Чисто щастие от черен шоколад

Чисто щастие от черен шоколад

© Красимир ЮскеселиевИстинските герои. Отново. И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ще ви срещнем с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди.
Надяваме се и за вас срещите, които предстоят, да бъдат удоволствие. 


Човек трябва винаги да има под ръка един шоколад.


Казва го Маги Кърлет - с изящно телосложение и още по-изящно излъчване. Тя е консултант по здравословно хранене и има бутик за...шоколад. Някой може да смята за странно това название, но то е много точно. По рафтове, на които очакваш да намериш бижута или в краен случай редки книги, са подредени най-различни шоколади.
Не са от онези, които се продават във всеки магазин и които поглъщаме в прилив на умопомрачение или когато търсим източник на енергия. Всички те са "черни", ако трябва да спазим клишираното им название, което неизменно за повечето хора съдържа доза отрицание. Моето си отива с всяко парче,
което опитвам по време на дегустацията. Тя започва от най-сладкия вид, преминава през парченца натрошени кафеени зърна в шоколада, вкус на...лавандула, на горчив бадем и се стига до 100-процентовия какаов пример, който не съм допускала, че е толкова...негорчив и богат на вкус.


Пътят на шоколада 


Бутикът е отворен преди година на централна софийска улица. Когато Маги след няколко години странстване по красиви места и градове решава да се установи със семейството си у дома, в България. Времето си оттогава дели между продажбата на шоколадовия еликсир, произведен на остров Мадагаскар, и консултациите по здравословно хранене.


Преди да се срещнем си представях, че вратата се отваря и зад щанда виждам усмихната жена, която със замах произвежда пред очите на посетителите най-различни шоколадови изкушения, на които никой не е в състояние да устои. С две думи като сцена от "Шоколад" на Джоан Харис.  


Маги обаче не се е изкушавала да прави шоколад. Смята, че по света има достатъчно "интересни производители". Не ме привлича самият процес и не мисля, че ще постигна това качество, обяснява тя.


Нейната "стока" идва основно тъкмо от Мадагаскар, където преди години двама бивши доброволци от Корпуса на мира отварят фабрика. Целта е да нарушат традицията, при която 60% от какаото се отглежда в Африка, а на този континент се произвежда по-малко от 1 на сто от вкусното изкушение. 


Мотивът на Маги пък е, че когато се прибира в България след години странстване из Европа и САЩ, не открива истински, вкусен и носещ здраве и щастие шоколад.  


"Разбрах, че тук няма такъв шоколад. Започнах да си купувам черен шоколад от някои биомагазини и веднага разбрах защо има лошо име. Няма нужните качества. С изключение на един, който французин и българка правят в Пловдив и за който използват пресни какаови зърна от Венецуела", разказва Маги.


Откриването на тази липса съвпада с нейното желание да прави нещо, което я кара да се чувства добре, без да е сигурна дали тази инвестиция ще се изплати.И така започва да внася шоколад, който "задоволява сетивата, полезен е и ни позволява да махнем с лека ръка на другите складкиши".

Чисто щастие от черен шоколад

© Красимир Юскеселиев


"Инвестицията беше много голяма и не мога да предвидя дори дали ще бъде успешна. Това беше упражнение във вяра в себе си, да започна да изпълнявам идеите си. Реших да се освободя от задължението, ако правя нещо да е непременно успешно. Никога не знаем какъв ще е крайният резултат, но ако никога не започнем, няма да разберем. И така се въоръжих с оптимизъм и започнах да правя това, което мен ме прави щастлива. Досега няма ден, в който да съжалявам, че съм се захванала", казва Маги.


Здравословно с шоколад 


Необичайният за нашите географски ширини интериор като за шоколадов магазин е неин проект, който й помага да осъществи приятел-собственик на фабрика за мебели. Получил се по-хубав отколкото си го представяла.


През втората половина от деня бутикът се превръща в кабинет по здравословно хранене. Помага на нейните клиенти, които са решили да водят по-здравословен живот, да го направят.


Програмите са индивидуални за всеки и няма универсален модел. В началото много хора ме заклинат да не ги сложа само на плодове и зеленчуци, в края на програмата споделят, че са си върнали усета към неподправения, естествен вкус на натуралните храни - във вида им, в който ги е създала природата, казва тя.  


Програмата трае различно дълго в зависимост от личните цели на всеки. "Тук не става въпрос за диета, а за изграждане на здравословни навици. Всеки човек е различен. Няма диета, която проповядвам или налагам на всеки. Опитвам се да разбера какъв е начинът на живот на съответния човек", разказва Маги. И веднага допълва, че все пак храненето е част само от пъзела. 


Всеки малко или много знае какво трябва да направи, за да се храни по-добре. На повечето хора им липсва подкрепа в този процес, обяснява тя. 


Има препратка, че ако нещо е полезно, значи не е вкусно, но в крайна сметка хората се уверяват, че не е така, обяснява тя и прави важно уточнение - много е важен подходът, който съпътства храненето. Ако той включва негативни мисли, храната сама по себе си не може да помогне. 


Различните модели на здравословното хранене научава в Института по натурално хранене в САЩ, от тях прави своя комбинация, която смята за подходяща за отделните си клиенти.   


Задължително в програмите включва и шоколада. 


Какаото е изключително полезно, един от най-силните антиоксиданти на света. Съдържа биохимични вещества, които влияят на центровете в мозъка, отговорни за удоволствията, мотивира се тя. Историята на шоколада препраща към маите и ацтеките, които консумирали напитка, която приготвяли от стрити какаови зърна.


В Европа го донесли испанците след покоряването на Латинска Америка и известно време този течен еликсир се продавал в аптеките, за да се стигне до днес, когато към какаото се добавят толкова неща,
които го лишават напълно от ценните му, лечебни качества, пояснява Маги. В този случай не можем да говорим за лечебни свойства, това е просто сладкиш, смята тя.

Чисто щастие от черен шоколад

© Красимир Юскеселиев


Достигането на Маги до шоколада като източник на здраве и щастие е доста заобиколен. Завършва "Екология" в Лесотехническия университет в София. Магистратура я отвежда в Амстердам, където по-късно работи за местна фирма. Там се занимава точно със съставките на продуктите, които идват от страни извън Европа. Започва да се интересува от пределни концентрации на различните съставки и така се ражда интересът й към здравословното хранене. Той я води към биомагазините в градовете, където живее, а после и до това, с което се занимава в момента.


В чужбина консумирах основно биопродукция, откакто живея в България не си купувам от такива магазини, защото стоките изглеждат престояли, отговаря тя на допускането, че вероятно от там пазарува. "Купувам си плодове и зеленчуци от пазарите. Разбрах също, че има ферми около София, които предлагат сезонна храна, докарвана до вкъщи", отговаря тя на скептицизма ми, че може би тези идеи за напълно здравословно хранене няма да са съвсем по силите на немалко хора в България. Според нея поглъщането на чипс и други вариации не много по-евтино. 


За себе си казва, че с новия си начин на хранене се е отървала от алергия, от няколко излишни извивки по тялото и от броенето на калориите. Изобщо се чувства добре в кожата си вече. 


Неизбежно темата с храната е част от разговорите й както с приятелите й, които я подпитват за "нещо ново" по въпроса, така и с клиентите, които влизат в бутика. С тази тема е свързана е книгата на нощното й шкафче. Доста мисли, за да ми каже кога за последно е чела нещо "неспециализирано".


Пътешествието, а не дестинацията 


Малкото си свободно време обаче обича да прекарва със семейството си навън - на море, планина, пътешествия.


Признава, че обича като отиде някъде да не се "нахвърля" веднага към местните културни забележителности, а да се пошляе известно време по улиците, да вдиша атмосферата, да разгледа хората.


Какво я води обратно в България във време, когато доста хора отново са "терминално" настроени? 


"Дълго време пътувахме и се местихме в желанието си да намерим мястото, където ще сме най-щастливи. След 10 години местене разбрахме, че сами сътворяваме своята реалност тук и сега, независимо къде сме, и смяната на географското положение не променя това. Живяхме на много красиви места, които много хора биха искали да видят, но не мога да кажа, че сме били по-щастливи отколкото сме тук", разказва тя за своя доста скъп урок.


След толкова странстване тук се чувства като "обвита в топло одеяло". Съпругът й, който е американец, също се чувства добре, както и детето им, което тук научава български език.


Нарочно се дистанцира от политическата ситуация в България. "Не знам дали това е най-правилното отношение. Отдавна не чета новини, защото се говори само за това, което е негативно. Протестите успяха да създадат усещане за общност при определени хора, но същевременно това още повече ни разделя", споделя тя. 


"И аз не знам какъв е правилният подход, но смятам, че трябва да сме единни", убедена е Маги. Смята, че всеки трябва да разбере кое е онова, което лично него го прави щастлив и това е пътят да се промени сета. Цитира Ганди с мисълта, че човек трябва да е промяната, която иска да види в света.  


"О, успял човек, не бих казала", заключава тя. Смята се за човек, който много усилено работи върху себе си, гмурва се във всякакви експерименти и търси щастието. "Чувствам, че съм полезна и се забавлявам с всичко, което се случва. Пътешествието ме интересува, а не дестинацията". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Весело

  Помислих, че ще ми говорят за шоколадова хубавица... Жалко!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Цените сладки ли са или горчиви за обикновенния човек ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Историята на шоколада препраща към маите и ацтеките, които консумирали напитка, която приготвяли от стрити какаови зърна[/quote]
  ...и която напитка - т.нар. чоколатъл - била всичко друго освен сладка

  [quote#0:"статията"]Пътешествието ме интересува, а не дестинацията[/quote]
  Това е да си Човек, като се замислиш

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 4. 4 Профил на Hristo Sugarev
  Hristo Sugarev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Поздравления за статията, а къде се намира магазина?

 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Чувствам, че съм полезна и се забавлявам с всичко, което се случва. Пътешествието ме интересува, а не дестинацията"-права е, не е важна крайната точка, а начина на пътуване, това е живота.

 6. 6 Профил на Hristo Sugarev
  Hristo Sugarev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Pure Chocolate & Wellness Boutique
  72 улица „Княз Борис I“, София, България

 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Магазинът е някъде около Аспарух - кн.Борис І, цените са много високи, но ако си кажеш, че не пушиш и не даваш пари за алкохол, ето за какво можеш да се отпуснеш.
  Шоколадите са ъъъъ...фантастични, умопомрачителни.
  Предпочитам обаче шоколадите "Гайо" - намекват за тях - пловдивския шоколад на французина и българката, харесвам етичния апел в начинанието, но "Гайо" са преди всичко вкусни до точката на отделяне на душата от тялото.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#7] от "Торбеш":но "Гайо" са преди всичко вкусни до точката на отделяне на душата от тялото. "

  -Прати няколко да помогна на душата си,моля.

 9. 9 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Гайо определено и липсва едно от най-важните неща за перфектния шоколад,индивидуалност гладкост ,която се придобива с точно умерено и почти безкрайно бъркане...
  Та избора ми за сега ,макар и "комършъл" е ЛИНД 99.
  Но все пак по "Вкус и цвет товаших нет"

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  Съдейки по думичката "бутик" и това откъде си докарват продуктите, ще да са горчивички, отиващи към соленкото

  Впрочем школад със сол е необичайна и според мен много вкусна комбинация. Е, хубавите неща струват доста пари, няма друг начин.

 11. 11 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сладка статия, въпреки че е за черния шоколад.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Първо, името на дюканчето на некакво чуждо слово. Защо така бре Маргарита? Ами ний простите как ще разберем що се продава там, лош маркетинг, драга!

  Второ, шоколадът не е здравословна храна както новоизлюпените експерти се опитват да ви внушат.

  Шоколадът съдържа вещество подобно на кофеина, наречено теобромин. Теоброминът увеличава производството на урина. Поради това шоколадът има подобно диуретично действие като кафето.

  Освен това в шоколадът има твърде много мед, която се натрупва в черният дроб и нарушава способността му да пречиства.

 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Чисто щастие от черен шоколад"
  Много ми харесва заглавието. За мен парченце черен шоколад е като хапка концентрирано щастие.
  Благодаря на форумците, дали адреса. Непременно ще посетя магазинчето.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Аз предпочитам белгийския шоколад! Може да не е много здравословен, но просто е ... неустоим!

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "Раковски":

  Предвид цените му в магазинчето, по-скоро можеш да гледаш на него като на хавански пури. И те не са от най-здравословните, но предвид цената им, трудно можеш да си навредиш особенно. Освен на бюджета де

 16. 16 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Искам да Ви споделя,че ние(нашето семейство)опита част от шоколадите,които предлага тази дама(наистина с излъчване),заслужаваше си търсенето на адреса(все пак съм от Пловдив).Опитайте го и Вие!

 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Скоро даваха филма "Шоколад" и много ми се прииска и тук някой да прави такъв вид.Тази статия ми е като сбъдната мечта.Непременно ще го намерим.

 18. 18 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#12] от "Раковски":
  [quote#12:"Раковски"]Второ, шоколадът не е здравословна храна...Теоброминът увеличава производството на урина. Поради това шоколадът има подобно диуретично действие като кафето. [/quote]
  Е че откога диуретичното действие е нещо лошо - ти зачерта 2/3 от плодовете и зеленчуците, както и от билките. Теоброминът има много полезни качества, например за лечение на кашлица (актуално за сезона) и бронхиална астма и все повече се използва във фармацевтичната индустрия. Между другото теоброминът също има тонизиращ ефект, но за разлика от кофеина, влияе много по-слабо на централната нервна система и така тонизира без осезаемо да дразни. Затова е ценен и като сърдечен стимулатор. Действа съдоразширяващо, предизвиквайки същевременно намаляване на артериалното налягане.

 19. 19 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Шоколода е хубав като е пресен, почетател съм, и любимите ми шоколади са Dagoba Eclipse и XOXOX 77% какао, но Fine & Raw в Бруклин е най-добрият, там правят шоколада пред теб, като започват от изваждането на какаовите зърна от черупките, и резултата е нещо страхотно, но след ден два качеството му пада и не е нещо по различно от продуктите на масовото производство.

 20. 20 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#18:"kumcho___valcho"]Е че откога диуретичното действие е нещо лошо[/quote]

  Обезводняване. Населението така или иначе не пие достатъчно вода. Теоброминът има (някои) полезни страни, когато се прилага като ЛЕКАРСТВО в изброените от вас случаи, но само като лекарство, а не за постоянна консумация. Шоколадите са толкова широко разпространени, че вече хората ги възприемат като храна.

  Да не забравим да отбележим, че със завишената консумация на шоколад хората приемат и повече захар.

 21. 21 Профил на Pastir
  Pastir
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Няма такова нещо като " обикновен човек"

 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Много харесвах всички проценти черен Линд, но откакто опитах Гайо направо не мога да вкуся Линда, пълна гнус.
  Наистина Гайо са грапави и не копринени, а кадифени, но мисля, че това е качество, характерна особеност, а не недостатък.
  Наскоро опитах и друг ръчен шоколад в Пловдив - в пресечката до бившето кино Република - той наистина е копринен и много ароматен, също много ми хареса, иначе не знам за него нищо за производството му, дали ще е така красиво като това на Гайо.
  Тъй че никакъв масов шоколад вече.
  А за цените при тази Маги, няма ли някой да каже нещо по-конкретно - 100 г едиколко си?

 23. 23 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Като гледам 100 гр - 15-20 лв.
  За подарък бива.

 24. 24 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 465 Любопитно

  Този Гайо, дето толкова много го хвалите, колко излиза за 100 гр.? Заинтересуван съм и бих го опитал, стига да не е 20 лв. за 100 гр. Просто такива цени не отговарят на доходите на 99 % от хората в България. А и е напълно възможно да се произведе здравословен черен шоколад с по-нормална цена. Дано се появи такава фирма

 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#24:"milen888"]Този Гайо, дето толкова много го хвалите, колко излиза за 100 гр.? Заинтересуван съм и бих го опитал, стига да не е 20 лв. за 100 гр. [/quote]
  3-4-5-6лв за 100гр., на тези цени съм купувал от най-различни места няколкото вида на Гайо - Поп, Джаз и какво беше още.
  Български шоколад с главозамайващо качество.
  http://www.gaillotchocolate.com/

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 465 Весело

  [quote#25:"Торбеш"]3-4-5-6лв за 100гр., на тези цени съм купувал от най-различни места няколкото вида на Гайо - Поп, Джаз и какво беше още.
  Български шоколад с главозамайващо качество.
  http://www.gaillotchocolate.com/ [/quote]
  Благодаря за линка, ще се възползвам Тези цени са по-нормални и даже достъпни.
  Весело посрещане на Новата година!

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#23] от "znaya":

  да бе за подарък , може но на мойта си душица

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  по добре парченце черен шоколад , отколкото Цигара или пура . много по здравословно е .

 29. 29 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За здравословно хранене яжте плодове и зеленчуци , а тоя шоколад го зав.ете на Магито в шоколадовия цех.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 30. 30 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#24] от "milen888":

  4-5 лв е Гайо
  А кулинарният им, който също е чудесен и си става за и ядене без обработка е 11-12 лв за половин килограм - към два и петдесе 100 гр.

 31. 31 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Всичко е много хубаво , ама много хора бъркат в кофите за смет в търсене на храна
  Сигурно и на тях смисълът на живота им е бутик за шоколад ???

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПАВЛА - SorryLol":

  Хората от "Дневник" изглежда много обичат шоколада на това бутиково място, защото пишат, често за него. А Маги дано включи и подходящите вина към дегустациите, за да затвори цикъла на афродизиака...

 34. 34 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Къде е тръгнала с това секстантско мислене:

  Протестите успяха да създадат усещане за общност при определени хора, но същевременно това още повече ни разделя", споделя тя.
  "И аз не знам какъв е правилният подход, но смятам, че трябва да сме единни", убедена е Маги.
  ----
  Това не е в правилната линия на "Дневник". Единение между атакисти, комунисти, костоваци и герберери... Да бе, да...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 830 Весело

  Смело пристигане във България! Респект!
  Пожелавам успех на Маги
  #ОСТАВКА

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 39. 39 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Шоколадът сам по себе си носи асоциация за уют, хармония, споделяне. Всичко, което създава Красота, провокира, омиротворява заслужава да бъде приветствано. Пожелавам успех на шоколадовите майстори и търговци!
  Силно препоръчвам и другата 'шоколадова' книга от Джоан Харис "Шоколадови обувки"!

  the more we learn, the more we die...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK