защото от 1989 година сумата със сигурност е много по-голяма! А ЛИХВИТЕ за забавянето? А цената на ВРЕМЕТО, което работниците са употребили за да протестират?!
  Разните там т.нар. "институти за пазарна икономика", стратегически центрове и други - нещо по въпроса да кажете? Само Икономическият институт към БАН има публикации по въпроса!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре е поне, че ще получат някакви помощи, но още по-добре ще е да им издължат заплатите, които хората са си изработили с честен труд.

 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#8] от "dissident":
  [quote#8:"dissident"]Възхищаващите се от Костов в момента се радват и коментират Реформаторският блок. Защо не кажат нищо по повод тази статия? Нали командира им направи приватизацията. [/quote]

  Абе "Бареков" ,виж съседната статия :

  "В процес на преговори сме за купуване на фирма "Ремотекс", заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
  Компанията е бившият ремонтен завод на "Мини Марица-изток", който беше приватизиран през 2002 г. от "Полет 21" и практически собствениците му в момента са Сабин Спахиев и Галин Неделчев........................."

  DUREX!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Не знам доколко е редно да се изплащат социални помощи на работници в частна фирма,но нека си спомним,че и Боко раздаваше такива и му казаха,че е Господ.
  На мен,инвалид 1-ва гр., тогава ми отказаха такава помощ от Социално подпомагане,след поредна скъпоструваща операция,въпреки че за пръв път имах някакъв документ за направен разход,и то защото бе издаден от правителствена болница,понеже парите били изчерпани.
  Нека да им дадат на хората-гладен на празник не се стои.Да има как да се дава на всички нуждаещи се.

 13. 13 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  Комунизъм 2.0 =)

  it comes from inside, just listen ...
 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Сега обаче работниците трябва да попълнят Декларации за да докажат че са в социална необхидимост

 15. 15 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#0:"http://agronovinite.com/"]Бизнесмени, който са били в близки делови отношения с Искра Златанова, майка на нашумелия Филип Златанов с тефтерчето, със семейството на министър от кабинета “Сакскобургготски” и с кандидат-депутат от младата партия – ДАНО, държат вече близо 10 месеца без заплати работниците от машиностроителното предприятие „Ремотекс Раднево” ЕАД. Социалното напрежение там се нагнетява отдавна и от ноември насам ескалира в протести. Работниците се подготвят тази седмица за ефективна стачка.

  Галин Неделчев и Сабин Спахиев, които са приватизаторите на предприятието, през 2010 г. отиграха същата схема с неплащане на заплати и в русенския си завод „Тежко машиностроене 97″ АД. Двамата са собственици и на „Ремотекс Раднево” АД, което приватизират чрез общата си фирма „Полет 21″ през 2002 г. Тя е създадена малко преди да се състои публичният търг за някогашната Централна ремонтна база на “Мини Марица Изток”, основана през 1966 г. На наддаването се явяват само двама кандидати. Цената, с която „Полет 21“ печели, е 9,3 млн. лв., колкото е и обемът на поръчките от ТЕЦ-овете и рудниците на „Мини Марица Изток“ към онзи момент.

  Съдружник на Неделчев и Спахиев във фирмата приватизатор „Пролет 21“ е съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Димитър Калчев, вече покойник. Към момента на покупката Йорданка Калчева е съдружник и член на съвета на директорите в „Полет 21″. Дяловият капитал е разпределен така – 2100 лева за Спахиев и по 1450 лв. за Неделчев и министершата. На по-късен етап Неделчев и Спахиев се сближават и с друга ключова фигура – Искра Златанова, майка на Филип Златанов – бившият шеф на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси по времето на ГЕРБ, който бе запомнен със скандала покрай тефтерчето си с „поръчани” политици, кметове и други хора. Търговският регистър показва, че Искра Златанова е била съдружник на “Полет 21″.
  ...
  Последно се разделя с двамата бизнесмени Искра Златанова. По данни от Търговския регистър тя е била съдружничка с фирмата на собствениците на „Ремотекс Раднево” – „Полет 21”, от 2008 г. до края на февруари 2012 г. в общото им дружество „Самарт 58” ООД. В предмета на дейност на тази фирма влизат производство, преработка и търговия с метали, оборудване с инвестиционно предназначение, монтаж на комплексни обекти, разработване на технологии и технологични съоръжения. По същото време Златанова е и управител на пернишкото „ВиК”, откъдето е освободена през септември т.г., а междувременно през 2011 г. синът й Филип Златанов става председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. [/quote]
  Тая мама Златанова очевидно е била една от гордостите на гроб. Топмениджър от висша класа с основни умения рекет и съсипия наравно с комуноцарските крадци - нещо, в което и тепърва предстои да се убеждаваме още неведнъж със сигурност. То и затова изчезнаха стотици хиляди фирми по време на непълният им слава богу мандат.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 16. 16 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Подвеждащо заглавие! Само тия, дето нямат други доходи! А, дълговете и лихвите по тях се трупат! Задълженията към НАП вече могат да се събират и от ЧСИ. Техните правомощия са доста по-големи от тия на НАП и без проблем запорират доходи, домове, движимо имущество! Докараните до мизерия хора ще загубят и това, което са си придобили чрез труд и заеми до сега, защото ЧСИ могат им го вземат и продадат на безценица! Какво прави държавата? Не мога да продължа! Ще стане много грубо!

  goblenka
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1627 Любопитно

  А основанието да подобно раздаване?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Нефертити":

  Социален проблем. Това е основанието. Но, не това е решението!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK