Комисията на финансов надзор отмени избора на нов съвет на директорите на "Слънчев бряг"

Комисията на финансов надзор отмени избора на нов съвет на директорите на "Слънчев бряг"

© Юлия ЛазароваКомисията за финансов надзор (КФН) отмени избора на нов съвет на директорите на "Слънчев бряг" АД, направен от извънредното общо събрание на акционерите на 23 декември, съобщиха от пресцентъра на дружеството, където е било получено решението. Той е подписано от заместник-директора на КФН Николай Попов.


Според него "Слънев бряг" АД се задължава да не вписва в Търговския регистър новоизбраните членове на директорския борд, а ако това вече е направено, те трябва да бъдат заличени. Така до откриването на нова процедура и провеждането на ново извънредно общо събрание акционерното држество ще бъде управлявано от досегашното ръководство - запазва се старият състав на съвета на директорите, на длъжност остава и досегашният изпълнителен директор, се посочва в решението.


Причина за това е, че Комисията по финансов надзор е установила процедурни нарушения при избора на новия директорски състав на дружеството. Така, вместо извънредното общо събрание да гласува обявения на 19 ноември нов състав на съвета (Йордан Георгиев, Евгени Мосинов, Румен Кулев, Светозара Петрова и Валентин Михалев), се гласува тригодишен мандат на друг състав, като е заменило Евгени Мосинов и Валентин Михалев с Веселин Маринов и Таня Власиаду.
Проблемът се състои в това, че предложения за промени в обявения вече дневен ред могат да се правят най-малко 15 дни преди датата на събранието. Срокът е записан в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Отделно най-късно на следващия работен ден след обявяването на промените те следва да представят списъка с новите имена и данни за тях. Тази информация трябва да се публикува и в интернет страницата на дружеството.


Според КФН тези условия не са изпълнени и така е нарушено правото на акционерите за информираност и възможност за безпристрастен избор.


Търговският закон дава възможност за гласуване на необявен предварително избор, но само ако на събранието присъстват всички акционери или техни представители и ако никой няма възражения срещу направените предложения, посочват от "Слънчев бряг". Оттам допълват, че на последното общо събрание са били представени 87.78% от капитала на дружеството, което се вижда от протокола на събранието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK